Latest topics
» WESTLAWN Institute of Marine Technologyby tuan_jim pon stu 04 2024, 20:45
» Intervju sa g. Željkom Skomeršićem za portal "Nautička patrola"
by moto-klasika sub lis 19 2024, 19:24
» Hayling Hoy
by livio pet ruj 27 2024, 21:40
» "Dani u Vali" - 2024.
by tuan_jim sri ruj 18 2024, 20:17
» Koncesije vezova posebno za drvene brodove
by tuan_jim uto ruj 17 2024, 21:40
» NOVA KNJIGA pred izdavanjem - "Stogodišnjaci iz našeg mula"
by Zaleksi uto ruj 10 2024, 13:26
Trabakuli u izgradnji
+13
LLukačić
Dida
niper
kartabon
Mladen
Epson
livio5
Graffa
leut
Hrvoje
zore70
stari
ercegović
17 posters
Stranica 6 / 11.
Stranica 6 / 11. • 1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 9, 10, 11
Re: Trabakuli u izgradnji
Dida je napisao/la: Okov lijepo izgleda, posebno kada ga potamniš. Zagriješ ga i bućneš u motorno ulje?
Ovaj puta sam malo pojednostavio,bućnem ga u vodu,evo vidi kako:
Nonić- Porucnik korvete
-
Član od : 28.07.2013
Sjedište : Rabac
Pozdrav,
baš sve lijepo izgleda, avtentički. I ja sam u izradi anela za braceru pa sam htio pitati kako zarežete anele, da su ravni/gladki na krajevima. Kad stisnete anel onda se lijepo spoji. Ja napravim anele sa okruglim malim kleštama, a kad prerežem žicu vidi se da je prekidano kleštama pa se ne prileže dobro jedna i druga strana. Onda bi to izbrusio turpijom a sistem nije najbolji ...
Lp,
baš sve lijepo izgleda, avtentički. I ja sam u izradi anela za braceru pa sam htio pitati kako zarežete anele, da su ravni/gladki na krajevima. Kad stisnete anel onda se lijepo spoji. Ja napravim anele sa okruglim malim kleštama, a kad prerežem žicu vidi se da je prekidano kleštama pa se ne prileže dobro jedna i druga strana. Onda bi to izbrusio turpijom a sistem nije najbolji ...
Lp,
Epson- Razvodnik
-
Član od : 27.04.2014
Dob : 54
Sjedište : Koper
Ja žicu prerežem kliještima, a onda rez obradim turpijicom, pa se ne vidi trag kliješta. Osim toga zatvoreno oko (anel) bolje izgleda.
Dida- Kontraadmiral
-
Član od : 20.07.2013
Dob : 83
Sjedište : Sisak
Postoje sječice-cvikcange za ravni rez, ali samo sa jedne strane.
stari- Porucnik fregate
-
Član od : 28.08.2013
Dob : 78
Sjedište : Kastav
Epson je napisao/la: I ja sam u izradi anela za braceru pa sam htio pitati kako zarežete anele, da su ravni/gladki na krajevima.
Evo kako sam savijao i kako rezao anele.Slažem se može daleko jednostavnije ali...
Nonić- Porucnik korvete
-
Hvala na pojašnjenju svima.
I ja sam pokušao napraviti rez na ovijenoj žici sa malom bušilicom i diskom za rezanje ali bušilice nisam učvrstio i rez nije došlao najbolje...
A morat ču pogledati i za male sječice cvikcange za ravni rez ako postoje negdje u Kini ...
Pozdrav, Epson
I ja sam pokušao napraviti rez na ovijenoj žici sa malom bušilicom i diskom za rezanje ali bušilice nisam učvrstio i rez nije došlao najbolje...
A morat ču pogledati i za male sječice cvikcange za ravni rez ako postoje negdje u Kini ...
Pozdrav, Epson
Epson- Razvodnik
-
Član od : 27.04.2014
Dob : 54
Sjedište : Koper
IZRADA PALUBNE OPREME-VITLO
Vitlo je u izradi,bar u pokušaju,prema priloženoj skici dobivene od našeg kolege sa foruma.
Vitlo je u izradi,bar u pokušaju,prema priloženoj skici dobivene od našeg kolege sa foruma.
Nonić- Porucnik korvete
-
Planirano,izrađeno,montirano na trabakule(čak se može zavrtjeti,normalno u jednom smjeru).
Nonić- Porucnik korvete
-
TRABAKULI-Upotreba "tradijskih"materijala
Evo koristim sliku našeg kolege Dide,sa kojom me ponukao da ove materijale primjenim,makar simbolično,u dalnjoj izradi trabakula.
Evo koristim sliku našeg kolege Dide,sa kojom me ponukao da ove materijale primjenim,makar simbolično,u dalnjoj izradi trabakula.
