Latest topics
» WESTLAWN Institute of Marine Technologyby tuan_jim pon stu 04 2024, 20:45
» Intervju sa g. Željkom Skomeršićem za portal "Nautička patrola"
by moto-klasika sub lis 19 2024, 19:24
» Hayling Hoy
by livio pet ruj 27 2024, 21:40
» "Dani u Vali" - 2024.
by tuan_jim sri ruj 18 2024, 20:17
» Koncesije vezova posebno za drvene brodove
by tuan_jim uto ruj 17 2024, 21:40
» NOVA KNJIGA pred izdavanjem - "Stogodišnjaci iz našeg mula"
by Zaleksi uto ruj 10 2024, 13:26
Xebec Le Requin
+2
Dida
Barba
6 posters
Stranica 1 / 2.
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Xebec Le Requin
Pozdrav svima
Radim na šambeku već nekoliko godina, nekad više nekad manje. Nekad se zapalim, nekad ohladim. U svakom slučaju posla ima dosta i izazov je velik. Taj brod me očarao od prve, ta vitka linija, zanosni bokovi itd itd...
Počeo sam sa našim brodovima i brodicama, ali šambek me stalno vukao. Od kolege sa našeg drugog foruma dobio sam nacrte koje je on skinuo sa neta, i ja sam ih tražio, ali nisam našao. Trebalo mi je dva tjedna da te nacrte dovedem u red i da ih sve dobijem u skali koja meni odgovara(1:48). Krenuo sam sa poslom, postavljam par slika sadašnje situacije.
Od drva koristim, dvije nijanse kruške, jasen i mahagoni, vjerojatno će i bukva uletiti kasnije.
Radim na šambeku već nekoliko godina, nekad više nekad manje. Nekad se zapalim, nekad ohladim. U svakom slučaju posla ima dosta i izazov je velik. Taj brod me očarao od prve, ta vitka linija, zanosni bokovi itd itd...
Počeo sam sa našim brodovima i brodicama, ali šambek me stalno vukao. Od kolege sa našeg drugog foruma dobio sam nacrte koje je on skinuo sa neta, i ja sam ih tražio, ali nisam našao. Trebalo mi je dva tjedna da te nacrte dovedem u red i da ih sve dobijem u skali koja meni odgovara(1:48). Krenuo sam sa poslom, postavljam par slika sadašnje situacije.
Od drva koristim, dvije nijanse kruške, jasen i mahagoni, vjerojatno će i bukva uletiti kasnije.
Zadnja promjena: Barba; uto svi 11 2021, 13:23; ukupno mijenjano 1 put.
Barba- Razvodnik
-
Član od : 21.11.2014
Re: Xebec Le Requin
Lijepo, uredno, precizno... Još jedan maketar od formata.
Dida- Kontraadmiral
-
Član od : 20.07.2013
Dob : 83
Sjedište : Sisak
Hvala Dida
Kad stignem postaviti ću neke slike po fazama.
Kad stignem postaviti ću neke slike po fazama.
Barba- Razvodnik
-
U ovaj model broda tj šambek sam se zaljubio kad ga je pokojni Roma pravio. Njegovu izgradnju sam pregledao desetak puta, nazalost izbrisana je. A i vasu sam barba izgradnju vidio na nekom svjetskom forumu i model je prelijep. Ovaj tip broda je medu najljepsim koji su plovili posebno Requin sa svojim ukrasima i vasa izrada je extra. Za ovo stvarno treba i puno vremena i puno strpljenja I ja imam zelju da radim ovaj brod za par godina kad malo stasam kao modelar.
Lijepi pozdravi
Lijepi pozdravi
Wishmaster- Pozornik
Član od : 06.01.2014
Da, zna se taj brod zavuć pod kožu. I ja sam Romu neznam koliko puta pregledavao, radi njegovih detaljnih opisa sam se i odlučio krenuti u gradnju. Šteta što je tako brzo umro, pa i još ta frka sa MSW-om, tako da je i log nestao. Kada se odlučiš, javi se, imam dosta stvari koje bi ti mogle pomoći.
Barba- Razvodnik
-
Hvala vam lijepa! Svakako da hocu.
