Latest topics
» WESTLAWN Institute of Marine Technologyby tuan_jim pon stu 04 2024, 20:45
» Intervju sa g. Željkom Skomeršićem za portal "Nautička patrola"
by moto-klasika sub lis 19 2024, 19:24
» Hayling Hoy
by livio pet ruj 27 2024, 21:40
» "Dani u Vali" - 2024.
by tuan_jim sri ruj 18 2024, 20:17
» Koncesije vezova posebno za drvene brodove
by tuan_jim uto ruj 17 2024, 21:40
» NOVA KNJIGA pred izdavanjem - "Stogodišnjaci iz našeg mula"
by Zaleksi uto ruj 10 2024, 13:26
Dalmatinski leut, mjerilo 1 : 16
+11
leut
Matija
crni
stari
Bismarck
Koraljka
Graffa
Nonić
Tomislav Viljetić
Hrvoje
Dida
15 posters
Stranica 6 / 7.
Stranica 6 / 7. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Re: Dalmatinski leut, mjerilo 1 : 16
Dida sve što si napravio je vrhunski ne dobro ali na vrhu kosnika konopi koji idu l i d i inače tamo gdje konopi taru i oko bucela konopi su omotani- zaštićeni (pogledaj a mojim maketama)
Pozdrav
Pozdrav
Ne daj da tare !
Dida sve što si napravio je vrhunski ne dobro
Željko,meni nije niš jasno !
Kad je konop smotan u kolkum, na rivi, onda je konop. Kad je konop na brodu (osim ako nije teret) onda nosi svoje uporabno ime.
Željko,meni nije niš jasno !
Kad je konop smotan u kolkum, na rivi, onda je konop. Kad je konop na brodu (osim ako nije teret) onda nosi svoje uporabno ime.
Tomislav Viljetić- Preminuo
-
Član od : 27.07.2013
Dob : 77
Sjedište : Zagreb
Gaša
Tomislave mislim na gaše koje su na vrhu baštuna - kosnika i idu l i d .
Sartige ili pripone na leutu na vrhu jarbola idu oko njega i taj dio je najvažnije zaštititi a to se radi tako da se sa jednim tanjim špagom omota onaj dio koji ide oko jarbola ili bilo čega što bi moglo oštetiti konop. Isto tako se konop koji ide oko bucela na manjim plovilima zaštićuje omotavanjem konopa dok se na velikim brodovima gdje su opterećenja velika to često radilo sa kožom, naravno sve je bilo uvjetovano financijskim mogućnostima vlasnika.
Nadam se da sam uspio objasniti. Pozdrav Željko
Sartige ili pripone na leutu na vrhu jarbola idu oko njega i taj dio je najvažnije zaštititi a to se radi tako da se sa jednim tanjim špagom omota onaj dio koji ide oko jarbola ili bilo čega što bi moglo oštetiti konop. Isto tako se konop koji ide oko bucela na manjim plovilima zaštićuje omotavanjem konopa dok se na velikim brodovima gdje su opterećenja velika to često radilo sa kožom, naravno sve je bilo uvjetovano financijskim mogućnostima vlasnika.
Nadam se da sam uspio objasniti. Pozdrav Željko
Željko, sve je to meni Tomislav objasnio, i ne samo to, već i nacrtao. Problem je ponajviše u meni, jer sam neke od napomena pevidio.
Dida- Kontraadmiral
-
Član od : 20.07.2013
Dob : 83
Sjedište : Sisak
Pripreme za flok
Detalj latinskog jedra:
Pripreme za postavljanje floka:
Gužva na palubi. Konopi na sve strane! Kako to riješiti?!
Pripreme za postavljanje floka:
Gužva na palubi. Konopi na sve strane! Kako to riješiti?!
Zadnja promjena: Dida; sri oľu 07 2018, 14:01; ukupno mijenjano 3 put/a.
Dida- Kontraadmiral
-
Duća konope, Dida !
Bok, Dida !
Ovoga puta, samo sitnice.
