Latest topics
» WESTLAWN Institute of Marine Technologyby tuan_jim pon stu 04 2024, 20:45
» Intervju sa g. Željkom Skomeršićem za portal "Nautička patrola"
by moto-klasika sub lis 19 2024, 19:24
» Hayling Hoy
by livio pet ruj 27 2024, 21:40
» "Dani u Vali" - 2024.
by tuan_jim sri ruj 18 2024, 20:17
» Koncesije vezova posebno za drvene brodove
by tuan_jim uto ruj 17 2024, 21:40
» NOVA KNJIGA pred izdavanjem - "Stogodišnjaci iz našeg mula"
by Zaleksi uto ruj 10 2024, 13:26
Raspored rebara duž kobilice broda
3 posters
Stranica 1 / 1.
Raspored rebara duž kobilice broda
U jednom od naših razgovora smo razglabali kako razmjestiti rebra duž kobilice broda. Tom je prilikom Kartabon objasnio kako to raditi, a ja sam po objašnjenju to nacrtao. Ako nisam nacrtao kao što Kartabon misli, sada mu je prilika da se pobuni.
Na ovim crtežima pretpostavljeni razmak rebara na maketi je 20 mm. Neke od mjera sam uzeo proizvoljno da bi mi bilo zgodnije crtati i načelno pokazati o čemu se radi.
Na ovim crtežima pretpostavljeni razmak rebara na maketi je 20 mm. Neke od mjera sam uzeo proizvoljno da bi mi bilo zgodnije crtati i načelno pokazati o čemu se radi.
Kartabon je napisao/la:...
Probati ću objasniti na primjeru gdje je rebro sastavljeno od tri komada. Lukoča ili pjana se naziva doljnji dio rebra koji je pričvršćen na kobilicu (brokvom ili pasaicom ili pak kombinirano - svako drugo), a capul ili korba gornji dio rebra. Ravnina gdje se pjana i korba spajaju naziva se lice rebra i tu liniju imamo na šablonu ili nacrtu. Kako se brod od najšireg dijela sužava prema pramcu i prema krmi tu se invertiraju rebra iz jednostavnog razloga da se kutevi pile uvijek u istom smjeru u odnosu na lice rebra.
Kartabon je napisao/la:...
Zamislite da pilamo sva rebra za jednu gajetu odjednom. Počinjemo sa pjanama. Obilježimo sa šablona na drvo i pilimo tako da nam kutevi idu "za unutra" to znači da nam pila izlazi iz drva prividno ispod šablone. Ispilimo tako sve pjane.
Onda idemo na korbe. Isto obilježimo sa šablone na drvo, ali ovaj put pilimo da nam kutevi idu prema vani, znači da nam pila izlazi iz drva "od šablone".
Onda sklopimo sve pjane i korbe i imamo sva rebra.
Tada montiramo središnje rebro na kobilicu orijentirano tako da pjana gleda prema pramcu a korba prema krmi i tako nastavimo sa svim rebrima do pramca i sve nam štima. E sad, kad bi i rebra od sredine prema krmi bila isto orijentirana, znači pijana prema provi a korba prema krmi, budući da se barka sužava prema krmi ne bi nam pasali kutevi. Rješenje je jednostavno, zamislimo kao da idemo ponovno prema pramcu samo rebra zakrenemo za 180 st znači korba prema pramcu a piana prema krmi i sve štima.
Bitno je, još da ponovim, da šablona predstavlja liniju odnosno ravninu spajanja korbe i pjane.
Ovo je samo opis rada kako je meni bilo najlakše za opisati a neki brodograditelji orijentiraju rebra i drugačije što nije pogrešno a princip je isti.
Zadnja promjena: Dida; pon vel 28 2022, 16:01; ukupno mijenjano 6 put/a.
Dida- Kontraadmiral
-
Član od : 20.07.2013
Dob : 83
Sjedište : Sisak
Re: Raspored rebara duž kobilice broda
U očekivanju mišljenja Kartabona, prevrćem glavno rebro s dva lukoča (rebrenice), i pokušavam izračunati staru logaritamsku metodu rasporeda rebara (pok. Pino), u kojoj rebra pri provi i krmi bivaju raspoređena faktorijelom sedam (7).
