Latest topics
» WESTLAWN Institute of Marine Technologyby tuan_jim pon stu 04 2024, 20:45
» Intervju sa g. Željkom Skomeršićem za portal "Nautička patrola"
by moto-klasika sub lis 19 2024, 19:24
» Hayling Hoy
by livio pet ruj 27 2024, 21:40
» "Dani u Vali" - 2024.
by tuan_jim sri ruj 18 2024, 20:17
» Koncesije vezova posebno za drvene brodove
by tuan_jim uto ruj 17 2024, 21:40
» NOVA KNJIGA pred izdavanjem - "Stogodišnjaci iz našeg mula"
by Zaleksi uto ruj 10 2024, 13:26
mtb VOSPER late armament
3 posters
Stranica 1 / 2.
Stranica 1 / 2. • 1, 2
mtb VOSPER late armament
Nekaj šteka na Forumu. Nastavljam kasnije, dok se ljudi ne smire.
Pozdrav.
Tomislav Viljetić- Preminuo
-
Član od : 27.07.2013
Dob : 77
Sjedište : Zagreb
Re: mtb VOSPER late armament
Je li sada bolje? Maknio sam brojač posjetitelja (one zastavice na lijevoj strani).Tomislav Viljetić je napisao/la:...
Nekaj šteka na Forumu. Nastavljam kasnije, dok se ljudi ne smire.
Pozdrav.
Dida- Kontraadmiral
-
Član od : 20.07.2013
Dob : 83
Sjedište : Sisak
Dida,sad je sve u redu s Forumom.
-
Da nastavim s Vosperom. Ne želim gnjaviti s tehničkimdetaljima, jer brdo toga možete naći na netu, uključujući fotografije.
Da mi se slučajno ne dogodi, da padnem u napast i počnem gradnju dok zadnja brokva nije naznačena na nacrtu, a ne na "nacrtu", kupio sam Na Ospreyu stručnu knjigu "British Motor Torpedo Boat 1939-45." i par nacrta sekcija. Takozvane nacrte i uputstva iz kutije dao sam pesu da se igra.
Rezultiralo je s dosta izmjena i opasnih zahvata, ali mislim da sam na pravom putu da završim zamišljeno.
Projekt je spreman oko godinu dana, s neta su skinuti relevantni člaci, originalne fotografije ii crteži sekcija. Ovo, do sada napravljeno je posao od cca tri mjeseca, i sada, nakon zimovanja u Zagorju, nastavljam.
Fotografije baš nisupo redu, ali ipak nešto govore, a po potrebi, objasnit ću pojedine zahvate.
Kavitacijske ploče. Italeri ima plastične.
Da mi se slučajno ne dogodi, da padnem u napast i počnem gradnju dok zadnja brokva nije naznačena na nacrtu, a ne na "nacrtu", kupio sam Na Ospreyu stručnu knjigu "British Motor Torpedo Boat 1939-45." i par nacrta sekcija. Takozvane nacrte i uputstva iz kutije dao sam pesu da se igra.
Rezultiralo je s dosta izmjena i opasnih zahvata, ali mislim da sam na pravom putu da završim zamišljeno.
Projekt je spreman oko godinu dana, s neta su skinuti relevantni člaci, originalne fotografije ii crteži sekcija. Ovo, do sada napravljeno je posao od cca tri mjeseca, i sada, nakon zimovanja u Zagorju, nastavljam.
Fotografije baš nisupo redu, ali ipak nešto govore, a po potrebi, objasnit ću pojedine zahvate.
Kavitacijske ploče. Italeri ima plastične.
-
Super! U kojem je mjerilu?
Dida- Kontraadmiral
-
Maketa je Italeri, mjerilo 1:35. Ostali dobavljači nadogradnje (aftermarket details,upgrade sets) Griffon,CMK,AFV, JB Model, Royal Models. Materijalno je vrijednost nadogradnje tri puta premašila cijenu makete iz kutije. Vjerujte mi, isplatilo se.
Idemo dalje prikazati što se napravilo prije mog "zimovanja"
Skliznici podvodnih mina - kako ih vidi Italeri, a kako Griffon.
Savijeni dijelovi jedne od palubnih purtela :
Skromni jetkani dijelovi Italerija vs Griffon :
Paluba je vijcima pričvršćena na drveni okvir :
Idemo dalje prikazati što se napravilo prije mog "zimovanja"
Skliznici podvodnih mina - kako ih vidi Italeri, a kako Griffon.
