Latest topics
» WESTLAWN Institute of Marine Technologyby tuan_jim pon stu 04 2024, 20:45
» Intervju sa g. Željkom Skomeršićem za portal "Nautička patrola"
by moto-klasika sub lis 19 2024, 19:24
» Hayling Hoy
by livio pet ruj 27 2024, 21:40
» "Dani u Vali" - 2024.
by tuan_jim sri ruj 18 2024, 20:17
» Koncesije vezova posebno za drvene brodove
by tuan_jim uto ruj 17 2024, 21:40
» NOVA KNJIGA pred izdavanjem - "Stogodišnjaci iz našeg mula"
by Zaleksi uto ruj 10 2024, 13:26
Dalmatinski leut, mjerilo 1 : 16
+11
leut
Matija
crni
stari
Bismarck
Koraljka
Graffa
Nonić
Tomislav Viljetić
Hrvoje
Dida
15 posters
Stranica 2 / 7.
Stranica 2 / 7. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Tomislav Viljetić- Preminuo
-
Član od : 27.07.2013
Dob : 77
Sjedište : Zagreb
Kavija na jarbolu
Bok, Nostromo!
Ma, vidio sam ja taj crtež, nisam ga zanemario. Pitao sam samo da utvrdim gradivo, jer je jednom bilo riječi da krmene kavije idu na palubu. Po toj osnovi boškarin ostaje večeras bez večere.
Hvala na objašnjenjima. Imam dojam da se ipak, približavam kraju gradnje.
Ma, vidio sam ja taj crtež, nisam ga zanemario. Pitao sam samo da utvrdim gradivo, jer je jednom bilo riječi da krmene kavije idu na palubu. Po toj osnovi boškarin ostaje večeras bez večere.
Hvala na objašnjenjima. Imam dojam da se ipak, približavam kraju gradnje.
Dida- Kontraadmiral
-
Član od : 20.07.2013
Dob : 83
Sjedište : Sisak
Re: Dalmatinski leut, mjerilo 1 : 16
Bok, Dida !
Nadam se da si šalu o boškarinu konzumirao na pravi način. Moramo se ponekad i našaliti. Da, kavija provavia je , po mom mušljenju najbolje rješenje. Viđena je na tom mjestu, pa zaključujem da je ostatak od kaštanjole.Pravilo je, da se konop kroz bocle vuče prema gore. (" A moj Frane,i to livon rukon , prema doli ! " )
U tvoga leuta, imamo za svaku poziciju najmanje tri rješenja.
P.S. Tek sada vidim da sam ovih dana avanca. Da li sada imam pravo na službeni automobil 24 h, a i Smartphone bi mi dobro doša ?
Nadam se da si šalu o boškarinu konzumirao na pravi način. Moramo se ponekad i našaliti. Da, kavija provavia je , po mom mušljenju najbolje rješenje. Viđena je na tom mjestu, pa zaključujem da je ostatak od kaštanjole.Pravilo je, da se konop kroz bocle vuče prema gore. (" A moj Frane,i to livon rukon , prema doli ! " )
U tvoga leuta, imamo za svaku poziciju najmanje tri rješenja.
P.S. Tek sada vidim da sam ovih dana avanca. Da li sada imam pravo na službeni automobil 24 h, a i Smartphone bi mi dobro doša ?
-
Boškarini
Šale su uvijek dobrodošle! Vjerujem da ih uvijek skužim.
Naravno, čim stigne slijedeća tranša novih Audija A8 visokopozicionirani članovi foruma dobiju po jedan. Zauvijek. Tablet dobijemo preko Sabora. Njihovi stari nama, a njihovi novi njima.
Naravno, čim stigne slijedeća tranša novih Audija A8 visokopozicionirani članovi foruma dobiju po jedan. Zauvijek. Tablet dobijemo preko Sabora. Njihovi stari nama, a njihovi novi njima.
Dida- Kontraadmiral
-
Kuka sa zaštitom
Kuka kosnika omotana užetom radi zaštite:
Zadnja promjena: Dida; sri oľu 07 2018, 14:56; ukupno mijenjano 1 put.
