Latest topics
» WESTLAWN Institute of Marine Technologyby tuan_jim pon stu 04 2024, 20:45
» Intervju sa g. Željkom Skomeršićem za portal "Nautička patrola"
by moto-klasika sub lis 19 2024, 19:24
» Hayling Hoy
by livio pet ruj 27 2024, 21:40
» "Dani u Vali" - 2024.
by tuan_jim sri ruj 18 2024, 20:17
» Koncesije vezova posebno za drvene brodove
by tuan_jim uto ruj 17 2024, 21:40
» NOVA KNJIGA pred izdavanjem - "Stogodišnjaci iz našeg mula"
by Zaleksi uto ruj 10 2024, 13:26
Male blanje i morse
2 posters
Stranica 1 / 1.
Male blanje i morse
Evo još nekoliko malih alata iz domaće proizvodnje. Možda ove slike mogu nekome od kolega poslužiti kao ideja za daljnju razradu:
Slika 1: male blanje, nož je postavljen uz lijevi ili desni rub da se može oblanjati npr. madjer uz samu korbu u smjeru koji diktira vena. Za ove dvije zaobljene blanjice ideju sam dobio u Pomorskom muzeju (kad su u pravom škveru imali takve blanje - to bi moralo valjati i u mojoj radionici).
Slika 2: Žljebovi različitih dimenzija i nož sa utorima služe za grubu obradu fileta (kordura), a krajnji rezultat se dobije kada u prvi veći žlijeb ubacim fini glaspapir.
Slika 3: Od slomljenog lista pile za metal, kuhinjskog noža, trakaste opruge, (važno da je čelik dobar) mogu se napraviti dobre "strugalice" različitih profila (umjesto komada stakla).
Slike 4 i 5: Male i velike morse služe za stezanje tamo gdje kupovne ne mogu dohvatiti. Ove najmanje imaju svoje porijeklo u nekim elektro uređajima (termostati i sl. Važno da već ima urezan navoj na pravom mjestu). Za ostale dosta koristim aluminij jer mogu lako urezati navoj za šarafe i sa amaterskim ureznicama kupljenim na vašaru.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Pozdrav, Andro
Slika 1: male blanje, nož je postavljen uz lijevi ili desni rub da se može oblanjati npr. madjer uz samu korbu u smjeru koji diktira vena. Za ove dvije zaobljene blanjice ideju sam dobio u Pomorskom muzeju (kad su u pravom škveru imali takve blanje - to bi moralo valjati i u mojoj radionici).
Slika 2: Žljebovi različitih dimenzija i nož sa utorima služe za grubu obradu fileta (kordura), a krajnji rezultat se dobije kada u prvi veći žlijeb ubacim fini glaspapir.
Slika 3: Od slomljenog lista pile za metal, kuhinjskog noža, trakaste opruge, (važno da je čelik dobar) mogu se napraviti dobre "strugalice" različitih profila (umjesto komada stakla).
Slike 4 i 5: Male i velike morse služe za stezanje tamo gdje kupovne ne mogu dohvatiti. Ove najmanje imaju svoje porijeklo u nekim elektro uređajima (termostati i sl. Važno da već ima urezan navoj na pravom mjestu). Za ostale dosta koristim aluminij jer mogu lako urezati navoj za šarafe i sa amaterskim ureznicama kupljenim na vašaru.
Pozdrav, Andro
andro2- Skupnik
-
Član od : 28.02.2015
Dob : 74
Sjedište : Dubrovnik
Re: Male blanje i morse
Matija,
slučajno sam nabasao na ovaj prikaz male blanje Lie Nielsen 101 Block Plane Product Tour a onda se otvori još bezbroj sličnih tema. Koje divne ideje i alati !! Zaključio sam da moram ograničiti vrijeme uz laptop (najviše jedna ura na dan) jer inače nikada neću završiti onaj galijun koji sam započeo.
Pozdrav, Andro
slučajno sam nabasao na ovaj prikaz male blanje Lie Nielsen 101 Block Plane Product Tour a onda se otvori još bezbroj sličnih tema. Koje divne ideje i alati !! Zaključio sam da moram ograničiti vrijeme uz laptop (najviše jedna ura na dan) jer inače nikada neću završiti onaj galijun koji sam započeo.
Pozdrav, Andro
andro2- Skupnik
-
Andro, alati su ti super.
Ja se spremam napraviti male stege od aluminija a i blanje su u planu. Samo nikako vremena
Tvoj alat je dobra inspiracija.
Neki dan sam dobio na poklon:
Ja se spremam napraviti male stege od aluminija a i blanje su u planu. Samo nikako vremena
Tvoj alat je dobra inspiracija.
Neki dan sam dobio na poklon:
Matija- Administrator
-
Član od : 06.02.2014
Dob : 61
Sjedište : Njivice / Krk
Jesam li ovu "rogatu" blanju vidio na jednoj od slika izrade leuta?
Kad ćemo vidjeti i slike onoga radi čega "nemaš vremena"?
(Špijunska posla )
Pozdrav, Andro
(Špijunska posla )
Pozdrav, Andro
andro2- Skupnik
-
Andro,
u pravu si, takvu ima i Leut a svoj "višak" je velikodušno poklonio meni .
.... sve u svoje vrijeme, u našem poslu ne treba žuriti .
u pravu si, takvu ima i Leut a svoj "višak" je velikodušno poklonio meni .
andro2 je napisao/la:
(Špijunska posla )
.... sve u svoje vrijeme, u našem poslu ne treba žuriti .
Matija- Administrator
-
Član od : 06.02.2014
Dob : 61
Sjedište : Njivice / Krk
Similar topics
» Ljetna škola male brodogradnje 2013.
» Tradicija na "15. Hrvatskim danima male brodogradnje" u Kaštelima
» “Sveti Nikola”, umjesto Moje Male Brodice (prava 1:1) – Moja Velika Maketa (vjerovatno 1:10)!
» Tradicija na "15. Hrvatskim danima male brodogradnje" u Kaštelima
» “Sveti Nikola”, umjesto Moje Male Brodice (prava 1:1) – Moja Velika Maketa (vjerovatno 1:10)!
Stranica 1 / 1.