Savijeni dijelovi jedne od palubnih purtela :
Skromni jetkani dijelovi Italerija vs Griffon :
Paluba je vijcima pričvršćena na drveni okvir :
-
Bome guštaš! Dopadaju mi se metalni detalji. Jesu li i okviri okana (na boku) jetkani?
Dida- Kontraadmiral
-
Okviri fineštrina na bokovima, a i na palubi su jetkani. Ovi su od Griffona i imaju poluzakovice. Italerijevi su goli.
Bome guštam savijati kutne profile širine 1mm.
Bome guštam savijati kutne profile širine 1mm.
-
Klizne staze (clutches) pogrešno su locirane. Izrezane rupe za nove, po originalnom nacrtu, podmetnute pločice stirena i pokitane, pobrušene...
Na prava mjesta postavljene temeljne šine kliznika. - griffon etch -
P.S. Upload užasno spor. Cijelo vrijeme vrti učitavanje. Koristim vrijeme čekanja i prošećem pasa i skuham kavu. Uvik neka korist.
Na prava mjesta postavljene temeljne šine kliznika. - griffon etch -
P.S. Upload užasno spor. Cijelo vrijeme vrti učitavanje. Koristim vrijeme čekanja i prošećem pasa i skuham kavu. Uvik neka korist.
-
Malo prije sam ubio keš i kolače. Slijedi proba.
Splav za spašavanje. Nije gumena. Cork Life Raft - Carley Life Raft. U stvarnosti je bila napravljena od široko profiliranig bakrenih cijevi ispunjenih plutom ili capokom - vrstom balze i presvučena platnom. Ne tone i ne prima vodu ako je pogođena metcima ili spliterima.
Zaključak: Dida je puno napravio svojim angažiranjem oko "krepanog tovara" Ma kakva Daytona, Monza... brzina mi je napravila propuh u sobi. Hvala Dida na savjetima.
Splav za spašavanje. Nije gumena. Cork Life Raft - Carley Life Raft. U stvarnosti je bila napravljena od široko profiliranig bakrenih cijevi ispunjenih plutom ili capokom - vrstom balze i presvučena platnom. Ne tone i ne prima vodu ako je pogođena metcima ili spliterima.
Zaključak: Dida je puno napravio svojim angažiranjem oko "krepanog tovara" Ma kakva Daytona, Monza... brzina mi je napravila propuh u sobi. Hvala Dida na savjetima.
-
A to znači: treba zatvoriti ponistre!Tomislav Viljetić je napisao/la:Malo prije sam ubio keš i kolače. Slijedi proba.
... Zaključak: Dida je puno napravio svojim angažiranjem oko "krepanog tovara" Ma kakva Daytona, Monza... brzina mi je napravila propuh u sobi. Hvala Dida na savjetima.
Dida- Kontraadmiral
-
Poštar donio paketić matica i vijaka. Resin iz Ingleške.
Matice i ostalo poslužit će za učvršćenje torpednih temelja torpednih cijevi, koje Ital nije predvidio, a postojali su, kao i temelja Oerlikona 20mm, koji u OOB ne postoji.
Plužno sidro CRQ
To bi bilo sve ( za danas ).
Matice i ostalo poslužit će za učvršćenje torpednih temelja torpednih cijevi, koje Ital nije predvidio, a postojali su, kao i temelja Oerlikona 20mm, koji u OOB ne postoji.
Plužno sidro CRQ
To bi bilo sve ( za danas ).
-
Metalna cijev Oerlikona i dijelovi JB Model, ostalo resin CMK. Italeri nema.
-
Koliko je debel štitinik na topu?
Dida- Kontraadmiral
-
Debljina resina štitnika AA topa na maketi je o,75 mm, što bi u stvarnosti iznosilo 26,25mm. Maketaje u mjerilu 1:35.
Originalne fotke Oerlikona na američkom PT Elco.
Do ugradnje Oerlikona na Vosperima u Mediteranu, došloje nakon kapitulacije njemačke i talijanske voske u Sjevernoj Africi, što su Britanci iskoristili i zarobljene AA topove ( ukjučujući Bredu ). Klasični turet dvostrukog Vickersa imao je previsoku elevaciju cijevi, te se nije mogao upotrebiti za uništavanje bliskih ciljeva - u Istočnom Mediteranu i Jadranskom moru - logera, trabakula i bracera, koje je njemačka mornarica koristila kao logističke brodove za snabdijevanje svojih postrojbi.
Originalne fotke Oerlikona na američkom PT Elco.
