Latest topics
» Dani latinskog idra 2024.by tuan_jim Today at 15:42
» Creski "Mali mandrać" samo za drvene brodove
by tuan_jim Today at 15:24
» "Homo na jidra" - Malinska
by tuan_jim sri kol 28 2024, 21:22
» Maraton lađa 2024.
by moto-klasika pon kol 12 2024, 19:55
» Državno natjecanje brodomaketara 2024.
by tuan_jim pon kol 12 2024, 16:25
» Izložba maketa meštra Luciana KEBERA - Betina
by tuan_jim pet kol 09 2024, 23:34
Borove letvice
+2
Dida
Korto
6 posters
Stranica 1 / 1.
Borove letvice
Zanima me da li je tko koristio borovinu za izradu maketa?
Kako sam u Oslu tu se baš ne snalazim za sada najbolje što se tiče dućana i mogućnosti nabave.
Našao sam jedan maketarski online dućan i vidim da im je većina ponude od borovine. Što nije klasificirano kao borovina klasificirano je kao "tvrdo drvo", bez navođenja o čemu se radi.
Kako sam u Oslu tu se baš ne snalazim za sada najbolje što se tiče dućana i mogućnosti nabave.
Našao sam jedan maketarski online dućan i vidim da im je većina ponude od borovine. Što nije klasificirano kao borovina klasificirano je kao "tvrdo drvo", bez navođenja o čemu se radi.
Korto- Razvodnik
-
Član od : 17.06.2014
Dob : 52
Sjedište : Oslo
Re: Borove letvice
Ja nisam. Borovo drvo sam koristio samo za izradu šablona. Kod zadnje makete sam palubu radio od letvica od lipinog drveta. Pogledaj Nonićeve trabakule, on koristi za palubu letvice od ariša: ArišKorto je napisao/la:Zanima me da li je tko koristio borovinu za izradu maketa?
-
Član od : 20.07.2013
Dob : 83
Sjedište : Sisak
Fino izgleda ariš.
Korto- Razvodnik
-
ja sam koristio borovinu
ja sam koristio borovinu
niper- Pozornik
Član od : 12.10.2014
Čim ne navodiš nikakve posebne detalje pretpostavljam da ima prolaz.
Korto- Razvodnik
-
Borovina je u tradicionalnoj brodogradnji vrlo cijenjeno drvo za oplatu i palube.Ako je čista bez čvorova mislim da bi trebala imati prolaz.
kartabon- Desetnik
-
Član od : 07.06.2014
Jednostavno sam to imao pri ruci i cinilo mi se nekako prakticno posto sam je i pario na vodi (kuhao). zadovoljan sam razultatom ,a i vece face od mene u radu pohvalile su me. Vjerujem da je onda ok.
niper- Pozornik
Borovina
Borovina može ali samo za izradu velikih maketa zbog omjera. Borovina ima jako grubu strukturu i van omjera je za bilo koju veličinu. Za izradu maketa je od crnogorice jako dobar prebrani ariš ili smreka. Najbolji materijali za izradu maketa su voćkarice - kruška,orah , trešnja pod uvjetom da su pareni.
Pozdrav
Pozdrav
Eto, ima tu i vecih majstora
niper- Pozornik
Leut,može li objašnjenje zašto moraju biti pareni?
kartabon- Desetnik
-
Leut mislim da taj njihov i naš bor nisu isti, preveo sam kao borovina jer nisam znao kako bolje.
http://no.m.wikipedia.org/wiki/Furu
Ovo gore je čisto radi slike. Nema tih kod nas, barem mislim.
Ima ih za kupiti u svakakvim debljinama.
1.5 mm, 2 mm, 3 mm, 4 mm
http://www.modellers.com/Produkter/Materialer/lakk/lim/Treverk/Furulister.aspx
Hvala za savjet!
http://no.m.wikipedia.org/wiki/Furu
Ovo gore je čisto radi slike. Nema tih kod nas, barem mislim.
Ima ih za kupiti u svakakvim debljinama.
1.5 mm, 2 mm, 3 mm, 4 mm
http://www.modellers.com/Produkter/Materialer/lakk/lim/Treverk/Furulister.aspx
Hvala za savjet!
Korto- Razvodnik
-
bor
To što sam vidio na slici djeluje dosta čisto ali mekano što nije ništa loše ako se maketa pitura. moj savjet ako možete nabaviti parenu bukovinu ona je jako dobra i podatna malo je tvrđa ali se da dobro obrađivat i finiširat.
Što se pak parenja tiče drvo dobije malo crvenkastu boju odnosno malo potamni i stabilno je ne baca se. Od parene bukovine se još idana ponekad rade vesla.
Pozdrav Željko
Što se pak parenja tiče drvo dobije malo crvenkastu boju odnosno malo potamni i stabilno je ne baca se. Od parene bukovine se još idana ponekad rade vesla.
Pozdrav Željko
leut,hvala na obješnjenju.Od voćkarica sam radio samo sa trešnjom i to domaćom i američkom.Američka(uzgaja se na plantažama) je tamnija,crvenija,pravilnije teksture sa manje kvrga i vrlo stabilna za razliku od domaće.Treba li i njoj parenje?
kartabon- Desetnik
-
Bor
Moram ti reći da sam i ja sa njom radio i ne zaostaje puno niti ona niti amerčki orah osim što je naša trešnja i orah malo svjetliji i znatno kompaktniji nemaju onih sitnih rupica u teksturi. Nije nužno za niti jedno drvo da bude pareno ali je puno bolje. Bukovina koja se koristi za vesla mora biti parena jer će se sigurno izvitoperiti .
Pozdrav Željko
Pozdrav Željko
pozdrav. u petak sam gledao americku tresnju i am. orah i jos ponesto. furnir i super izgleda furnir 1,5mm. malo preskupo od 120 - 150 kn m2. izrezu se letvice i divota. ima ovdje i navodno jedini kod kojih se moze nabaviti kod nas http://www.frischeis.hr/furniri/listace-cetinjace-egzote-i-korijeni/
pele- Razvodnik
-
Član od : 05.04.2014
Sjedište : Rijeka
Stranica 1 / 1.