Latest topics
» Bracera (prema "Tehnodidakti")by Ivica Stambuk uto sij 14 2025, 12:34
» Hayling Hoy
by tuan_jim čet pro 05 2024, 11:56
» WESTLAWN Institute of Marine Technology
by tuan_jim pon stu 04 2024, 20:45
» Intervju sa g. Željkom Skomeršićem za portal "Nautička patrola"
by moto-klasika sub lis 19 2024, 19:24
» "Dani u Vali" - 2024.
by tuan_jim sri ruj 18 2024, 20:17
» Koncesije vezova posebno za drvene brodove
by tuan_jim uto ruj 17 2024, 21:40
Priprema plana za laser
3 posters
Stranica 1 / 1.
Priprema plana za laser
Pozdrav!
Vidim da ovdje ima dosta znalaca po pitanju autocad-a, pa bi imao jedno pitanje.
Kolega mi ima laser, pa sam pokusao (i ostao na pokusaju )da si rebra i kobilicu odradim laserom. Naime, importirao sam sliku u autocad, ali me muci mjerilo koje dobijem u njemu. Kad importiram sliku, ponudi mi da vucem kolika ce biti slika.. (ne znam kako bi to objasnio, ali vjerujem da cete shvatiti na sto mislim).. I kad pocnem crtati po linijama sa slike, kako da znam da ce mi laser odrezati bas tako kako je na planu.. Da nece biti crtez veci ili manji?
Koliko sam skuzio, 1mm na crtezu je 1mm na laseru.. Ja kad pocnem crtati preko slike, dobijem ogromne iznose..
Vidim da ovdje ima dosta znalaca po pitanju autocad-a, pa bi imao jedno pitanje.
Kolega mi ima laser, pa sam pokusao (i ostao na pokusaju )da si rebra i kobilicu odradim laserom. Naime, importirao sam sliku u autocad, ali me muci mjerilo koje dobijem u njemu. Kad importiram sliku, ponudi mi da vucem kolika ce biti slika.. (ne znam kako bi to objasnio, ali vjerujem da cete shvatiti na sto mislim).. I kad pocnem crtati po linijama sa slike, kako da znam da ce mi laser odrezati bas tako kako je na planu.. Da nece biti crtez veci ili manji?
Koliko sam skuzio, 1mm na crtezu je 1mm na laseru.. Ja kad pocnem crtati preko slike, dobijem ogromne iznose..
Tamburash- Razvodnik
-
Član od : 01.12.2013
Dob : 38
Sjedište : Osijek
Re: Priprema plana za laser
Ja ti mogu reći kako ja pripremam crtež za rezanje, ovdje, u Sisku. Moguće je da je tehnika pripreme ista i za tebe.
1. U CAD-u napravim crtež dijela i linije crteža obojim u crveno. (Tako traži vlasnica lasera.)
2. Exportiram crtež u DXF datoteku.
3. Učitam tu datoteku u Corel.
4. U Corelu podesim da dio ima isto mjerilo po osi X i po osi Y.
5. Znajući glavne mjere dijela poštimam da dio bude u mjerilu 1 : 1, na obje osi.
6. Crtež spremim kao Corelovu datoteku i dam ju gospođi, koja reže, zajedno s pripremljenim daščicama na rezanje.
7. Dam i jednu daščicu viška, za svaki slučaj, ali nikad nije trebala.
Crtež treba biti bez kota, samo ono što se reže. Ipak gospođi kažem koje su dimenzije. Ako zaboravim ukloniti kote, ona ih obriše.
Ako imaš još neko pitanje samo reci.
1. U CAD-u napravim crtež dijela i linije crteža obojim u crveno. (Tako traži vlasnica lasera.)
2. Exportiram crtež u DXF datoteku.
3. Učitam tu datoteku u Corel.
4. U Corelu podesim da dio ima isto mjerilo po osi X i po osi Y.
5. Znajući glavne mjere dijela poštimam da dio bude u mjerilu 1 : 1, na obje osi.
6. Crtež spremim kao Corelovu datoteku i dam ju gospođi, koja reže, zajedno s pripremljenim daščicama na rezanje.
7. Dam i jednu daščicu viška, za svaki slučaj, ali nikad nije trebala.
Crtež treba biti bez kota, samo ono što se reže. Ipak gospođi kažem koje su dimenzije. Ako zaboravim ukloniti kote, ona ih obriše.
