Latest topics
» WESTLAWN Institute of Marine Technologyby tuan_jim pon stu 04 2024, 20:45
» Intervju sa g. Željkom Skomeršićem za portal "Nautička patrola"
by moto-klasika sub lis 19 2024, 19:24
» Hayling Hoy
by livio pet ruj 27 2024, 21:40
» "Dani u Vali" - 2024.
by tuan_jim sri ruj 18 2024, 20:17
» Koncesije vezova posebno za drvene brodove
by tuan_jim uto ruj 17 2024, 21:40
» NOVA KNJIGA pred izdavanjem - "Stogodišnjaci iz našeg mula"
by Zaleksi uto ruj 10 2024, 13:26
DelftShip Free - kako početi s korištenjem
4 posters
Stranica 1 / 2.
Stranica 1 / 2. • 1, 2
DelftShip Free - kako početi s korištenjem
Gundo je došao na ideju da bi bilo dobro objasniti osnove korištenja ovoga programa. Hoće li to zanimati još nekog?
Ima besplatna verzija toga programa i može se skinuti na ovoj stranici: Besplatna verzija.
Besplatna verzija ima onemogućeno korištenje nekih dijelova programa, ali nama maketarima to nije bitno. Planiram objasniti samo najbitnije postupke, do ostalih će korisnik doći i sam. Važno je početi.
Ima verzija za 64 bitne procesore i za 32 bitne. Skinete ono što vam treba. Ima i priručnik u PDF formatu (na engleskom jeziku)
Ima besplatna verzija toga programa i može se skinuti na ovoj stranici: Besplatna verzija.
Besplatna verzija ima onemogućeno korištenje nekih dijelova programa, ali nama maketarima to nije bitno. Planiram objasniti samo najbitnije postupke, do ostalih će korisnik doći i sam. Važno je početi.
Ima verzija za 64 bitne procesore i za 32 bitne. Skinete ono što vam treba. Ima i priručnik u PDF formatu (na engleskom jeziku)
Dida- Kontraadmiral
-
Član od : 20.07.2013
Dob : 83
Sjedište : Sisak
Re: DelftShip Free - kako početi s korištenjem
Počinje se, kao i u mnogim drugim programima, otvaranjem novog projekta.
Nakon toga se otvori prozorčić u koji se unesu glavne dimenzije broda. Mogu se unijeti mjere pravog broda, a ne makete. Kasnije se crtež promjeni odgovarajućim koeficijentom, za što postoji posebna funkcija u programu.
Kada se klikne na gumb "OK" program sam generira trup broda. Nema veze što taj trup nije niti sličan onom koji trebamo. Sve se to dade lijepo promijeniti.
Malo prostudirajte što ste dobili.
Nakon toga se otvori prozorčić u koji se unesu glavne dimenzije broda. Mogu se unijeti mjere pravog broda, a ne makete. Kasnije se crtež promjeni odgovarajućim koeficijentom, za što postoji posebna funkcija u programu.
Kada se klikne na gumb "OK" program sam generira trup broda. Nema veze što taj trup nije niti sličan onom koji trebamo. Sve se to dade lijepo promijeniti.
Malo prostudirajte što ste dobili.
Dida- Kontraadmiral
-
Gundo- Razvodnik
-
Član od : 25.08.2014
Sjedište : Šibenik
Dida, super je. Hvala!
Do sada sam nacrtao gajetu ali imam problem što trup nije lijepo "popeglan" ostanu zgužvani dijelovi, nisam shvatio gdje griješim.
Do sada sam nacrtao gajetu ali imam problem što trup nije lijepo "popeglan" ostanu zgužvani dijelovi, nisam shvatio gdje griješim.
Matija- Administrator
-
Član od : 06.02.2014
Dob : 61
Sjedište : Njivice / Krk
Dečki, ova "školica" će malo potrajati. Svaki dan ću pripremiti jedan dijelić.
Dida- Kontraadmiral
-
Trup broda je definiran elastičnom "opnom" koja je razapeta na mreži kontrolnih crta koje spajaju točke vidljive na donjoj slici. Ima 6 točaka po duljini broda i pet točaka po visini. Taj broj točaka se odredi u početnom prozorčiću pri kreiranju novog projekta. (Ranije ima slika tog prozorčića.)
Bolje je trup definirati sa što manje točaka, tada površina trupa bude lijepo glatka i bez kvrga.
Bolje je trup definirati sa što manje točaka, tada površina trupa bude lijepo glatka i bez kvrga.
Dida- Kontraadmiral
-
Pratim svakako
Gundo- Razvodnik
-
Pozadinska slika
Na radnu površinu programa se može postaviti pozadinska slika, pa prema njoj oblikovati trup broda. Na svaku radnu površinu, onu s rebrima, onu s vodnim linijama i onu s uzdužnicama može se staviti druga slika.
