Latest topics
» WESTLAWN Institute of Marine Technologyby tuan_jim pon stu 04 2024, 20:45
» Intervju sa g. Željkom Skomeršićem za portal "Nautička patrola"
by moto-klasika sub lis 19 2024, 19:24
» Hayling Hoy
by livio pet ruj 27 2024, 21:40
» "Dani u Vali" - 2024.
by tuan_jim sri ruj 18 2024, 20:17
» Koncesije vezova posebno za drvene brodove
by tuan_jim uto ruj 17 2024, 21:40
» NOVA KNJIGA pred izdavanjem - "Stogodišnjaci iz našeg mula"
by Zaleksi uto ruj 10 2024, 13:26
Dalmatinski leut, mjerilo 1 : 16
+11
leut
Matija
crni
stari
Bismarck
Koraljka
Graffa
Nonić
Tomislav Viljetić
Hrvoje
Dida
15 posters
Stranica 3 / 7.
Stranica 3 / 7. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Re: Dalmatinski leut, mjerilo 1 : 16
Graffa, ma nisi to što kažeš! Znam da si dobronamjeran i nema potrebe za bilo kakvo opravdavanje. Želim ti ugodan ostatak dana.
Kakav pretraživač interneta koristiš? Nostromo ne vidi pola sličica na svome.
Kakav pretraživač interneta koristiš? Nostromo ne vidi pola sličica na svome.
Dida- Kontraadmiral
-
Član od : 20.07.2013
Dob : 83
Sjedište : Sisak
Paranak o'lantine
Gotov je (jedva) i paranak o'lantine. Još nije na brodu, ali sam ga svejedno slikao.
Zadnja promjena: Dida; sri oľu 07 2018, 15:01; ukupno mijenjano 1 put.
Dida- Kontraadmiral
-
Ovo je fucking vrhunski dobro. To je ono kaj su rabili naši stari. Spuštem glavu na koljena. Ljubi te brat.
Ja koristim 'SVE' moguće pretraživaće i mislim da ih ne 'sve' moguće ne koristim-
Ja koristim 'SVE' moguće pretraživaće i mislim da ih ne 'sve' moguće ne koristim-
Graffa- Preminuo
-
Član od : 29.07.2013
Dob : 75
Sjedište : Velika Gorica
Pome i pomoli
Bok ljudi, dobre volje i pristojnog ponašanja !
Dida, dobre je. Se je kako rabi. Moreš slobodno na sve podveze kapnut malo bezbojnog laka da ti se ligadura nerašvila.
I tako brzo psivaju leti, a leut još nima brageši. Za jedra leuta selim se na za to predviđeni post - Radni naslov - Idro de taja.
I da mlao opituram, za kraj, malo sličica.
Stojte mi dobro kompanji !
Samo za kolegu Grafu :
Poslušao sam Didin savijet izasadio plantažu rajčica. Pet (5) sadnica.
Dida, dobre je. Se je kako rabi. Moreš slobodno na sve podveze kapnut malo bezbojnog laka da ti se ligadura nerašvila.
I tako brzo psivaju leti, a leut još nima brageši. Za jedra leuta selim se na za to predviđeni post - Radni naslov - Idro de taja.
I da mlao opituram, za kraj, malo sličica.
Samo za kolegu Grafu :
Tomislav Viljetić- Preminuo
-
Član od : 27.07.2013
Dob : 77
Sjedište : Zagreb
Rajčice i idro de taja
Bok, Nostromo! Mi smo urođeno dobre volje i finog ponašanja. To nam je u krvi.Tomislav Viljetić je napisao/la:Bok ljudi, dobre volje i pristojnog ponašanja !
...
U ponedjeljak idem u dućan po bezbojni lak, pa ću fiksirati podveze da mi se ne raziđu.
Iščekujem priču o idru de taja. To sada dolazi na red.
Imam i ja plantažu rajčica na balkonu, ali samo jednu sadnicu. Pepelnica ju je već dobrano načela. Vidim da je tvoja plantaža zdrava i dobro njegovana.
Dida- Kontraadmiral
-
Podigač lantine
Evo, da Nostromo ne kaže da zabušavam.
Pavijuni "ukrali" fokus!
A sada se već postavlja pitanje kuda ću s tolikim konopima?
Pavijuni "ukrali" fokus!
A sada se već postavlja pitanje kuda ću s tolikim konopima?
Zadnja promjena: Dida; sri oľu 07 2018, 15:03; ukupno mijenjano 1 put.
