Latest topics
» WESTLAWN Institute of Marine Technologyby tuan_jim pon stu 04 2024, 20:45
» Intervju sa g. Željkom Skomeršićem za portal "Nautička patrola"
by moto-klasika sub lis 19 2024, 19:24
» Hayling Hoy
by livio pet ruj 27 2024, 21:40
» "Dani u Vali" - 2024.
by tuan_jim sri ruj 18 2024, 20:17
» Koncesije vezova posebno za drvene brodove
by tuan_jim uto ruj 17 2024, 21:40
» NOVA KNJIGA pred izdavanjem - "Stogodišnjaci iz našeg mula"
by Zaleksi uto ruj 10 2024, 13:26
Dalmatinski leut, mjerilo 1 : 16
+11
leut
Matija
crni
stari
Bismarck
Koraljka
Graffa
Nonić
Tomislav Viljetić
Hrvoje
Dida
15 posters
Stranica 5 / 7.
Stranica 5 / 7. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Re: Dalmatinski leut, mjerilo 1 : 16
Super fotka je i za laku a može i za dobro jutro pa barem uz juarnju kavu o moru i brodovima pričati dok ne krenu svakodnevni problemi .Svaka čast na izradi leuta i detaljima na njemu ali i Tomislavovi savjeti su posebna priča.Kako se ono kaže "mislio sam da nešto znam ali tek sad vidim da ništa ne znam".pozdrav sa juga ljepe naše
crni- Pozornik
-
Član od : 12.01.2014
Dob : 49
Sjedište : Dubrovnik
Dida, ne može se moj mjeriti s ovim , samo se isto zovu:
Matija- Administrator
-
Član od : 06.02.2014
Dob : 61
Sjedište : Njivice / Krk
jedro
Dida pratim tvoj rad na Leutu od samog početka i želim reći da sam oduševljen urednošću načinim rada.Što se jedra tiče mislim da ti nešto ne štima sa formom jedra i bilo bi dobro da projeriš.Jedro je bilo puno strmije . Dragocjenu pomoć koju imaš za detalje od Tomislava model mora biti vrhunski (kadagod te je i mučio detaljima kojih nije bilo na leutima)
Pozdrav Željko Skomeršić
Pozdrav Željko Skomeršić
Jedro
Željko, hvala na komplimentima. Nostromo mi je doista puno pomogao pri izradi ove makete. I on i ja znamo, a i ti si primjetio, da tu ima dosta nedostataka. Na koncu je pao dogovor: nakon ovog leuta radim drugi, ali prvo ga moram nacrtati do posljednje brokvice, kako je jednom prilikom rekao Nostromo.
Leut, trenutno, izgleda ovako:
Neke od stvari su nepopravljive, jer je greška ugrađena na samom početku gradnje, a sada je isplivala na površinu u punom sjaju. Kada to sve bude gotovo, moći ćemo pobrojati sve što nije dobro.
Leut, trenutno, izgleda ovako:
Neke od stvari su nepopravljive, jer je greška ugrađena na samom početku gradnje, a sada je isplivala na površinu u punom sjaju. Kada to sve bude gotovo, moći ćemo pobrojati sve što nije dobro.
Zadnja promjena: Dida; sri oľu 07 2018, 14:14; ukupno mijenjano 2 put/a. (Reason for editing : Smanjio Photobucketove slike)
Dida- Kontraadmiral
-
Član od : 20.07.2013
Dob : 83
Sjedište : Sisak
Čestitam na završetku makete a nedostatke ne brini ni svaki stari leut ili neki drugi nisu bili savršeni a pogotovo svaki kalafat je sljedećem ima neke promjene jer kad brod kad se poćme radit s njim za namjenu za koju je rađen vide se prednosti i mane.
crni- Pozornik
-
Crni, nije završetak, imam još posla. Ali dovršetak je blizu.
Dida- Kontraadmiral
-
A bit će ,pomalo vrag odnio prišu ,bitno da se već razmišlja o drugom a mi očekujemo slike u svim fazama rad ka šta već kod vas smo navikli.Pozdrav
crni- Pozornik
-
Leut
Dida mislim ako ja to mogu uopće reći da si ti spreman za neki puno kompliciraniji model osim ako nije narudžba leut.
Željko
Željko
Željko, drago mi je to čuti. Nedostaje mi još onaj "grif", zanatska vještina, koja se dobije dugim bavljenjem maketarstvom. A što se tiče narudžbi, svatko u obitelji ima barem jednu.leut je napisao/la:Dida mislim ako ja to mogu uopće reći da si ti spreman za neki puno kompliciraniji model osim ako nije narudžba leut.
