Latest topics
» Bracera (prema "Tehnodidakti")by Ivica Stambuk uto sij 14 2025, 12:34
» Hayling Hoy
by tuan_jim čet pro 05 2024, 11:56
» WESTLAWN Institute of Marine Technology
by tuan_jim pon stu 04 2024, 20:45
» Intervju sa g. Željkom Skomeršićem za portal "Nautička patrola"
by moto-klasika sub lis 19 2024, 19:24
» "Dani u Vali" - 2024.
by tuan_jim sri ruj 18 2024, 20:17
» Koncesije vezova posebno za drvene brodove
by tuan_jim uto ruj 17 2024, 21:40
Gambeti
5 posters
Stranica 1 / 1.
Gambeti
Postupak izrade:
Isti postupak vrijedi i za svornjak gambeta, samo se zgnječi jedan kraj žice. Svornjak najmanjeg gambeta ima promjer 0,6 mm pa se ne može narezati navoj.
Pravi (omega) gambet:
- Izračunati razvijenu dužinu žice, odrezati žicu na mjeru i poravnati krajeve
- Zgnječiti krajeve žice ravnim kliještima
- U spljoštenim krajevima žice točkalom označiti položaj rupe (da svrdlo ne odskliže ustranu)
- Probušiti rupe
- Savinuti žicu
Isti postupak vrijedi i za svornjak gambeta, samo se zgnječi jedan kraj žice. Svornjak najmanjeg gambeta ima promjer 0,6 mm pa se ne može narezati navoj.
Pravi (omega) gambet:
Zadnja promjena: Dida; sub oľu 05 2022, 14:37; ukupno mijenjano 3 put/a.
-
Član od : 20.07.2013
Dob : 83
Sjedište : Sisak
Re: Gambeti
Nekada je kružio vic: Rusi izradili žicu tanku kao vlas i poslali je amerikancima. Ameri izbušili rupu kroz nju i poslali njemcima, a švabe urezali navoj.Dida je napisao/la:Postupak izrade:
Svornjak najmanjeg gambeta ima promjer 0,6 mm pa se ne može narezati navoj.
-
Član od : 28.08.2013
Dob : 78
Sjedište : Kastav
Dida likes this post
Stari, imaš li adresu tih Njemaca? Treba mi.stari je napisao/la:... i poslali Njemcima, a Švabe urezali navoj.
-
Tomislav Viljetić- Preminuo
-
Član od : 27.07.2013
Sjedište : Zagreb
Svornjaci s rupama
Zadnja promjena: Dida; sub oľu 05 2022, 14:22; ukupno mijenjano 1 put.
-
Koji je materijal žice,koji promjer (0,8-1 mm?),za svornjak znamo.
Da li ih misliš pocrniti i kako.Biti će interesantno ih vidjeti na leutu,jedva čekamo ove male škopce.
-
Da li ih misliš pocrniti i kako.Biti će interesantno ih vidjeti na leutu,jedva čekamo ove male škopce.
-
Član od : 28.07.2013
Sjedište : Rabac
Radi se o mesinganoj žici promjera 1 mm. Svornjak je, također, mesingana žica ali manjeg promjera - 0,6 mm. Škopce sam već probao pocrniti kemikalijom kupljenom u "Lovcu" za bruniranje čelika. Postupak baš i nije uspio, jer se crna boja oljuštila, pa sve izgleda krastavo.
-
Mjed(mesing) pocrnim sa nekom kemikalijom pod nazivom:brunitore fredo per ottone,kupljenom pred par godina u Trstu.Vjerovatno bi se sada mogla kupiti negdje kod nas.Pakovanje je 70 ml,cijena 14 eura + prijevoz.Dida je napisao/la:Postupak baš i nije uspio, jer se crna boja oljuštila, pa sve izgleda krastavo.
Inače manje uradke od čel. žice pocrnim tako da iste užarim sa malim plamenikom i ubacim u strojno ulje.
Zovi HAK !
Bok, dečki !
