Latest topics
» Bracera (prema "Tehnodidakti")by Ivica Stambuk Yesterday at 12:34
» Hayling Hoy
by tuan_jim čet pro 05 2024, 11:56
» WESTLAWN Institute of Marine Technology
by tuan_jim pon stu 04 2024, 20:45
» Intervju sa g. Željkom Skomeršićem za portal "Nautička patrola"
by moto-klasika sub lis 19 2024, 19:24
» "Dani u Vali" - 2024.
by tuan_jim sri ruj 18 2024, 20:17
» Koncesije vezova posebno za drvene brodove
by tuan_jim uto ruj 17 2024, 21:40
Trim brodica
4 posters
Stranica 1 / 1.
Trim brodica
Dobar dan postovani Forumasi,
U ovom periodu bavim se iscrtavanjem brodskih linija gajete i bracere u AutoCAD-u (jos uvjek sam daleko od maketara, mozda wannabe maketar ). Slike u jpg formatu sam "skinuo" sa neta, importirao u CAD-u, skalirao i sada "vucem" linije u AutoCAD-u. Zbog apsolutnog neznanja ide tesko, iako sam dosta stvari skuzio. Ali ne dam se .
U toku ovog, nazovimo ga, rada uocio sam da na jpg crtezima gajete i bracere naklon donje ravnine kobilice, je 2 stupnjeva (ili zbog malog ugla, moze se smatrati kao naklon od 2%). Kod gajete po celoj duzini kobilice, a kod bracere isti se "javlja" u zoni kod prve trecine-prove. To je prikazano na slikama dole.
Pa moje pitanje je:
1. Dali se radi o deformaciji jpg fajla? Ipak isti ugao se javlja i kod isprintanog fajla, ili
2. Stari mestri su radili sa "ugradjenim-inherentnim" trimom kobilice od 1.5-2.0% (kako je navedeno po brodarskim forumima)?
Hvala lijepa unapred i Lijep pozdrav
P.S. Ipak se zagledavam na portalu Proxxon-a pa i Dremel-a, i vagam, vagam.....
U ovom periodu bavim se iscrtavanjem brodskih linija gajete i bracere u AutoCAD-u (jos uvjek sam daleko od maketara, mozda wannabe maketar ). Slike u jpg formatu sam "skinuo" sa neta, importirao u CAD-u, skalirao i sada "vucem" linije u AutoCAD-u. Zbog apsolutnog neznanja ide tesko, iako sam dosta stvari skuzio. Ali ne dam se .
U toku ovog, nazovimo ga, rada uocio sam da na jpg crtezima gajete i bracere naklon donje ravnine kobilice, je 2 stupnjeva (ili zbog malog ugla, moze se smatrati kao naklon od 2%). Kod gajete po celoj duzini kobilice, a kod bracere isti se "javlja" u zoni kod prve trecine-prove. To je prikazano na slikama dole.
Pa moje pitanje je:
1. Dali se radi o deformaciji jpg fajla? Ipak isti ugao se javlja i kod isprintanog fajla, ili
2. Stari mestri su radili sa "ugradjenim-inherentnim" trimom kobilice od 1.5-2.0% (kako je navedeno po brodarskim forumima)?
Hvala lijepa unapred i Lijep pozdrav
P.S. Ipak se zagledavam na portalu Proxxon-a pa i Dremel-a, i vagam, vagam.....
MarDel- Razvodnik
-
Član od : 10.04.2019
Sjedište : Skoplje
Re: Trim brodica
Ne sekiraj se. Život je jednostavan.
Ne bi bilo logično da se komplikuje ugao...brodica će uvek ležati na vodi u zavisnosti od opterećenja.
Ako voljenu taštu od 100 kila staviš na pramac, imaćeš negativan nagib ka napred. Ako je staviš na krmu, imaćeš nagib ka nazad.
Ako je, slučajno, gurneš u more, imaćeš nulti nagib, a uz to ćete se radovati i ti, a i ajkule...
Ne bi bilo logično da se komplikuje ugao...brodica će uvek ležati na vodi u zavisnosti od opterećenja.
Ako voljenu taštu od 100 kila staviš na pramac, imaćeš negativan nagib ka napred. Ako je staviš na krmu, imaćeš nagib ka nazad.
Ako je, slučajno, gurneš u more, imaćeš nulti nagib, a uz to ćete se radovati i ti, a i ajkule...
Gost- Gost
BozaDevil je napisao/la:Ne sekiraj se. Život je jednostavan.
MarDel- Razvodnik
-
MarDel,
ako ti u nacrtu postoji odstupanje i ti napravi tako. U koliko ostali dijelovi nisu deformirani, teško da je samo taj dio.
Kod nekih to ima a ponegdje i ne.
Evo i gajeta čiji nacrt i ja imam također se kobilica uzdiže od krme prema provi. Nacrt je izrađen u CAD-u i ne vjerujem da je to tako slučajno ispalo.
ako ti u nacrtu postoji odstupanje i ti napravi tako. U koliko ostali dijelovi nisu deformirani, teško da je samo taj dio.
Kod nekih to ima a ponegdje i ne.
Evo i gajeta čiji nacrt i ja imam također se kobilica uzdiže od krme prema provi. Nacrt je izrađen u CAD-u i ne vjerujem da je to tako slučajno ispalo.
Član od : 06.02.2014
Dob : 61
Sjedište : Njivice / Krk
Hvala lijepa Matija.
MarDel- Razvodnik
-
Ako brod ima kosu kobilicu, a na krmi je dublje locirana nego na pramcu, to je zato da propeler bude skroz potopljen.
-
Član od : 20.07.2013
Dob : 83
Sjedište : Sisak
Hvala lijepa Dida.
Sada sam skuzio. Zaista ste mi pomogli da "pametnije" gledam brodice i nacrte.
Lijep pozdrav
Sada sam skuzio. Zaista ste mi pomogli da "pametnije" gledam brodice i nacrte.
Lijep pozdrav
MarDel- Razvodnik
-
Takav sam odgovor i ja dobio, s time što je i volumen krme povećan zbog težine motora.
-
Član od : 28.08.2013
Dob : 78
Sjedište : Kastav
Stranica 1 / 1.