Wishmaster- Pozornik
Član od : 06.01.2014
1. Kalup, rebra, kobilica
Nakon što sam nekako sastavio nacrte, hrabro sam krenuo u izradu. Rebra su od tamnije kruške, kobilica isto, a letvice koje spajaju rebra su od trešnje.
Barba- Razvodnik
-
Dida- Kontraadmiral
-
Sjedište : Sisak
2. Donja paluba i prvo izvlačenje iz kalupa
Donju palubu sam napravio od trešnje. poseban razlog nisam imao, imao sam je dosta. Prikazano je i prvo vađenje iz kalupa.
Barba- Razvodnik
-
3. Kontsrukcija za postavljanje paluba
Slijedeća faza, postavljanje rebara za postavljanje palube, koristio sam trešnju! Neke slike su malo tamnije, u toj fazi, a i sada svako toliko namažem brod bezbojnim drvocidom. Prije sam koristio laneno ulje, ali ono mi malo potamni drvo, to nekad i nije loše, ali u ovom mi slučaju to ne treba. Ako netko kupuje drvocid, oprez jer postoji i neka zelenkasta varijanta.
Barba- Razvodnik
-
4. Nabavka drva
Nisam bio zadovoljan drvom koji imam doma pa sam otišao na izlet u zagorje i kupio krušku i jasen. Imao sam neku ideju koju boju drva želim za trup i palubu, kupljena kruška je ispala svjetlija od one koju imam što mi je i pasalo pa sam se odlučio sa njom zatvoriti brod. Jasen ide za palubu. Čovjek u Zagorju je bio totalno fer, za 250 Kn dobio sam drva kao u priči.
Na kraju je slika moje flote u to doba, sada su svi brodovi dovršeni (osim nekih postolja), čistio sam pa sam usput i napravio sliku jer su mi bili simpatični ovako na okupu.
Na kraju je slika moje flote u to doba, sada su svi brodovi dovršeni (osim nekih postolja), čistio sam pa sam usput i napravio sliku jer su mi bili simpatični ovako na okupu.
Barba- Razvodnik
-
5. Izrada palube
Kao što sam prije rekao, koristim jasen, fuge ispunjavam crnim papirom. Volim tu tehniku jer koliko god brusim papir je uvijek tu. A brusim u više navrata od grubljih pa prema sve finijim brusnim papirima. Sa jasenom sam dobro radio, u startu me malo zbunio jer se teže pilio, dosta je tvrd. Ne znam da li je to karakteristika jasena ili daske koje ja imam, ima kao male zareze, nema to veze sa brušenjem, jednostavno je tako, mislim da je to prirodno u tom drvu. Uglavnom, prije lakiranja treba dobro iskuhati i sa alkoholom oprati podlogu. Evo par slika izrade:
Barba- Razvodnik
-
Barba čini mi se da si trenice palube radio po nekom drugo nacrtu a ne po ovome. Morao bi malo više pažnje posvetiti nacrtu.
Barba- Razvodnik
-
7. Oplata 1.
Oplata je rađena od kruške svjetlija i tamnija varijanta, sam završni dio (tamnije letvice) su od mahagonija. Za simulaciju brokvi je korištena žica od 0.7 mm.
Barba- Razvodnik
-
Barba- Razvodnik
-
10. Paluba - kabina
Par slika nakon izrade kabine, razmještaj je po mom nekom mišljenju napravljen. Na palubi je ruka laka.
Barba- Razvodnik
-
12. Rezbarenje
Nekoliko slika vezanih za rezbarenje, i to je to, vratio sam se u sadašnjost.
Svima o srca želim Sretnu Novu 2015 Godinu
Svima o srca želim Sretnu Novu 2015 Godinu
Barba- Razvodnik
-
Bravo Barba,lijepo si to prikazao i napravio.Nadam se da ćemo i u buduće pratiti dalnje faze izrade jer vjerujem mnogima će pomoći kad se odluče za sličan projekt
Nonić- Porucnik korvete
-
Član od : 28.07.2013
Sjedište : Rabac
Jako lijepo, Barba! Majstorski.
Sretna Nova godina i tebi.
Sretna Nova godina i tebi.
Dida- Kontraadmiral
-