Latest topics
» Armed longboatby tuan_jim sri ruj 27 2023, 13:47
» BRACERA U REMONTU
by stari pet ruj 15 2023, 22:12
» Biograd - rujanska dvojna izložba - i izložba pomorskih škrinja i izložba tehničkih crteža Velimira Salamona
by tuan_jim pon ruj 11 2023, 13:30
» "Žene kalafata" - priprema izložbe u Betini
by tuan_jim sub ruj 09 2023, 09:21
» 26. Dani latinskog idra
by tuan_jim čet kol 31 2023, 14:05
» Rezanje laserom
by Veber uto kol 29 2023, 21:18
Izrada radance
Stranica 1 / 1.
Izrada radance
Radanca štiti uže upredeno u očnicu od habanja. Izrada radance je prikazana na slikama koje slijede.
Kao materijal za radancu sam uzeo aluminijski dio poklopca s boce za infuziju. Lijepo se savija i ne puca baš previše.

U komadu tvrdog drveta turpijom izraditi polukružni utor koji odgovara promjeru užeta. Treba pripremiti i odgovarajuće velik dio aluminiskog lima.

Pažljivo namjestiti limić iznad utora.

Limić utisnuti u utor predmetom koji ima zaobljeni rub. Dobro je da zaobljenje odgovara promjeru užeta.

Jedan dio posla je gotov:

Bakrenom žicom odgovarajućeg promjera (promjer užeta) polako omotati koritasti limić oko čavla odgovarajućeg promjera (unutarnji promjer gotove radance)

Gotovu radancu umetnuti u oko užeta i još ju malo oblikovati komadićem tvrdog okruglog drveta (vršak držala kistića).

(Ovaj recept mi je dao Nostromo.)
Treba biti strpljiv i raditi polako. Neuspjele proizvode ravno u koš za smeće!
Kao materijal za radancu sam uzeo aluminijski dio poklopca s boce za infuziju. Lijepo se savija i ne puca baš previše.

U komadu tvrdog drveta turpijom izraditi polukružni utor koji odgovara promjeru užeta. Treba pripremiti i odgovarajuće velik dio aluminiskog lima.

Pažljivo namjestiti limić iznad utora.

Limić utisnuti u utor predmetom koji ima zaobljeni rub. Dobro je da zaobljenje odgovara promjeru užeta.

Jedan dio posla je gotov:

Bakrenom žicom odgovarajućeg promjera (promjer užeta) polako omotati koritasti limić oko čavla odgovarajućeg promjera (unutarnji promjer gotove radance)

Gotovu radancu umetnuti u oko užeta i još ju malo oblikovati komadićem tvrdog okruglog drveta (vršak držala kistića).

(Ovaj recept mi je dao Nostromo.)
Treba biti strpljiv i raditi polako. Neuspjele proizvode ravno u koš za smeće!

Dida- Kontraadmiral
-
Član od : 20.07.2013
Dob : 82
Sjedište : Sisak
Šablonica za savijanje
Boje je napraviti šablonicu za savijanje lima, i to dvostepenu. Prvo savijam na većem promjeru, a nakon toga na manjem.

Nakon što se radanca umetne u omču još se malo rukom oblikuje i prilagodi konopu.

Nakon što se radanca umetne u omču još se malo rukom oblikuje i prilagodi konopu.

Dida- Kontraadmiral
-
Član od : 20.07.2013
Dob : 82
Sjedište : Sisak

» IZRADA LETVICA
» Bracera - Tehnodidakta
» Izrada troce
» Xebec Le Requin
» Izrada koloturnika (bucela)
» Bracera - Tehnodidakta
» Izrada troce