Latest topics
» WESTLAWN Institute of Marine Technologyby tuan_jim pon stu 04 2024, 20:45
» Intervju sa g. Željkom Skomeršićem za portal "Nautička patrola"
by moto-klasika sub lis 19 2024, 19:24
» Hayling Hoy
by livio pet ruj 27 2024, 21:40
» "Dani u Vali" - 2024.
by tuan_jim sri ruj 18 2024, 20:17
» Koncesije vezova posebno za drvene brodove
by tuan_jim uto ruj 17 2024, 21:40
» NOVA KNJIGA pred izdavanjem - "Stogodišnjaci iz našeg mula"
by Zaleksi uto ruj 10 2024, 13:26
Rovinjska batana 1:20
5 posters
Stranica 1 / 1.
stari- Porucnik fregate
-
Član od : 28.08.2013
Dob : 78
Sjedište : Kastav
Re: Rovinjska batana 1:20
Super! Lijepo ti je ispao. Kojim si ga bojama bojao: akrilnim?
Dida- Kontraadmiral
-
Član od : 20.07.2013
Dob : 83
Sjedište : Sisak
Hvala. Samo bijela je akril, bezbojni lak je mat vodeni, a ostalo su emajl maketarske boje. Naručena i stigla (ebay) mat bijela emajl od Tamiya.
stari- Porucnik fregate
-
Stari,tvoj opis(u Kortovoj temi) da su ti madiri jednake širine na glavnom rebru,provi i krmi naveo me na zaključak da si nešto falio.Pogledao sam kasnije i slike koje si objavio u izgradnji i vidio da ti je doljnja daska boka na gl rebru uža a na provi i krmi šira i to je onda u redu pa je vjerovatno došlo do krive interpretacije.
Kod prave batane ta daska mora u sredini biti 5-7cm uža i to se naziva "galon".Znamo priču,staru pedesetak god, o jednom dobrom stolaru koji je radio kao ribar,radio si je batanu od 5,5m i to mu je promaklo pa je ispala bačvasto sa provom i krmom tih 5-7cm van vode.Ako je sve dobro pogođeno kod nove batane prova i krma moraju tek taknuti vodu ili biti u zraku najviše 1-2cm jer se batana sa vremenom "ravna" pa sa vremenom i to takne.
Ima par sitnica koje malo odstupaju od originala.Mankuli mi izgledaju malo debelo.Obično su se radili od hrasta šestice pa im je mjera poblanjanih bila 5,5-6cm.Nastavak ašte od prove naziva nazin(br 65 u Lucianovoj knjizi) ti je previsok,normalno je 7-8cm iznad pramčanog kušineta(trokuta) na palubi.Kad se batana na kraju(obali) okrene naopako za urediti karenu(trup ispod vl) mora stajati na četiri mankula dok bi u tvom slučaju vjerovatno takla prije nazinom.
Rebbi(palčeni za vesla) na kusinelu trašta(br 139 kod Luciana) su ti isto malo predimenzionirani i krive inklinacije.Od kusinela prema gore moraju se sužavati.
Kimenti(uzdužni spojevi madira oplate) nikad nisu bili vidljivi osim na starim batanama koje su bile van upotrebe i dugo na kraju pa su se rasušile.Općenito kod starih brodova ja nisam susreo vidljive kimente pa to važi i za tvoj štilac.Ono što sam primjetio da su se ti kimenti počeli naglašavati tek pojavom plastičnih brodova valjda da se naglasi da se radi o drvu.Kod batana još uvijek ne(valjda jer nema plastičnih).
Kontraforte je uvijek bio utoren u mankule i to jako precizno.Ti si prateći nacrt(Lucianova greška) kontraforte samo naslonio na mankul i to u stvarnosti ne bi bilo dobro jer bi došlo do smicanja kontraforta od mekog drva u odnosu na mankul.Zbog tog konstrukcionog detalja ti su brodovi jaki bez obzira na skromne dimenzionirane elemente i upotrebu mekog drva.
