Latest topics
» WESTLAWN Institute of Marine Technologyby tuan_jim pon stu 04 2024, 20:45
» Intervju sa g. Željkom Skomeršićem za portal "Nautička patrola"
by moto-klasika sub lis 19 2024, 19:24
» Hayling Hoy
by livio pet ruj 27 2024, 21:40
» "Dani u Vali" - 2024.
by tuan_jim sri ruj 18 2024, 20:17
» Koncesije vezova posebno za drvene brodove
by tuan_jim uto ruj 17 2024, 21:40
» NOVA KNJIGA pred izdavanjem - "Stogodišnjaci iz našeg mula"
by Zaleksi uto ruj 10 2024, 13:26
Strojčeki za obradu drva
5 posters
Stranica 1 / 2.
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Strojčeki za obradu drva
Ako ovo nije pravo mjesto, neka Dida premjesti.
Namjera mi nije da se hvalim, već da netko dobije ideju kako izraditi neki alat. Naravno, ima i drugačijih riješenja.
Ovo je SSM strojček za izradu šipki (za sada su šipke, dok ne dobiju namjenu na pr. jarbol, lantina itd)
A, ovo je nova namjena strojčeka - brusni disk sa usisavanjem, jer sam se do sada gušio u finoj prašini.
Namjera mi nije da se hvalim, već da netko dobije ideju kako izraditi neki alat. Naravno, ima i drugačijih riješenja.
Ovo je SSM strojček za izradu šipki (za sada su šipke, dok ne dobiju namjenu na pr. jarbol, lantina itd)
A, ovo je nova namjena strojčeka - brusni disk sa usisavanjem, jer sam se do sada gušio u finoj prašini.
stari- Porucnik fregate
-
Član od : 28.08.2013
Dob : 78
Sjedište : Kastav
Re: Strojčeki za obradu drva
Mjesto je pravo, a strojni park je prva liga!
Jednostavno, a obavlja posao kao i nešto što je jako skupo.
Jednostavno, a obavlja posao kao i nešto što je jako skupo.
Dida- Kontraadmiral
-
Član od : 20.07.2013
Dob : 83
Sjedište : Sisak
stari pozdrav. eto nešto slično i menise motalo po glavi samo štasam ja predvidio jednu šipku za naslonit dijetlo daje lakše za tokarit. inače bušilica iz peveca oko 100 kn ima i potenciometar za brzinu okretaja kada usavršim poslikaču pa pošaljen na uvid
ercegović- Razvodnik
-
Član od : 16.10.2013
Dob : 57
Sjedište : Split i Šibenska Rogoznica
Mislim da bi za tokarenje trebao na suprotnoj strani od bušilice biti "rotirajuči kirner" kao uporište. Neznam gdje bih našao nešto jeftino ili kako ga izraditi. Ako netko ima savjet ili ideju, neka predloži. Za sada sve rješavam šmirglanjem.ercegović je napisao/la:stari pozdrav. eto nešto slično i menise motalo po glavi samo štasam ja predvidio jednu šipku za naslonit dijetlo daje lakše za tokarit. inače bušilica iz peveca oko 100 kn ima i potenciometar za brzinu okretaja kada usavršim poslikaču pa pošaljen na uvid
stari- Porucnik fregate
-
Leteći šiljak i lineta
Tako je, trebao bi takozvani 'leteći šiljak', a i linetu da ti podupre tokarenu šipkicu, kako se ne bi previše uvijala od pritiska tokarskog noža. Lineta ti treba svaki put kada tokariš nešto vitko.stari je napisao/la:...Mislim da bi za tokarenje trebao na suprotnoj strani od bušilice biti "rotirajuči kirner" kao uporište. Neznam gdje bih našao nešto jeftino ili kako ga izraditi. Ako netko ima savjet ili ideju, neka predloži. Za sada sve rješavam šmirglanjem.