Duća te konope po kuverti ! ( Znam, nije gotovo, ali reda mora biti ).
Dućat cime, konope... složit u vojeve.
Ovoga puta, samo sitnice.
Duća te konope po kuverti ! ( Znam, nije gotovo, ali reda mora biti ).
Dućat cime, konope... složit u vojeve.
Zadnja promjena: Tomislav Viljetić; sri oľu 05 2014, 23:42; ukupno mijenjano 1 put. (Reason for editing : type error)
-
Latinsko idro i flok
Nostromo, cime ću dućat, samo da riješim krupnije stvari.
Gotov je i flok, posao s jedrima se je već poprilično primakao kraju.
Gotov je i flok, posao s jedrima se je već poprilično primakao kraju.
Zadnja promjena: Dida; sri oľu 07 2018, 14:06; ukupno mijenjano 2 put/a.
Dida- Kontraadmiral
-
Micro - Macro
Bok, Dida !
Ovako, iz daljine, pari mi se, da je sve kako rabi. Ipak, za buduće generacije. poslikaj " macro" sva tri kantuna floka. Moram vidjeti kako si vezao škotine
( uzde ) od floka.
Ovako, iz daljine, pari mi se, da je sve kako rabi. Ipak, za buduće generacije. poslikaj " macro" sva tri kantuna floka. Moram vidjeti kako si vezao škotine
( uzde ) od floka.
-
Detalji floka
Bok, Nostromo, evo detalja:
Rogalj floka još radim. Čim bude gotov, slikam ga.
Rogalj floka još radim. Čim bude gotov, slikam ga.
Zadnja promjena: Dida; sri oľu 07 2018, 14:09; ukupno mijenjano 2 put/a.
Dida- Kontraadmiral
-
O.K. Dida. Žuri polako !
-
Vesla
Upravo traje izrada vesala. Trebam ih šest.
Zadnja promjena: Dida; sri oľu 07 2018, 13:33; ukupno mijenjano 2 put/a.
Dida- Kontraadmiral
-
Orjentacija vesala
Nostromo, negdje sam spremio našu raspravu o veslima, frkatama i orjentaciji vesala u njima. I, naravno ne mogu je naći. Nikad nisi imao lošijeg učenika
Kako okrenem vesla položena u frkate? Koji dio vesla gleda prema pramcu?
Kako okrenem vesla položena u frkate? Koji dio vesla gleda prema pramcu?
Zadnja promjena: Dida; sri oľu 07 2018, 11:07; ukupno mijenjano 2 put/a.
Dida- Kontraadmiral
-
Šesterac bez kormilara
Bok, Dida !
Mislim da treba još malo doraditi vesla.I kad ih doradiš, ne bi trebala pripadati velikom leutu. Veliki leuti rabili su ravna vesla zvana remi piani.
"U frkatama vesla leže,pala provu ljubi, ručaj krmu steže."
Sve što je u frkatama: vesla,osti,lantina,janke i dr. mora biti podvezano mrlinom.
Iduće dvije fotke prikazuju ribarska vesla tipa remo piano.
Obrati pažnju na limenu traku, zaštitu vrha pale.
Mislim da treba još malo doraditi vesla.I kad ih doradiš, ne bi trebala pripadati velikom leutu. Veliki leuti rabili su ravna vesla zvana remi piani.
"U frkatama vesla leže,pala provu ljubi, ručaj krmu steže."
Sve što je u frkatama: vesla,osti,lantina,janke i dr. mora biti podvezano mrlinom.
Iduće dvije fotke prikazuju ribarska vesla tipa remo piano.
Obrati pažnju na limenu traku, zaštitu vrha pale.
-
Hvala Nostromo!
Još mi je ostalo razmjerno malo posla do kraja projekta. Ipak, svaki dan naučim nešto novo.
Još mi je ostalo razmjerno malo posla do kraja projekta. Ipak, svaki dan naučim nešto novo.
Dida- Kontraadmiral
-
Ditto
Bok Dida !
Koliko se sijećam, poslano ti je prošle godine. Crtež ribarskog vesla jadranskog instituta za ribarstvo 1950. godine.
