Latest topics
» WESTLAWN Institute of Marine Technologyby tuan_jim pon stu 04 2024, 20:45
» Intervju sa g. Željkom Skomeršićem za portal "Nautička patrola"
by moto-klasika sub lis 19 2024, 19:24
» Hayling Hoy
by livio pet ruj 27 2024, 21:40
» "Dani u Vali" - 2024.
by tuan_jim sri ruj 18 2024, 20:17
» Koncesije vezova posebno za drvene brodove
by tuan_jim uto ruj 17 2024, 21:40
» NOVA KNJIGA pred izdavanjem - "Stogodišnjaci iz našeg mula"
by Zaleksi uto ruj 10 2024, 13:26
Završni voj oplate
3 posters
Stranica 1 / 1.
Završni voj oplate
[mod]Ovaj dio rasprave je izdvojen iz podforuma o starim fotografijama pasare [You must be registered and logged in to see this link.][/mod]
Kao da lijevi i desni madir nisu jednaki? Označio sam sumnjivi madir strelicom. Zna li tko o čemu se tu radi?
Kao da lijevi i desni madir nisu jednaki? Označio sam sumnjivi madir strelicom. Zna li tko o čemu se tu radi?
Zadnja promjena: Dida; sub pro 27 2014, 12:31; ukupno mijenjano 2 put/a.
Dida- Kontraadmiral
-
Član od : 20.07.2013
Dob : 83
Sjedište : Sisak
Re: Završni voj oplate
Da... meštru je falilo malo materijala za opas pa se je snašao...
Napisao sam negdje,prije da su razvijeni opasi za ovako izraženi motonave jako srpasti.Često materijal svojom širinom a posebno tokom vene,što je jako bitno da ne pukne prilikom krivljenja.to ne uspijeva pratiti.
Imam negdje u komp. sliku dva opasa pije krivljenja od jedne moje prošle novogradnje puno manjeg motonave od ovog.Potražiti ću danas.
Napisao sam negdje,prije da su razvijeni opasi za ovako izraženi motonave jako srpasti.Često materijal svojom širinom a posebno tokom vene,što je jako bitno da ne pukne prilikom krivljenja.to ne uspijeva pratiti.
Imam negdje u komp. sliku dva opasa pije krivljenja od jedne moje prošle novogradnje puno manjeg motonave od ovog.Potražiti ću danas.
kartabon- Desetnik
-
Član od : 07.06.2014
Evo najavljenog opasa.Nisu dva nego jedan,moja greška.Metar pokazuje oko 18cm zakrivljenosti plus još oko 14ak cm širine opasa.Na dnu slike je cima koja ide u pramčanu aštu(statvu).Ako bolje pogledate vidi se da sam i ja dolijepio dio na otprilike početnih 30cm i na zadnjih osamdesetak.
Dolijepljeno je sa crvenim ljepilom da bi se moglo kriviti na visokoj temp.Epoksid to ne podnosi.
Samo da još jednom napomenem da je ovaj opas za pramac puno manjeg motonave od onog prikazanog na joorajevoj slici.
Dolijepljeno je sa crvenim ljepilom da bi se moglo kriviti na visokoj temp.Epoksid to ne podnosi.
Samo da još jednom napomenem da je ovaj opas za pramac puno manjeg motonave od onog prikazanog na joorajevoj slici.
kartabon- Desetnik
-
Kakvo je to crveno ljepilo?
Dida- Kontraadmiral
-
Završni voj oplate
Malo smo skrenuli s joorajeva kursa ali to je Dida kriv
[mod]Imaš pravo, Kartabon. Jura, oprosti, prebacit ću taj dio rasprave na prikladnije mjesto. Čim ga nađem čistim ti temu. [/mod]
Crveno ljepilo je Colla Rossa,rezorcinsko.Isto je 2k kao i epoksidno.Prije raširenije pojave epoksida bilo je glavno ljepilo u nautici.Kod nas se je za razliku od vani dosta malo koristilo kao uostalom i epoksid danas.Nonić je napisao da su oni to koristili svojevremeno u brodogradilištu koje je radilo za vojne potrebe.
Danas ga je epoksidno gotovo u potpunosti istisnulo.Kako rezorcinsko u sebi sadrži otapala tokom polimerizacije mu se smanjuje volumen(otapala ishlapljuju) pa je potrebna velika sila stiskanja spoja što u večini slučajeva kod laminacija oplata nije izvodivo pa tu gubi bitku sa epoksijem koji je solvent-free(bez otapala) i ne zahtjeva nikakvu silu stiskanja spoja.Prednost mu je u odnosu na epoksi zadržavanje postojanost na visokim temp što je bitno za madire gdje nakon ljepljenja treba grijati za krivljenje.Epoksid već nakon 65-70 celzijusa počinje popuštati.
[mod]Imaš pravo, Kartabon. Jura, oprosti, prebacit ću taj dio rasprave na prikladnije mjesto. Čim ga nađem čistim ti temu. [/mod]
Crveno ljepilo je Colla Rossa,rezorcinsko.Isto je 2k kao i epoksidno.Prije raširenije pojave epoksida bilo je glavno ljepilo u nautici.Kod nas se je za razliku od vani dosta malo koristilo kao uostalom i epoksid danas.Nonić je napisao da su oni to koristili svojevremeno u brodogradilištu koje je radilo za vojne potrebe.
Danas ga je epoksidno gotovo u potpunosti istisnulo.Kako rezorcinsko u sebi sadrži otapala tokom polimerizacije mu se smanjuje volumen(otapala ishlapljuju) pa je potrebna velika sila stiskanja spoja što u večini slučajeva kod laminacija oplata nije izvodivo pa tu gubi bitku sa epoksijem koji je solvent-free(bez otapala) i ne zahtjeva nikakvu silu stiskanja spoja.Prednost mu je u odnosu na epoksi zadržavanje postojanost na visokim temp što je bitno za madire gdje nakon ljepljenja treba grijati za krivljenje.Epoksid već nakon 65-70 celzijusa počinje popuštati.
kartabon- Desetnik
-
Je li mi to pričamo o centi, reji - završnom voju ?
Tomislav Viljetić- Preminuo
-
Član od : 27.07.2013
Dob : 77
Sjedište : Zagreb
Pa, da! Ja cijelo vrijeme vjerujem u to. Nisam valjda nešto krivo skopčao zahvaljujući blagdanskom veselju?Tomislav Viljetić je napisao/la:Je li mi to pričamo o centi, reji - završnom voju ?
Dida- Kontraadmiral
-
Hvala Dida, sad mi je lakše pri duši. Opas je naime, i naziv dijela teretne opreme za mazge, Platneni remen koji se veže ispod trbuha mazge i drži drveni samar.
Tomislav Viljetić- Preminuo
-
Član od : 27.07.2013
Dob : 77
Sjedište : Zagreb
Stranica 1 / 1.