Latest topics
» Hayling Hoyby livio pet ruj 27 2024, 21:40
» "Dani u Vali" - 2024.
by tuan_jim sri ruj 18 2024, 20:17
» Koncesije vezova posebno za drvene brodove
by tuan_jim uto ruj 17 2024, 21:40
» NOVA KNJIGA pred izdavanjem - "Stogodišnjaci iz našeg mula"
by Zaleksi uto ruj 10 2024, 13:26
» Dani latinskog idra 2024.
by tuan_jim ned ruj 08 2024, 15:42
» Creski "Mali mandrać" samo za drvene brodove
by tuan_jim ned ruj 08 2024, 15:24
O savijanu letvica za oplatu
+3
leut
kartabon
Tomislav Viljetić
7 posters
Stranica 1 / 1.
Letvice na buzaru
Izgleda da svatko ima svoj način savijanja letvica. Ja svoje kuham u kipućoj vodi do 8 minuta i još ih vruće prislanjam na brod. Ostavljam ih da se tako prislonjene osuše, zatim ih suhe fino obradim i tek onda definitivno zalijepim za rebra. cit. Dida.
Namakanjem se gubi dio tonaliteta originalne boje drva, a kuhanje uništava strukturu godova u mekših vrsta drva. Duže letvice oplate ne moreš skuhati u loncu, a bome ni u đezvi za kavu.
Gornje fotke prikazuju parnu kutiju ( steam box ) kju svaki maketar može jednostavnim alatom izraditi u svojoj radionici, a ženi otaviti pote i trerine za brudet.
Para, nakon desetak minuta učini pravu stvar, ne uništava gore spomenute nedostatke kuhanja, močenja i pečenja (fen za boju), tako da nakon parne kupelji, letvica se može svezati u čvor. Po sredine kutije su horizontalne drvne gradele - koje letvice drže u sredini kutije, tako da para slobodno kruži i s donje i gornjr strane.
Pripaziti da kutija ima izlaz za paru, da ne dođe do eksplozije kutije, a da u kuhalu - čajniku uvik ima dovoljno vode.
Steam box nije nova stvar, godinama se vrti po forumima, pa me čudi, da je nitko od članova Didina foruma ne upotrebljava.
Namakanjem se gubi dio tonaliteta originalne boje drva, a kuhanje uništava strukturu godova u mekših vrsta drva. Duže letvice oplate ne moreš skuhati u loncu, a bome ni u đezvi za kavu.
Gornje fotke prikazuju parnu kutiju ( steam box ) kju svaki maketar može jednostavnim alatom izraditi u svojoj radionici, a ženi otaviti pote i trerine za brudet.
Para, nakon desetak minuta učini pravu stvar, ne uništava gore spomenute nedostatke kuhanja, močenja i pečenja (fen za boju), tako da nakon parne kupelji, letvica se može svezati u čvor. Po sredine kutije su horizontalne drvne gradele - koje letvice drže u sredini kutije, tako da para slobodno kruži i s donje i gornjr strane.
Pripaziti da kutija ima izlaz za paru, da ne dođe do eksplozije kutije, a da u kuhalu - čajniku uvik ima dovoljno vode.
Steam box nije nova stvar, godinama se vrti po forumima, pa me čudi, da je nitko od članova Didina foruma ne upotrebljava.
Član od : 27.07.2013
Dob : 77
Sjedište : Zagreb
Re: O savijanu letvica za oplatu
Negdje sam čitao da se i u velikoj brodogradnji koristi isti sistem za savijanje.Ako se ne varam pravilo je da za svaku colu debljine daske u boksu mora provesti uru vremena.
Noniću sve pohvale za rad,bravo!
Noniću sve pohvale za rad,bravo!
kartabon- Desetnik
-
Član od : 07.06.2014
Savijanje
Cijenjeni kolege sve je to jako komplicirano i nepotrebno. Za zatvaranje trupa makete treba koristiti letvice 4 i više cm širine a debljine prema omjeru i naravno karton za izradu šablona jer niti jedan madir nije isti kada se razvije on je krivulja .
