Latest topics
» WESTLAWN Institute of Marine Technologyby tuan_jim pon stu 04 2024, 20:45
» Intervju sa g. Željkom Skomeršićem za portal "Nautička patrola"
by moto-klasika sub lis 19 2024, 19:24
» Hayling Hoy
by livio pet ruj 27 2024, 21:40
» "Dani u Vali" - 2024.
by tuan_jim sri ruj 18 2024, 20:17
» Koncesije vezova posebno za drvene brodove
by tuan_jim uto ruj 17 2024, 21:40
» NOVA KNJIGA pred izdavanjem - "Stogodišnjaci iz našeg mula"
by Zaleksi uto ruj 10 2024, 13:26
Dalmatinski leut, mjerilo 1 : 16
+11
leut
Matija
crni
stari
Bismarck
Koraljka
Graffa
Nonić
Tomislav Viljetić
Hrvoje
Dida
15 posters
Stranica 4 / 7.
Stranica 4 / 7. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Nostromo na kvasinu
Bok, Dida !
Da pojasnim nerazrađenom skicom glede pene.
Gornju skicu, glava mure i hvatište jedra, treba zarotirati za 180 stupnjeva Celzijusa. Ne znam zašto, ali sam dobio negativ na skenu. U svakom slučaju, naso - stoper, je s gornje strane mure. Ako treba, ponovit ću.
Da pojasnim nerazrađenom skicom glede pene.
Gornju skicu, glava mure i hvatište jedra, treba zarotirati za 180 stupnjeva Celzijusa. Ne znam zašto, ali sam dobio negativ na skenu. U svakom slučaju, naso - stoper, je s gornje strane mure. Ako treba, ponovit ću.
Tomislav Viljetić- Preminuo
-
Član od : 27.07.2013
Dob : 77
Sjedište : Zagreb
Corr.skice str.5.
Ispravak skice : str. 5.
Još nije kako treba. Visi u desnu stranu. Problem možete riješiti na način da, podmetnete pod desnu stranu monitora neku debelu knjigu. Npr. " How to make a custom wooden ship model "
Još nije kako treba. Visi u desnu stranu. Problem možete riješiti na način da, podmetnete pod desnu stranu monitora neku debelu knjigu. Npr. " How to make a custom wooden ship model "
-
Re: Dalmatinski leut, mjerilo 1 : 16
Meni izgleda sasvim dobro. Ako baš hoćeš da podmetnem knjigu, može li Rječnik stranih riječi?Tomislav Viljetić je napisao/la:Ispravak skice : str. 5.
Dida- Kontraadmiral
-
Član od : 20.07.2013
Dob : 83
Sjedište : Sisak
Izgubljen u bespućima foruma
Sada ne mogu naći, ako me sjećanje na vara, rekao si da za barancinu trebam veće bocele (s jednim rajem)? Veće od onih za paranak o'troce.
Dida- Kontraadmiral
-
Dida na kvasinu
Sjećanje ponekad vara. Isti boceli kao za paranak o troce - 1 raj. Istog broja su i za ostine. Za svaku sigurnost, moram provjeriti u praznim kutijama za cipele, U njima držim originalne skice leuta.
Za pola sata se čujemo.
Za pola sata se čujemo.
-
Nostromo na kvasinu
Sjkećanja te nisu prevarila. Mene jesu. Zato ja držim "back up" u kutijama za cipele.
Rescan glave jarbola i bocela. Boceli barancine su Br.2 od 1 raja. U svim mjerama su jači za 1/2 od bocela Br.1.
Rescan glave jarbola i bocela. Boceli barancine su Br.2 od 1 raja. U svim mjerama su jači za 1/2 od bocela Br.1.
-
Evo gledan i divim se. Neznam šta mi je lipše i bolje, detalji , urednost, poznavanje djelova broda i njhova povjest. Svaka čast.
PS. Ako bude trebala kakva pomoć oko poma tu sam.
Bismarck- Razvodnik
-
Član od : 28.09.2013
Dob : 51
Sjedište : Split
Evo, sada vidiš da si na dobrom forumu.Bismarck je napisao/la:Evo gledan i divim se. Neznam šta mi je lipše i bolje, detalji , urednost, poznavanje djelova broda i njhova povjest. Svaka čast.