Pogledaj ga malo, vrlo je grub, i možeš ostaviti svoja vesla, s malim preinakama, koje su ranije spomenute.
Vesla se su dvi ruke na jeno veslo.
Ova gornja su kraća, vesla se su jenu ruku na sako veslo ( na pariće ), prikladna za pasarice, srdelare, kaiće i batane
Zelo hitro, naprej !
Koliko se sijećam, poslano ti je prošle godine. Crtež ribarskog vesla jadranskog instituta za ribarstvo 1950. godine.
Pogledaj ga malo, vrlo je grub, i možeš ostaviti svoja vesla, s malim preinakama, koje su ranije spomenute.
Vesla se su dvi ruke na jeno veslo.
Ova gornja su kraća, vesla se su jenu ruku na sako veslo ( na pariće ), prikladna za pasarice, srdelare, kaiće i batane
Zelo hitro, naprej !
Zadnja promjena: Tomislav Viljetić; ned oľu 30 2014, 23:33; ukupno mijenjano 1 put. (Reason for editing : Editing text)
-
A ja radio crtež svog vesla prema onoj gornjijoj slici.
Tek kada počneš raditi iskrsne niz pitanja i za najjednostavniji detalj.
Tek kada počneš raditi iskrsne niz pitanja i za najjednostavniji detalj.
Dida- Kontraadmiral
-
Bok, Dida !
Nema greške uz malu doradu vesala. I jedna i druga, a i treća, imaju etnografsku podlogu. Kaj bi rekel, nemreš falit ni ovak, ni onak.
Nema greške uz malu doradu vesala. I jedna i druga, a i treća, imaju etnografsku podlogu. Kaj bi rekel, nemreš falit ni ovak, ni onak.
-
Gotovo!
Nakon 1870 dana laganog rada, leut sam dovršio. To je 5,1 godina. Možda sam oborio državni rekord u sporoj gradnji makete. Danas sam ga odnesao kćerki i stavio ga na njegovo mjesto. Taman na vrijeme da ga proglasim uskršnjim poklonom.
Želim se zahvaliti svima, koji su pratili moj rad, hrabrili me i savjetovali, pa i onima koji su rad pratili bez komentara. Nostromo (Tomislav) tu ima posebno mjesto, jer mi je velikodušno stavio na raspolaganje svoje bogato znanje i pomogao mi savjetima, skicama i fotografijama i zato moj leut ipak liči na leut. To pomaganje je trajalo svih 5 godina moga bavljenja leutom i teško bih taj posao obavio bez njegove pomoći.
Zahvaljujem se i Borisu iz Splita, kojega nema na ovom forumu, a koji mi je poklonio svoju maketarsku literaturu o drvenim brodovima. Svaku primjedbu koju sam dobio od članova foruma sam pribilježio u svoju radnu tekicu, da se nađe za buduće projekte.
Maketa nije idealna, i sam sam primjetio neke od njenih tehničkih nedostataka. Namjera je u slijedećem "projektu" napraviti leut bez tih nedostataka, a i onih koje ćete vi primjetiti i ukazati mi na njih.
Fotografije dovršenog leuta ću srediti i pokazati ih na podforumu "Gotove makete".
Želim se zahvaliti svima, koji su pratili moj rad, hrabrili me i savjetovali, pa i onima koji su rad pratili bez komentara. Nostromo (Tomislav) tu ima posebno mjesto, jer mi je velikodušno stavio na raspolaganje svoje bogato znanje i pomogao mi savjetima, skicama i fotografijama i zato moj leut ipak liči na leut. To pomaganje je trajalo svih 5 godina moga bavljenja leutom i teško bih taj posao obavio bez njegove pomoći.
Zahvaljujem se i Borisu iz Splita, kojega nema na ovom forumu, a koji mi je poklonio svoju maketarsku literaturu o drvenim brodovima. Svaku primjedbu koju sam dobio od članova foruma sam pribilježio u svoju radnu tekicu, da se nađe za buduće projekte.
