Latest topics
» WESTLAWN Institute of Marine Technologyby tuan_jim pon stu 04 2024, 20:45
» Intervju sa g. Željkom Skomeršićem za portal "Nautička patrola"
by moto-klasika sub lis 19 2024, 19:24
» Hayling Hoy
by livio pet ruj 27 2024, 21:40
» "Dani u Vali" - 2024.
by tuan_jim sri ruj 18 2024, 20:17
» Koncesije vezova posebno za drvene brodove
by tuan_jim uto ruj 17 2024, 21:40
» NOVA KNJIGA pred izdavanjem - "Stogodišnjaci iz našeg mula"
by Zaleksi uto ruj 10 2024, 13:26
Trabakuli u izgradnji
+13
LLukačić
Dida
niper
kartabon
Mladen
Epson
livio5
Graffa
leut
Hrvoje
zore70
stari
ercegović
17 posters
Stranica 7 / 11.
Stranica 7 / 11. • 1, 2, 3 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11
Re: Trabakuli u izgradnji
Poslikat ću,a napravljena je onako amaterski,sigurno nije ,kako bi se reklo,po zanatu.Dida je napisao/la:Nonić može li fotografija vrha reznog alata? Kako si ga brusio?
Evo današnjeh bušenja i rasporeda rupa:
te na uzorcima tih manjih bigota osim rupa napravljeni kanalići .
Slike uvećane da bi se nedostaci lakše uočili.DOBRO BI DOŠLE PRIMJEDBE,JOŠ IMA PROSTORA ZA POBOLJŠANJE,a i vremena jer ona mala tokarilica "zakazala",sutra je šaljem u servis.
Nonić- Porucnik korvete
-
Član od : 28.07.2013
Sjedište : Rabac
Super! Orah, zar ne?
Dida- Kontraadmiral
-
Član od : 20.07.2013
Dob : 83
Sjedište : Sisak
Ne vidim nedostatke. Vjerovatno slijedi finija obrada brusnim papirom.
Tomislav Viljetić- Preminuo
-
Član od : 27.07.2013
Dob : 77
Sjedište : Zagreb
Finija obrada se može postići stavljanjem šupljača u bubanj s kvarcnim pijeskom. Bubanj vrti jedan elektromotorić, pa sve izgleda kao mješalica za beton.
Dida- Kontraadmiral
-
Ne muči me toliko fina obrada.Zadnji je bio papir 240.Te nedostatke se ne vide prostim okom.Nisam zadovoljan sa omjerom promjera i debljine(mislim da bih trebao napraviti novi alat-malo uže).Rupe su 0,8 znači konop zatege 0.5 (zalihe).Za one veće bigote alat će biti u redu.Tamo bi možda išao na rupu 1 mm tako da mogu provlačiti i konop 0.8 (opet zalihe).Tvoje mišljenje,imam nešto vremena,tokarilica je u servisu.Tomislav Viljetić je napisao/la:Ne vidim nedostatke. Vjerovatno slijedi finija obrada brusnim papirom.
Nonić- Porucnik korvete
-
Noniću, sve je kako rabi. Nastavi tako i ne brini previše o mikro mjerama. Bigote su mi izgledale malo čupavo, ali to je vjerovatno zbog fotografije ili mog lošeg vida.
-
Makrosnimke jako povećaju detalje snimljenog predmeta, ono što prostim okom ne vidiš naprosto "viče" s takve fotografije.Tomislav Viljetić je napisao/la:...
Bigote su mi izgledale malo čupavo, ali to je vjerovatno zbog fotografije ili mog lošeg vida.
...
Dida- Kontraadmiral
-
Evo Dida kako "Mali Perica zamišlja izradu alata" Danas napravio novi"alat" za one manje bigote čiji me omjer promjera i debljine ne zadovoljava (a očekivao sam primjedbe na ovaj detalj),uzimam malo uže i da ne budu plosnate.Dida je napisao/la:Nonić može li fotografija vrha reznog alata? Kako si ga brusio?