Kada prema šabloni ispilite madir dovoljno ga je samo malo namočiti te sa fenom za skidanje boje samo malo zagrijati i takav madir ćete saviti bez problema po dužini i na torziju što je jako bitno kako bi madir cijelom širinom ležao na rebru. Ovakav način je istovjetan brodograditeljskom osim što oni ne koriste karton i fen. Probajte i uspjeh je siguran.
Pozdrav Željko
Kada prema šabloni ispilite madir dovoljno ga je samo malo namočiti te sa fenom za skidanje boje samo malo zagrijati i takav madir ćete saviti bez problema po dužini i na torziju što je jako bitno kako bi madir cijelom širinom ležao na rebru. Ovakav način je istovjetan brodograditeljskom osim što oni ne koriste karton i fen. Probajte i uspjeh je siguran.
Pozdrav Željko
Kako očistiti pločice u kupaonici
U potpunosti se slažem s vama, kolega. Nepotrebno i nezgrapno,a osim toga, ne slaže se s namještaje, u stilu Luja XIV.,pa se mora raditi vanka, na balkonu, ili pod smokvom, maslinom...
Svašta nepotrebno se viđa na tim svjetskim renomiranim brodomaketarskim forumima. Treba se vratiti korijenima, madir omotati vrićom, zalit bujolom mora, pa bacit na oganj, pa onda kargat madir na lukoče.
Moja prva savijanja letvica bila su vezana uz mokru letvicu i šteriku (svijeću). Bilo je spaljenih prstiju, a i letvica. Kasnije sam koristio alat sličan lemilici s aluminijskom glavom raznih profila, i bio zadovoljan.
Dok sam radio, osobno sam koristio stari pretisov ekspres lonac za kuhanje, i bio zadovoljan.
Neki dan me zaintrigirala naprava, koju moja supruga koristi za čišćenje fuga između pločica u kupaonici, i bio prezadovoljan jer se može koristiti za savijanje letvica u brodo maketarstvu. Za manje od 2 minute letvica 5 X 2 mm bila je podatna i savitljiva. Naprava je kupljena u Lidlu za neke sitne pare. 1300 W , mogla bi proći kao tzv. Handheld steam cleaner.
Mislim da je zadaća i obveza svakog maketara da proba , i istodobno poboljšava klasične načine rada, i odabere onaj koji mu najviše odgovara, sukladno njegovom znanju i potrebama.
Svašta nepotrebno se viđa na tim svjetskim renomiranim brodomaketarskim forumima. Treba se vratiti korijenima, madir omotati vrićom, zalit bujolom mora, pa bacit na oganj, pa onda kargat madir na lukoče.
Moja prva savijanja letvica bila su vezana uz mokru letvicu i šteriku (svijeću). Bilo je spaljenih prstiju, a i letvica. Kasnije sam koristio alat sličan lemilici s aluminijskom glavom raznih profila, i bio zadovoljan.
Dok sam radio, osobno sam koristio stari pretisov ekspres lonac za kuhanje, i bio zadovoljan.
Neki dan me zaintrigirala naprava, koju moja supruga koristi za čišćenje fuga između pločica u kupaonici, i bio prezadovoljan jer se može koristiti za savijanje letvica u brodo maketarstvu. Za manje od 2 minute letvica 5 X 2 mm bila je podatna i savitljiva. Naprava je kupljena u Lidlu za neke sitne pare. 1300 W , mogla bi proći kao tzv. Handheld steam cleaner.
Mislim da je zadaća i obveza svakog maketara da proba , i istodobno poboljšava klasične načine rada, i odabere onaj koji mu najviše odgovara, sukladno njegovom znanju i potrebama.
madiri
Dragi Tomislave zadaća svakoga maketara je izradi čim vjrniji model a najbolji rezultati dokazano su postignuti oponašajući brodograditelje i već stoljećima poznate metode u brodogradnji
O savijanu letvica za oplatu
Zasvrbjeli me vrškovi prstiju i nisam u stanju da odolim tipkovnici.
Da skratim: Dunstanje u kojekakvim škatuljama i cijevima je OK ako imamo puno prostora, natkriveno dvorište i ak' su letvice debele i široke.