Dida- Kontraadmiral
-
Nostromo.gdje si.Stvarno misliš da je Didov leut zaslužio one srebrne prstene oko jarbola i zlatne škopce-gambete.Kod svih onih izvrsnih detalja kako su se mogle provući supljače-bigote sa ravnim licem.Tek toliko da baš uvijek samo ne hvalimo.
Nonić- Porucnik korvete
-
Član od : 28.07.2013
Sjedište : Rabac
Odmah moram skočiti (hitro) u Nostromovu obranu. Nije odobrio ni zlatnu ni srebrnu varijantu okova. Dapače, predlaže mi da cijeli jarbol napravim ispočetka, zbog skalcina. O šupljačama nismo razgovarali, valjda mu je dosadilo prigovarati.
Dida- Kontraadmiral
-
Quod licet Jovi, non licet bovi
Dida, dobro je !
Moraš dosta laškat bocele o paranka, jednog od drugog, cca gornji bocel na 1/3 visine jarbola od kuverte, jer kad su žabe blizu, slabo delaju. Jasno, to znači, za toliko skratiti manat - podigač lantine. Kad lantina nije u radnom položaju, kad ne rabi i leži na kuverti, paranak je razvučen gotovo podno skalcina.
Bit će konopa ko u priči - a di su ostine , troca, škote, škotine, barancina...
I jasno, da ostane još 2 paša na kuverti. O motanju i smještaju radnih konopa takelaže, kasnije, kad za to dođe vrijeme.
Svi rezultati korištenja patine na mesingu ne daju, ili daju mizerne rezultate. Okov patiniraj klasičnim maketarskim postupkom. Pigment - metal - hrđa - malo chipinga- dry brush s grafitnim prahom olovke, i mat lak.
Ikonica koja označava ulaz na stranicu "Leut" po Međunarodnom pomorskom zastavnom kodeksu ima doslovno značenje " Moje mreže su zapele za prepreku " Ima li to kakve veze s leutom, ili je to bio kolorativan izbor ?
I kaj smo danas navčili ? Postoje i plosnate šuplje glave, ili kak mi zagorci velimo - flat wooden dead eyes -
Živeli dečki saki po sto let !
Moraš dosta laškat bocele o paranka, jednog od drugog, cca gornji bocel na 1/3 visine jarbola od kuverte, jer kad su žabe blizu, slabo delaju. Jasno, to znači, za toliko skratiti manat - podigač lantine. Kad lantina nije u radnom položaju, kad ne rabi i leži na kuverti, paranak je razvučen gotovo podno skalcina.
Bit će konopa ko u priči - a di su ostine , troca, škote, škotine, barancina...
I jasno, da ostane još 2 paša na kuverti. O motanju i smještaju radnih konopa takelaže, kasnije, kad za to dođe vrijeme.
Svi rezultati korištenja patine na mesingu ne daju, ili daju mizerne rezultate. Okov patiniraj klasičnim maketarskim postupkom. Pigment - metal - hrđa - malo chipinga- dry brush s grafitnim prahom olovke, i mat lak.
Ikonica koja označava ulaz na stranicu "Leut" po Međunarodnom pomorskom zastavnom kodeksu ima doslovno značenje " Moje mreže su zapele za prepreku " Ima li to kakve veze s leutom, ili je to bio kolorativan izbor ?
I kaj smo danas navčili ? Postoje i plosnate šuplje glave, ili kak mi zagorci velimo - flat wooden dead eyes -
Živeli dečki saki po sto let !
Zadnja promjena: Tomislav Viljetić; pon ruj 09 2013, 01:53; ukupno mijenjano 1 put. (Reason for editing : Small problem with pics editing)
-
Mačke naopačke
Dida, evo odgovora na upit o dužini paranka o manta, kad je lantina u gornjem, radnom položaju. Od gornjeg do donjeg bocela - 720 mm.
Zašto si paranak okrenuo naopako ?
Fotka za laku noć.
Zašto si paranak okrenuo naopako ?
Fotka za laku noć.
-
Mačke naglavačke
Čim dođem kući zavirit ću u svoju dokumentaciju o'paranka. (Sada sam babysitter kod kćerke.) Veliš da sam paranak okrenio naglavačke?!
Dida- Kontraadmiral
-
False alert
Bok, Dida !
Provjerio sam u originalnim skicama, iz ove i prošle godine. Bile su pogrešno uložene u fascikl od gajete.