Dida- Kontraadmiral
-
Krivljenje lantine
Malo krivim lantinu, radi prirodnijeg izgleda:
Zadnja promjena: Dida; sri oľu 07 2018, 14:56; ukupno mijenjano 1 put.
Dida- Kontraadmiral
-
Povratak u budućnost
Budući da pravila Foruma ne dozvoljavaju komentare poput : uh,ah,perfektno, nezamislivo i sl.pa u tom slučaju mogu reći samo - Dobro je i ispravno !
Zbog silno uložena truda i rada u tropskim uvijetima, kao mali obol i ohrabrenje u daljnjem radu , nagrađen si s skicom .
Zbog silno uložena truda i rada u tropskim uvijetima, kao mali obol i ohrabrenje u daljnjem radu , nagrađen si s skicom .
-
Nostromo, hvala na nagradi. Došla je u pravi trenutak.
Dida- Kontraadmiral
-
Kosnik
Obojana prva petina kosnika:
I jarbola:
Moram nešto napraviti s ta dva prstena od aluminija. Previše blješte!
I jarbola:
Moram nešto napraviti s ta dva prstena od aluminija. Previše blješte!
Zadnja promjena: Dida; sri oľu 07 2018, 14:58; ukupno mijenjano 1 put.
Dida- Kontraadmiral
-
Pitanja :
1. Da li opleteni kolut izvlakača floka (kolombar) slobodno kliže kosnikom do ašte ? - Kad flok privučeš škotinama, a posli donjim rubom , kolombar, bez otpora, mora doći do kraja bompresa.
2. Skalcin i pomul. Mislim da ne bu prošlo. Dobro razmisli što ti je uraditi. Ostaviš li ga, doživotno ću plačati runde bire akademičarima, kod " Dvi murve ".
Misliš li ga uraditi kako treba, posla za tedan dana.
Problem, za dobro razmislit, prespavat.
1. Da li opleteni kolut izvlakača floka (kolombar) slobodno kliže kosnikom do ašte ? - Kad flok privučeš škotinama, a posli donjim rubom , kolombar, bez otpora, mora doći do kraja bompresa.
2. Skalcin i pomul. Mislim da ne bu prošlo. Dobro razmisli što ti je uraditi. Ostaviš li ga, doživotno ću plačati runde bire akademičarima, kod " Dvi murve ".
-
Kliže, ali ne baš do same ašte, dođe blizu. To ću riješiti šmirgl papirom.Tomislav Viljetić je napisao/la:Pitanja :
Ovaj ću problem svakako prespavati i razmisliti o njemu. To ću si ostaviti za kraj, pa ću onda u miru poraditi na tome. Negdje sam vidio takvo rješenje, ali sada ne znam gdje. Imam kako je to riješeno na komiškoj falkuši, ali sam mislio da je takvo rješenje karakteristično samo za nju. Opet ću pogledati po knjigama, koje imam, na kojoj barki je to bilo.Tomislav Viljetić je napisao/la:2. Skalcin i pomul. Mislim da ne bu prošlo. Dobro razmisli što ti je uraditi. Ostaviš li ga, doživotno ću plačati runde bire akademičarima, kod " Dvi murve ".
Što kažeš na ona dva metalna prstena koja stežu škalcin uz vrh jarbola? Je li i to teži sanduk Karlovačkog?
Kakve to nezgodne aranžmane imaš s ekipom iz "Poli dvi murve"? Jesu li te uhvatili na lijevoj nozi?
Dida- Kontraadmiral
-
Gledam slike i vidim prekrasne detalje. Ali si postavljam pitanje i pitam se gdje ćeš postaviti uz leuta još makete bracere i trabakula. Ako ih odradiš u istom mjerilu, moraš u kući ili u stanu imati barem tri kamina gdje to možeš izložiti.
Prošle godine na natjecateljskoj izložbi u Rijeci, sline su mi curile na makete iz Kine npr. Victory dug preko svega 200 mm.