Ako imaš još neko pitanje samo reci.
-
Član od : 20.07.2013
Dob : 83
Sjedište : Sisak
To mi je jasno.. Da trebam sam nacrtati nesto za rezanje, nije problem. To sam skuzio.. Brine me samo kad importiram plan, i kad nacrtam npr. rebra po planu.. Tako da dobijem u vektorskom obliku.. Kako mogu znati da ce mi taj crtez u vektorskom obliku biti isti kao ovaj na planu.. Jer ne znam kad importiram sliku, dali ona bude velicine koja je na papiru ili moram nju prilagoditi omjeru.. Ne znam kako bi se izrazio..
A ovo sto mora biti crveno.. Koliko sam skuzio, to da laser prepozna hoce rezati ili pisati.. Jer laser kod kolege crvenu boju pise, a bijelu reze.. No mislim da je to kako si tko namjesti..
A ovo sto mora biti crveno.. Koliko sam skuzio, to da laser prepozna hoce rezati ili pisati.. Jer laser kod kolege crvenu boju pise, a bijelu reze.. No mislim da je to kako si tko namjesti..
Tamburash- Razvodnik
-
U CAD-u si na zgodnom mjestu nacrtaj jedan kvadrat 10 x 10 mm. Kada crtež "uvučeš" u Corel, taj kvadrat mora i tamo biti 10 x 10 mm. Kotiraj ga i u Corelu, pa ćeš viditi je li svaka strana 10 mm. Ako nije, izračunaš koeficijent s kojim ćeš množiti širinu, odnodno visinu vrteža (scale).Tamburash je napisao/la:To mi je jasno.. Da trebam sam nacrtati nesto za rezanje, nije problem. To sam skuzio.. Brine me samo kad importiram plan, i kad nacrtam npr. rebra po planu.. Tako da dobijem u vektorskom obliku.. Kako mogu znati da ce mi taj crtez u vektorskom obliku biti isti kao ovaj na planu.. Jer ne znam kad importiram sliku, dali ona bude velicine koja je na papiru ili moram nju prilagoditi omjeru.. Ne znam kako bi se izrazio..
Recimo horizontalna stranica kvadrata ti je dugačka (vidiš po koti) 8 mm. Koeficijent za X os ti je 1,25 (10 / 8 ). Taj ćeš faktor koristiti kada budeš mjenjao crtež po x osi.
Nadam se da sam pomogao.
Je, to je to.Tamburash je napisao/la:A ovo sto mora biti crveno.. Koliko sam skuzio, to da laser prepozna hoce rezati ili pisati.. Jer laser kod kolege crvenu boju pise, a bijelu reze.. No mislim da je to kako si tko namjesti..
-
Dida je napisao/la:U CAD-u si na zgodnom mjestu nacrtaj jedan kvadrat 10 x 10 mm. Kada crtež "uvučeš" u Corel, taj kvadrat mora i tamo biti 10 x 10 mm. Kotiraj ga i u Corelu, pa ćeš viditi je li svaka strana 10 mm. Ako nije, izračunaš koeficijent s kojim ćeš množiti širinu, odnodno visinu vrteža (scale).Tamburash je napisao/la:To mi je jasno.. Da trebam sam nacrtati nesto za rezanje, nije problem. To sam skuzio.. Brine me samo kad importiram plan, i kad nacrtam npr. rebra po planu.. Tako da dobijem u vektorskom obliku.. Kako mogu znati da ce mi taj crtez u vektorskom obliku biti isti kao ovaj na planu.. Jer ne znam kad importiram sliku, dali ona bude velicine koja je na papiru ili moram nju prilagoditi omjeru.. Ne znam kako bi se izrazio..
Recimo horizontalna stranica kvadrata ti je dugačka (vidiš po koti) 8 mm. Koeficijent za X os ti je 1,25 (10 / 8 ). Taj ćeš faktor koristiti kada budeš mjenjao crtež po x osi.
Nadam se da sam pomogao.Je, to je to.Tamburash je napisao/la:A ovo sto mora biti crveno.. Koliko sam skuzio, to da laser prepozna hoce rezati ili pisati.. Jer laser kod kolege crvenu boju pise, a bijelu reze.. No mislim da je to kako si tko namjesti..