Nisam meštar od maketa pa ne znam dali treba poštivati autentičnost izgradnje.Batana se radi tako da se doljnjim dvjema daskama boka(lijeva i desna) uzme galon pa ih se začavla za pramčenu statvu.Ubaci se potom najsire rebro,slobodne krmene krajeve dasaka poveže se špagom i namotava se dok između njih ne ostane mjesta za krmeno zrcalo.Nakon što se ubaci i začavla krmeno zrcalo nastavlja se sa ubacivanjem rebara i to od sredine jedno prema krmi,jedno prema provi s tim da se prema osjećaju malo forsira da bi se dobilo puniju provu i krmu.Upravo zbog tog ljudskog faktora a i zbog nepostojanja bilo kakvih nacrta može se gledajući batanu lako isčitati potpis gradtelja.
Stari,od mene odličan -5!
U sljedećem postu priložiti ću sliku mankula sa utorom za kontraforte i trašto.
Kod prave batane ta daska mora u sredini biti 5-7cm uža i to se naziva "galon".Znamo priču,staru pedesetak god, o jednom dobrom stolaru koji je radio kao ribar,radio si je batanu od 5,5m i to mu je promaklo pa je ispala bačvasto sa provom i krmom tih 5-7cm van vode.Ako je sve dobro pogođeno kod nove batane prova i krma moraju tek taknuti vodu ili biti u zraku najviše 1-2cm jer se batana sa vremenom "ravna" pa sa vremenom i to takne.
Ima par sitnica koje malo odstupaju od originala.Mankuli mi izgledaju malo debelo.Obično su se radili od hrasta šestice pa im je mjera poblanjanih bila 5,5-6cm.Nastavak ašte od prove naziva nazin(br 65 u Lucianovoj knjizi) ti je previsok,normalno je 7-8cm iznad pramčanog kušineta(trokuta) na palubi.Kad se batana na kraju(obali) okrene naopako za urediti karenu(trup ispod vl) mora stajati na četiri mankula dok bi u tvom slučaju vjerovatno takla prije nazinom.
Rebbi(palčeni za vesla) na kusinelu trašta(br 139 kod Luciana) su ti isto malo predimenzionirani i krive inklinacije.Od kusinela prema gore moraju se sužavati.
Kimenti(uzdužni spojevi madira oplate) nikad nisu bili vidljivi osim na starim batanama koje su bile van upotrebe i dugo na kraju pa su se rasušile.Općenito kod starih brodova ja nisam susreo vidljive kimente pa to važi i za tvoj štilac.Ono što sam primjetio da su se ti kimenti počeli naglašavati tek pojavom plastičnih brodova valjda da se naglasi da se radi o drvu.Kod batana još uvijek ne(valjda jer nema plastičnih).
Kontraforte je uvijek bio utoren u mankule i to jako precizno.Ti si prateći nacrt(Lucianova greška) kontraforte samo naslonio na mankul i to u stvarnosti ne bi bilo dobro jer bi došlo do smicanja kontraforta od mekog drva u odnosu na mankul.Zbog tog konstrukcionog detalja ti su brodovi jaki bez obzira na skromne dimenzionirane elemente i upotrebu mekog drva.
Nisam meštar od maketa pa ne znam dali treba poštivati autentičnost izgradnje.Batana se radi tako da se doljnjim dvjema daskama boka(lijeva i desna) uzme galon pa ih se začavla za pramčenu statvu.Ubaci se potom najsire rebro,slobodne krmene krajeve dasaka poveže se špagom i namotava se dok između njih ne ostane mjesta za krmeno zrcalo.Nakon što se ubaci i začavla krmeno zrcalo nastavlja se sa ubacivanjem rebara i to od sredine jedno prema krmi,jedno prema provi s tim da se prema osjećaju malo forsira da bi se dobilo puniju provu i krmu.Upravo zbog tog ljudskog faktora a i zbog nepostojanja bilo kakvih nacrta može se gledajući batanu lako isčitati potpis gradtelja.
Stari,od mene odličan -5!
U sljedećem postu priložiti ću sliku mankula sa utorom za kontraforte i trašto.
kartabon- Desetnik
-
Član od : 07.06.2014
Moram ponoviti odgovor jer se prethodni negdje zagubio.
Hvala ti na analizi. Sada moram prvo "prevesti" tvoj post, da bih do kraja shvatio o čemu govoriš. Kimenti-ima prijevod- su tu radi "umjetničkog dojma" kao i u umjetničkom klizanju. Sada će i Nostromo skočit. Inače, lakše je izraditi oplatu bez vidljivih uzvoja madira. Nemoraš se toliko truditi kod pripasavanja, već, jednostavno, pokitaš, pobrusiš i obojiš ili kao što Dida eksperimentira sa smolom.