Ja to ni sa teleskopom ne bi mogel složiti. I to još admiralitetska maketa.
Inače samo mogu pohvaliti ono što vidim.
Prošle godine na natjecateljskoj izložbi u Rijeci, sline su mi curile na makete iz Kine npr. Victory dug preko svega 200 mm.
Ja to ni sa teleskopom ne bi mogel složiti. I to još admiralitetska maketa.
Inače samo mogu pohvaliti ono što vidim.
Graffa- Preminuo
-
Član od : 29.07.2013
Dob : 75
Sjedište : Velika Gorica
Hvala Graffa! Maketu je već rezervirala mlađa kćer. U svojoj dnevnoj sobi već ima rezerviran prostor. Sada je plan da to bude dar za Božić. Trebao je biti za rođendan, ali nisam bio dovoljno brz.
Kinezi rade makete rezbareći zrno riže.
Kinezi rade makete rezbareći zrno riže.
Dida- Kontraadmiral
-
Ako maketu kad bude gotova presvučeš bezbojnim mat lakom, prije nego je pokloniš kćeri, mislim da je maketa zavrijedila barem 15 minuta osjetit more na svom trupu.
Graffa- Preminuo
-
Omča podigača lantine
Gotova je i omča:
Zadnja promjena: Dida; sri oľu 07 2018, 15:00; ukupno mijenjano 1 put.
Dida- Kontraadmiral
-
Božić na Skadru
Bok, Dida !
Evo me na suhom. G.O. za penziće je gotov. Stojim na raspolaganju.
- Oćemo li mi čagot delat, ili ležat pod smokvom ? -
Evo me na suhom. G.O. za penziće je gotov. Stojim na raspolaganju.
- Oćemo li mi čagot delat, ili ležat pod smokvom ? -
-
Bok dida
Da se ne bi shvatilo k'o da ti se uvlačim.
Detalji su ti zakon.
Za mene, pre veliki. Ja to više volim sitnije. Sve dulje i više od 350mm 'to big'.
Moj savjet; ne postavljaj dilemu ili trilemu kako bi uradio ovo ili ono!
Razmisli na način da imaš stvarnu barku, koja plovi Jadranom i šire. Ti sigurno imaš materijala.
Kako bi riješio svaku pojedinu stvar koja ti je nedoumica. I naši pretci nisu postavljali pitanja jer nisu imali internet; svaki je bio na onoj prokletoj dasci, koja je značila rješenje ili ne. Pogledaj kako to rješavaju neši sunarodnjaci na našoj dugačkoj obali.
Da se ne bi shvatilo k'o da ti se uvlačim.
Detalji su ti zakon.
Za mene, pre veliki. Ja to više volim sitnije. Sve dulje i više od 350mm 'to big'.
Moj savjet; ne postavljaj dilemu ili trilemu kako bi uradio ovo ili ono!
Razmisli na način da imaš stvarnu barku, koja plovi Jadranom i šire. Ti sigurno imaš materijala.
Kako bi riješio svaku pojedinu stvar koja ti je nedoumica. I naši pretci nisu postavljali pitanja jer nisu imali internet; svaki je bio na onoj prokletoj dasci, koja je značila rješenje ili ne. Pogledaj kako to rješavaju neši sunarodnjaci na našoj dugačkoj obali.
Graffa- Preminuo
-
Bok, Nostromo i Graffa!
Naravno da ćemo delat. Sada radim ispočetka podigač lantine, jer mi prvi nije bio dobar. I konope sam radio ispočetka.
Graffa, idući leut će biti manji. M 1:20, recimo. To mjerilo imam na svom trobridnom mjerilu.
Inače, ovih dana supruga i ja dadiljamo kod kćerke i čuvamo unuke, pa sam manje u brodogradilištu.
Naravno da ćemo delat. Sada radim ispočetka podigač lantine, jer mi prvi nije bio dobar. I konope sam radio ispočetka.