I što kažeš na Nostromove pome?
Dida- Kontraadmiral
-
Leut u koncesiji
Bok, Dida !
Evo me spet nazaj. Ni živ, a ni mrtav. Neko me vrime ni bilo na Forumu. Ste u hibernaciji ? Nitko niš ne dela.
Ajmo mi čagod opiturat, a ne spat poli murve.
Drugi tjedan moram ponovo na neke preglede. Javi ča je hitno , da to ispregovaramo, monetiziramo, a možda da i stavimo u koncesiju.
U privitku fotografija : " Time is money " iliti " Ribari žure va porat, da uplate PDV "
Evo me spet nazaj. Ni živ, a ni mrtav. Neko me vrime ni bilo na Forumu. Ste u hibernaciji ? Nitko niš ne dela.
Ajmo mi čagod opiturat, a ne spat poli murve.
Drugi tjedan moram ponovo na neke preglede. Javi ča je hitno , da to ispregovaramo, monetiziramo, a možda da i stavimo u koncesiju.
U privitku fotografija : " Time is money " iliti " Ribari žure va porat, da uplate PDV "
-
Hibernacija
Stvarno, kao da sam u maketarskoj hibernaciji. Idem raspakirati lantinu i napraviti ju kako treba. Kada nju skinem i jarbol će mi biti slobodan, pa ću i njega napraviti kako valja, a ovaj ću vratiti patronu o'Cicibele.
P.S. Nostromo, čuvaj se dotura!
P.S. Nostromo, čuvaj se dotura!
Dida- Kontraadmiral
-
Nema jarbola
Skinuo sam jarbol i sada idem prvo nacrtati, a zatim i napraviti novi, prema Nostromovoj fotografiji. Visina i promjer ostaju isti, mjenjam samo vrh jarbola.
Nostromo, reci ekipi iz konobe da više nema pivskih terevenki na tvoj račun, a zbog skalcina.
Nostromo, reci ekipi iz konobe da više nema pivskih terevenki na tvoj račun, a zbog skalcina.
Zadnja promjena: Dida; sri oľu 07 2018, 14:47; ukupno mijenjano 1 put.
Dida- Kontraadmiral
-
Aleluja
Dida, moji potomci do sedmog koljena bit će ti zahvalni ! - to sam negdije ovih dana čuo, ali nisam siguran gdje -
Akademičari su prešli na kuhano vino.
Sada imaš i skicu glave jarbola radi usporedbe.
- Nije ispravno reć " Užad " već "Konopi ", od užadi se pletu ulari za tovara, a od konopa sartije.
Da va našem mandraču vikneš " Dobaci mi uže ! " si bi muški popadali od smija, a žene počele bacat tovare va tvoju barku.
- Nije ispravno reć " Užad " već "Konopi ", od užadi se pletu ulari za tovara, a od konopa sartije.
Da va našem mandraču vikneš " Dobaci mi uže ! " si bi muški popadali od smija, a žene počele bacat tovare va tvoju barku.
-
Užad sam preimenoivao, pa se sada zovu konopi.Tomislav Viljetić je napisao/la:Dida, moji potomci do sedmog koljena bit će ti zahvalni ! - to sam negdije ovih dana čuo, ali nisam siguran gdje -
Dida- Kontraadmiral
-
Leut s novim jarbolom
Ovako izgleda novi jarbol:
Vide se dvije nove kavije. Prostor oko podnožja jarbola je prilično zauzet.
Naravno, posao oko jarbola još nije gotov. Još nedostaje košulja oko prodora jarbola kroz palubu.
Vide se dvije nove kavije. Prostor oko podnožja jarbola je prilično zauzet.
Naravno, posao oko jarbola još nije gotov. Još nedostaje košulja oko prodora jarbola kroz palubu.
Zadnja promjena: Dida; sri oľu 07 2018, 14:49; ukupno mijenjano 1 put.
Dida- Kontraadmiral
-
Nastavak...