Hvala ti na analizi. Sada moram prvo "prevesti" tvoj post, da bih do kraja shvatio o čemu govoriš. Kimenti-ima prijevod- su tu radi "umjetničkog dojma" kao i u umjetničkom klizanju. Sada će i Nostromo skočit. Inače, lakše je izraditi oplatu bez vidljivih uzvoja madira. Nemoraš se toliko truditi kod pripasavanja, već, jednostavno, pokitaš, pobrusiš i obojiš ili kao što Dida eksperimentira sa smolom.
stari- Porucnik fregate
-
Da se ne mučite previše evo nekoliko prevoda:
madiri = oplatne daske
mankuli = drvene bitve za privez
ašta od prove = pramčana statve
trašto=poprečna greda 7x7cm za veslanje
kusineli od trasta=završeci na gredi iz kojih izlaze držači za vesla
Kontraforte=uzdužna daska koja spaja vrhove rebara s unutarnje strane i ona nosi palubne spone i klupu kod batane
Stari,savjetujem te da domaćima ne spomeneš da su se batane radile u dvorištima,mogli bi te ismijati.Magazini,konobe...
madiri = oplatne daske
Kontraforte=uzdužna daska koja spaja vrhove rebara s unutarnje strane i ona nosi palubne spone i klupu kod batane
Stari,savjetujem te da domaćima ne spomeneš da su se batane radile u dvorištima,mogli bi te ismijati.Magazini,konobe...
kartabon- Desetnik
-
Hvala za prijevode.Sada se sječam tih riječi i značenja, ali u periodu sam kada "teško pamtim i brzo zaboravljam", a to mi je utjeha kada nešto zaboravim.kartabon je napisao/la:Da se ne mučite previše evo nekoliko prevoda:
Inače, neka te ne zavara Kastav (primorski grad), jer potječem iz krajeva gdje su: dvorišta, podrumi, čamci, voda (more-Nostromo ), štemajzl, lohajzl, rundajzl .....
stari- Porucnik fregate
-
Kartabon, imamo mi podforum "Tumač pojmova", pa kad jednom budeš imao svu silu vremena i pitao se što bi s njim, možeš nešto i tamo napisati. Forumska raja će ti biti zahvalna.kartabon je napisao/la:Da se ne mučite previše evo nekoliko prevoda:
madiri = oplatne daske
Dida- Kontraadmiral
-
Dida,hvala na usmjerenju,nisam još sve pohvatao! Ima li kakav podforum o velikim,pravim pa da tu nešto napišem?
kartabon- Desetnik
-
Kada kažeš "velikim, pravim" misliš li na prave brodove, a ne na makete? Ako misliš na njih, nema podforuma za prave, ali ako su tradicionalni drveni, treba mi manje od pet minuta da ga otvorim, pa će biti. Samo reci kako da ga nazovem ili daj neku smjernicu za određivanje naziva.kartabon je napisao/la:Dida, hvala na usmjerenju, nisam još sve pohvatao! Ima li kakav podforum o velikim, pravim pa da tu nešto napišem?
Dida- Kontraadmiral
-
Lijepa maketa Stari, budi sjećanja, sa takve sam ribao nekad, bila je manja od 4 m, mislim 3.8 m. Možda se jednom i ja upustim u izradu jedne.
Barba- Razvodnik
-
Član od : 21.11.2014
Spremna za ribolov
" />
" />
Zadnja promjena: stari; uto pro 24 2019, 07:11; ukupno mijenjano 1 put.
stari- Porucnik fregate
-
Dobro ti je to ispalo.Kad ti se jedri postaviš jedra,kad ti se ribari skineš jedrilje te ubaciš opremu za ribarenje.Trebao si još ubaciti onaj stari tomos-lamo4 pa te ništa ne može iznenaditi-šalimo se.
Lijepa maketica,čestitke,iako ne bi štetilo još malo više slika i detalja.
Lijepa maketica,čestitke,iako ne bi štetilo još malo više slika i detalja.
Nonić- Porucnik korvete
-
Član od : 28.07.2013
Sjedište : Rabac
Obnovljena slika, jer je stara izgubljena.
stari- Porucnik fregate
-
Stranica 1 / 1.