Korištenje generatora pare kao oni iz Lidl-a su isto OK, ali znatno povećavaju račun za struju i traže demi vodu (inače se grijači oklope sa kamencem) a i gospođe znaju njurgati da im se po stanu sve rosi.
Na kraju nam ostaje mehaničko savijanje, kupljenih ili u sam svoj majstor izvedbi (sad se to po netu nalazi kao izraz DIY - DoItYourself) izrađenih kliješta, ili šablone nataknute na lemilicu od 100 - 150 W. Ovo dvoje i ja koristim, i mislim da je naj optimalnije, vezano na troškove el.energije, učinkovitosti, njurganja i prostora. Inače, kada koristim lemilicu sa šablonom, letvicu samo ofrlje navlažim kako bi se u kontaktnom području stvorilo malo pare.
Evo prošao svrab.
Da skratim: Dunstanje u kojekakvim škatuljama i cijevima je OK ako imamo puno prostora, natkriveno dvorište i ak' su letvice debele i široke.
Korištenje generatora pare kao oni iz Lidl-a su isto OK, ali znatno povećavaju račun za struju i traže demi vodu (inače se grijači oklope sa kamencem) a i gospođe znaju njurgati da im se po stanu sve rosi.
Na kraju nam ostaje mehaničko savijanje, kupljenih ili u sam svoj majstor izvedbi (sad se to po netu nalazi kao izraz DIY - DoItYourself) izrađenih kliješta, ili šablone nataknute na lemilicu od 100 - 150 W. Ovo dvoje i ja koristim, i mislim da je naj optimalnije, vezano na troškove el.energije, učinkovitosti, njurganja i prostora. Inače, kada koristim lemilicu sa šablonom, letvicu samo ofrlje navlažim kako bi se u kontaktnom području stvorilo malo pare.
Evo prošao svrab.
-
Član od : 29.07.2013
Dob : 75
Sjedište : Velika Gorica
Napomena administratora foruma Ovaj dio razgovora sam izdvojio u posebnu temu, jer je zanimljiv i bit će ga lakše naći, ako netko bude tražio informacije o savijanju letvica. |
Već sam pomislio da se toćaš negdje u Kupi ili u moru i zaboravio na forumHrvoje je napisao/la:<table class="cpinfo">
<tbody><tr><td align="left">Napomena administratora foruma<hr />Ovaj dio razgovora sam izdvojio u posebnu temu, jer je zanimljiv i bit će ga lakše naći, ako netko bude tražio informacije o savijanju letvica.</td></tr></tbody>
</table>
-
Član od : 28.08.2013
Dob : 78
Sjedište : Kastav
Par fotografija alata za savijanje letvica za početnike ili one koji se tako osjećaju . Za napredne - kuhinjski rekviziti u maketarnici :
Osobno preporučujem u ovim teškim vremenima ...
El. pegla za ravnanje kose
Mašinica za tjesteninu
Ima još brdo tega, ali za početnike je dovoljno.
p.s. Stari ne spamaj topic. (OT). Za točanje koristi konobu " Poli dvi murve".
Osobno preporučujem u ovim teškim vremenima ...
El. pegla za ravnanje kose
Mašinica za tjesteninu
Ima još brdo tega, ali za početnike je dovoljno.
p.s. Stari ne spamaj topic. (OT). Za točanje koristi konobu " Poli dvi murve".
stari je napisao/la:Već sam pomislio da se toćaš negdje u Kupi ili u moru i zaboravio na forum
Stari, baš sam ti htio nešto reći o toćanju, ali neda Nostromo.Tomislav Viljetić je napisao/la:p.s. Stari ne spamaj topic. (OT). Za točanje koristi konobu "Poli dvi murve".
Mašinica za tjesteninu! Nije mi bilo ni na kraj pameti da ju isprobam za savijanje. Ideju, svakako, treba isprobati.
Zadnja promjena: Dida; pet lip 27 2014, 22:50; ukupno mijenjano 2 put/a.
-
Član od : 20.07.2013
Dob : 83
Sjedište : Sisak
Stranica 1 / 1.