Tomislav Viljetić- Preminuo
-
Član od : 27.07.2013
Dob : 77
Sjedište : Zagreb
kartabon- Desetnik
-
Član od : 07.06.2014
Nešto mi je izilo slike!?!?!?!
P.S. (koji sat kasnije) Sada su opet tu? Nemam pojma što se događa.
P.S. (koji sat kasnije) Sada su opet tu? Nemam pojma što se događa.
Dida- Kontraadmiral
-
kartabon- Desetnik
-
Nema na čemu. Brodica ti je prva liga.
Rebro je od 7 komada? Je li rebrenica (lukoča) iz dva komada?
U kojem programu je crtana brodica? U pramcu, vidim, imaš jedno rebro na "kant".
Rebro je od 7 komada? Je li rebrenica (lukoča) iz dva komada?
U kojem programu je crtana brodica? U pramcu, vidim, imaš jedno rebro na "kant".
Dida- Kontraadmiral
-
-
Ovo si baš ne mogu vizualizirati, jedna skica rađena prostom rukom bi bila "melem na ranu".Kartabon je napisao/la:... Obilježimo sa šablona na drvo i pilimo tako da nam kutevi idu "za unutra" to znači da nam pila izlazi iz drva prividno ispod šablone.
Dida- Kontraadmiral
-
Evo tražene "skice" ispiljeno prostom rukom
Ovo je jedna korba, glava(gornji dio rebra). Gornji dio ovog komada gdje se naziru tragovi olovke je lice rebra i to je linija rebra iz nacrta. Komad je obilježen tako da je šablona naslonjena na lice i precrtano na drvo.
Zamislimo da je šablona još uvijek na drvu.
Rez obilježen plavom trakom je "za unutra" - Punta šoto jer ide pod šablonu, a rez koji je na slici uz pilu je "za van" - Punta fori jer se udaljava od šablone.
Ovo je jedna korba, glava(gornji dio rebra). Gornji dio ovog komada gdje se naziru tragovi olovke je lice rebra i to je linija rebra iz nacrta. Komad je obilježen tako da je šablona naslonjena na lice i precrtano na drvo.
Zamislimo da je šablona još uvijek na drvu.
Rez obilježen plavom trakom je "za unutra" - Punta šoto jer ide pod šablonu, a rez koji je na slici uz pilu je "za van" - Punta fori jer se udaljava od šablone.
kartabon- Desetnik
-
Ostao sam dužan još par odgovora u vezi ong 3d kostura pasare.
Rebra su iz sedam komada.Dvije pjane povezane lapacom na kobilici,po dvije korbe(glave) ali dodiruju pjane a ne preklapaju ih i još po dvije lapace koje spajaju te korbe i pjane.Puno manje materijala(lakše je iz komada drva izvući četiri uža i kraća komada nego dva malo duža i malo šira),kvalitetniji posao jer vena ide manje treso(ukoso) ako imamo ravan materijal.Nedostatak je malo više posla ali kako ja volim raditi(samo ponešto) to nije problem.
Točno,u pramcu je rebro na kant,zovemo ga apostol.Ovo je blaga linija pa je jedan inače može ih biti i više.Kad bi na tom mjestu bilo normalno rebro kut-kartabon bi mu bio prevelik na većini normalnih tračnih pila neizvodiv.Prilikom montaže opasa-prvog madira kod grijanja i savijanja sila bi vrlo vjerovatno takvo normalno rebro zbog njegova velika kartabona gurnula djelomično prema krmi koliko god da je dobro podložen.Nakraju i zabit brokvu u rebro koje ti stoji pod 45 ili više u odnosu na madir je veliki rizik da će brokva provirit sa strane rebra.Apostol sve to rješava.
Ne znam koji je program korišten za tu vizualizaciju,nisam ja radio.
Rebra su iz sedam komada.Dvije pjane povezane lapacom na kobilici,po dvije korbe(glave) ali dodiruju pjane a ne preklapaju ih i još po dvije lapace koje spajaju te korbe i pjane.Puno manje materijala(lakše je iz komada drva izvući četiri uža i kraća komada nego dva malo duža i malo šira),kvalitetniji posao jer vena ide manje treso(ukoso) ako imamo ravan materijal.Nedostatak je malo više posla ali kako ja volim raditi(samo ponešto) to nije problem.