Uzeo jedno staro dlijeto te na onoj maloj fiksiranoj bušilici uz male rezne ploče.male brusiće napravio ovaj rezni alat.Sa ovim te sa još nekoliko reznih alata,za veće i manje bigote,može se ići, kad strojni park bude kompletiran, u "serijsku" proizvodnju.
Dida je napisao/la:
Makrosnimke jako povećaju detalje snimljenog predmeta, ono što prostim okom ne vidiš naprosto "viče" s takve fotografije.
Da su bile Makrosnimke možda se i ne bi vidjele greške,bile su to SuperMakrosnimke.Tu vidiš i onoga čega nema.Zato je današnja slika samo Makrosnimka-ne vide se greške?
Nonić- Porucnik korvete
-
Evo komplet reznog alata za izradu tih bigota,ako uključimo i brusni papir.
Nonić- Porucnik korvete
-
Vrag izija mikro i makro. Noniću, dobro je i tako nastavi dalje. Osobno, pri finijoj obradi, koristim P 1000 i 1200. More na suho, a i na mokro.
P.S. Jesmo li prije leto dan apsolvirali koja je razlika između šuplje glave i šupljače !!!
P.S. Jesmo li prije leto dan apsolvirali koja je razlika između šuplje glave i šupljače !!!
Zadnja promjena: Tomislav Viljetić; sub stu 15 2014, 19:54; ukupno mijenjano 1 put. (Reason for editing : type error)
-
Nastavlja se izrada šupljih glava-bigota,sada komplet serija.
Najprije tokarenje profila promjera 6 mm za manje odnosno 8mm za veće bigote.Upotreba ranije prikazanog "reznog alata"
Sljedeća slika prikazuje potrebni "alat"za obradu prije samog bušenja rupa.
Bigote spremne za bušenje,prikazane samo manje-cca 5,5mm
BUŠENJE RUPA
Bigote nakon bušenja rupa.
I na kraju puna štiva(skladište) onih manjih bigota-drugi trabakul preuzima skladištenje onih većih promjera cca 7,5mm.
VRIJEME JE ZA "OZBILJNIJE" POSLOVE;MONTAŽA JARBOLJA I PODIZANJA JEDARA.
Najprije tokarenje profila promjera 6 mm za manje odnosno 8mm za veće bigote.Upotreba ranije prikazanog "reznog alata"
Sljedeća slika prikazuje potrebni "alat"za obradu prije samog bušenja rupa.
Bigote spremne za bušenje,prikazane samo manje-cca 5,5mm
BUŠENJE RUPA
Bigote nakon bušenja rupa.
I na kraju puna štiva(skladište) onih manjih bigota-drugi trabakul preuzima skladištenje onih većih promjera cca 7,5mm.
VRIJEME JE ZA "OZBILJNIJE" POSLOVE;MONTAŽA JARBOLJA I PODIZANJA JEDARA.
Nonić- Porucnik korvete
-
Izvrsno, Nonić!
Dida- Kontraadmiral
-
Predivno prikazano. Vi to bas profesionalno. Ja sam bigotte kupio ali sad mi je jasno da je to bila greska. Svaka vam cast. Uzivanje je gledati ove slike.
pozzz
pozzz
niper- Pozornik
Član od : 12.10.2014
Nonić- Porucnik korvete
-
Originalno, lijepo i ilustrativno. Nije ti nezgodno raditi na brodu?
Dida- Kontraadmiral
-
Trebali su trabakuli isploviti tijekom ovih praznika ali zbog orkanske bure(opet je netko drugi kriv),pokušati ćemo podignuti jedra tokom sljedećeg mjeseca.
Evo današnjeg stanja opremanja istih.
Evo današnjeg stanja opremanja istih.
Nonić- Porucnik korvete
-
Neka njih još u škveru, ako si mislio ribariti s njima, još je zabrana ribolova na plavu ribu.
Majstore, može li jasnija slika postolja?