Desni klik, pa u izborniku izaberete "Load" i potom odaberete sliku u prozorčiću koji se nakon toga otvori.
Kada sliku učitate, ona će "bućnuti" na sredinu radne površine - niti njen položaj, niti mjerilo neće biti po vašoj želji. Ali mi maketari smo navikli na nedaće, pa ćemo to uštimati.
Kada je slika učitana kliknemo desnom tipkom miša na radnu površinu i otvorimo izbornik. U njemu nađemo "Background image" i na slijedećem izborniku kliknemo "Origin". Potom stisnemo lijevu tipku miša i odvućemo cijelu sliku tako da se poklopi ishodište koordinatnog sustava na radnoj površini s ishodištem na crtežu (slici).
Još treba odrediti ispravno mjerilo slike. Na slici potražimo neku karakterističnu točku čije koordinate znamo. U ovom slučaju je to točka na sjecištu KVL (konstruktivne vodne linije) i pramčane okomice. Visina KVL je određena gazom (2,417 m), a udaljenost pramčane okomice od ishodišta je duljina za ovu lađu (41,55 m).
Opet kliknemo desnom tipkom miša na radnu površinu, pa odaberemo "Background image", a onda "Set scale". Potom kliknemo na ono sjecište o kojem sam već govorio. Tada se otvori prozorčić u koji unesemo "41,55 2,417", (ali bez navodnika). Kliknemo "OK". Slika se potom regenerira u pravoj veličini.
I to je to!
Primijetit ćete da programski generirani trup uopće ne odgovara brodu s naše slike. Totreba poštimati i dovesti u red i to će biti najveći dio posla. Valja se oboružati strpljenjem i loncem kavice.
Desni klik, pa u izborniku izaberete "Load" i potom odaberete sliku u prozorčiću koji se nakon toga otvori.
Kada sliku učitate, ona će "bućnuti" na sredinu radne površine - niti njen položaj, niti mjerilo neće biti po vašoj želji. Ali mi maketari smo navikli na nedaće, pa ćemo to uštimati.
Kada je slika učitana kliknemo desnom tipkom miša na radnu površinu i otvorimo izbornik. U njemu nađemo "Background image" i na slijedećem izborniku kliknemo "Origin". Potom stisnemo lijevu tipku miša i odvućemo cijelu sliku tako da se poklopi ishodište koordinatnog sustava na radnoj površini s ishodištem na crtežu (slici).
Još treba odrediti ispravno mjerilo slike. Na slici potražimo neku karakterističnu točku čije koordinate znamo. U ovom slučaju je to točka na sjecištu KVL (konstruktivne vodne linije) i pramčane okomice. Visina KVL je određena gazom (2,417 m), a udaljenost pramčane okomice od ishodišta je duljina za ovu lađu (41,55 m).
Opet kliknemo desnom tipkom miša na radnu površinu, pa odaberemo "Background image", a onda "Set scale". Potom kliknemo na ono sjecište o kojem sam već govorio. Tada se otvori prozorčić u koji unesemo "41,55 2,417", (ali bez navodnika). Kliknemo "OK". Slika se potom regenerira u pravoj veličini.
I to je to!
Primijetit ćete da programski generirani trup uopće ne odgovara brodu s naše slike. Totreba poštimati i dovesti u red i to će biti najveći dio posla. Valja se oboružati strpljenjem i loncem kavice.
Zadnja promjena: Dida; pon pro 23 2019, 15:03; ukupno mijenjano 5 put/a.
Dida- Kontraadmiral
-
I ja se priključujem učenju. Hvala Dida
Mladen- Preminuo
-
Član od : 22.01.2014
Sjedište : Zagreb
Nema na čemu Mladene!Mladen je napisao/la:I ja se priključujem učenju. Hvala Dida
Zadnja promjena: Dida; uto tra 04 2023, 13:36; ukupno mijenjano 1 put.
Dida- Kontraadmiral
-
Pozadinska slika za rebra
Na isti način dodamo i pozadinsku sliku za radnu površinu na kojoj su prikazana rebra.
Kod određivanja mjerila slike opet koristimo karakterističnu točku s poznatim koordinatama. U ovom slučaju je to rub palube na glavnom rebru. Za taj brod je zadana visina do ruba glavne palube i širina na glavnom rebru. Nas sada zanima pola šrine. Radi se o slijedećim koordinatama točke: 4,08 m i 3,6 m.
Do sada smo postavili dvije pozadinske slike i to bi nam bilo dosta da, konačno, počnemo podešavati oblik trupa broda.
Naravno, svatko će si poželiti da definira neki drugi brod. U tom slučaju valja pripremiti slike tih brodova. Sa slike ukloniti sve što neće trebati. Ako je slika malo nakrivo, valja ju rotirati u nekom programu za obradu slika, kako bi horizontalne crte bile doista horizontalne.
