Latest topics
» WESTLAWN Institute of Marine Technologyby tuan_jim pon stu 04 2024, 20:45
» Intervju sa g. Željkom Skomeršićem za portal "Nautička patrola"
by moto-klasika sub lis 19 2024, 19:24
» Hayling Hoy
by livio pet ruj 27 2024, 21:40
» "Dani u Vali" - 2024.
by tuan_jim sri ruj 18 2024, 20:17
» Koncesije vezova posebno za drvene brodove
by tuan_jim uto ruj 17 2024, 21:40
» NOVA KNJIGA pred izdavanjem - "Stogodišnjaci iz našeg mula"
by Zaleksi uto ruj 10 2024, 13:26
FALKUŠE U IZGRADNJI
+2
Dida
Nonić
6 posters
Stranica 1 / 5.
Stranica 1 / 5. • 1, 2, 3, 4, 5
FALKUŠE U IZGRADNJI
Na navozu dvije falkuše u izradi,u mjerilu 1:20 odnosno 1:30
Materijal izrade:orah
Materijal izrade:orah
Nonić- Porucnik korvete
-
Član od : 28.07.2013
Sjedište : Rabac
Re: FALKUŠE U IZGRADNJI
Nekoliko slika sadašnjeg stanja izrade istih.
Sada je u pripremi motaže onih tondina koji su prikazani u ovoj "ukradenoj" skici,Nije,bar meni,vidljiv detalj tih tondina pa bi zamolio detaljniju skicu istih.Naime nazivaju ih tondini a prikazani su kvadratasti.
Sada je u pripremi motaže onih tondina koji su prikazani u ovoj "ukradenoj" skici,Nije,bar meni,vidljiv detalj tih tondina pa bi zamolio detaljniju skicu istih.Naime nazivaju ih tondini a prikazani su kvadratasti.
Nonić- Porucnik korvete
-
Jesi li riješio problem s ćoškastim tondinima?
Dida- Kontraadmiral
-
Član od : 20.07.2013
Dob : 83
Sjedište : Sisak
Dida je napisao/la:Jesi li riješio problem s ćoškastim tondinima?
Nemam pravog rješenja,nema nikakvih savjeta od naših znalaca,šteta.
Izrada ide dalje,postavljaju se podnice-pajoli,od ariša.
Nonić- Porucnik korvete
-
Noniću, lijepo ti to ide. Jedino, možda bi bilo bolje da si odrezao glave pribadača. Koje drvo si koristio za rebra i oplatu, djeluje kao kruška?
stari- Porucnik fregate
-
Član od : 28.08.2013
Dob : 78
Sjedište : Kastav
Noniću,
Te glave od tundina si trebao samo malo isturpijati da dobiješ ćoškove.
Te glave od tundina si trebao samo malo isturpijati da dobiješ ćoškove.
livio- Narednik
-
Član od : 19.02.2015
Dob : 66
Sjedište : Pula
Pajoli lijepo izgledaju. Imaš dobro drvo za njih.
Dida- Kontraadmiral
-
Evo.na većoj falkuši,i malo ćoškastih tondina.Nadam se da će neki prikazati pravi detalj tondina,onako kako stvarno izgledaju.
Inače materijal dosadašnje izvedbe je orah,pajoli-podnice od ariša.
Inače materijal dosadašnje izvedbe je orah,pajoli-podnice od ariša.
Nonić- Porucnik korvete
-
Nonić- Porucnik korvete
-
Izgleda da još samo nas dvojica održavamo ovaj forum na životu. Dajte ljudi, pokrenite se, valjda nešto raduckate. Pokažite taj rad.
stari- Porucnik fregate
-
Još 2 mjeseca pa ću u mirovinu . Onda ću vam se pridružiti
Lipi pozdrav!
Lipi pozdrav!
livio- Narednik
-
Član od : 19.02.2015
Dob : 66
Sjedište : Pula
Dobro nam došao u "klub".
stari- Porucnik fregate
-
falkuše
Evo da se i ja konačno malo javim nakon dugoga vremena. Falkuše su ti perfektne , izgledaju super i nadam se da će tako biti do kraja. Ja se nisam javljao zbog preseljenja u novi prostor ali u međuvremeno sam i nešto malo raduckao na jednom leutu 1:30 . Nadam se da će Matija malo poslikat i postavit na forum tako da imamo temu za komentirat.
Pozdrav Željko
Pozdrav Željko
leut je napisao/la:Evo da se i ja konačno malo javim nakon dugoga vremena. Falkuše su ti perfektne , izgledaju super i nadam se da će tako biti do kraja. Ja se nisam javljao zbog preseljenja u novi prostor ali u međuvremeno sam i nešto malo raduckao na jednom leutu 1:30 . Nadam se da će Matija malo poslikat i postavit na forum tako da imamo temu za komentirat.
