Latest topics
» WESTLAWN Institute of Marine Technologyby tuan_jim pon stu 04 2024, 20:45
» Intervju sa g. Željkom Skomeršićem za portal "Nautička patrola"
by moto-klasika sub lis 19 2024, 19:24
» Hayling Hoy
by livio pet ruj 27 2024, 21:40
» "Dani u Vali" - 2024.
by tuan_jim sri ruj 18 2024, 20:17
» Koncesije vezova posebno za drvene brodove
by tuan_jim uto ruj 17 2024, 21:40
» NOVA KNJIGA pred izdavanjem - "Stogodišnjaci iz našeg mula"
by Zaleksi uto ruj 10 2024, 13:26
Prva maketa - bracera
+4
Dida
Nonić
Hrvoje
Bismarck
8 posters
Stranica 1 / 2.
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Prva maketa - bracera
Zdravo svima
Evo za početak ove svoje maketarske odiseje odabrao sam dva broda : Braceru i Sv. Ivana Krstitelja. Pošto ovdje govorimo o našim brodovima amo se posvetit braceri.
Na OMF, iako nisam član, uspio sam doći do nacta za braceru od Maristele u crd obliku. Mislim da je Grafa stavio nacrte u promet, zato hvala Grafa. Sutra idem u nabavku šperploče i printanje nacrta i onda polako na posao. Ako mislite da je ovaj nacrt neprikladan ili imate neko bolje rješenje molim vas javite mi.
Kako budem radio postavljat ću slike da me možete savjetovat i kontrolirat.
Pozdrav svima
Evo za početak ove svoje maketarske odiseje odabrao sam dva broda : Braceru i Sv. Ivana Krstitelja. Pošto ovdje govorimo o našim brodovima amo se posvetit braceri.
Na OMF, iako nisam član, uspio sam doći do nacta za braceru od Maristele u crd obliku. Mislim da je Grafa stavio nacrte u promet, zato hvala Grafa. Sutra idem u nabavku šperploče i printanje nacrta i onda polako na posao. Ako mislite da je ovaj nacrt neprikladan ili imate neko bolje rješenje molim vas javite mi.
Kako budem radio postavljat ću slike da me možete savjetovat i kontrolirat.
Pozdrav svima
Bismarck- Razvodnik
-
Član od : 28.09.2013
Dob : 51
Sjedište : Split
Re: Prva maketa - bracera
E, da, slike su bitne:vrijede tisuću riječi. Ja sam uz ovo društvo puno naučio o leutu, posebice od Tomislava, Nostroma. Naučit ćeš i ti i bit ćeš zadovoljan.
Ne znam nacrte od Maristele odnosno od Graffe.Mnogi počinju,također sam i ja ,sa bracerom.Radio sam po nacrtima NT-Pula.Mnogi osporavaju njihovu kvalitetu ali ja sam bio s njima zadovoljan.Uvijek možes nešto izmjeniti prema svojim saznanjima te"ukrasti"rješenja iskusnih maketara.Pratit ću tvoj rad,a prema mojim skromnim mogućnostima,"kontrolirati" i savjetovati.
Nonić- Porucnik korvete
-
Član od : 28.07.2013
Sjedište : Rabac
Upravo radim na postolju-alatu za centriranje kobilice i rebara ( ideja sa OMF-a ). Slike uskoro
Bismarck- Razvodnik
-
Pokaži nam i postolje (navoz), to je silno važna stvar. Ako ga ne napraviš kako treba poslije imaš problema s geometrijom broda.
Dida- Kontraadmiral
-
Član od : 20.07.2013
Dob : 83
Sjedište : Sisak
Kao što se vidi upravo upucavam navoj. Ovo je ideja: osnovica je ploča od iverice debljine 40 mm, da bude što teža da ne biži, po njoj će se pomicat okomita ploča ( iverica 18 mm ). Na krajevima osnovne plče je mjerna traka radi kontrole, a do nje su utori za klizače koji će biti na okomitoj ploči. okomitu ploču ču preko klizača učvrstiti za osnovnu ploču ( nekakvom rukom stegunuti pomoću vijaka sa vanjske strane ). Dva reda vijaka u sredini služe za montažu nosača kobilice.
Bismarck- Razvodnik
-
Lijep početak, Tomislave. Navoz sasvim solidno izgleda. Jesi li rupe bušio na vertikalnoj bušilici (bušilica u stalku) ili iz ruke?
Dida- Kontraadmiral
-
Rupe su bušene na stroju za bušenje čepova. Znam da mi je bitna okomica, a kako nemam još stupne bušilice, zamolio sam maranguna da mi to napravi. Za sada takve poslove pokušavam riješti gdje mogu, dok ne dođem do alata.
Bismarck- Razvodnik
-
Mjerne trake
Na rubovima imaš mjerne trake. Jesi li to žrtvovao "metar" u kolutu ili si našao nešto drugo?
Dida- Kontraadmiral
-
U Peveca bilo na nekom sniženju cca 45,00 kn kom. Trake su bile duge 1 m.