Željko
Dida- Kontraadmiral
-
Flok
Sada pripremam flok. Gledam kako bih ga oblikovao i postavio na mjesto.
Nostromo, na jednoj od tvojih skica floka, jedna stranica floka je paralelna s jarbolom. Je li to detalj s kojim bih trebao ići u realizaciju? Dolje su dvije fotografije s flokom i sada procjenjujem koja ima bolji "umjetnički dojam".
Nostromo, na jednoj od tvojih skica floka, jedna stranica floka je paralelna s jarbolom. Je li to detalj s kojim bih trebao ići u realizaciju? Dolje su dvije fotografije s flokom i sada procjenjujem koja ima bolji "umjetnički dojam".
Zadnja promjena: Dida; sri oľu 07 2018, 14:20; ukupno mijenjano 2 put/a.
Dida- Kontraadmiral
-
flok
Dida, da bi mogao vidjeti oblik floka prije svega moraš ga maksimalno navuć prema vrhu kosnika i tek onda raditi šablonu od papira.
Flok
Željko, ne ide više naprijed. Ne dopušta mi "konstrukcija" oko kuke. Kako izgledaju tvoja rješenja toga detalja?leut je napisao/la:Dida, da bi mogao vidjeti oblik floka prije svega moraš ga maksimalno navuć prema vrhu kosnika itek onda raditi šablonu od papira.
Zadnja promjena: Dida; sri oľu 07 2018, 14:24; ukupno mijenjano 2 put/a.
Dida- Kontraadmiral
-
Lancia u po krme -
leut je napisao/la:Dida, da bi mogao vidjeti oblik floka prije svega moraš ga maksimalno navuć prema vrhu kosnika itek onda raditi šablonu od papira.
Željko, ne mora ga vidjeti, jer ga već poodavno ima. Stariji je čovik, pa mu se ne da tražiti po arhivi.
Dida, Nutarnji rub floka slijedi liniju jarbola. Da imaš kontraflok, mogao bi ga rezati, ali ovoga ne moreš. Kako ti Željko govori,potegni tirafor do kavataja, dokle gre.
Pogledaj ponovo skicu, malu lanciu i leut "Kuma".
Tomislav Viljetić- Preminuo
-
Član od : 27.07.2013
Dob : 77
Sjedište : Zagreb
Tko pita - ne skita
Ma, našao sam ja to u arhivi i sve sam pregledao, ali pitam za svaki slučaj. Da ne bih, slučajno, skitao...Tomislav Viljetić je napisao/la:...
Željko, ne mora ga vidjeti, jer ga već poodavno ima. Stariji je čovik, pa mu se ne da tražiti po arhivi.
...
Dida- Kontraadmiral
-
Sitno, Cile, sitnije ...
Bok, Dida !
Par sitnijih zahvata, koji bi pomogli da flok prijde na pravo misto. To je posljedica tvog "opiranja" da najprije radiš "na suho", i tek kad si zadovoljan, montiraš na mjesto.
Sačekajmo mišljenje Željka.
N.B. Pozicija E : u potpunosti ukloniti debelu ligaduru, i zamijeniti je tanjim crnim koncem. Lakirati bezbojnim lakom, da izgleda kao tvrda paklina.Kolo od tirafora more imati "lufta". Neče klepetati kad ga pritegne mantić o floka prema gore.
Par sitnijih zahvata, koji bi pomogli da flok prijde na pravo misto. To je posljedica tvog "opiranja" da najprije radiš "na suho", i tek kad si zadovoljan, montiraš na mjesto.
N.B. Pozicija E : u potpunosti ukloniti debelu ligaduru, i zamijeniti je tanjim crnim koncem. Lakirati bezbojnim lakom, da izgleda kao tvrda paklina.Kolo od tirafora more imati "lufta". Neče klepetati kad ga pritegne mantić o floka prema gore.
-
Bok, Nostromo! Hvala na primjedbama. Trenutno vježbam napraviti upletku i ako uspijem neće biti ligadure. Davi me nedostatak prakse za takve posliće.
Dida- Kontraadmiral
-
Upletka
Upletka. Nije mi ispala kao u knjizi, strukovi su se rasplitali i pravili probleme. Bolje je vježbati na pravom konopu.
Zadnja promjena: Dida; sri oľu 07 2018, 14:30; ukupno mijenjano 2 put/a.
Dida- Kontraadmiral
-
pjombadura
Dida strukove kada raspleteš namaži sa cijanofiksom i na njih stavi igle kako bi lakše provlačio strukove.
Pozdrav
Pozdrav
Hvala na savjetu Željko, pokušat ću tako.