Točno,u pramcu je rebro na kant,zovemo ga apostol.Ovo je blaga linija pa je jedan inače može ih biti i više.Kad bi na tom mjestu bilo normalno rebro kut-kartabon bi mu bio prevelik na većini normalnih tračnih pila neizvodiv.Prilikom montaže opasa-prvog madira kod grijanja i savijanja sila bi vrlo vjerovatno takvo normalno rebro zbog njegova velika kartabona gurnula djelomično prema krmi koliko god da je dobro podložen.Nakraju i zabit brokvu u rebro koje ti stoji pod 45 ili više u odnosu na madir je veliki rizik da će brokva provirit sa strane rebra.Apostol sve to rješava.
Ne znam koji je program korišten za tu vizualizaciju,nisam ja radio.
kartabon- Desetnik
-
-
moto-klasika likes this post
Ova slika odlično nadopunjuje moj opis!
Po kartabonu (kutu rebra) i po obliku rekao bi da je ovo rebro negdje oko trećine broda od krme.
Meštar je to fino napravio . Spojevi ljepljeni epoksidom, drvo iroko, umjesto čavala vide (zelena kutija od Spaxa). Precizno izrezano pa bi i madiri mogli leć bez daljnje obrade...
Po kartabonu (kutu rebra) i po obliku rekao bi da je ovo rebro negdje oko trećine broda od krme.
Meštar je to fino napravio . Spojevi ljepljeni epoksidom, drvo iroko, umjesto čavala vide (zelena kutija od Spaxa). Precizno izrezano pa bi i madiri mogli leć bez daljnje obrade...
kartabon- Desetnik
-
U pravu si Kartabon. Gajeta, korišteni stari nacrti, spuštena krma (plumb aft ) radi dubljeg rada propele. Irokio, provena statva i krmeni masiv laminirani. Mislim da će oplatu raditi po West System-u. Može se uz znanje i predan rad izvrsno kombinirati stara iskustva i nova tehnologija.
Krmeni masiv :
Ljepota linija :
Krmeni masiv :
Ljepota linija :
-
Evo, još dvi za kraj :
da mlađi članovi Foruma vide na čemu stoji brod, kad je u gradnji; duga horizontalna četvrtasta greda koja je pričvršćena na zemlju (beton), na kojos stoji kolumba - kobilica.Ne moram spominjat da mora poštivat apsolutne postulate horizontale i okomitosti. Za orjentaciju su dovoljni visak, libela i klupko tankega špaga - mrlina. Naziva se kantir ili kantijer.
Morete vidit rebro - apostol po krmi.
da mlađi članovi Foruma vide na čemu stoji brod, kad je u gradnji; duga horizontalna četvrtasta greda koja je pričvršćena na zemlju (beton), na kojos stoji kolumba - kobilica.Ne moram spominjat da mora poštivat apsolutne postulate horizontale i okomitosti. Za orjentaciju su dovoljni visak, libela i klupko tankega špaga - mrlina. Naziva se kantir ili kantijer.
Morete vidit rebro - apostol po krmi.
-
Izvrsne fotografije, Nostromo. Gdje je to snimljeno? Kod meštra Pina?
Dida- Kontraadmiral
-
U prote Pina ni bilo iroka, a ni epoksidnih smola. Jema je samo hrast i bor, mjedene brukve za po moru i pocinčane za po vitru.
Snimljeno je u Rovinju, dela naš čovik, za svoju dušu.
Snimljeno je u Rovinju, dela naš čovik, za svoju dušu.
-
Ovo sa faktorijelom 7 mi nije baš najjasnije. Volio bih da nam Tomislav ozdravi i opet nam se pridruži i kaže je li se to malo šali. Pokojni protomeštar Pino je sve radio "iz glave", nije mario za matematiku.Tomislav Viljetić je napisao/la:U očekivanju mišljenja Kartabona, prevrćem glavno rebro s dva lukoča (rebrenice), i pokušavam izračunati staru logaritamsku metodu rasporeda rebara (pok. Pino), u kojoj rebra pri provi i krmi bivaju raspoređena faktorijelom sedam (7).
Dida- Kontraadmiral
-
Similar topics
» Leut, M 1:20
» Dimenzije kobilice
» Delftship - Crtanje kobilice
» Bragoc
» Putnički brod "Premuda" ex "Tuzla"
» Dimenzije kobilice