Latest topics
» WESTLAWN Institute of Marine Technologyby tuan_jim pon stu 04 2024, 20:45
» Intervju sa g. Željkom Skomeršićem za portal "Nautička patrola"
by moto-klasika sub lis 19 2024, 19:24
» Hayling Hoy
by livio pet ruj 27 2024, 21:40
» "Dani u Vali" - 2024.
by tuan_jim sri ruj 18 2024, 20:17
» Koncesije vezova posebno za drvene brodove
by tuan_jim uto ruj 17 2024, 21:40
» NOVA KNJIGA pred izdavanjem - "Stogodišnjaci iz našeg mula"
by Zaleksi uto ruj 10 2024, 13:26
Bragoc, M 1 : 30
+3
Tomislav Viljetić
Dida
stari
7 posters
Stranica 3 / 4.
Stranica 3 / 4. • 1, 2, 3, 4
Re: Bragoc, M 1 : 30
Čestitke.Stvarno si ga,po mom kriteriju,brzo napravio i biti če to lijepa brodica.
Da li ćeš podpalublje raditi po nacrtu.Vidim koristiš bukvu a što planiraš za letvice palube.
Gdje nabavljaš bukov furnir i kako od njih izrađuješ letvice.
Da li ćeš podpalublje raditi po nacrtu.Vidim koristiš bukvu a što planiraš za letvice palube.
Nonić- Porucnik korvete
-
Član od : 28.07.2013
Sjedište : Rabac
svaka čast odlično izgleda nadam se dače uskoro biti novih slika da malo uživamo. samo naprid i sretno.
ercegović- Razvodnik
-
Član od : 16.10.2013
Dob : 57
Sjedište : Split i Šibenska Rogoznica
Podpalublje ću raditi po nacrtu, čak ga i obojiti u svjetlo sivu, a palubu i opremu, te jedrilja, držati ću se tvojih slika.Nonić je napisao/la:Čestitke.Stvarno si ga,po mom kriteriju,brzo napravio i biti če to lijepa brodica.
Za letvice palube još nisam odlučio, a tvoja napomena na nacrtu je za orah.
Bukov furnir od 1,5mm sam našao u JAF na Kukuljanovu kod Rijeke, a odabrao sam ga po tvojoj preporuci, jer se mokar lako savija i brzo suši.
Ravne letvice sam pilio ručnim cirkularom montiranim na stol i listom pile promjera 140 i 100 zuba.
Zakrivljene platice oplate, pilio sam ručnom rezbarskom pilom.
stari- Porucnik fregate
-
Član od : 28.08.2013
Dob : 78
Sjedište : Kastav
Moja napomena da su trenice palube od oraha je ,predpostavljam,prijevod na nacrtu jer ja sam istu radio od ariša 6x1,5 mm i prema meni lijepo mi je ispala,subjektivno mišljenje,tako da ću za buduću maketu opet se odlučiti za ariš.Ovih dana planiran izraditi te letvice pa možda bi mogao poslikati i ubaciti u forum,možda neki ima bolje ideje.
Orah često upotrebljavam ali nikako za palubu.
Pitam te za furnir jer nikad nisam radio,iako sam ga pokušavao nabaviti,već letvice izrađujem od punih dasaka.
Kako sam shvatio,možda pogrešno,oplatu dna si radio sa cirkularom,znači letvice si morao brusiti sa obe strane.Bočne letvice si radio po šabloni opet si brusio obe strane.To se razlikuje Od "tehnologije" koju primjenjujem.Pokušavam uvidjeti koje su prednosti a koje mane
Orah često upotrebljavam ali nikako za palubu.
Pitam te za furnir jer nikad nisam radio,iako sam ga pokušavao nabaviti,već letvice izrađujem od punih dasaka.
Kako sam shvatio,možda pogrešno,oplatu dna si radio sa cirkularom,znači letvice si morao brusiti sa obe strane.Bočne letvice si radio po šabloni opet si brusio obe strane.To se razlikuje Od "tehnologije" koju primjenjujem.Pokušavam uvidjeti koje su prednosti a koje mane
Nonić- Porucnik korvete
-
Jesi li trenice palube lijepio direktno na rebra ili si koristio podlogu?
Ariš je zbilja lijep, ali ako mi možeš reči, koje se drvo koristilo za izradu trenica palube bragoca na našoj obali? Na ovoj stranici http://www.frischeis.hr/ imaš popis furnira, pa ako se odlučiš i provjeriš da ima na skladištu, mogu ti uzeti i poslati. Da napomenem, može se uzeti i po jedan list.