Pozdrav Željko
Nadam se da će Matija,između ostaloga poslikat i pogon novog škvera i da ćemo na Netu opet moći vidjeti stranicu Leuta,pa makar i na hrvatskom kao što je nekad bilo
Nonić- Porucnik korvete
-
Opet " problemi" sa tondinama i to oni koji spajaju donji i gornji dio statva odnosno,kako je prikazano na priloženoj skici,aštu sa karinom.
Da li ima netko detaljniji prikaz tog spajanja,pomoglo bi mi u nastavku izrade falkuša
Da li ima netko detaljniji prikaz tog spajanja,pomoglo bi mi u nastavku izrade falkuša
Nonić- Porucnik korvete
-
Nonić je napisao/la:Opet " problemi" sa tondinama i to oni koji spajaju donji i gornji dio statva odnosno,kako je prikazano na priloženoj skici,aštu sa karinom.
I još jedan pokušaj,
Nonić- Porucnik korvete
-
Ako se, nekako, možeš domoći doktorske dizertacije inženjera Velimira Salamona, možda bi tamo našao odgovor na pitanje koje te mući.
Dida- Kontraadmiral
-
U Nacionalnoj sveučilišnoj biblioteci:
Autor: Salamon, Velimir
Naslov: Multidisciplinarni pristup rekonstrukciji povijesnog broda - primjer rekonstrukcije gajete falkuše : doktorska
disertacija / Velimir Salamon
Impresum: Zagreb : V. Salamon, 1997 ([s. l. : s. n.])
Materijalni opis: [3], 186 listova (razl. fol.) : ilustr. djelomice u bojama, table, graf. prikazi ; 30 cm
Napomene: Komisija za ocjenu: Izvor Grubušić, Većeslav Čorić, Antun Gamulin Zdenko Brusić, Dragutin Mikšić;
Komisija za obranu: Izvor Grubišić, Većeslav Čorić, Antun Gamulin, Zdenko Brusić, Dragutin Mikšić;
Datum obrane: 25.04.1997. . - Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb, 1997. - Bibliografija, bibliografske bilješke uz tekst. - Summary.
Ostali autori: Grubišić, Izvor ; Čorić, Većeslav ; Gamulin, Antun ; Brusić, Zdenko ; Mikšić, Dragutin
UDK: 629.525.081.2(043.3)
Signatura: DCD-ZG-7/00
Autor: Salamon, Velimir
Naslov: Multidisciplinarni pristup rekonstrukciji povijesnog broda - primjer rekonstrukcije gajete falkuše : doktorska
disertacija / Velimir Salamon
Impresum: Zagreb : V. Salamon, 1997 ([s. l. : s. n.])
Materijalni opis: [3], 186 listova (razl. fol.) : ilustr. djelomice u bojama, table, graf. prikazi ; 30 cm
Napomene: Komisija za ocjenu: Izvor Grubušić, Većeslav Čorić, Antun Gamulin Zdenko Brusić, Dragutin Mikšić;
Komisija za obranu: Izvor Grubišić, Većeslav Čorić, Antun Gamulin, Zdenko Brusić, Dragutin Mikšić;
Datum obrane: 25.04.1997. . - Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb, 1997. - Bibliografija, bibliografske bilješke uz tekst. - Summary.
Ostali autori: Grubišić, Izvor ; Čorić, Većeslav ; Gamulin, Antun ; Brusić, Zdenko ; Mikšić, Dragutin
UDK: 629.525.081.2(043.3)
Signatura: DCD-ZG-7/00
Dida- Kontraadmiral
-
falkuše
Reci dida sve što te zanima ja imam doktorsku dizertaciju od Salamona pa ćemo naći objašnjenja koja ti trebaju
Zanima i Nonića i mene. Oni četvrtasti tondini kroz kolombu - imaš li detalj?
Dida- Kontraadmiral
-
falkuše
Kvadratni tondini su kovani čavli sa kvadratnom glavom i njima su zabijali kontrakobilicu za pjane ili kroz njih i u kobilicu a oni tondini na provi i krmi su okrugle šipke koje prolaze kroz vrh statve i produžetak statve u koji se uglavljuju falke na provi i krmi. Nadam se da sam bio jasan, ako ne, možete me nazvati telefonom.
Je, bio si jasan. Hvala ti lijepa na objašnjenju. Želim ti lijep i ugodan dan!
Dida- Kontraadmiral
-
leut je napisao/la:Kvadratni tondini su kovani čavli sa kvadratnom glavom i njima su zabijali kontrakobilicu za pjane ili kroz njih i u kobilicu a oni tondini na provi i krmi su okrugle šipke koje prolaze kroz vrh statve i produžetak statve u koji se uglavljuju falke na provi i krmi. Nadam se da sam bio jasan, ako ne, možete me nazvati telefonom.
Hvala na pomoći,znači da na onoj većoj falkuši je napravljeno približno kako treba.Sa okruglim šipkama,kako si naveo,uglaviti ćemo vrh statve i produžetak statvi na provi i krmi
Nonić- Porucnik korvete
-
Nonić- Porucnik korvete
-
Stranica 1 / 5. • 1, 2, 3, 4, 5
Stranica 1 / 5.