Drveni brodovi - forum
Zdravi bili!

Molim vas, prijavite se ili registrirajte kako biste mogli koristiti sve mogućnosti foruma.
Želim vam ugodno provedeno vrijeme na forumu.

Join the forum, it's quick and easy

Drveni brodovi - forum
Zdravi bili!

Molim vas, prijavite se ili registrirajte kako biste mogli koristiti sve mogućnosti foruma.
Želim vam ugodno provedeno vrijeme na forumu.
Drveni brodovi - forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Latest topics
» Izložba "Jadransko i jonsko brodovlje u novom vijeku (1650.-1850.) "
by tuan_jim čet svi 23 2024, 14:43

» LUZZU - malteška "brkata" brodica
by tuan_jim uto svi 14 2024, 22:11

» Nacrt za leut, s datotekama za lasersko rezanje
by Zaleksi čet svi 02 2024, 19:22

» Mali križni stol
by Zaleksi sub tra 20 2024, 10:58

» Cross-section HMS VICTORY
by Veber sri tra 17 2024, 09:30

» Koje "drvo" koristite?
by Veber pet tra 12 2024, 19:06

Posjete od 12.05.2018.
Affiliates
free forum


Biograd - rujanska dvojna izložba - i izložba pomorskih škrinja i izložba tehničkih crteža Velimira Salamona

Go down

Biograd - rujanska dvojna izložba - i izložba pomorskih škrinja i izložba tehničkih crteža Velimira Salamona Empty Biograd - rujanska dvojna izložba - i izložba pomorskih škrinja i izložba tehničkih crteža Velimira Salamona

Postaj by tuan_jim pon ruj 11 2023, 13:30

Nakon što su ove godine obje izložbe više nego uspješno održane u Hrvatskom pomorskom muzeju u Splitu sada su kroz rujan aktualne u Biogradu.

"""Početak rujna 2023. godine u Biogradu na Moru krenuo je s  dvije izložbe tematski vezane uz more i moreplovce . Otvorene su u Zavičajnom muzeju Biograd na Moru u predvečerje 2. rujna istovremeno dvije izložbe: prva koja se odnosi na pomorske škrinje, a druga donosi crteže hrvatskih jedrenjaka. Prva izložba nosi naziv „Pomorske škrinje Novigrada dalmatinskog“, a druga „Terce jadranskih brodica (Tehnički crteži hrvatskih drvenih jedrenjaka autora Velimira Salamona iz zbirke Željka Skomeršića“.  Izložba će biti otvorena na 15. listopada. Na svečanom otvorenju govorili su Draženko Samardžić, ravnatelj biogradskog muzeja, Jadran Anzulović, Željko Skomeršić, i na kraju je Slobodan Kaštela obje izložbe proglasio otvorenima.
U sklopu prve izložbe predstavlja se sedamnaest pomorskih (mornarskih) škrinja iz Novigrada u sjevernoj Dalmaciji koje se čuvaju u fundusu Etnografske zbirke Novigrad, a prikupio ih je Jadran Anzulović.
Cilj izložbe je prikazati neizloženu, dosad nepoznatu, a ujedno i najveću prikupljenu zbirku pomorskih škrinja na istočnoj jadranskoj obali.

Škrinja je ležeći drveni sanduk s poklopcem koji se od starih vremena koristio za čuvanje odjeće i drugih sitnijih predmeta. Posebnost novigradske zbirke koja se ovdje predstavlja je u tome što je ona sačuvana na dosad nepoznatom i neistraženom malom prostoru u sjevernoj Dalmaciji, dok u isto vrijeme svojim brojem nadilazi sve dosadašnje zbirke na širem jadranskom prostoru, a govori i o pomorskoj baštini Novigrada i ljudima koji su u službi ratne mornarice imali doticaje sa svjetskim morima i kulturama.
Po načinu konstrukcije odgovaraju škrinjama jadranskog tipa, a izrađene su od drva jelovine i crnog bora. U unutrašnjosti škrinje nalaze se uski “kartuli” (pretinci s poklopčićima u kojima su se odlagali osobni predmeti), a na sačuvanima su oslikane njihove uzdužne stranice.

Druga izložba nosi puni naziv "Terce jadranskih brodicica, Tehnički crteži hrvatskih drvenih jedrenjaka autora Velimira Salamona iz Zbirke Željka Skomeršića" i iz samog naziva da se iščitati tematika izložbe.
"Svojim crtežima u kojima se isprepliće vještina i poetičnost, Salamon nas je uspio podsjetiti na stare brodove koji su se gradili na Jadranskom moru vraćajući nas u neka davna vremena kada su se brodovi gradili duboko povezani sa svojim podnebljem. Njegova izložba crteža koja je nastala kroz strast i životnu posvećenost jadranskim brodicama ukazuje nam na mediteranska ishodišta Hrvatske i na bogatu pomorsku kulturnu baštinu", citat je iz kataloga izložbe.
"""


_________________
...scio me nihil scire...  Biograd - rujanska dvojna izložba - i izložba pomorskih škrinja i izložba tehničkih crteža Velimira Salamona 270c
tuan_jim
tuan_jim
Administrator
Administrator

Hrvatska
Posts : 142
Reputation : 1
Član od : 31.12.2022
Sjedište : Kaštela

moto-klasika likes this post

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.