Ariš je zbilja lijep, ali ako mi možeš reči, koje se drvo koristilo za izradu trenica palube bragoca na našoj obali? Na ovoj stranici http://www.frischeis.hr/ imaš popis furnira, pa ako se odlučiš i provjeriš da ima na skladištu, mogu ti uzeti i poslati. Da napomenem, može se uzeti i po jedan list.
stari- Porucnik fregate
-
Koristio sam podlogu,šper od 1 mm a letvice kako je prije navedeno 6 x 1,5 mm.Ostalo mi je par komada,moram provjeriti,možda bi se moglo izvući za bragoc.Za ostalo javiti ću se.
Nonić- Porucnik korvete
-
Apostoli
U bragoca, štili po provi i krmi su dijelovi apostola i izlaze iz kuverte do ruba mrtve bande, osim jakih mankula, koji su isto tako dijelovi apostola. Ostatak mrtve bande, s nutarnje strane je naslonjen na štile o korbi. Pogledaj fotografije.
Tomislav Viljetić- Preminuo
-
Član od : 27.07.2013
Dob : 77
Sjedište : Zagreb
Nostromo,da li su trenice palube hrastovina,imaš li ti kakova saznanja?Tomislav Viljetić je napisao/la:. Pogledaj fotografije.
Nonić- Porucnik korvete
-
Da ih sada rade uzeli bi tikovinu,inače borovina,smrekovina je bila u"igri".stari je napisao/la:
Ariš je zbilja lijep, ali ako mi možeš reči, koje se drvo koristilo za izradu trenica palube bragoca na našoj obali?
Nonić- Porucnik korvete
-
Vidjeti ću kakva je ponuda.Smreka mi ima ljepše godove.
stari- Porucnik fregate
-
Vita jela, zelen bor
Nostromo,da li su trenice palube hrastovina,imaš li ti kakova saznanja?
Ne znam od kuda Noniću podatak da madiri od kuverte u bragoca mogu biti i od smrekovine.
Pisana dokumentacija o gradnji bragoca spominje kao trenice palube isključivo primorski bor ( Pinus Maritima ) kod nas poznat kao Pinster.
Kao autore, koji potvrđuju gore navedeno, mogu navesti G.Penzo, M.Marzari, L.Scotti ...vrsne poznavatelje gradnje bragoca.
Za Starega, da ga malo razmazim; još par fotografija bragoca, koje mu mogu pomoći u nastavku gradnje :
Ne znam od kuda Noniću podatak da madiri od kuverte u bragoca mogu biti i od smrekovine.
Pisana dokumentacija o gradnji bragoca spominje kao trenice palube isključivo primorski bor ( Pinus Maritima ) kod nas poznat kao Pinster.
Kao autore, koji potvrđuju gore navedeno, mogu navesti G.Penzo, M.Marzari, L.Scotti ...vrsne poznavatelje gradnje bragoca.
Za Starega, da ga malo razmazim; još par fotografija bragoca, koje mu mogu pomoći u nastavku gradnje :
Tomislav Viljetić- Preminuo
-
Član od : 27.07.2013
Dob : 77
Sjedište : Zagreb
Brodogradnja je malo zastala, jer imam nekih tehničkih problema oko c. grijanja. Započeo sam sa platicama palube i stao. Spoj između platica popunjavao sam sa crnim hamerom, nešto između savjeta Nonića i Dide, odnosno kod lijepljenja dviju platica (furnir 0,8mm) ubacivao sam tanku trakicu hamera i sve premazao ljepilom.
stari- Porucnik fregate
-
To je sad,bar za mene, nešto novo.Kako uspijevaš zalijepiti hamer na licu mjesta.Svakako biti će interesantno vidjeti konačni rezultat.Da li si imao neki posebni razlog što si odabrao tako tanku trenicu?stari je napisao/la:Spoj između platica popunjavao sam sa crnim hamerom, nešto između savjeta Nonića i Dide, odnosno kod lijepljenja dviju platica (furnir 0,8mm) ubacivao sam tanku trakicu hamera i sve premazao ljepilom.
Nonić- Porucnik korvete
-
Odabrao sam ju tanju, jer bi inače paluba bila previsoka u odnosu na frižetu (mislim da se tako zove), odnosno bila bi preblizu rubu frižete. Vidim da je kod amati-ja čak poravnata sa rubom, dok je kod drugih maketa niža. To je jedini razlog, pa se sada patim.Nonić je napisao/la:To je sad, bar za mene, nešto novo. Kako uspijevaš zalijepiti hamer na licu mjesta. Svakako biti će interesantno vidjeti konačni rezultat. Da li si imao neki posebni razlog što si odabrao tako tanku trenicu?
stari- Porucnik fregate
-
Kako ide polaganje palube.Ne želimo da patiš,da li možemo nešto pomoći?stari je napisao/la:
Odabrao sam ju tanju, jer bi inače paluba bila previsoka u odnosu na frižetu (mislim da se tako zove), odnosno bila bi preblizu rubu frižete. Vidim da je kod amati-ja čak poravnata sa rubom, dok je kod drugih maketa niža. To je jedini razlog, pa se sada patim.
