Latest topics
» WESTLAWN Institute of Marine Technologyby tuan_jim pon stu 04 2024, 20:45
» Intervju sa g. Željkom Skomeršićem za portal "Nautička patrola"
by moto-klasika sub lis 19 2024, 19:24
» Hayling Hoy
by livio pet ruj 27 2024, 21:40
» "Dani u Vali" - 2024.
by tuan_jim sri ruj 18 2024, 20:17
» Koncesije vezova posebno za drvene brodove
by tuan_jim uto ruj 17 2024, 21:40
» NOVA KNJIGA pred izdavanjem - "Stogodišnjaci iz našeg mula"
by Zaleksi uto ruj 10 2024, 13:26
Vitlo sa pogonom Aran
4 posters
Stranica 1 / 1.
Vitlo sa pogonom Aran
Izloženo vitlo u dvorištu Povijesnog i pomorskog muzeja u Rijeci bez informativne table, a i većina izložaka u dvorištu su bez ikakvih informacija.
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
stari- Porucnik fregate
-
Član od : 28.08.2013
Dob : 78
Sjedište : Kastav
Re: Vitlo sa pogonom Aran
Ukratko o motoru Aran i riječkoj tvornici "Torpedo"
Po završetku drugog svjetskog rata 1945 ,Whiteheadova tvornica torpeda je promjenila ime u ˝Jadran˝. Dio proizvodnje bio je namjenjen robi široke potrošnje, a dio vojnoj industriji (izradi torpeda i lansirnih rampi). Pokreće se proizvodnja dizel motora a 1947. je proizveden prvi, snage 7-9 KS, pod nazivom ˝Torpedo motor˝. Od 1950. do 1953. tvornica nosi ime ˝Aleksandar Ranković˝i godišnje proizvodi oko 2000 motora ˝Aran˝. Nakon 1953. tvornica mijenja ime u ˝Torpedo˝tvornica motora. Proizvodnja se odvijaja kao dvije paralelne proizvodnje: vojna i civilna: dizel motori vlastite konstrukcije i po licencama. Od 1965. razvija se proizvodnja strojeva za građevinu, traktora i kamiona.
Oko 1966 napušta se vojni program. 90-ih godina u tvornici se proizvodi više vrsta namjenskih vozila za potrebe hrvatske vojske. Krajem 90-ih i početkom 2000-ih zbog brojnih problema, tvornica je pala pod stečaj.Više ne postoji!
[You must be registered and logged in to see this image.]" />" />" />" />
Po završetku drugog svjetskog rata 1945 ,Whiteheadova tvornica torpeda je promjenila ime u ˝Jadran˝. Dio proizvodnje bio je namjenjen robi široke potrošnje, a dio vojnoj industriji (izradi torpeda i lansirnih rampi). Pokreće se proizvodnja dizel motora a 1947. je proizveden prvi, snage 7-9 KS, pod nazivom ˝Torpedo motor˝. Od 1950. do 1953. tvornica nosi ime ˝Aleksandar Ranković˝i godišnje proizvodi oko 2000 motora ˝Aran˝. Nakon 1953. tvornica mijenja ime u ˝Torpedo˝tvornica motora. Proizvodnja se odvijaja kao dvije paralelne proizvodnje: vojna i civilna: dizel motori vlastite konstrukcije i po licencama. Od 1965. razvija se proizvodnja strojeva za građevinu, traktora i kamiona.
Oko 1966 napušta se vojni program. 90-ih godina u tvornici se proizvodi više vrsta namjenskih vozila za potrebe hrvatske vojske. Krajem 90-ih i početkom 2000-ih zbog brojnih problema, tvornica je pala pod stečaj.Više ne postoji!
[You must be registered and logged in to see this image.]" />" />" />" />
Papalina- Skupnik
-
Član od : 28.01.2015
Hala ti na informacijama o razvoju motora. Po mom sječanju, bio je dosta korišten, a čini mi se i dosta pouzdan.
No, moj komentar je bio, da na izloženom primjerku motora i vitla nema table o ovom vitlu- je li brodsko ili građevinsko i ako je sa broda, s kojeg?
No, moj komentar je bio, da na izloženom primjerku motora i vitla nema table o ovom vitlu- je li brodsko ili građevinsko i ako je sa broda, s kojeg?
stari- Porucnik fregate
-
Bok, Stari !
U svakom muzeju postoji zaposlena osoba koja se zove kustos, i koja ti je dužna pružiti sve potrebite podatke o određenom izlošku, po principu što je, kakovo je, od koga - čega je, kad i kako je nabavljena...
Predmetni vinč i Aran su definitivno s nekog broda, a s kojeg, to saznaj od kustosa.
U svakom muzeju postoji zaposlena osoba koja se zove kustos, i koja ti je dužna pružiti sve potrebite podatke o određenom izlošku, po principu što je, kakovo je, od koga - čega je, kad i kako je nabavljena...
Predmetni vinč i Aran su definitivno s nekog broda, a s kojeg, to saznaj od kustosa.
Tomislav Viljetić- Preminuo
-
Član od : 27.07.2013
Dob : 77
Sjedište : Zagreb
Nažalost, ali ni on mi nije mogao pružiti informacije. S druge strane pomogao mi je doći do nacrta broda "Bakar".
stari- Porucnik fregate
-
Nacrt
Stari, kojeg je formata nacrt?stari je napisao/la:Nažalost, ali ni on mi nije mogao pružiti informacije. S druge strane pomogao mi je doći do nacrta broda "Bakar".
Dida- Kontraadmiral
-
Član od : 20.07.2013
Dob : 83
Sjedište : Sisak
Bok,Stari!
Moja kći koja radi kao kustos u Etnografskom muzeju, pokrenula je akciju za pomoć brižnome starom čoviku. Ugovori telefonom sastanak s gospodom voditeljima zbirki (tehnička i nautička) mr.cc. nikša mendeš -viši kustos, i, ili, Ivo Mileusnić,kustos. koji rade kao voditelji gore spomenutih zbirki.
Moja kći koja radi kao kustos u Etnografskom muzeju, pokrenula je akciju za pomoć brižnome starom čoviku. Ugovori telefonom sastanak s gospodom voditeljima zbirki (tehnička i nautička) mr.cc. nikša mendeš -viši kustos, i, ili, Ivo Mileusnić,kustos. koji rade kao voditelji gore spomenutih zbirki.
Tomislav Viljetić- Preminuo
-
Član od : 27.07.2013
Dob : 77
Sjedište : Zagreb
Nacrt je skeniran u formatu tif. mjerilo 1:100. Treba grafički obraditi, jer je sken pun "šuma". Za vrijeme "Dani......", zaboravio sam kakvi su to bili dani, i nacrt je bio prenešen na zid, pa sam i to fotografirao i bolje su vidljivi detalji.Dida je napisao/la:Stari, kojeg je formata nacrt?stari je napisao/la:Nažalost, ali ni on mi nije mogao pružiti informacije. S druge strane pomogao mi je doći do nacrta broda "Bakar".
stari- Porucnik fregate
-
Nostromo, hvala ti na trudu. Prvom prilikom, kada se "spustim" u Rijeku (Kastav je na 365m), navratiti ću u muzej.Tomislav Viljetić je napisao/la:Bok,Stari!
stari- Porucnik fregate
-
Evo par slika starog Arana.......iz Tehničkog muzeja u Zagrebu
[You must be registered and logged in to see this image.]" />" />" />" />" />
[You must be registered and logged in to see this image.]" />" />" />" />" />
Papalina- Skupnik
-
Član od : 28.01.2015