Latest topics
» WESTLAWN Institute of Marine Technologyby tuan_jim pon stu 04 2024, 20:45
» Intervju sa g. Željkom Skomeršićem za portal "Nautička patrola"
by moto-klasika sub lis 19 2024, 19:24
» Hayling Hoy
by livio pet ruj 27 2024, 21:40
» "Dani u Vali" - 2024.
by tuan_jim sri ruj 18 2024, 20:17
» Koncesije vezova posebno za drvene brodove
by tuan_jim uto ruj 17 2024, 21:40
» NOVA KNJIGA pred izdavanjem - "Stogodišnjaci iz našeg mula"
by Zaleksi uto ruj 10 2024, 13:26
Tradicijske barke moje vale
3 posters
Stranica 1 / 1.
Tradicijske barke moje vale
Dvadesetak i više godina uz obaveznu jutarnju kavicu pratim događaje u Rabačkoj uvali-na Rivi.Nekad ribarsko mjesto sa drvenim brodicama pretvorilo se u turističko mjesto sa brodicama od plastike i slično.Vjerujem da i ostala primorska mjesta dijele istu sudbinu. Malo kasnim ali pokušati ću sačuvati i prikazati ostatke drvene brodogradnje i sve što je u vezi toga iz Rabačke vale.Tema nije nimalo razrađena već kako uspijem prema mojim mogućnostima zabilježiti.
Mislim Tomislave da i Dida je ponešto kriv,mogao je otvoriti forum pred tridesetak godina,kad je tradicijskih barki bilo malo više,nego treba uzeti fotić,metar,blok i olovku i na posao,pa koliko i kada stignemo.
Ipak o temi očekujem Vaš komentar.
Mislim Tomislave da i Dida je ponešto kriv,mogao je otvoriti forum pred tridesetak godina,kad je tradicijskih barki bilo malo više,nego treba uzeti fotić,metar,blok i olovku i na posao,pa koliko i kada stignemo.
Ipak o temi očekujem Vaš komentar.
Nonić- Porucnik korvete
-
Član od : 28.07.2013
Sjedište : Rabac
Re: Tradicijske barke moje vale
Nonić, ideja ti je odlična, nadam se da ćeš uspjeti skupiti građu s kojom ćeš biti zadovoljan. Ako budeš ti, bit ćemo i mi. :
I preuzimam krivnju za kasno osnivanje foruma. Što je, je.
I preuzimam krivnju za kasno osnivanje foruma. Što je, je.
Dida- Kontraadmiral
-
Član od : 20.07.2013
Dob : 83
Sjedište : Sisak
Evo nekoliko slika iz prošlosti i sadašnjosti:
[You must be registered and logged in to see this image.]
U sljedećem javljanju pokušat ćemo prikazati detaljnije današnje tradicijske brodice iz popložaja A i B,naravno pravi original se u potpunosti ne može prikazati,nove tehnologije,oprema i namjena istih uzela je svoj danak.
Opaska:Na zadnjoj slici umjesto položaj A treba stajati položaj B
U sljedećem javljanju pokušat ćemo prikazati detaljnije današnje tradicijske brodice iz popložaja A i B,naravno pravi original se u potpunosti ne može prikazati,nove tehnologije,oprema i namjena istih uzela je svoj danak.
Opaska:Na zadnjoj slici umjesto položaj A treba stajati položaj B
Nonić- Porucnik korvete
-
Evo,nastavlja se:
Tradicijska barka-Položaj A
Ova pasara dužine 5,9 m,izrađene 1988.u Krku samo po materijalu gradnje,drvu,spada pod tradicijske barke pa za detalje,eventualno u nekoj drugoj temi.
Tradicijska barka-Položaj B
Izrađena daleke 1886.god, vjerovatno ima daleko burniju povijest nego što je pokazano na prikazanim slikama i datim karakteristikama
Godina izrade:1886.-Stari Grad
Dužina:29,6 m,Širina:5,7 m
Inače prošlih godina vodio se kao brod za prijevoz tekućeg tereta,ali nakon zadnje rekonstrukcije radi kao brod za prijevoz putnika,sada registriran u Rapcu.
Evo dvije slike,preuzete sa interneta,prikazuje brod prije posljedne rekonstrukcije.
Dalnje slike su snimljene sa rabačke rive i samo oni detalji,po mom mišljenju,koji imaju nekakve veze sa izvornim brodom.
Tradicijska barka-Položaj A
Ova pasara dužine 5,9 m,izrađene 1988.u Krku samo po materijalu gradnje,drvu,spada pod tradicijske barke pa za detalje,eventualno u nekoj drugoj temi.
Tradicijska barka-Položaj B
Izrađena daleke 1886.god, vjerovatno ima daleko burniju povijest nego što je pokazano na prikazanim slikama i datim karakteristikama
Godina izrade:1886.-Stari Grad
Dužina:29,6 m,Širina:5,7 m
Inače prošlih godina vodio se kao brod za prijevoz tekućeg tereta,ali nakon zadnje rekonstrukcije radi kao brod za prijevoz putnika,sada registriran u Rapcu.
Evo dvije slike,preuzete sa interneta,prikazuje brod prije posljedne rekonstrukcije.
Dalnje slike su snimljene sa rabačke rive i samo oni detalji,po mom mišljenju,koji imaju nekakve veze sa izvornim brodom.
Nonić- Porucnik korvete
-
E, vidiš, to su prave fotografije. Odlično se vide detalji. Šteta što je kosnik odpiljen.
Dida- Kontraadmiral
-
Član od : 20.07.2013
Dob : 83
Sjedište : Sisak
U predhodnom javljanju u karakteristikama tradicijskih barki-položaj B treba da stoji Dužina 20,6 m a ne kako je greškom navedeno 29,6 m
Evo na kraju pogledajmo ambijent male plaže u Rapcu pred 100 god.i kako to izgleda danas sa posljednom tradicijskom drvenom barkom sa tog dijela vale.To je pasara dužine 5.2 m izrađene u Labinu 1976.god.
Evo na kraju pogledajmo ambijent male plaže u Rapcu pred 100 god.i kako to izgleda danas sa posljednom tradicijskom drvenom barkom sa tog dijela vale.To je pasara dužine 5.2 m izrađene u Labinu 1976.god.
Nonić- Porucnik korvete
-
Dobra večer ,
evo po prvi put se javljam na ovaj forum te pozdravljam sve članove i zaljublenike u brodogradnju,te svaka čast na ovim starim i novim fotografijama.pozdrav iz Dubrovnika.
evo po prvi put se javljam na ovaj forum te pozdravljam sve članove i zaljublenike u brodogradnju,te svaka čast na ovim starim i novim fotografijama.pozdrav iz Dubrovnika.
crni- Pozornik
-
Član od : 12.01.2014
Dob : 49
Sjedište : Dubrovnik
Similar topics
» Tradicijske barke
» Brodovi i barke na starim slikama primorskih gradova i mjesta
» Vjetar Mediterana - Tradicijske barke Jadrana, autora Luciana Kebera
» LA COURONE 1636-NESTO MOJE STARIJE
» Pasara
» Brodovi i barke na starim slikama primorskih gradova i mjesta