Dida- Kontraadmiral
-
Divim vam se dida
damac- Mornar
Član od : 07.11.2013
Ekološka pjumbadura
Bok, Dida !
Gledam tvoju pjumbaduru (očna upletka) i zabrinjava me proizvod, jer ne vidim na njoj inkrožane strukove. Malo prije sam probao napraviti jednu ekološku, bez CA ljepila, i kod mene se vide, uostalom, kako rabi.
Slike prikazuju moju očnu upletku. Strukovi se odrežu, da 2 inča vire izvan upletke. Oni se kasnije uz sartiju priljube kratkim opletom.
Ostao bez napona u fotiču. Ostatak slijedi, kad se baterije napune.
Fotke originala s Neta :
Mere projt kao instrukcije :
Gledam tvoju pjumbaduru (očna upletka) i zabrinjava me proizvod, jer ne vidim na njoj inkrožane strukove. Malo prije sam probao napraviti jednu ekološku, bez CA ljepila, i kod mene se vide, uostalom, kako rabi.
Slike prikazuju moju očnu upletku. Strukovi se odrežu, da 2 inča vire izvan upletke. Oni se kasnije uz sartiju priljube kratkim opletom.
Ostao bez napona u fotiču. Ostatak slijedi, kad se baterije napune.
Fotke originala s Neta :
Mere projt kao instrukcije :
-
Zabrinjavajuća situacija
Da, nije dobra. Kasnije sam skužio da sam uplitao krajeve na krivu stranu (s desne na lijevu). Još sam u fazi intenzivnog treninga.Tomislav Viljetić je napisao/la:...
Gledam tvoju pjumbaduru (očna upletka) i zabrinjava me proizvod, jer ne vidim na njoj inkrožane strukove.
Tebi se, po svoj prilici, strukovi ne raspliću, pa ne trebaš ljepilo da ih učvrstiš. Moji konopi su amaterske izrade i nisu dovoljno postojani, strukovi se raspletu kada ih razdvojim.Tomislav Viljetić je napisao/la:...
Malo prije sam probao napraviti jednu ekološku, bez CA ljepila, i kod mene se vide, uostalom, kako rabi.
Dida- Kontraadmiral
-
Evo nastavka, Dida.
Nakon prvog provlačenja strukova, moraš dobiti trokraku zvijezdu, gledajući os konopa.Prva dva livo, treći desno. Poslin,svaki struk prekoslijedećeg. Očna upletka se radi s tri proplitanja, izuzetno, ukoliko rabi za snast, dolaze četiri. Krajevi strukova se odrežu, ne preblizu upletke, i na njih se stavi poveza od 4 -5 vojeva. Inače se zna po koji struk izvuči, ukoliko je rezan preblizu, a to poveza sprečava.
Ne znam kako to rade maketari. Pitajmo Željka.
Završna faza očne upletke s povezom :
Ukoliko se stavlja radanča, osigura se privremeno ovako :
Onda bi sve izgledalo, ovako :
Ne sumnjam da nećeš ovladati tehnikom pjumbavanja. Probaj s debljim konopima.
Nakon prvog provlačenja strukova, moraš dobiti trokraku zvijezdu, gledajući os konopa.Prva dva livo, treći desno. Poslin,svaki struk prekoslijedećeg. Očna upletka se radi s tri proplitanja, izuzetno, ukoliko rabi za snast, dolaze četiri. Krajevi strukova se odrežu, ne preblizu upletke, i na njih se stavi poveza od 4 -5 vojeva. Inače se zna po koji struk izvuči, ukoliko je rezan preblizu, a to poveza sprečava.
Ne znam kako to rade maketari. Pitajmo Željka.
Završna faza očne upletke s povezom :
Ukoliko se stavlja radanča, osigura se privremeno ovako :
Onda bi sve izgledalo, ovako :
Ne sumnjam da nećeš ovladati tehnikom pjumbavanja. Probaj s debljim konopima.
-
Tomislav Viljetić je napisao/la:Bok, Dida !
Evo, najveći dio preporuka realiziran. Preporuku D realiziram u slijedećem koraku. Upletka nije prva liga, ali vjerujem da bi mogla proći. Nije mi stala radanča.
Zadnja promjena: Dida; sri oľu 07 2018, 14:38; ukupno mijenjano 2 put/a.
Dida- Kontraadmiral
-
Bok, Dida !
Mislim da je sada dobro.
Pazi : Štraj je ukomponiran u prednji porub floka !
Mislim da je sada dobro.
Pazi : Štraj je ukomponiran u prednji porub floka !
-
Stranica 5 / 7. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Stranica 5 / 7.