Savjet bi bio OK da ja nisam opterećen konstrukcijskim rješenjima čeličnih brodova. Dok sam bio u brodograđevnoj praksi bavio sam se isključivo čeličnim brodovima: tankerima, bulk cargo carrierima i slično. Htjeo-ne htjeo rješenja bi mi uvijek bila "zagađena" tim iskustvom. Druga stvar bi bila da sam radio u betinskom škveru.graffa je napisao/la:... Moj savjet; ne postavljaj dilemu ili trilemu kako bi uradio ovo ili ono!
Graffa, idući leut će biti manji. M 1:20, recimo. To mjerilo imam na svom trobridnom mjerilu.
Inače, ovih dana supruga i ja dadiljamo kod kćerke i čuvamo unuke, pa sam manje u brodogradilištu.
Zadnja promjena: Dida; čet kol 22 2013, 20:36; ukupno mijenjano 1 put.
Dida- Kontraadmiral
-
Didin leut iz 1930.
Bok, Grafa !
Ne ulazeći u problematiku mjerila makete - the small is beatiful - bez zadnjih misli, i u dobroj volji spominjem, da je Didin leut u detalje razrađen, i do sada ne vidim nekih nedoumica, ili problema oko izgleda i armavanja slijedne opreme. Svi su elementi palubne opreme i snasti uzeti nešto od postojećih originala, uz brižno poštivanje etnografskih, i danas dostupnih podataka, ali ne s Interneta. Ne znam ni sam po koji puta spominjem , da nisam maketar, ali sam svaki dio opreme imao u rukama, naravno, u mjerilu 1/1. Na vama ostalima, članovima Foruma, ostaje dio posla, kako ta saznanja pretočiti u maketu.
Ne ulazeći u problematiku mjerila makete - the small is beatiful - bez zadnjih misli, i u dobroj volji spominjem, da je Didin leut u detalje razrađen, i do sada ne vidim nekih nedoumica, ili problema oko izgleda i armavanja slijedne opreme. Svi su elementi palubne opreme i snasti uzeti nešto od postojećih originala, uz brižno poštivanje etnografskih, i danas dostupnih podataka, ali ne s Interneta. Ne znam ni sam po koji puta spominjem , da nisam maketar, ali sam svaki dio opreme imao u rukama, naravno, u mjerilu 1/1. Na vama ostalima, članovima Foruma, ostaje dio posla, kako ta saznanja pretočiti u maketu.
-
Skalcin
Dida !
Skalcin je definitivno skinut s falkuše.
Evo izvornih riječi iz Komiže : - Na vorh jorbula je bil skalcin ki je bil inkapelon na jarbbul. U njemu je bilo roko, a usri roka je bil gvozdeni masiljun. Skalcin je iz bonde imol dvi rape kroz koje je pasoval konop ki je držal katun od parangorećina. -
Sveta tri kralja: Salamon, Božanić,Slavić, razapet će te na lantinu i tri puta provući ispod kolombe !
Skalcin je definitivno skinut s falkuše.
Evo izvornih riječi iz Komiže : - Na vorh jorbula je bil skalcin ki je bil inkapelon na jarbbul. U njemu je bilo roko, a usri roka je bil gvozdeni masiljun. Skalcin je iz bonde imol dvi rape kroz koje je pasoval konop ki je držal katun od parangorećina. -
Sveta tri kralja: Salamon, Božanić,Slavić, razapet će te na lantinu i tri puta provući ispod kolombe !
-
Je, skalcin sam skinuo s falkuše, sada sam provjerio u svojim papirima. Je li to rješenje specifično samo za falkušu?
To, višestruko, provlačenje ispod kolumbe bih volio izbjeći po svaku cijenu. Jedamput bi mi bilo u vrh glave.
To, višestruko, provlačenje ispod kolumbe bih volio izbjeći po svaku cijenu. Jedamput bi mi bilo u vrh glave.
Dida- Kontraadmiral
-
Kome je puka jarbol ?
Nažalost, Dida, skalcin su imale samo falkuše, i arapski dhow. N e uzimaj to previše srcu. - " A, e, čoviku je puka jarbol, i zal je za prvu ruku, jednega od Cicibele ".
