Latest topics
» WESTLAWN Institute of Marine Technologyby tuan_jim pon stu 04 2024, 20:45
» Intervju sa g. Željkom Skomeršićem za portal "Nautička patrola"
by moto-klasika sub lis 19 2024, 19:24
» Hayling Hoy
by livio pet ruj 27 2024, 21:40
» "Dani u Vali" - 2024.
by tuan_jim sri ruj 18 2024, 20:17
» Koncesije vezova posebno za drvene brodove
by tuan_jim uto ruj 17 2024, 21:40
» NOVA KNJIGA pred izdavanjem - "Stogodišnjaci iz našeg mula"
by Zaleksi uto ruj 10 2024, 13:26
Pripone na rovinjskoj batani
3 posters
Stranica 1 / 1.
Pripone na rovinjskoj batani
Meni iznad glave stalno neki upitnici
Mislio sam da sam završio nacrt rovinjske batane, ali uočavam neku razliku između slika pojedinih maketa. Riječ je o priponama-sartijama. Na crtežima od Kebera nema ih, dok na nekim maketama ima samo sa jedne strane, a na drugim sa obje strane jarbola. Na fotografijama, koje sam snimio 2013 na Riječkom korzu, gdje je bila izložena, nema pripona. Dali to znači da na rovinjskoj batani nisu obavezne?
Mislio sam da sam završio nacrt rovinjske batane, ali uočavam neku razliku između slika pojedinih maketa. Riječ je o priponama-sartijama. Na crtežima od Kebera nema ih, dok na nekim maketama ima samo sa jedne strane, a na drugim sa obje strane jarbola. Na fotografijama, koje sam snimio 2013 na Riječkom korzu, gdje je bila izložena, nema pripona. Dali to znači da na rovinjskoj batani nisu obavezne?
stari- Porucnik fregate
-
Član od : 28.08.2013
Dob : 78
Sjedište : Kastav
Sartige
Stari vidim da imaš problem moram ti reći da batana nema sartige. Jedro je oglavno ima samo gindac , uzde i škotu.
stari- Porucnik fregate
-
Re: Pripone na rovinjskoj batani
Evo mene opet. Interesira me, koji čvorovi se koriste za vezanje ovih konopa (neznam im imena) na bitve?
stari- Porucnik fregate
-
burina i škota
Bok, Stari !
Ovo ti nisu konopi. Po provi je burina, koja se veže na bitvu vrznim uzlom, clove hitch engl.
Na krmenu se bitvu, obično ne veže škota, već ide priko nje ,a kraj škote se drži u ruci. Jako je opasno vezat škotu, jer moreš u taj čas izvrnut batanu.
Ako se ipak veže, na sasvim laganom vitru, onda se na bitvu veže štipnim uzlom - slip knot.engl. Kad povučeš živi kraj škote, odmah se mola, pa je u trenu moreš kacat ili laškat.
Grop za burinu :
Grop za škotu :
Zarotiraj sliku za 90 stupnjeva da dobiješ vertikalu.
Ovo ti nisu konopi. Po provi je burina, koja se veže na bitvu vrznim uzlom, clove hitch engl.
Na krmenu se bitvu, obično ne veže škota, već ide priko nje ,a kraj škote se drži u ruci. Jako je opasno vezat škotu, jer moreš u taj čas izvrnut batanu.
Ako se ipak veže, na sasvim laganom vitru, onda se na bitvu veže štipnim uzlom - slip knot.engl. Kad povučeš živi kraj škote, odmah se mola, pa je u trenu moreš kacat ili laškat.
Grop za burinu :
Grop za škotu :
Zarotiraj sliku za 90 stupnjeva da dobiješ vertikalu.
Tomislav Viljetić- Preminuo
-
Član od : 27.07.2013
Dob : 77
Sjedište : Zagreb
Stranica 1 / 1.