Dida- Kontraadmiral
-
Noćas, oko 4 probudi me prostata i "zvoni na uzbunu" sa idejom za "leteći šiljak". Nabaviti neispravnu ručnu el.bušilicu (neisplativ popravak) i iskoristiti njezin reduktor sa borfuterom-steznom glavom u koji se stegne neki šiljak. Ovih dana idem u potragu.
stari- Porucnik fregate
-
Eto, to je to. Samo trebaš obje glave stavit u livel.
ercegović- Razvodnik
-
Znači umijesto onih rupica postavit glavu od bušilice i paziti da obje glave stoje točno po visini jedna prema drogoj. U osovinu glave (koja nije na bušilici)postaviti odgovarajuči ležaj . Postolje više nebi bilo drveno več od metala. Po mome nacrtu u glavi tobi bilo to, ali trebače još malo mozgat ali sigurno če se i tome nači riješenje.
ercegović- Razvodnik
-
I moj "nacrt u glavi" predviđa nešto slično. Jučer sam preko Njuškala kupio neispravnu bušilicu, pa kada stigne, vidjeti ću kako točno to riješiti.ercegović je napisao/la:Znači umijesto onih rupica postavit glavu od bušilice i paziti da obje glave stoje točno po visini jedna prema drogoj. U osovinu glave (koja nije na bušilici)postaviti odgovarajuči ležaj . Postolje više nebi bilo drveno več od metala. Po mome nacrtu u glavi tobi bilo to, ali trebače još malo mozgat ali sigurno če se i tome nači riješenje.
stari- Porucnik fregate
-
Leteći šiljak
Pogledaj na desnu stranu tokarskog strojčića. U konjić je stavljen taj leteći šiljak.
Pokušaj vidjeti kod zastupnika Proxxona (Crom, d.o.o., CMP Savica Šanci, Obrtnička 2, Zagreb) imaju li za prodati samo šiljak, pa ako nije skupo...
Pokušaj vidjeti kod zastupnika Proxxona (Crom, d.o.o., CMP Savica Šanci, Obrtnička 2, Zagreb) imaju li za prodati samo šiljak, pa ako nije skupo...
Dida- Kontraadmiral
-
Kod nas u Rafineriji Sisak, tokari su ga zvali "kirner". U radioni (instrumentacijskoj) imali smo uz "normalni" i jedan mali, otprilike kao tvoj, i na njemu smo si pomalo fušarili. Auuu, kad je to bilo????
stari- Porucnik fregate
-
dali bi mogao poslužiti bolcen ( ona sprava po kojom udariš čekičem prije bušenja rupa na metalnim predmetima) onje dosta šiljat???????
ercegović- Razvodnik
-
Puno je bolje kada se šiljak okreće zajedno s radnim komadom. Ako bi fiksno točkalo (bolcen) podmazivao sa smjesom vode i sapuna, možda bi i moglo. Trebalo bi probati.ercegović je napisao/la:dali bi mogao poslužiti bolcen ( ona sprava po kojom udariš čekičem prije bušenja rupa na metalnim predmetima) onje dosta šiljat???????
Dida- Kontraadmiral
-
pa da bolcen bise okretao poštobi bio stegnut u drugoj glavi od bušilice. ako pogledamo onu sliku od starog sa rupicama, natu stranu dolazi glava od bušilice i u njoj stavljen bolcen. samo treba promjeniti postolje (da bude od metala)kakobi mogli zavarit odgovarajuči ležaj i u njega umetnuti osovinu glave nešto slično kao na bušilicama i pritom voditi računa da središta od glave bušilice i bolcen bodu centrirani i ja mislim daje to to. malo više truda ali siguransam dabi funkcioniralo. dobilibi jednu vrstu tokarskog strojiča za drvo po sistemu uradi sam. pokušaču skicirat na papir pa poslati sliku , iman je u glavi pa vidimo.
ercegović- Razvodnik
-
Ako nekome može pomoći.