Ovo sam skinuo s Neta. Maketa je jarbola o leuta. Njega stavi, drugi put, kad budeš radio falkušu, pa si kvit. Vratio si čoviku jarbol .
Ovo sam skinuo s Neta. Maketa je jarbola o leuta. Njega stavi, drugi put, kad budeš radio falkušu, pa si kvit. Vratio si čoviku jarbol .
-
Svjestan sam da imam prokleto dugu jezičinu, i da ono što mi je na pameti, mora van (moja pamet možda nije dobra ali svejedno).
Ovako nešto, bogato urađeno kao na fotografiji skalcina, ruku na srce, kalafati od prije 100 godina, sigurno nisu radili.
Prvo: deblica od koje bi se radio jarbol sa skalcinom sa slike, bila bi preskupa jer bi morali smanjiti njen volumen cijelom dužinom samo da bi izradili ovakvo sjedište za dvi koturače.
Koturače su bile sigurno nezavisno ukručene izvana sa naknadno namontiranim komadima drveta i jednostavno sa nekoliko navoja konopa fiksirane. Predpostavljam, bez vijaka koji bi oslabili jarbol, jer kalafati su znali vezati konope kako valja za duže vrijeme.
Drugo: ako imamo želju, da što je vjernije moguće, reproduciramo lađe koje su plovile (još neke i sad plove) našim morem, onda svakako mislim, moramo težiti što većoj vjerodostojnosti, koja je definitivno vezana uz tehnološke mogućnosti ondašnjih kalafata koji vjerojatno nisu bili pismeni ali su od svojih nepismenih predaka koji su radili iste poslove, naslijedili njihovo znanje i iskustvo koje je u osnovi bilo praktično znanje.
Ovako velika maketa, koja zbog mjerila ima sve detalje koje je imala i prava stvarna lađa, zahtijeva, ima obavezu, da sve detalje pokaže u što je više moguće, pravoj izvedbi, sa rješenjima koje bi izveli polupismeni ili nepismeni kalafati u vrijeme prije 100 i više godina.
Makar ne vidim didinu želju da ovo bude povijesni izložbeni primjerak u nekom pomorskom muzeju, mislim da didi treba dati mogućnost da izabere kako da uradi maketu sa što je više mogučih podataka, jer je to ipak osoba koja je radila sa lađama i brodovima. Ako će ikad ovu maketu poslati na neku od naših ili inozemnih natjecanja, želim da na toj maketi ima što više onih iskonskih rješenja od naših kalafata koji nisu mislili da će njihove lađe ikad postati izložbeni uzorak.
Moje makete koje radim, služe samo da ubijem vrijeme sa nečim korisnim, makar to neki krste kao totalno beskorisno.
Kako mislim da je teško, gotovo ne moguće, detaljizirati lađu koja je u stvarnosti bila duga 12 meatara a ja ju izrađujem u dužini od 300 mm (izuzetak su kinezi, koji to uredno rade zahvaljujući, svojem pogledu na život i njihovoj uglavno budističkoj filozofiji), mislim da entuzijastima kao dida, ne bi trebalo davati savjete kako da nešto uradi, već bi ga trebalo poticati kako da sam pronađe i promisli o problemima sa kojima se susreće u izradi.
Ovo što je dida uradio do sada je dokaz njegovog entuzijazma.
Ovako nešto, bogato urađeno kao na fotografiji skalcina, ruku na srce, kalafati od prije 100 godina, sigurno nisu radili.
Prvo: deblica od koje bi se radio jarbol sa skalcinom sa slike, bila bi preskupa jer bi morali smanjiti njen volumen cijelom dužinom samo da bi izradili ovakvo sjedište za dvi koturače.
Koturače su bile sigurno nezavisno ukručene izvana sa naknadno namontiranim komadima drveta i jednostavno sa nekoliko navoja konopa fiksirane. Predpostavljam, bez vijaka koji bi oslabili jarbol, jer kalafati su znali vezati konope kako valja za duže vrijeme.