Zašto odmah ne crtati u Corel-u. Svi lasercuter-i koriste u 99% slučajeva Corel. U Corel-u je jednostavno sve crtati u mjerilu. Na prazan papir importiraš bitmapnu sliku onoga što te interesira, ako znaš pravu duljinu makete, postaviš granične linije i dijagonalom importirani crtež razvučeš ili umanjiš u prave mjere.
Opisao sam to podrobno u mom postu https://drvenibrodovi.forumcroatian.com/t38-coreldraw16. Rezultati su izvanredni.
-
Član od : 29.07.2013
Dob : 75
Sjedište : Velika Gorica
Malo mi je problem Corel jer koristim iMac.. tako da jos nisam nasao "narodnu" verziju programa.. Onda cu svakako kod brata u Corel-u probati.. nadam se da je slican Cad-u jer sam na njega navikao (bar neke osnove)..
Svakako hvala na pomoci.. Javim rezultat cim napravim nesto
Tamburash- Razvodnik
-
Graffa, dobro kažeš. Ja sam, naime, inficiran CAD-om pa svakog navlačim na taj program, a prvenstveno sebe.graffa je napisao/la:
Zašto odmah ne crtati u Corel-u. Svi lasercuter-i koriste u 99% slučajeva Corel. U Corel-u je jednostavno sve crtati u mjerilu. Na prazan papir importiraš bitmapnu sliku onoga što te interesira, ako znaš pravu duljinu makete, postaviš granične linije i dijagonalom importirani crtež razvučeš ili umanjiš u prave mjere.
Opisao sam to podrobno u mom postu https://drvenibrodovi.forumcroatian.com/t38-coreldraw16. Rezultati su izvanredni.
Svakako javi kako je prošla cijela akcija, baš me zanima.Tamburash je napisao/la:Malo mi je problem Corel jer koristim iMac.. tako da jos nisam nasao "narodnu" verziju programa.. Onda cu svakako kod brata u Corel-u probati.. nadam se da je slican Cad-u jer sam na njega navikao (bar neke osnove)..
-
Tamburash je napisao/la:Malo mi je problem Corel jer koristim iMac.. tako da jos nisam nasao "narodnu" verziju programa.. Onda cu svakako kod brata u Corel-u probati.. nadam se da je slican Cad-u jer sam na njega navikao (bar neke osnove)..
Poslao sam ti link na narodsku verziju. Moraš se pridržavati uputa za instalaciju iz readme fajla ili fajlova iz torrent paketa a bit će sigurno vezano uz internet connection.
Corel je jako sličan ACAD-u samo je jednostavniji jer nije zamišljen kao alat za profesionalnu izradu projekata. Premda možda ova verzija i je.
U paketu će sigurno biti i neka pdf knjiga sa opširnim uputama. Ako ne, javi mi pa ti ja pošaljem za windowse. Velike razlike sigurno nema, osim u tipkovničkim kraticama jer vi imate mišića sa jednom tipkicom.
Ja moju narodsku verziju još nisam koristio jer furam XP32 bitni, a moja narodska je 64bitna ali je u ladici na sigurnom.
Upravo skidam prošlogodišnju verziju za 32bita pa ću malo probati. Inače koristim corelsuite x6. Ovo sa rimskim 10 su počeli sa 13-icom da ne bi praznovjerni bili u čudu.
Želim ti dobru zabavu.
-
Instalirao.. radi odlicno.. samo sto sam sad malo u istrazivanju gdje se sta nalazi i kako se sto radi..
U globalu, isto kao i Cad..
A i precaci se lagano prilagode (imamo i mi mis sa dvije tipke )
Polako cu se igrati s time, pa ako gdje zapnem, javim se..
Puno hvala na dosadasnjoj pomoci!
Tamburash- Razvodnik
-
Tamburash je napisao/la:Instalirao.. radi odlicno.. samo sto sam sad malo u istrazivanju gdje se sta nalazi i kako se sto radi..
Bok
Kak ide sa Corelom?
-
Similar topics
» Rebalans plana proizvodnje-oslabađanje navoza
» IZRADA LETVICA
» Nacrti bracere (za preuzeti)
» DRVENE REŠETKE NA PALUBI