Moj prvi tokarski:
Stupna bušilica skinuta sa svog postolja te samo zašarafljena na novu cijev koja u donjem dijelu ima kanal/vodilicu po kojoj kliže šiljak na drugom kraju. Šiljak je napravljen za neko piće kod tokara, koštao je odrivni ležaj i naravno treba cijev i suport za nož. Poklonio sam ga mom prijatelju koji je stavio ručnu bušilicu i odlično ga služi.
Moj prvi tokarski:
Stupna bušilica skinuta sa svog postolja te samo zašarafljena na novu cijev koja u donjem dijelu ima kanal/vodilicu po kojoj kliže šiljak na drugom kraju. Šiljak je napravljen za neko piće kod tokara, koštao je odrivni ležaj i naravno treba cijev i suport za nož. Poklonio sam ga mom prijatelju koji je stavio ručnu bušilicu i odlično ga služi.
Matija- Administrator
-
Član od : 06.02.2014
Dob : 61
Sjedište : Njivice / Krk
e pa o tome sam ja razmišlja samo postolje za nož koje se može štelati po visini i dubini. akose nevaran matija na ovoj slici je naslon za nož u sredini na kliznoj cijevi.
ercegović- Razvodnik
-
Da postoji vida koja ga drži i može se vrtiti oko cijevi i putovati po njoj. Za gore dolje je također navojna šipka pa se oslonac vrti i tako mu se mijenja visina.
Matija- Administrator
-
stari je napisao/la: Naravno, ima i drugačijih riješenja.
Evo jedne verzije strojčeka sa kojim je Stari otvorio ovu temu.Čim jednostavnije tim bolje.
Prikazan je uz jučerašnju pripremu za izradu jarbolja za trabakule.Jednostavnije i ljepše mi ispadne nego kad koristim malu proxxon tokarilicu.
Nonić- Porucnik korvete
-
Član od : 28.07.2013
Sjedište : Rabac
Slažem se, Proxxonov tokarski je malen a jarbole je najbolje (tako se meni pokazalo) raditi sa šmirgl papirom a tamo je malo mjesta i mora se praviti suport za veću dužinu. Zamolio sam prijatelja da mi pošalje sliku kako je on adaptirao tokarski pa ćim stigne, javim se.
Matija- Administrator
-
Pretpostavljam da je šmirgl papir, pridržavan rukom, glavni "rezni" alat? Ili nije?stari je napisao/la:...
...
Dida- Kontraadmiral
-
Naravno, tako se može dosta dobro dotjerati, kasnije sa šmirglom na zaljepljenim na dašćici.. bude super. Moj prvi jarbol (za leuta) sam napravio držeči bušilicu u krilu a drugi kraj je bio zaboden u čaval bez glave na rubu stola ).
Matija- Administrator
-
Evo slika:
Matija- Administrator
-
odlično prikazano. o tome sam ja i razmišlja cilo vrime . jednostavan i ućinkovit tokarski strojčić za malo novca
ercegović- Razvodnik
-
Našao sam i ovo, nekad davno ih je bilo po trgovinama:
Ima ih i sada, pogledao sam po netu, npr:
http://www.ebay.co.uk/itm/Black-and-Decker-D994-Lathe-Attachment-/151226669536?pt=UK_HG_DIY_Saws&hash=item2335cfd9e0&clk_rvr_id=585672755270
Ima ih i sada, pogledao sam po netu, npr:
http://www.ebay.co.uk/itm/Black-and-Decker-D994-Lathe-Attachment-/151226669536?pt=UK_HG_DIY_Saws&hash=item2335cfd9e0&clk_rvr_id=585672755270
Matija- Administrator
-
Završena maketarska pila, još jedino da nabavim list pile od proxona, iako šper reže i ova.
Ideje za ove pile ima na jubitu.
Ideje za ove pile ima na jubitu.
stari- Porucnik fregate
-
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Stranica 1 / 2.