Ne znam kako to ide u maketarstvu, ali u gotovo pola stoljeća tumbanja po barkama i brodima, nisam naišao na brunirane gambete - škopce. Koliko me pamet još služi, mislim da je ta tema već prije apsolvirana, ako nije, Dida za sigurno ima podatke u strogo čuvanom arhivu.
Gambeti, radanče i sav brodski okov dolazi, a i nekad je dolazio iz proizvodnje vruče cinčan. Nekad, na našim prostorima, gambeti su dolazili iz željezare Ravne na Koruškom, kasnije ih je proizvodio "Vulkan" iz Rijeke. ( Nap. dans se rade od nehrđajućih materijala ; inox i sl. )
Proizvod koji dolazi na barku, brod ... i kao takav montira se na željeno mjesto.
Gambeti ostaju takve boje, neko vrijeme, dok sol i rad ne učine svoje. Najprije posive (oksidiraju ) i pomalo počinju gubiti zaštitni sloj cinka.
Gambeti polagano počinju puštati ruzinu (hrđu)
I šta sad ? Zovi HAK ? Ne, nostromo zovne moca (mali od kuverte) uvali mu špacetu (žičanu četku), dva pinela, važ minija i važ piture.
Nakon toga, gambeti izgledaju ovako :
Na vama je, poštovani kolege maketari, da malo razmislite, a nakon toga, pokušajte približiti maketarske detalje stvarnosti.
[mod]Je nam Nostromo održao lekciju!
Ne mogu doći do njegovih slika [/mod]
Ne znam kako to ide u maketarstvu, ali u gotovo pola stoljeća tumbanja po barkama i brodima, nisam naišao na brunirane gambete - škopce. Koliko me pamet još služi, mislim da je ta tema već prije apsolvirana, ako nije, Dida za sigurno ima podatke u strogo čuvanom arhivu.
Gambeti, radanče i sav brodski okov dolazi, a i nekad je dolazio iz proizvodnje vruče cinčan. Nekad, na našim prostorima, gambeti su dolazili iz željezare Ravne na Koruškom, kasnije ih je proizvodio "Vulkan" iz Rijeke. ( Nap. dans se rade od nehrđajućih materijala ; inox i sl. )
Proizvod koji dolazi na barku, brod ... i kao takav montira se na željeno mjesto.
Gambeti ostaju takve boje, neko vrijeme, dok sol i rad ne učine svoje. Najprije posive (oksidiraju ) i pomalo počinju gubiti zaštitni sloj cinka.
Gambeti polagano počinju puštati ruzinu (hrđu)
I šta sad ? Zovi HAK ? Ne, nostromo zovne moca (mali od kuverte) uvali mu špacetu (žičanu četku), dva pinela, važ minija i važ piture.
Nakon toga, gambeti izgledaju ovako :
Na vama je, poštovani kolege maketari, da malo razmislite, a nakon toga, pokušajte približiti maketarske detalje stvarnosti.
[mod]Je nam Nostromo održao lekciju!
Ne mogu doći do njegovih slika [/mod]
Član od : 27.07.2013
Sjedište : Zagreb
Da, da, sve to štima ali kad se leut,bragoc i trabakul budu vraćali iz škvera sa remonta svi škopci biti će "brumirani"-piturani va črno.Tomislav Viljetić je napisao/la:Na vama je, poštovani kolege maketari, da malo razmislite, a nakon toga, pokušajte približiti maketarske detalje stvarnosti.
Sada i moji gambeti liče na one u upotrebi, prije pituranja.
-
Mogu li se fotke ponovno postaviti?
Zaleksi- Narednik
-
Član od : 08.10.2013
Dob : 61
Sjedište : Split
Pogledat ću mogu li dokučiti koje su slike kod mene bile u pitanju. Neki od servisa za pohranjivanje slika su se ugasili, a neki uveli plaćanje i tako su slike nestale.Zaleksi je napisao/la:Mogu li se fotke ponovno postaviti?
-
Stranica 1 / 1.