Zadnja promjena: Dida; sri oľu 07 2018, 14:49; ukupno mijenjano 1 put.
Dida- Kontraadmiral
-
-
Oputa
Onaj APPROVED na gornjoj slici me veseli!
Još trebam napraviti konope za flok i onda bih, (mislim) bio spreman za raditi jedra. Evo par slika. još neke stvari trebam dotjerati, jer tek na fotografiji ispliva detalj koji bode oči.
Nostromo, dođe li barancina prva ili zadnja?
Konop oko duplog bucela bi bilo dobro ponovno napraviti, ali ljepše.
Bucel označen s "x" baš i ne promjeni smjer konopa. Konop samo prođe kroz njega. Da ostavim tako?
Još trebam napraviti konope za flok i onda bih, (mislim) bio spreman za raditi jedra. Evo par slika. još neke stvari trebam dotjerati, jer tek na fotografiji ispliva detalj koji bode oči.
Nostromo, dođe li barancina prva ili zadnja?
Konop oko duplog bucela bi bilo dobro ponovno napraviti, ali ljepše.
Bucel označen s "x" baš i ne promjeni smjer konopa. Konop samo prođe kroz njega. Da ostavim tako?
Zadnja promjena: Dida; sri oľu 07 2018, 14:51; ukupno mijenjano 2 put/a.
Dida- Kontraadmiral
-
stari- Porucnik fregate
-
Član od : 28.08.2013
Dob : 78
Sjedište : Kastav
Hvala Stari, hvala!
Dida- Kontraadmiral
-
Još par slika...
Zadnja promjena: Dida; sri oľu 07 2018, 14:52; ukupno mijenjano 1 put.
Dida- Kontraadmiral
-
Dida, sve je kako rabi.
Bocel X zamijeni s manjim,
Lantinu podigni mantom, dokle gre, more još par centimetri,
Nategni stermene mure, da glava padne malo prema palubi, ( jasno, za toliko otpusti ostine,
Ostine dolaze poslije barancine - u redu je,
Privremena mjesta svornjaka ostina možeš fiksirati ravom su mjestu,
Stara ribarska mjera za jedro glasi " Od mankula do mankula "
Uzmi špag, i kraj mu veži za testu o mure, projdi po kuverte do krmenog mankula i tu na njemu učini grop. To je baza - donji rub idra. Drži taj grop , i pojdi prema peni o lantine, i tu ga agvantaj. To je de fora - izlazni rub idra. Pusti grop, majnaj i dezarmaj lantinu , i zajedno s špagom, ponesi je na rivu. Po lantine navali dva kamnika, da ne biži, zemi špag za grop i razvuci ga. Trokut ča čini lantina s špagom do, i od gropa, je idro. Uzmi malo klaka, bilega, i popituraj ta tri punta. Penu, muru i grop, kadi će biti poža.
Sad moreš pojti "Poli dvi murve " na bevandu, jer sad posal uzimaju žene. Po tem trokutu slažu ferse, da je prva paralelna s de forom, a po njoj idu druge.Na skici imaš preklapanje fersi. Ostavi se više, dva prsta za porub. de fora nema poruba, samo dvi noge zgorun i zdolun. Ono ča se odreže, ne baca se maški, već rabi za fortice.
Žene šiju ferse zajedno cilu zimu, a pari mi se, i ti si na dobremu putu.
Kad su fersi sašiveni, muški izlize iz oštarije i šiju grative, porubnike, fortice, traverše,prave buže za trcaroli ....armavaju idro.
Zaboravi sam rijet. Fersi prije nego ča idu na šivanje, banjaju se tri dana u vodi od kuhane kore crnega bora.
Konopi za grativ su meko upleteni, da se manje rastežu.
Slika prikazuje šivanje idra uz porubnik - grativ. Iglon se gre između vojeva!
Rogalj o škote, oliti poža
Kad se šije, na desnom se dlanu drži kožnati gvardaman, s nutarnje mu je strane metalna pločica, i njime se igla gura kroz jedreninu, a potom s druge strane, kliještima izvlači. Platno za jedreninu je toliko čvrsto, da ga ne probija sačma br.8 iz kalibra 16, na 10 metara.
