Latest topics
» WESTLAWN Institute of Marine Technologyby tuan_jim pon stu 04 2024, 20:45
» Intervju sa g. Željkom Skomeršićem za portal "Nautička patrola"
by moto-klasika sub lis 19 2024, 19:24
» Hayling Hoy
by livio pet ruj 27 2024, 21:40
» "Dani u Vali" - 2024.
by tuan_jim sri ruj 18 2024, 20:17
» Koncesije vezova posebno za drvene brodove
by tuan_jim uto ruj 17 2024, 21:40
» NOVA KNJIGA pred izdavanjem - "Stogodišnjaci iz našeg mula"
by Zaleksi uto ruj 10 2024, 13:26
Stabilnost falkuše pod jedrima
2 posters
Stranica 1 / 1.
Stabilnost falkuše pod jedrima
Interesira me, kako su ribari na falkuši postigli stabilnost broda, kada su plovili pod jedrima prema Palagruži? Po opisu plovili su sa maestralom, koji je, koliko ja znam, zna biti dosta jak. Da li su na dno, ispod pajola stavljali kamenje, a u povratku su imali ulov za balast? Ili ja krivo razmišljam.
stari- Porucnik fregate
-
Član od : 28.08.2013
Dob : 78
Sjedište : Kastav
Re: Stabilnost falkuše pod jedrima
Kad je krenula sezona lova na plavu ribu, organizirano bi krenule sve falkuše iz Komiže prema Palagruži. Prvi po dolasku, imali su pravo izbora pošte- mjesta ribolova i izbor smještaja na žalu za posadu, opremu i barku. Priobalni pojas nije pogodan za sidrenje, jer je more duboko.
Isplovljavalo se bez obzira na smijer i jačinu vjetra. Kad ga nije, veslalo se. Na vesla do Palagruže 12-13 sati. Isto se nije jedrilo kad po jakom jugu i siloku.
Stabilitet pod jedrima je riješen barilima - drvenim bačvicama za soljenu ribu.
Po polasku, punile bi se solju i slagale jedna do druge na pajole. U iste se na Palagruži solila riba slagala u barile i ponovo, kao balast vračala na falkušu.
Na taj je način bila zadovoljena metacentarska visina i poluga stabiliteta.
Barili su u lijevom kutu slike. Pogledaj po netu dimenzije i kapacitet bačvica, pa ih poslaži u svoju falkušu. Imao sam te podatke ,ali sem pozabil. Starost.
Delaj nekaj, Stari .
Isplovljavalo se bez obzira na smijer i jačinu vjetra. Kad ga nije, veslalo se. Na vesla do Palagruže 12-13 sati. Isto se nije jedrilo kad po jakom jugu i siloku.
Stabilitet pod jedrima je riješen barilima - drvenim bačvicama za soljenu ribu.
Po polasku, punile bi se solju i slagale jedna do druge na pajole. U iste se na Palagruži solila riba slagala u barile i ponovo, kao balast vračala na falkušu.
Na taj je način bila zadovoljena metacentarska visina i poluga stabiliteta.
Barili su u lijevom kutu slike. Pogledaj po netu dimenzije i kapacitet bačvica, pa ih poslaži u svoju falkušu. Imao sam te podatke ,ali sem pozabil. Starost.
Delaj nekaj, Stari .
Tomislav Viljetić- Preminuo
-
Član od : 27.07.2013
Dob : 77
Sjedište : Zagreb
Re: Stabilnost falkuše pod jedrima
Prvi dio odgovora sam znao, a ovaj drugi me interesirao, jer nisam mogao naći odgovor. Na pitanje me potakao izgled moje makete sa postavljenim jedrima, koja djeluju ogromna u odnosu na trup. Inače, dela se - završava se maketa, rade se vesla.
stari- Porucnik fregate
-
Član od : 28.08.2013
Dob : 78
Sjedište : Kastav
Stranica 1 / 1.