Do ugradnje Oerlikona na Vosperima u Mediteranu, došloje nakon kapitulacije njemačke i talijanske voske u Sjevernoj Africi, što su Britanci iskoristili i zarobljene AA topove ( ukjučujući Bredu ). Klasični turet dvostrukog Vickersa imao je previsoku elevaciju cijevi, te se nije mogao upotrebiti za uništavanje bliskih ciljeva - u Istočnom Mediteranu i Jadranskom moru - logera, trabakula i bracera, koje je njemačka mornarica koristila kao logističke brodove za snabdijevanje svojih postrojbi.
-
Dupli Vickers .303 uglavnom gotov. Zadnje dolazi slaganje nišana i montaža na kupolu.
-
Hoće li top ostati crn?
Dida- Kontraadmiral
-
Dida je napisao/la:Hoće li top ostati crn?
Cijev,sanduk,okrugli okvir - boja gun metal; štitnik topa i piedestal u osnovnoj sivoj boji čamca.
-
Instalacije,dijelovi opreme,cijevi i sl. u kormilarnici i na flying bridge-u (vanjskom zapovjednom mjestu, izliveni su u pozitivnom poluprofilu, a i netočnog rasoreda. Zmjenjeno bendanim i skolopljenim dijelovima iz jetkanih dijelova.
Poluprofili si ostrugani,pobrušeni, pokitani, ponovo fino pobrušeni i pošpricani Mr.Surfacerom i osnovnom bojom.
I tako, na stotine dijelova.
Poluprofili si ostrugani,pobrušeni, pokitani, ponovo fino pobrušeni i pošpricani Mr.Surfacerom i osnovnom bojom.
I tako, na stotine dijelova.
-
Kad nisi zadovoljan s nečim iz originalne kutije ideš tražiti pravu stvar kod drugog proizvođača?
Dida- Kontraadmiral
-
Tako je. Važno je spremiti projekt unaprijed,pribaviti litraturu, originalne fotografije,tehničke podatke,nacrte sekcija. Odstupanja i eventualne gluposti makete iz kutije ispravljaš tzv.aftermarketom ili upgrade setovima, ako ih ima za određenu maketu na tržištu. Ako nema, radiš sam iz dostupnog materijala, žice limići i sl. Važno je imati pravi alat.
Vosper iz kutije ima cca 900 plastičnih dijelova, gotovo 2/3 trbao bi zamjeniti jetkovinom. Nisam točno mogao prebrojiti, ali mislim da bi u finišu trbalo biti preko 2000 dijelova. Najbrža izrada iste makete, kolega maketar iz Australije, trajala je 9 mjeseci. Radio je 6 sati dnevo. Ja radim kad sam raspoložen i kad ne brljam, pa će potrajati.
Koristan podatak, koji nisam spomenuo, za one koji nisu znali. Vosperi su bili drveni brodovi - križna (ukrštena ) gradnja, ili kak veli Štef: Diagonal built.
Spašavanje od zaborava. Kod nas bi ga skurili.
Vosper iz kutije ima cca 900 plastičnih dijelova, gotovo 2/3 trbao bi zamjeniti jetkovinom. Nisam točno mogao prebrojiti, ali mislim da bi u finišu trbalo biti preko 2000 dijelova. Najbrža izrada iste makete, kolega maketar iz Australije, trajala je 9 mjeseci. Radio je 6 sati dnevo. Ja radim kad sam raspoložen i kad ne brljam, pa će potrajati.
Koristan podatak, koji nisam spomenuo, za one koji nisu znali. Vosperi su bili drveni brodovi - križna (ukrštena ) gradnja, ili kak veli Štef: Diagonal built.
Spašavanje od zaborava. Kod nas bi ga skurili.
-
Gdje nabavljaš jetkovinu?
I imaš pravo: kod nas bi ga skurili!
I imaš pravo: kod nas bi ga skurili!
Dida- Kontraadmiral
-
Kina. Griffon models. Photo etching upgrade set za Vospera, cijena 169,99 US $.
Ostalo, drugi dobavljači : Poljska, Slovačka, UK ...
Ostalo, drugi dobavljači : Poljska, Slovačka, UK ...
-
Blaženi internet! Nema toga što ne možeš nabaviti, samo treba naći.
Dida- Kontraadmiral
-
Projekt treba početi na vrijeme, a ne tražiti kad ti zatreba neki dio. Prko e-baya je daleko skuplje nego kod proizvođača. Možeš se cijenkati a bonus je free shipment. Jedina je mana što dostava traje i do mjesec dana - u EU putuje kontejnerima.Prednost je što cijenu možeš spustiti i do 50% ako si stalan kupac i ako si uporan ( naporan ).
-
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Stranica 1 / 2.