Kod određivanja mjerila slike opet koristimo karakterističnu točku s poznatim koordinatama. U ovom slučaju je to rub palube na glavnom rebru. Za taj brod je zadana visina do ruba glavne palube i širina na glavnom rebru. Nas sada zanima pola šrine. Radi se o slijedećim koordinatama točke: 4,08 m i 3,6 m.
Do sada smo postavili dvije pozadinske slike i to bi nam bilo dosta da, konačno, počnemo podešavati oblik trupa broda.
Naravno, svatko će si poželiti da definira neki drugi brod. U tom slučaju valja pripremiti slike tih brodova. Sa slike ukloniti sve što neće trebati. Ako je slika malo nakrivo, valja ju rotirati u nekom programu za obradu slika, kako bi horizontalne crte bile doista horizontalne.
Dida- Kontraadmiral
-
Detalji mreže kojom je definiran trup
Primjetit ćete da se mreža koja definira oblik trupa sastoji od "očiju" koja imaju četiri stranice i četiri ugla. Kada je tako, program bez problema obavi sva računanja koja su vezana uz projektiranje broda. Ako oko nema 4 kuta program sporo i otežano radi, t.j. računa.
U finom podešavanju oblika trupa gledajte da svako oko ima 4 ćoška! U nekim situacijama to baš i neće biti moguće.
U finom podešavanju oblika trupa gledajte da svako oko ima 4 ćoška! U nekim situacijama to baš i neće biti moguće.
Zadnja promjena: Dida; sub vel 03 2018, 17:11; ukupno mijenjano 1 put. (Reason for editing : Dopuna teksta)
Dida- Kontraadmiral
-
Podešavanje oblika trupa
U slijedećem videu se vidi kako se može povlačenjem točki mijenjati oblik trupa.
Dida- Kontraadmiral
-
Mislim da bi sada bilo dobro pustiti nekog da počne, a ako zapne u poslu, pričekati da postavi pitanje. Tada bi nastavak razgovora vodio k rješavanju konkretnog problema.
Čekam pitanja!
Čekam pitanja!
Dida- Kontraadmiral
-
mene zanima kako sada promjeniti oblik krme, evo u ovom slucaju iz zrcalne u limun
Gundo- Razvodnik
-
Dida,
tema je super, pratim, iako se ne javljam uvijek. Hvala na trudu i uloženom vremenu.
Pitanja je puno. Radim gajetu i (mislim) da sam poštivao proceduru.... ali
Linije na provi i krmi (vide se sjene) ne čine mi se dobre a na sredini trupa mi se pojavila rupa koju nikako ne mogu izbjeći (potopit će se ).
eto slike:
[/url]
Na provi ne mogu dobiti lijep oštar kut, uvijek ostaje zaobljeno pa kada spojim obje strane, ostane razmak.
tema je super, pratim, iako se ne javljam uvijek. Hvala na trudu i uloženom vremenu.
Pitanja je puno. Radim gajetu i (mislim) da sam poštivao proceduru.... ali
Linije na provi i krmi (vide se sjene) ne čine mi se dobre a na sredini trupa mi se pojavila rupa koju nikako ne mogu izbjeći (potopit će se ).
eto slike:
[/url]
Na provi ne mogu dobiti lijep oštar kut, uvijek ostaje zaobljeno pa kada spojim obje strane, ostane razmak.
Matija- Administrator
-
Točka u uglu
Kada želite da se kontura na jednom mjestu "lomi" i tako izbjegnete njeno zaobljavanje, poslužite se ovakvim postupkom:
1. Odabrati točku. Samo nju i ništa više.
Kliknuti na nju. Kada je odbrana dobije žutu boju. Istovremeno se otvori prozorčić koji pokaže koordinate te točke.
2. U tom prozorčiću kliknuti na malo četvrtasto polje (u donjem desnom uglu) da bi se u njemu pojavila kvačica. Tada točka postane "prijelomna" (crease point) i linija kroz nju više ne bude obla.
1. Odabrati točku. Samo nju i ništa više.
Kliknuti na nju. Kada je odbrana dobije žutu boju. Istovremeno se otvori prozorčić koji pokaže koordinate te točke.
2. U tom prozorčiću kliknuti na malo četvrtasto polje (u donjem desnom uglu) da bi se u njemu pojavila kvačica. Tada točka postane "prijelomna" (crease point) i linija kroz nju više ne bude obla.
Zadnja promjena: Dida; uto vel 06 2018, 17:17; ukupno mijenjano 3 put/a.
Dida- Kontraadmiral
-
Krpanje rupe
Prvo treba "odizabrati" sve što je bilo izabrano ranije. Da nam ne kvari posao.