Nonić- Porucnik korvete
-
Patnja
Nonić dobro veli, Stari, daj neku fotkicu da vidimo kako to radiš. Što ti je najveći problem?
Dida- Kontraadmiral
-
Član od : 20.07.2013
Dob : 83
Sjedište : Sisak
Vrijeme (ne meteorološko). Radim neku preinaku na kotlu c.g. Slikati ću danas bragoca, da se vidi u kojoj sam fazi zastao.Dida je napisao/la:Nonić dobro veli, Stari, daj neku fotkicu da vidimo kako to radiš. Što ti je najveći problem?
stari- Porucnik fregate
-
Evo obečane slike:
Izbrušeno je samo na krmi, da se vidi kako će biti.
Inače, prvo zalijepim platicu, zatim ubacim na svježe ljepilo trakicu hamera, pa opet platicu i td. Kada završim jedan red, na hameru pređem razrijeđenim ljepilom, da bolje upije. To je prijedlog Nonića, jer kada hamer upije i osuši se, kod brušenja, manje se prljaju platice. Ma ja izgleda "učim tatu kako se djeca prave"
Izbrušeno je samo na krmi, da se vidi kako će biti.
Inače, prvo zalijepim platicu, zatim ubacim na svježe ljepilo trakicu hamera, pa opet platicu i td. Kada završim jedan red, na hameru pređem razrijeđenim ljepilom, da bolje upije. To je prijedlog Nonića, jer kada hamer upije i osuši se, kod brušenja, manje se prljaju platice. Ma ja izgleda "učim tatu kako se djeca prave"
stari- Porucnik fregate
-
Krivo "optužen",nisam predložio premazivanje sa lijepilom(to ne znači da nije u redu),jer ne radim tako.Hamer lijepim na letvice i tako pripremljene lijepim na palubu s posebnom pažnjom da letvice čim više prianjaju jedna uz drugu.
Da li si to postavio deblju središnju trenicu odnosno ne vidim šuperenje između nje i ostalih trenica?Ako misliš postaviti "začavljenje" bolje je pražnice grotala postaviti kasnije,lakše se brusi paluba,Ove male primjedbe ne moraju biti točne ali ....,nešto o tome je rečeno pod ariš-trenice palube.
Da li si to postavio deblju središnju trenicu odnosno ne vidim šuperenje između nje i ostalih trenica?Ako misliš postaviti "začavljenje" bolje je pražnice grotala postaviti kasnije,lakše se brusi paluba,Ove male primjedbe ne moraju biti točne ali ....,nešto o tome je rečeno pod ariš-trenice palube.
Nonić- Porucnik korvete
-
Izvini, sada sam pogledao postove i vidim da je to Didin savjet. Šuperenje trenica između srednje, deblje i prve do nje, greškom sam izostavio. Nakon brušenja povući ću tanku liniju sa flomasterom, "iz aviona se nebu videlo".
stari- Porucnik fregate
-
Stari, probaj zalijepiti nit crnog konca tamo gdje si zaboravio staviti hamer. Napravi šiljkom mali utor, u njega uguraš konac, a fiksiraš ga ljepilom. Prvo probaj "sa strane" da vidiš kako će to izgledati. Ako ne budeš zadovoljan onda nacrtaj flomasterom.
Dida- Kontraadmiral
-
Poslije zastoja malo sam ubrzao i normalno, počeo fušariti. Na slici se baš i ne vidi, ali ima grešaka. Što se tiče šuperenja platica palube, pokazalo mi se da je najlakše, a ne i tako loše, rub platica proći samo sa crnim flomasterom. Poslije ljepljenja lagano prebrusiti. To ću primjeniti na idućoj maketi.
stari- Porucnik fregate
-
Sasvim lijepo izgleda. Kakva ti je to bijela boja po oplati?
Dida- Kontraadmiral
-
stari je napisao/la: To ću primjeniti na idućoj maketi.
Da više nisi spominjao tu ideju.Dogovoreno.Reci što moramo napraviti da povučes tu izjavu?
Nonić- Porucnik korvete
-
Neću više
Nego, sada me muće ona razna oka i bitve po palubi i jarbolima za kačenje koloturnika-bocela, te vezanje konopa. Totalni konfužijon, jedna su na "amati"-ju, druga na tvojoj maketi i to ne vidim sve pozicije, pa ako može neka bolja slika ili skica.
Nego, sada me muće ona razna oka i bitve po palubi i jarbolima za kačenje koloturnika-bocela, te vezanje konopa. Totalni konfužijon, jedna su na "amati"-ju, druga na tvojoj maketi i to ne vidim sve pozicije, pa ako može neka bolja slika ili skica.
stari- Porucnik fregate
-
Stranica 3 / 4. • 1, 2, 3, 4
Stranica 3 / 4.