Paranak stoji ispravno. Nastavi dalje.
Upitnik se odnosi na živi kraj konopa paranka, koji je podvučen pod jarbolnicu. To ne valja. Odi drito na kaviju. Tri puna voja i jedan poluvoj. Kao na provenim mankulima vente o bompresa.
Provjerio sam u originalnim skicama, iz ove i prošle godine. Bile su pogrešno uložene u fascikl od gajete.
Paranak stoji ispravno. Nastavi dalje.
Upitnik se odnosi na živi kraj konopa paranka, koji je podvučen pod jarbolnicu. To ne valja. Odi drito na kaviju. Tri puna voja i jedan poluvoj. Kao na provenim mankulima vente o bompresa.
-
Uzimao sam početna slova, jer nisam mogao naći zgodnije tumačenje.Tomislav Viljetić je napisao/la:... Ikonica koja označava ulaz na stranicu "Leut" po Međunarodnom pomorskom zastavnom kodeksu ima doslovno značenje " Moje mreže su zapele za prepreku " Ima li to kakve veze s leutom, ili je to bio kolorativan izbor ?...
O - obične teme
P - popularne teme
Z - zaključane teme
Teme sa zelenim obrubom nemaju novih poruka, a one s crvenim imaju.
P.S.: Živi kraj užeta sam podvukao pod jarbolnicu da na kaviju dođe paralelno s palubom. To nije problem ispraviti. Fakat, izgleda malo improvizirano.
Dida- Kontraadmiral
-
Dida- Kontraadmiral
-
Ide to, ide...
Je, to je to. Sad je se kako rabi. Sem ti sto put povedal, da konop ne sme delat preko železa. Za to si trebal okrenut paranak , pa bi donji bocel dal konopu horizontalu prema kaviji. Ali, i ovako je dobro. Peko duplih bocela sila vlaka je umanjena za 30%. To kavija more trpit bez čupanja madira o kuverte.
Sutra ide troca a la Grega i još neki detalji.
Sutra ide troca a la Grega i još neki detalji.
-
Zbog takvih stvari prvo treba napraviti sve nacrte, pa tek onda ići piliti letvice i rebra.
Dida- Kontraadmiral
-
Super su ti fotke, Dida. U drugo se ne putim, ali sve izgleda fantasticno!
Koraljka- Mornar
-
Član od : 18.07.2013
Istrčavanje pred rudo
Opet sam se malo požurio (nisam čekao skicu) i okrenuo paranak o'troce. Valjda će proći?
Srebrne prstenove ću obojati.
Srebrne prstenove ću obojati.
Zadnja promjena: Dida; sri oľu 07 2018, 15:05; ukupno mijenjano 1 put.
Dida- Kontraadmiral
-
Bok, Dida !
Sad je to urađeno onako kako treba. Možda će netko upitati zašto odozdola, a ne odozgora -kad konop iz bocela vučeš prema gore, imaš kuvertu kao uporište pod nogami. Kad konop vučeš odozgo, možeš ostat visit o paranku, ka Ive Mali ; imel je ni punih 60 kg. i uvik bi ga lantina povukla uvrh. Onda su okrenuli paranak - Leut "Borac", Supetar.
Ma vidija san, i neke druge stvari : provene brace o mure, i orcu i poju. A i anele ispod solijera, sa osigurat bokaporte...
Dida, fale dvi drvene kavije , na provenoj i krmenoj strani jarbola. Provena je o floka, a krmena o barancine. Barancina gre drito na kaviju, bez paranka, kao i podigač floka - mantić o floka - ki paseva pri tega kroz bocel na kuverti.
I na kraju, s ponosom , " Approved ! "
Sad je to urađeno onako kako treba. Možda će netko upitati zašto odozdola, a ne odozgora -kad konop iz bocela vučeš prema gore, imaš kuvertu kao uporište pod nogami. Kad konop vučeš odozgo, možeš ostat visit o paranku, ka Ive Mali ; imel je ni punih 60 kg. i uvik bi ga lantina povukla uvrh. Onda su okrenuli paranak - Leut "Borac", Supetar.
Ma vidija san, i neke druge stvari : provene brace o mure, i orcu i poju. A i anele ispod solijera, sa osigurat bokaporte...
Dida, fale dvi drvene kavije , na provenoj i krmenoj strani jarbola. Provena je o floka, a krmena o barancine. Barancina gre drito na kaviju, bez paranka, kao i podigač floka - mantić o floka - ki paseva pri tega kroz bocel na kuverti.