Bismarck- Razvodnik
-
Pratim izradu navoza.Vidim krenuo si Didinom tehnologijom.Pedantno i solidno do krajnosti.Na sreću ili žalost,svejedno je,ja postolja izrađujem na jednostavniji način.Zbog toga biti će interesantno pratiti tvoje postolje-šablonu za eventualno buduću maketu te iskoristiti tvoje ideje.
Da se vidi,kako možda ne treba raditi,pokušati ću sa raspoloživim slikama,prikazati pod šablone u metodama rada.
Da se vidi,kako možda ne treba raditi,pokušati ću sa raspoloživim slikama,prikazati pod šablone u metodama rada.
Nonić- Porucnik korvete
-
Ovo postolje će biti za buduće makete. Ideja je došla sa OMF-a od PRU 959. Služiti će mi da mogu poravnavat kobilicu i rebra pod pravim kutem. Kako je ovo moja prva maketa, tek s vremenom ću vidjeti mane i prednosti ovakvog postolja. Svaka sugestija i kritika je dobrodošla.
Bismarck- Razvodnik
-
Dok se postolje završava ( čekam tokara za klizače ), počeo sam pomalo radit na braceri.
Isprinta nacrte, zaljepio rebra na šperpolču. Koristio sam drvofix, nadam se da mi to neče stvarat probleme. Sad čekam da se lipilo osuši da mogu počet pilat. Ali prvo u Makarsku kod punice:twisted: .
Evo odma i prvih pitanja. Čime pilat : ubodnom pilom ili lukom i pilicom pa polako. Ubodnom pilom je lakše , ali ona više oštečuje šperploču.
Isprinta nacrte, zaljepio rebra na šperpolču. Koristio sam drvofix, nadam se da mi to neče stvarat probleme. Sad čekam da se lipilo osuši da mogu počet pilat. Ali prvo u Makarsku kod punice:twisted: .
Evo odma i prvih pitanja. Čime pilat : ubodnom pilom ili lukom i pilicom pa polako. Ubodnom pilom je lakše , ali ona više oštečuje šperploču.
Bismarck- Razvodnik
-
Ja sam radio s ručnom, lučnom, pilicom i polako radio rebro po rebro. Nacrtane profile rebara sam lijepio na drvo UHU ljepilom u štapiću. Namažem papir ljepilom i pritisnem na letvicu. Kasnije se vrlo lako skine.
Inače: dobar početak. Veseli me da si počeo.
Budi dobar s punicom. Da nije bilo nje s kim bi se oženio?
Inače: dobar početak. Veseli me da si počeo.
Budi dobar s punicom. Da nije bilo nje s kim bi se oženio?
Dida- Kontraadmiral
-
Evo kakvo je moje iskustvo u vezi toga.Vanjski dio kostura piliti sa ubodnom pilom.Svakako uzeti uski list pile sa finim zubima.(na pr. bosh T101AO).Utore i nutarnji dio sa modelarskom njišućom pilom,ili kao alternativa jako pažljivo sa ubodnom pilom ili predpostavljam sigurnije ali dugotrajnije sa lučnom pilicom.Na točne dimenzije sa malom brusilicom sa malim brojem okretaja (može sa montiranom brusnom pločom na tvoju plavu bušilicu)Normalno da je brže ako posjeduješ male modelarske brusilice ali vjerujem da se i sa osnovnim klasičnim alatom može postići isti rezultat .Konačna obrada:škripac, razne turpije ,brusni papir ....Da svakako treba napraviti "drvene"turpije(letvice raznih dimenzija sa zalijepljenim brusnim papirom različitih granulacija.Naročito su pogodne za izradu točnih dimenzija utora na rebrima i slično.Bismarck je napisao/la:Evo odma i prvih pitanja. Čime pilat : ubodnom pilom ili lukom i pilicom pa polako. Ubodnom pilom je lakše , ali ona više oštečuje šperploču.
Što se tiče oštećenja na šperu,po mogućnosti koristiti višeslojnu(i do desetak furnira po debljini špera).Dosta je skupa ali za moju "tehnologiju"izrade praktički nezamjenjiva.
Ja linije rebara precrtavam iz nacrta preko indiga na šper.Sviđa mi se tvoj način ljepljenja nacrta,sljedeći puta pokušat ću i ja primjeniti taj način.
Ako ti zatreba kakav detalj u vezi gornjeg,javi,mogu poslikat.
Nonić- Porucnik korvete
-
Hvala na podijeljenom iskustvu. Evo i prvo rebro posli sata i po rada:D .Potrebna je još mala dorada
Poslušao savjet i stavio na bušilicu brusni papir i napravio mali suport da mogu oslonit komad
nosač papira je gumeni i se krivi kad naslonim komad, pa ću ići u potragu za plastičnim.
Poslušao savjet i stavio na bušilicu brusni papir i napravio mali suport da mogu oslonit komad
nosač papira je gumeni i se krivi kad naslonim komad, pa ću ići u potragu za plastičnim.
Bismarck- Razvodnik
-
I plastični se krivi. Možda da nađeš nešto kruće.