Majstore, može li jasnija slika postolja?
stari- Porucnik fregate
-
Član od : 28.08.2013
Dob : 78
Sjedište : Kastav
Trabakuli i špari
ako si mislio ribariti s njima,
Stari, s ovim tipom trabakula, Nonić ne bi uhiti ni dva špara, jer pripadaju tzv. trabakulima za prijevoz tereta.
Bilo je ribarskih trabakula na zapadnoj obali Jadrana, lovili su primitivnim načinom -mrežama stajačicama, u području gradnje - Catolica, Cesenatico, sve do Trsta. (1925.) U nas se nisu gradili.
Od Nonićevih se razlikuju samo u načinu gradnje trupa, obliku trupa, snasti, takelaži...
Stari, s ovim tipom trabakula, Nonić ne bi uhiti ni dva špara, jer pripadaju tzv. trabakulima za prijevoz tereta.
Bilo je ribarskih trabakula na zapadnoj obali Jadrana, lovili su primitivnim načinom -mrežama stajačicama, u području gradnje - Catolica, Cesenatico, sve do Trsta. (1925.) U nas se nisu gradili.
Od Nonićevih se razlikuju samo u načinu gradnje trupa, obliku trupa, snasti, takelaži...
-
ribarenje
Tomislave nisam htio ali moram komentirati niti jedan od ova tri broda nije Trabakul nego Bragoc što je vidljivo po snasti. Pozdrav Željko
P.s. Nikad nisam u literaturi pronašao a pročitao sam i imam je puno da se je sa Trabakulom ribarilo osim ako je u portu neki član posade kalal tunju.
P.s. Nikad nisam u literaturi pronašao a pročitao sam i imam je puno da se je sa Trabakulom ribarilo osim ako je u portu neki član posade kalal tunju.
Dečki, da ne ispadne da sam "bacio kost", bubnuo sam (i ostao živ) za ribarenje sa trabakulom (Željko, zašto Trabakul sa velikim slovom?).
Noniću, sada vidim postolje na drugoj slici. Jeli to tvoj stil (znak raspoznavanja) izrade postolja?
Noniću, sada vidim postolje na drugoj slici. Jeli to tvoj stil (znak raspoznavanja) izrade postolja?
stari- Porucnik fregate
-
Upravo sam ti htio javiti da ima nekih detalja na strani 7 ove teme.Nije to baš neki stil,napravio više letvica pa dok ih ne potrošim se "igram".stari je napisao/la:
Nonić- Porucnik korvete
-
To whom it may concerne oliti tunja i dva špara
Trabaccolo da pesca (barchèt)
Lunghezza: m. 13,06
Larghezza: m. 3,70
Nomi: "Quattro fratelli", poi "Bighellone"
Costruito probabilmente nel 1925 a Cattolica nel cantiere di Terenzi Pietro
Ultimo proprietario: Onofri Spartaco
Ultima matricola: RM430 D (Rimini)
Acquistata nel 1982 dall'Azienda di Soggiorno di Cesenatico.
Il trabaccolo da pesca, o barchèt ("barchetto"), costruito a somiglianza, in scala ridotta, del trabaccolo da trasporto, è la barca tipica della costa romagnola da Pesaro in su. Questa imbarcazione è caratterizzata dalla forma della prua e dagli occhi a forte rilievo. Chi osservava queste barche avanzare nel nostro mare dalle onde corte, aveva l'impressione, per il mutare delle ombre che la luce, colpendo gli occhi, proiettava sullo scafo, che quegli occhi avessero una loro vita e acquistassero espressioni differenti col mutare delle condizioni del tempo.
I "barchetti" erano barche belle e solide, adatte alla pesca con reti a strascico. Esistevano esemplari di varie grandezze da 12 a 16, ed anche 18 metri. I più grossi venivano impiegati alternando pesca e trasporto nei vari periodi dell'anno. Portavano due alberi non molto differenti, armati con vele al terzo, con la vela più grande a poppa. Il tutto trovava equilibrio nel grande timone che si spingeva in acqua molto più a fondo della chiglia.