Nonić- Porucnik korvete
-
Ne kvari ništa, dobro je ovako !
Samo na vitlu stavi kvadratne rupe, tek da bude prema nacrtu kada je sve ostalo.
Trabakuli su odlični!
Samo na vitlu stavi kvadratne rupe, tek da bude prema nacrtu kada je sve ostalo.
Trabakuli su odlični!
Matija- Administrator
-
Član od : 06.02.2014
Dob : 61
Sjedište : Njivice / Krk
Matija je napisao/la:Ne kvari ništa, dobro je ovako !
Trabakuli su odlični!
Valjda nisi pomislio da ću skinuti palubne trenice i postaviti od stakloplastike(pa da umjesto Matija show bude Nonić show-u ove kasne sate dozvoljeno je i malo šale).
Ako ništa drugo na rezervnom vitlu- prototipu postaviti ću kvadratne rupe-zašto kvadratne rupe imaju prednost?
Nonić- Porucnik korvete
-
Dobro kažeš Matija! Ali Nonić se samo šali, berekin jedan!Matija je napisao/la:Ne kvari ništa, dobro je ovako !
Trabakuli su odlični!
Dida- Kontraadmiral
-
Nonić je napisao/la:TRABAKULI-Upotreba "tradijskih"materijala
S obzirom da se upravo izrađuju okovi za kosnik odlučeno je da jedan okov bude napravljen od stakloplastike i to:Prsten(sa očnim vijkom) za pričvršćenje koloturnika na kosniku (služi za natezanje burine prednjeg oglavnog jedra).
Evo tokom dana pripremljen je materijal i kalupe za izradu istog.Kalupi su od profila od kojeg je napravljen kosnik-istog promjera kao kosnik na mjestu gdje je predviđen taj okov.
S obzirom da je odabir materijala "tradicijski" svakako će i odabir alata za izradu također biti "tradijski".
Nonić- Porucnik korvete
-
Nonić- Porucnik korvete
-
Bravo, Nonić, ovo ti je odlična ideja! Okov je prva liga.
Koliko je armatura podatna za savijanje oko kalupa? Ona moja bandaža je prilično kruta.
Je li odjeljivač u trgovini ima baš takvo ime ili se krije pod nekim drugim?
Koliko je armatura podatna za savijanje oko kalupa? Ona moja bandaža je prilično kruta.
Dida- Kontraadmiral
-
Ova armatura je stakleni mat 50 g i veoma je podobna za savijanje u kalupu.Dida je napisao/la:
Evo slike odvajača koga koristim.Pakovanje je 500 g a cijena je cca 200 kn.Prema informaciji,od jednog obrtnika, sve se može kupiti između ostaloga i kod Polikem-Zg.
P.S.-Inače još ne kupujem ovaj materijal,treba nam male količine pa se još uvijek pronađe u "škveru".
Nonić- Porucnik korvete
-
TRABAKULI SPREMNI ZA DALNJU FAZU IZRADE,POSTAVLJANJE JARBOLA;KOSNIKA, .........
Nonić- Porucnik korvete
-
Flota vrijedna poštovanja! Sada se već nazire i kraj gradnje. Kako ćeš raditi jedra?
Dida- Kontraadmiral
-
Jedra i lantine već napravljene. Evo otprilike kako će izgledati-zaokrenuti ćemo ih.Dida je napisao/la: Kako ćeš raditi jedra?
Idemo rješavati šuplje glave-bigote kako bi počeli sa montažom pripona,.....i da se konačno riješimo ovih trabakula.
Nonić- Porucnik korvete
-
ŠUPLJE GLAVE-BIGOTE ZA TRABAKULE
Iako bi se možda našle stare zalihe,što domaćih što uvoznih,šupljih glava ne smijem zanemariti nekih obećanja i dobronamjernih savjeta kolega koje smo raspravljali pri ovoj temi kao na primjer:
Tomislav Viljetić 31.07.uz detaljne savjete između ostaloga je napisao:
Obavezno snimi sve faze izrade, da eventualno možemo ponuditi ispravak.
Nonić je 01.08.napisao:
Kod slijedeće izrade"serije"uzeti ću tvoje savjete u obzir
Leut je 20.02.napisao:
možda ako je moguće podebljat na sredini- centru. Što se veličine tiče danas će doć Matija kod mene pa možemo fotografirat originalne i dat točne mjere. Na rupama obavezno sa malom frezicom izraditi mali kanalić kako se konop tamo ne bi lomio i habao.
Dida je 20.02. napisao:
Nonić, obrati pažnju na položaje i raspored rupa na bigotama. Nisu na kružnici, odmaknute jedna od druge za 120 stupnjeva, već na gornjoj/donjoj polovici bigote.