Dida- Kontraadmiral
-
Baš iste,iste probleme sa krivljenjem imao i ja.Riješio sam,a već godinama i uvijek funkcionira,montažom odgovarajućeg nosača brusnih papira-sistem čičak,na malu kutnu brusilicu. Ima Dida pravo i plastični se savijaju,bar oni koje smo mi upotrebljavali.Bismarck je napisao/la:
Nonić- Porucnik korvete
-
Nešto ću već pokušat riješit. Međutim pojavio mi se drugi problem. Kako sam zalipio nacrt na šperploču, vjerovatno zbog vlage u ljepilu, rebra su se iskrivila i postala konkavna, a isto tako i kobilica. Koji je najbolji sistem da to ispravim. Radi se o bukovoj šperploči od 4 mm
Bismarck- Razvodnik
-
Ravnanje
Stavi iskrivljeno između dvije debele ploče (2 komada radne plohe za kuhinju) i utegni stegama i drži u takvoj preši dok se ne osuši. Kada ljepiš UHU ljepilom u štapiću (stick) to se ne događa, jer je štapić skoro suh i ono malo vlage upije papir.Bismarck je napisao/la:Nešto ću već pokušat riješit. Međutim pojavio mi se drugi problem. Kako sam zalipio nacrt na šperploču, vjerovatno zbog vlage u ljepilu, rebra su se iskrivila i postala konkavna, a isto tako i kobilica. Koji je najbolji sistem da to ispravim. Radi se o bukovoj šperploči od 4 mm
Kada utežeš stegama stišči od sredine ploče prema van. Utegneš prvo one stege koje stišču sredinu, a zadnje one pri rubu ploče.
Dida- Kontraadmiral
-
Svaka šper ploča,kvalitetna višeslojna manje,se savije.Bukova, tanja 3-4 slojna još više,Ako je premazana samo jedna strana,što je u ovom slučaju bilo sa papirom i ljepilom obavezno dodatno savijanje.
Didin recept će samo privremeno sanirati problem,opet će se saviti ikod same pojave promjene vlage u zraku(nadam se da grešim).
Po mome ,kad obradiš kostur,skineš papir pa ili izbrusiš sloj ljepila ili premazati i drugu stranu iste debljine a onda prije same montaže poravnati pod teretom.To vrijedi za rebra a za kobilicu i statve,vidljive strane makete,treba biti bez ljepila a teško ga je odstraniti a da ne ostetiš površine.Ako imaš odgovarajuće postolje,kod same montaže rebara te ukrepljenja izvitoprenost se može zadovoljavajuće rješiti.Kobilica i statve od kvalitetnog špera ili od punog drveta.Sve ovo uzeti sa rezervom,naime nisam imao prilike raditi po gore prikazanoj konstrukciji kobilice i rebara.
Didin recept će samo privremeno sanirati problem,opet će se saviti ikod same pojave promjene vlage u zraku(nadam se da grešim).
Po mome ,kad obradiš kostur,skineš papir pa ili izbrusiš sloj ljepila ili premazati i drugu stranu iste debljine a onda prije same montaže poravnati pod teretom.To vrijedi za rebra a za kobilicu i statve,vidljive strane makete,treba biti bez ljepila a teško ga je odstraniti a da ne ostetiš površine.Ako imaš odgovarajuće postolje,kod same montaže rebara te ukrepljenja izvitoprenost se može zadovoljavajuće rješiti.Kobilica i statve od kvalitetnog špera ili od punog drveta.Sve ovo uzeti sa rezervom,naime nisam imao prilike raditi po gore prikazanoj konstrukciji kobilice i rebara.
Nonić- Porucnik korvete
-
Možda je najbolje ovako: Imam hrastove daske iz koje mogu izrezat kobilicu i statve, a rebra od iste šperploče, ali ne lipit nacrt drvofixom nego lipilom za papir u stiku. Jedini je problem zbog oskudnog alata dobit za pravilnu debljinu kobilice (4 mm) ali ne košta probat. Na kraju bit je u putovanju , cilj je samo dodatna nagrada.
Bismarck- Razvodnik
-
U kojem mjerilu radiš braceru.odnosno koje su ti minimalne dmenzije potrebne za kobilicu i statve
Nonić- Porucnik korvete
-
Evo me sa malim zakašnjenjem. Nisam se mogao javiti niti raditi na maketi, ali sad sam tu. Mjerilo bracere je 1:32 i dužina kobilice je 250 mm. Radio sam je iz bukove šperploče od 4 mm (prema nacrtu), ali mi se čini da sam pogriješio. Milslim da je bolje te osnovne elementa , kobilicu i statve napraviti od hrasta. Pokušat ću ispilat dvije letvice na 4 mm pa onda od njih napravit kobilicu i statve
Bismarck- Razvodnik
-
Hrastovo drvo ima prilično grubu strukturu, ali ako možeš nabaviti drvo kruške, bilo bi ti dobro kobilicu i statve napraviti od njega. Ako možeš...
Dida- Kontraadmiral
-
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Similar topics
» Prva Bracera
» Idro de taja, idro na penun, idro na trijangul, latinsko jedro
» Xebec Le Requin
» Maketa u predvorju FSB-a
» Maketa topa 20 mm