Negli ultimi tempi della vela, i vecchi che osservavano dalle banchine i barchetti li criticavano per la tendenza a costruire vele sempre più grandi. Infatti, quando un pennone si schiantava, veniva sostituito da uno un po' più lungo, e quando si rinnovava una vela, la si tagliava un po' più grande e profonda. Così i pennoni di sottovia si avvicinavano sempre più alla coperta su cui operava l'equipaggio. Tutto ciò non era prudente, ma in compenso il ritorno dalla pesca diveniva una vera regata entusiasmante da "capitani coraggiosi". L'applicazione dei motori mise fine a questo slancio sportivo, e le vele finirono non solo di aumentare di superficie, ma anche di esistere, e i loro colori non ornarono più il nostro mare.
Trabaccolo da pesca (barchèt) navigante
Lunghezza: m. 13,40
Larghezza: m. 3,80
Ultimo nome in attività di pesca: "Raffaele"
Costruito a Cattolica nel 1925
Ultimo proprietario: Di Carlo Arnaldo
Nel 1971 l'imbarcazione si trovava in disarmo nel porto di Cervia, dopo 46 anni di attività di pesca; trasferita a Rimini e usata alcuni anni per diporto, nel 1978 fu acquistata e restaurata dall'Azienda di Soggiorno di Cesenatico come primo esemplare del Museo della Marineria.
Per le notizie su questo tipo di imbarcazione v. la scheda relativa all'altro "barchetto". Questo esemplare è dotato di motore ausiliario e di tutte le dotazioni e strumentazioni necessarie per la navigazione.
Il barchèt "Raffaele" è una delle due barche naviganti del Museo della Marineria, e l"ammiraglia", per le sue dimensioni e "anzianità di servizio", della flotta di barche tradizionali romagnole. E' facile vederla in estate, insieme al bragozzo "San Nicolò", nelle sue uscita dimostrative in mare, nei raduni di barche d'epoca, e nelle feste cittadine di Cesenatico.
Originalni crtež barbe Cherini :
Bragoc ima ravno odrezanu krmu i gotovo nikakav skok palube. Snast je i kod jednog i kod drugog prilagođena tehnici jedrenja u ribolovu - " zavlačenje" po boku, a obadvi maestre na "zečje uši".
Dio literature možeš potražiti na netu. (Nemam ni ja sve). Za početak zaguglaj npr. " Trabaccolo da pesca "...
Na kraju, dva lipa bragoca :
Lunghezza: m. 13,06
Larghezza: m. 3,70
Nomi: "Quattro fratelli", poi "Bighellone"
Costruito probabilmente nel 1925 a Cattolica nel cantiere di Terenzi Pietro
Ultimo proprietario: Onofri Spartaco
Ultima matricola: RM430 D (Rimini)
Acquistata nel 1982 dall'Azienda di Soggiorno di Cesenatico.
Il trabaccolo da pesca, o barchèt ("barchetto"), costruito a somiglianza, in scala ridotta, del trabaccolo da trasporto, è la barca tipica della costa romagnola da Pesaro in su. Questa imbarcazione è caratterizzata dalla forma della prua e dagli occhi a forte rilievo. Chi osservava queste barche avanzare nel nostro mare dalle onde corte, aveva l'impressione, per il mutare delle ombre che la luce, colpendo gli occhi, proiettava sullo scafo, che quegli occhi avessero una loro vita e acquistassero espressioni differenti col mutare delle condizioni del tempo.
I "barchetti" erano barche belle e solide, adatte alla pesca con reti a strascico. Esistevano esemplari di varie grandezze da 12 a 16, ed anche 18 metri. I più grossi venivano impiegati alternando pesca e trasporto nei vari periodi dell'anno. Portavano due alberi non molto differenti, armati con vele al terzo, con la vela più grande a poppa. Il tutto trovava equilibrio nel grande timone che si spingeva in acqua molto più a fondo della chiglia.