Leut je 22 02.napisao:
Ja bi stavil čak 7x4 da bode malo oblija ali ako imaš alat napravi tako
Dida je 22. 02.napisao:
Nonić, de, molim te, poslikaj alat da vidimo kako izgleda.
Puno je toga,ali nema druge,moramo bar pokušati napraviti šuplje glave za ove trabakule,pa ako bude ocjena -2 (samo da je prolazno) biti će u redu.
Iako bi se možda našle stare zalihe,što domaćih što uvoznih,šupljih glava ne smijem zanemariti nekih obećanja i dobronamjernih savjeta kolega koje smo raspravljali pri ovoj temi kao na primjer:
Tomislav Viljetić 31.07.uz detaljne savjete između ostaloga je napisao:
Obavezno snimi sve faze izrade, da eventualno možemo ponuditi ispravak.
Nonić je 01.08.napisao:
Kod slijedeće izrade"serije"uzeti ću tvoje savjete u obzir
Leut je 20.02.napisao:
možda ako je moguće podebljat na sredini- centru. Što se veličine tiče danas će doć Matija kod mene pa možemo fotografirat originalne i dat točne mjere. Na rupama obavezno sa malom frezicom izraditi mali kanalić kako se konop tamo ne bi lomio i habao.
Dida je 20.02. napisao:
Nonić, obrati pažnju na položaje i raspored rupa na bigotama. Nisu na kružnici, odmaknute jedna od druge za 120 stupnjeva, već na gornjoj/donjoj polovici bigote.
Leut je 22 02.napisao:
Ja bi stavil čak 7x4 da bode malo oblija ali ako imaš alat napravi tako
Dida je 22. 02.napisao:
Nonić, de, molim te, poslikaj alat da vidimo kako izgleda.
Puno je toga,ali nema druge,moramo bar pokušati napraviti šuplje glave za ove trabakule,pa ako bude ocjena -2 (samo da je prolazno) biti će u redu.
Nonić- Porucnik korvete
-
Ma, kako temeljito radiš biti će za 5+. A, vidim, imaš i dobar alat-strojeve.
stari- Porucnik fregate
-
Član od : 28.08.2013
Dob : 78
Sjedište : Kastav
Kako radiš Nonić, ocjena će sigurno biti visoka.
Jako lijep,čist i uredan rad
Jako lijep,čist i uredan rad
Mladen- Preminuo
-
Član od : 22.01.2014
Dob : 61
Sjedište : Zagreb
IZRADA ŠUPLJIH GLAVA-BIGOTA
Na raspolaganju su mi u "škveru" nekoliko profila od drena,bukve, smreke i oraha.Napravljeno je nekoliko pokusa,a i iz nekog skromnog iskustva,ostajem onako kako sam planirao početkom godine (puno,punp se kasni):
Dolazi vrijeme za izradu supljača za trabakule.Planirane su promjera 7-8 mm za donje
, odnosno 5-6 mm za gornje(nastavak jarbola).Materijal:orah (iz letvica promjera 8 odnosno 6 mm)
,svakako uvažajući,koliko budem u mogućnosti,savjeta ranije navedenih.
Profili su približnih dimenzija,te ih treba prilagoditi da bigote ispadnu promjera cca 7,5 mm za veće,odnosno 5,5 mm za manje.Evo prikaza te "tehnologije",uz malo pažnje može se profile dovesti na "desetinku".
Na raspolaganju su mi u "škveru" nekoliko profila od drena,bukve, smreke i oraha.Napravljeno je nekoliko pokusa,a i iz nekog skromnog iskustva,ostajem onako kako sam planirao početkom godine (puno,punp se kasni):
Dolazi vrijeme za izradu supljača za trabakule.Planirane su promjera 7-8 mm za donje
, odnosno 5-6 mm za gornje(nastavak jarbola).Materijal:orah (iz letvica promjera 8 odnosno 6 mm)
,svakako uvažajući,koliko budem u mogućnosti,savjeta ranije navedenih.
Profili su približnih dimenzija,te ih treba prilagoditi da bigote ispadnu promjera cca 7,5 mm za veće,odnosno 5,5 mm za manje.Evo prikaza te "tehnologije",uz malo pažnje može se profile dovesti na "desetinku".
Nonić- Porucnik korvete
-
Materijal pripremljen.Za početak,jučer napravljeni,dva uzorka onih manjih bigota,radi izrada šablona za bušenje i raspored rupa.
Nonić- Porucnik korvete
-
Nonić može li fotografija vrha reznog alata? Kako si ga brusio?
Dida- Kontraadmiral
-
Stranica 6 / 11. • 1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 9, 10, 11
Stranica 6 / 11.