Drugo: ako imamo želju, da što je vjernije moguće, reproduciramo lađe koje su plovile (još neke i sad plove) našim morem, onda svakako mislim, moramo težiti što većoj vjerodostojnosti, koja je definitivno vezana uz tehnološke mogućnosti ondašnjih kalafata koji vjerojatno nisu bili pismeni ali su od svojih nepismenih predaka koji su radili iste poslove, naslijedili njihovo znanje i iskustvo koje je u osnovi bilo praktično znanje.
Ovako velika maketa, koja zbog mjerila ima sve detalje koje je imala i prava stvarna lađa, zahtijeva, ima obavezu, da sve detalje pokaže u što je više moguće, pravoj izvedbi, sa rješenjima koje bi izveli polupismeni ili nepismeni kalafati u vrijeme prije 100 i više godina.
Makar ne vidim didinu želju da ovo bude povijesni izložbeni primjerak u nekom pomorskom muzeju, mislim da didi treba dati mogućnost da izabere kako da uradi maketu sa što je više mogučih podataka, jer je to ipak osoba koja je radila sa lađama i brodovima. Ako će ikad ovu maketu poslati na neku od naših ili inozemnih natjecanja, želim da na toj maketi ima što više onih iskonskih rješenja od naših kalafata koji nisu mislili da će njihove lađe ikad postati izložbeni uzorak.
Moje makete koje radim, služe samo da ubijem vrijeme sa nečim korisnim, makar to neki krste kao totalno beskorisno.
Kako mislim da je teško, gotovo ne moguće, detaljizirati lađu koja je u stvarnosti bila duga 12 meatara a ja ju izrađujem u dužini od 300 mm (izuzetak su kinezi, koji to uredno rade zahvaljujući, svojem pogledu na život i njihovoj uglavno budističkoj filozofiji), mislim da entuzijastima kao dida, ne bi trebalo davati savjete kako da nešto uradi, već bi ga trebalo poticati kako da sam pronađe i promisli o problemima sa kojima se susreće u izradi.
Ovo što je dida uradio do sada je dokaz njegovog entuzijazma.
Graffa- Preminuo
-
Graffa, nema problema s dugim jezikom.
Nostromovi komentari i skice mi jako dobro dođu, jer sam poprilično prazan kada je riječ o brodogradnji u drvu, posebno tradicionalnoj. Leut ide kćerki, kada bude gotov, a njoj je važno je li plav ili zelen, neće ni primjetiti da ima skalcin. Neće ići na izložbe, ide na Zeleni Brijeg.
Nostromovi komentari i skice mi jako dobro dođu, jer sam poprilično prazan kada je riječ o brodogradnji u drvu, posebno tradicionalnoj. Leut ide kćerki, kada bude gotov, a njoj je važno je li plav ili zelen, neće ni primjetiti da ima skalcin. Neće ići na izložbe, ide na Zeleni Brijeg.
Zadnja promjena: Dida; sub kol 24 2013, 12:25; ukupno mijenjano 1 put.
Dida- Kontraadmiral
-
Ja sam stara budaletina. iskonski sam sretan zbog tvoje kćeri koja je fala Bogu rspoznala vrijednost tvoje ljubavi moru i njrgovim blagodatima.
Sve što sam napisao je iz poštovanja.
Isuse i Marijo.
Moram ovo popraviti.
Mislim da je isprika Tvojoj kćeri premala. Volim tebe Dida i tvoje nasljednike bez zaostatka. Ne iz bedastoće već iz poštovanja jadranskim lađama.
jebena budala
Sve što sam napisao je iz poštovanja.
Isuse i Marijo.
Moram ovo popraviti.
Mislim da je isprika Tvojoj kćeri premala. Volim tebe Dida i tvoje nasljednike bez zaostatka. Ne iz bedastoće već iz poštovanja jadranskim lađama.
jebena budala
Zadnja promjena: graffa; sub kol 24 2013, 13:58; ukupno mijenjano 1 put.
Graffa- Preminuo
-
Stranica 2 / 7. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Stranica 2 / 7.