Kada više ništa nije odabrano označiti dvije točke koje su označene strelicom (na slici dolje). Kliknuti prvo na jednu, pa "ctrl klik" na drugu. Obje trebaju požutiti (biti odabrane).
Kada su odabrane dvije točke treba ih spojiti bridom. Na slici dolje vidi se dio izbornika s botunićem na koji treba kliknuti. Ako smo napravili operaciju kako treba dobiti ćemo brid (koji treba biti crven kada nije odabran) koji će zatvoriti rupu.
Kada više ništa nije odabrano označiti dvije točke koje su označene strelicom (na slici dolje). Kliknuti prvo na jednu, pa "ctrl klik" na drugu. Obje trebaju požutiti (biti odabrane).
Kada su odabrane dvije točke treba ih spojiti bridom. Na slici dolje vidi se dio izbornika s botunićem na koji treba kliknuti. Ako smo napravili operaciju kako treba dobiti ćemo brid (koji treba biti crven kada nije odabran) koji će zatvoriti rupu.
Dida- Kontraadmiral
-
Prvo treba krmu "zatvoriti", odnosno svim točkama na krmi pridružiti za "Y" koordinatu vrijednost nula. To, trenutno nije nula.Gundo je napisao/la:mene zanima kako sada promjeniti oblik krme, evo u ovom slucaju iz zrcalne u limun
Na donjoj je nula.
Forma broda trenutno izgleda ovako:
To nije ono što nam treba, ali je već puno bliže potrebnom. Sada se pomicanjem točaka mreže, koja definira trup, može dobiti krstašku krmu. Može se dodati i pokoja točka, ako se cilj nikako ne može postići raspoloživim točkama.
Zadnja promjena: Dida; uto vel 06 2018, 19:30; ukupno mijenjano 1 put.
Dida- Kontraadmiral
-
Dida, shvatio sam, barem tako mislim.
Kada napravim javit ću rezultat.
Puno hvala!
Kada napravim javit ću rezultat.
Puno hvala!
Matija- Administrator
-
Sa koliko si točaka definirao trup? Ako si ih stavio previše, malo je teže dobiti lijepu glatku površinu.Matija je napisao/la:Dida,
...
Linije na provi i krmi (vide se sjene) ne čine mi se dobre...
Vidim da koristiš neku noviju verziju programa. Koja je to?
Dida- Kontraadmiral
-
Dida,
na žalost, imam najnoviju verziju 9.3 i nemam opciju "New edge", umjesto toga je "Split edge" ali mi ništa ne napravi.
Stavio sam na svako rebro 10 do 15 točaka. Išao sam po logici više točaka, bolja rezolucija.
na žalost, imam najnoviju verziju 9.3 i nemam opciju "New edge", umjesto toga je "Split edge" ali mi ništa ne napravi.
Stavio sam na svako rebro 10 do 15 točaka. Išao sam po logici više točaka, bolja rezolucija.
Matija- Administrator
-
Trebao bi biti jedan botunić koji bi ubacio novi brid u oplatu broda. To je korisna funkcija i ne vjerujem da bi je se autor programa odrekao. Mora biti neka zamjena.
Instalirat ću si najnoviju verziju i vidjeti što tamo ima.
"Split edge" ti od jednog segmenta napravi dva.
Instalirat ću si najnoviju verziju i vidjeti što tamo ima.
"Split edge" ti od jednog segmenta napravi dva.
Dida- Kontraadmiral
-
Matija, probaj s "Extrude Edge" zakrpati onu rupu u oplati.
Zadnja promjena: Dida; čet vel 08 2018, 01:22; ukupno mijenjano 1 put.
Dida- Kontraadmiral
-
Dida,
ne ide, nudi mi samo insert ostalo je onemogučeno. Sa insertom mogu spojiti dvije unutarnje točke, to radi.
Kada označim i unutarnju liniju aktivira se cijeli Edge menu.
Vanjsku crvenu liniju ne mogu dodati. Pokušati ću sa brisanjem sekcija pa ću vidjeti, možda se izvučem.
Nemoj se patiti s tim ako ja naiđem, javim.
ne ide, nudi mi samo insert ostalo je onemogučeno. Sa insertom mogu spojiti dvije unutarnje točke, to radi.
Kada označim i unutarnju liniju aktivira se cijeli Edge menu.
Vanjsku crvenu liniju ne mogu dodati. Pokušati ću sa brisanjem sekcija pa ću vidjeti, možda se izvučem.
Nemoj se patiti s tim ako ja naiđem, javim.
Matija- Administrator
-
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Similar topics
» S kojom maketom početi?
» Neuspjeli prijavak
» Delftship i STL datoteka
» Delftship - Crtanje kobilice
» ARIŠ-trenice palube