Klak = vapno. "... i parti je iz Stona, prevozia je klak, velika bura zapuhala, pa ga potopila..."
Nategni stermene mure, da glava padne malo prema palubi, ( jasno, za toliko otpusti ostine,
Stara ribarska mjera za jedro glasi " Od mankula do mankula "
Uzmi špag, i kraj mu veži za testu o mure, projdi po kuverte do krmenog mankula i tu na njemu učini grop. To je baza - donji rub idra. Drži taj grop , i pojdi prema peni o lantine, i tu ga agvantaj. To je de fora - izlazni rub idra. Pusti grop, majnaj i dezarmaj lantinu , i zajedno s špagom, ponesi je na rivu. Po lantine navali dva kamnika, da ne biži, zemi špag za grop i razvuci ga. Trokut ča čini lantina s špagom do, i od gropa, je idro. Uzmi malo klaka, bilega, i popituraj ta tri punta. Penu, muru i grop, kadi će biti poža.
Sad moreš pojti "Poli dvi murve " na bevandu, jer sad posal uzimaju žene. Po tem trokutu slažu ferse, da je prva paralelna s de forom, a po njoj idu druge.Na skici imaš preklapanje fersi. Ostavi se više, dva prsta za porub. de fora nema poruba, samo dvi noge zgorun i zdolun. Ono ča se odreže, ne baca se maški, već rabi za fortice.
Žene šiju ferse zajedno cilu zimu, a pari mi se, i ti si na dobremu putu.
Kad su fersi sašiveni, muški izlize iz oštarije i šiju grative, porubnike, fortice, traverše,prave buže za trcaroli ....armavaju idro.
Zaboravi sam rijet. Fersi prije nego ča idu na šivanje, banjaju se tri dana u vodi od kuhane kore crnega bora.
Konopi za grativ su meko upleteni, da se manje rastežu.
Slika prikazuje šivanje idra uz porubnik - grativ. Iglon se gre između vojeva!
Rogalj o škote, oliti poža
Kad se šije, na desnom se dlanu drži kožnati gvardaman, s nutarnje mu je strane metalna pločica, i njime se igla gura kroz jedreninu, a potom s druge strane, kliještima izvlači. Platno za jedreninu je toliko čvrsto, da ga ne probija sačma br.8 iz kalibra 16, na 10 metara.
Klak = vapno. "... i parti je iz Stona, prevozia je klak, velika bura zapuhala, pa ga potopila..."
-
Korekcije
Bocel ću zamijeniti, ali ga prvo moram napraviti.Tomislav Viljetić je napisao/la:...
...
Nije mi ni problem podići lantinu, govorili smo prije da glava (a i donji rub jedra) treba biti iznad palube najmanje 1 metar (62 mm u mjerilu). To trebam imati u vidu, zar ne?
Dida- Kontraadmiral
-
metar v.s. parametar
Da, Dida, imaš prav !
Ostavi sve kako je sada. Nije najmanje 1 m, već do 1m, ali to sada nije važno. Ionako postavljaš po bandi frkate, a i solijer o santine (pražnice grotla) ti je povisok, pa je dobro da idro ne dere po njima.
Kad radiš novi bocel, učini i jedan mići, ča gre soto pomula na jabolu ; za feralić na tiramolu.
Slika prikazuje donji rogalj - požu, s siromašnom škotom.
Ostavi sve kako je sada. Nije najmanje 1 m, već do 1m, ali to sada nije važno. Ionako postavljaš po bandi frkate, a i solijer o santine (pražnice grotla) ti je povisok, pa je dobro da idro ne dere po njima.
Kad radiš novi bocel, učini i jedan mići, ča gre soto pomula na jabolu ; za feralić na tiramolu.
Slika prikazuje donji rogalj - požu, s siromašnom škotom.
-
Pokus s jedrom
Ovako će izgledati kontura jedra.
Zadnja promjena: Dida; sri oľu 07 2018, 14:53; ukupno mijenjano 1 put.
Dida- Kontraadmiral
-
Koraljka- Mornar
-
Član od : 18.07.2013
Stranica 4 / 7. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Stranica 4 / 7.