Maketa nije idealna, i sam sam primjetio neke od njenih tehničkih nedostataka. Namjera je u slijedećem "projektu" napraviti leut bez tih nedostataka, a i onih koje ćete vi primjetiti i ukazati mi na njih.
Fotografije dovršenog leuta ću srediti i pokazati ih na podforumu "Gotove makete".
Zadnja promjena: Dida; pet tra 11 2014, 14:33; ukupno mijenjano 1 put. (Reason for editing : Gramatičke greške)
Dida- Kontraadmiral
-
Dida, od srca cestitam na prekrasnom radu kojeg smo svi od pocetka pratili i s nestrpljenjem iscekivali nove slike! Jako puno sam i osobno naucio iz tog projekta..
Sad naravno iscekujem novi projekt, koji cemo s jednakim uzitkom pratiti!
Vidio sam na OMF-u da je u pripremi knjiga? Pitam zato da znam biti u prvom redu kad krene u prodaju
Sad naravno iscekujem novi projekt, koji cemo s jednakim uzitkom pratiti!
Vidio sam na OMF-u da je u pripremi knjiga? Pitam zato da znam biti u prvom redu kad krene u prodaju
Tamburash- Razvodnik
-
Član od : 01.12.2013
Dob : 38
Sjedište : Osijek
Igore, hvala na čestitci.
Bit će i novi projekt, samo da obavim neke posliće po kući.
Razmišljao sam o svojevrsnom priručniku, koji bi dobro došao početniku kakav sam ja bio prije nekih 6 - 7 godina.
Bit će i novi projekt, samo da obavim neke posliće po kući.
Razmišljao sam o svojevrsnom priručniku, koji bi dobro došao početniku kakav sam ja bio prije nekih 6 - 7 godina.
Dida- Kontraadmiral
-
Iskrene čestitke za tvoj leut,uživao sam gledati njegovo nastajanje a i puno ,puno naučio.I u buduće,dok škver bude aktivan,uživati ćemo u slikama a nekad iz čiste potrebe za kopiranjem koga detalja i rješenja.Dida je napisao/la:Nakon 1870 dana laganog rada, leut sam dovršio. To je 5,1 godina.
Svejedno puno će mi nedostajati serijal: Dalmatinski leut,mjerilo 1:16 by Dida.
Nonić- Porucnik korvete
-
Član od : 28.07.2013
Sjedište : Rabac
Nostromo (Tomislav) tu ima posebno mjesto, jer mi je velikodušno stavio na raspolaganje svoje bogato znanje i pomogao mi savjetima, skicama i fotografijama i zato moj leut ipak liči na leut. To pomaganje je trajalo svih 5 godina moga bavljenja leutom i teško bih taj posao obavio bez njegove pomoći.
Zahvaljujem na hvalospjevu.U samom projektu, moja je uloga bila minorna.
Zahvaljujem na hvalospjevu.U samom projektu, moja je uloga bila minorna.
-
Dobro jutro, možete pronaći ovaj projekt 'Volim to, Hvala
Francesco- Pozornik
-
Član od : 02.02.2018
Dob : 76
Sjedište : Napoli Italy
Francesco, ovaj leut sam radio prema knjizi Luciana Kebera "Tradicionalne brodice hrvatskog Jadrana" (Traditional Boats of the Croatian Adriatic) u izdanju Tehničkog muzeja u Zagrebu, Savska cesta 18. (Broj telefona 385 1 484 40 50)
Tehnički muzej
Google translation:
Francesco, questo leut ho lavorato secondo il libro di Luciano Keber "Barche tradizionali dell'Adriatico croato" nell'edizione del Museo tecnico di Zagabria, Savska cesta 18.
Tehnički muzej
Google translation:
Francesco, questo leut ho lavorato secondo il libro di Luciano Keber "Barche tradizionali dell'Adriatico croato" nell'edizione del Museo tecnico di Zagabria, Savska cesta 18.
Dida- Kontraadmiral
-
Stranica 6 / 7. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Stranica 6 / 7.