I na kraju, s ponosom , " Approved ! "
-
Na krmenoj strani jarbola nemam baš puno mjesta. Kaviju mogu staviti samo popreko. Pramčanu ću staviti u simetralu broda u smjeru krma-pramac.Tomislav Viljetić je napisao/la:... Dida, fale dvi drvene kavije , na provenoj i krmenoj strani jarbola. Provena je o floka, a krmena o barancine. Barancina gre drito na kaviju, bez paranka, kao i podigač floka - mantić o floka - ki paseva pri tega kroz bocel na kuverti.
Ovo cijenim, hvala!Tomislav Viljetić je napisao/la:... I na kraju, s ponosom , " Approved ! "
Dida- Kontraadmiral
-
Implozija kavija
Dobro, i provjereno, ukoliko je ispod pozicije 2. sponja, ili poprečno pojačanje.Mislim da bi to trebalo izgledati ovako :
Boceli podno pomula, na vrhu jarbola, za mantiće o floka i barancine, su apsolvirani ? Po jedan unjulo s po jednim rajem.
Boceli podno pomula, na vrhu jarbola, za mantiće o floka i barancine, su apsolvirani ? Po jedan unjulo s po jednim rajem.
-
Jesu, sponje su ispod obje dodatne kavije.Tomislav Viljetić je napisao/la:Dobro, i provjereno, ukoliko je ispod pozicije 2. sponja, ili poprečno pojačanje....
To radim slijedeće. Sada je u toku izrada ostina. Mislim da neću iamti dovoljno bocela, napravit ću još jednu turu.Tomislav Viljetić je napisao/la:... Boceli podno pomula, na vrhu jarbola, za mantiće o floka i barancine, su apsolvirani ? Po jedan unjulo s po jednim rajem.
Dida- Kontraadmiral
-
Tko je sakrio lantinu ?
Sutra slijedi ostatak specifikacije bocela , gambeta i ostale opreme leteće vrvi ( manovra corente ) sa skicom; tebi na provjeru i na znanje, da poslin ne bi bilo " Šorom leut, a Dunavom, Dida ".
Domaća zadaća :
Molim poslikati lantinu, naznači promjer mure, promjer pene i ukupnu dužinu. Potrebito radi izmjere jedra.
Domaća zadaća :
Molim poslikati lantinu, naznači promjer mure, promjer pene i ukupnu dužinu. Potrebito radi izmjere jedra.
-
Domaća zadaća
Bok!
Evo domaće zadaće:
Duljina lantine: 585 mm
Promjer pene: 6 mm
Promjer murre: 6,5 mm (vrat za koji se hvata caro je manjeg promjera)
Promjer lantine pod ligadurom, uz jarbol: 8 mm
Hoće li slika biti dobra? Nemoj gledati skalcin, znam da ti ide na jetra. Kada kompletiram svu manovru, poskidat ću ju i pogledati što još mogu dotjerati.
Evo još jedne slike lantine (malo starije):
Evo domaće zadaće:
Duljina lantine: 585 mm
Promjer pene: 6 mm
Promjer murre: 6,5 mm (vrat za koji se hvata caro je manjeg promjera)
Promjer lantine pod ligadurom, uz jarbol: 8 mm
Hoće li slika biti dobra? Nemoj gledati skalcin, znam da ti ide na jetra. Kada kompletiram svu manovru, poskidat ću ju i pogledati što još mogu dotjerati.
Evo još jedne slike lantine (malo starije):
Dida- Kontraadmiral
-
Pocinčane brokve
Grrrr.... ( zabrana uporaba grubih riči na Forumu )
Rogljeve jedra zakucati pocinčanim brokvama o penun ???
Da, trebalo bi urediti vrh lantine, penu, kako je na skici, da se može navuči gaša. Isto tako, glavu mure prilagoditi hvatanju donjeg roglja. Ni gore, a ni dole, ne zaboravi buže.
Rogljeve jedra zakucati pocinčanim brokvama o penun ???
Da, trebalo bi urediti vrh lantine, penu, kako je na skici, da se može navuči gaša. Isto tako, glavu mure prilagoditi hvatanju donjeg roglja. Ni gore, a ni dole, ne zaboravi buže.
Zadnja promjena: Tomislav Viljetić; ned ruj 22 2013, 22:54; ukupno mijenjano 1 put. (Reason for editing : Type error)
-
Stranica 3 / 7. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Stranica 3 / 7.