Negli ultimi tempi della vela, i vecchi che osservavano dalle banchine i barchetti li criticavano per la tendenza a costruire vele sempre più grandi. Infatti, quando un pennone si schiantava, veniva sostituito da uno un po' più lungo, e quando si rinnovava una vela, la si tagliava un po' più grande e profonda. Così i pennoni di sottovia si avvicinavano sempre più alla coperta su cui operava l'equipaggio. Tutto ciò non era prudente, ma in compenso il ritorno dalla pesca diveniva una vera regata entusiasmante da "capitani coraggiosi". L'applicazione dei motori mise fine a questo slancio sportivo, e le vele finirono non solo di aumentare di superficie, ma anche di esistere, e i loro colori non ornarono più il nostro mare.
Trabaccolo da pesca (barchèt) navigante
Lunghezza: m. 13,40
Larghezza: m. 3,80
Ultimo nome in attività di pesca: "Raffaele"
Costruito a Cattolica nel 1925
Ultimo proprietario: Di Carlo Arnaldo
Nel 1971 l'imbarcazione si trovava in disarmo nel porto di Cervia, dopo 46 anni di attività di pesca; trasferita a Rimini e usata alcuni anni per diporto, nel 1978 fu acquistata e restaurata dall'Azienda di Soggiorno di Cesenatico come primo esemplare del Museo della Marineria.
Per le notizie su questo tipo di imbarcazione v. la scheda relativa all'altro "barchetto". Questo esemplare è dotato di motore ausiliario e di tutte le dotazioni e strumentazioni necessarie per la navigazione.
Il barchèt "Raffaele" è una delle due barche naviganti del Museo della Marineria, e l"ammiraglia", per le sue dimensioni e "anzianità di servizio", della flotta di barche tradizionali romagnole. E' facile vederla in estate, insieme al bragozzo "San Nicolò", nelle sue uscita dimostrative in mare, nei raduni di barche d'epoca, e nelle feste cittadine di Cesenatico.
Originalni crtež barbe Cherini :
Bragoc ima ravno odrezanu krmu i gotovo nikakav skok palube. Snast je i kod jednog i kod drugog prilagođena tehnici jedrenja u ribolovu - " zavlačenje" po boku, a obadvi maestre na "zečje uši".
Dio literature možeš potražiti na netu. (Nemam ni ja sve). Za početak zaguglaj npr. " Trabaccolo da pesca "...
Na kraju, dva lipa bragoca :
-
Noniću, iako pratim ovu temu, eto, teško pamtim i brzo zaboravljam (strana 7)
stari- Porucnik fregate
-
Sidra za trabakule
Bila mi je namjera sam izraditi sidra,bilo je lijepih primjera izrade na našem forumu,ali na kraju je ispalo da moram ići u nabavu istih.Odgovarao bi mi artikl 4020/40 od Amati.
Obično,kad mi je nešto trebalo od opreme,naručivao sam preko poznanika u Euromodeli-Trst ili pouzećem u Maristeli-Split.Spomenuta trgovina u Trstu je zatvorena krajem prošle godine,a iz Maristele su mi javili da nemaju na zalihi.
Molio bi kolege forumaše da li netko ima adresu,ako postoji,još kakve prodavaonice brodomaketarske opreme u Trstu ili se to može kupiti negdje kod nas.
Obično,kad mi je nešto trebalo od opreme,naručivao sam preko poznanika u Euromodeli-Trst ili pouzećem u Maristeli-Split.Spomenuta trgovina u Trstu je zatvorena krajem prošle godine,a iz Maristele su mi javili da nemaju na zalihi.
Molio bi kolege forumaše da li netko ima adresu,ako postoji,još kakve prodavaonice brodomaketarske opreme u Trstu ili se to može kupiti negdje kod nas.
Nonić- Porucnik korvete
-
Imam ti ja jedno sidro viška. Visina mu je 45 mm, 5 mm više nego što ti trebaš. Može li proći?
Dida- Kontraadmiral
-
Stranica 7 / 11. • 1, 2, 3 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11
Stranica 7 / 11.