Latest topics
» WESTLAWN Institute of Marine Technologyby tuan_jim pon stu 04 2024, 20:45
» Intervju sa g. Željkom Skomeršićem za portal "Nautička patrola"
by moto-klasika sub lis 19 2024, 19:24
» Hayling Hoy
by livio pet ruj 27 2024, 21:40
» "Dani u Vali" - 2024.
by tuan_jim sri ruj 18 2024, 20:17
» Koncesije vezova posebno za drvene brodove
by tuan_jim uto ruj 17 2024, 21:40
» NOVA KNJIGA pred izdavanjem - "Stogodišnjaci iz našeg mula"
by Zaleksi uto ruj 10 2024, 13:26
Dubrovački galijun
3 posters
Stranica 1 / 1.
Dubrovački galijun
Nakon kraćeg "izleta" u strojarstvo (mali Stirlingov motor je proradio - dosta slabašno, ali ipak se vrti) vraćam se na početak.
Na "starinski" način počeo sam raditi dubrovački galijun (prema nacrtu ing. Stijepa Osghiana - iz Pomorskog muzeja u Dubrovniku). Poklon prema želji budućih udomitelja.
Temperatura je -5, puše jaka bura, ali u škveru se radi.
Pozdrav,Andro
Na "starinski" način počeo sam raditi dubrovački galijun (prema nacrtu ing. Stijepa Osghiana - iz Pomorskog muzeja u Dubrovniku). Poklon prema želji budućih udomitelja.
Temperatura je -5, puše jaka bura, ali u škveru se radi.
Pozdrav,Andro
andro2- Skupnik
-
Član od : 28.02.2015
Dob : 74
Sjedište : Dubrovnik
Re: Dubrovački galijun
Ma, glavno je da ti je u škveru toplo.
Imaš dobru konstrukciju za pridržavanje galijuna. Prvi put vidim takvo riješenje.
Imaš dobru konstrukciju za pridržavanje galijuna. Prvi put vidim takvo riješenje.
Dida- Kontraadmiral
-
Član od : 20.07.2013
Dob : 83
Sjedište : Sisak
Ova konstrukcija je "univerzalna" i uglavnom služi za povremene provjere dimenzija i simetrije. Iz priloženog se vidi da ne planiram raditi ništa veće od galijuna.
Inače, najviše radim "iz ruke i na koljenu", a po radionici rasporedim nekoliko "ležaja" da mi maketa uvijek bude pri ruci (na banku, uz cirkular, uz nacrte i sl.)
Pozdrav, Andro
Inače, najviše radim "iz ruke i na koljenu", a po radionici rasporedim nekoliko "ležaja" da mi maketa uvijek bude pri ruci (na banku, uz cirkular, uz nacrte i sl.)
Pozdrav, Andro
andro2- Skupnik
-
Andro, lijepo je vidjeti da se radi.
Vidio sam kod tebe lijepog alata što si napravio. Mi mlađi (maketari) ništa ne možemo bez alata dok stara škola nema stim problema, prvo se pravi alat . Mogao bi nam još pokazati .. koju sliku ????
Vidio sam kod tebe lijepog alata što si napravio. Mi mlađi (maketari) ništa ne možemo bez alata dok stara škola nema stim problema, prvo se pravi alat . Mogao bi nam još pokazati .. koju sliku ????
Matija- Administrator
-
Član od : 06.02.2014
Dob : 61
Sjedište : Njivice / Krk
Jeli se ono reče: "Bila je ovdje.."
"..a ja sam samo skinuo višak."
Sad još treba "samo" staviti jarbole, konope i jedra.
"..a ja sam samo skinuo višak."
Sad još treba "samo" staviti jarbole, konope i jedra.
andro2- Skupnik
-
Andro,
ovo je munjevito "izraslo". Škrto čuvaš detalje??
Odlično izgleda!
No nije li ta "pulena" prevelika?? Zamišljam komad drveta od kojeg je napravljena na stvarnom brodu, koliki bi bio..
ovo je munjevito "izraslo". Škrto čuvaš detalje??
Odlično izgleda!
No nije li ta "pulena" prevelika?? Zamišljam komad drveta od kojeg je napravljena na stvarnom brodu, koliki bi bio..
Matija- Administrator
-
Ima još slika, ali ih nisam stigao staviti (radim "punom parom").
Pulena je možda malo velika, ali tu je srebrena Navicela poslužila kao "inspiracija". S druge strane, kad vidiš pulene po muzejima - možda i nije prevelika.Sve sam radio po kopiji jednog od prvih Osghianovih nacrta. (mislim da je on po tome nacrtu radio galijun koji je u Pomorskom muzeju). Kad bolje pogledaš omjere npr. visine vrata, razme, palube - ispada da bi se moglo raditi i o galijunčiću ( npr. Godspeed, Halfmoon). Nije isključeno da je pedesetih godina prošlog stoljeća on nabavio nacrte izvana pa ih malo preuredio i da nije previše vodio računa o mjerilima.
Zato "neki kolege" i kažu da se radi o komadima namještaja a ne o maketama.
Pulena je možda malo velika, ali tu je srebrena Navicela poslužila kao "inspiracija". S druge strane, kad vidiš pulene po muzejima - možda i nije prevelika.Sve sam radio po kopiji jednog od prvih Osghianovih nacrta. (mislim da je on po tome nacrtu radio galijun koji je u Pomorskom muzeju). Kad bolje pogledaš omjere npr. visine vrata, razme, palube - ispada da bi se moglo raditi i o galijunčiću ( npr. Godspeed, Halfmoon). Nije isključeno da je pedesetih godina prošlog stoljeća on nabavio nacrte izvana pa ih malo preuredio i da nije previše vodio računa o mjerilima.
Zato "neki kolege" i kažu da se radi o komadima namještaja a ne o maketama.
andro2- Skupnik
-
... nema veze, komad, ali dobar
Slike ipak čekamo ....
Slike ipak čekamo ....
Matija- Administrator
-
Evo još par slika izrade galijuna. Nije baš da sam dobar fotograf, a ni u biranju osvjetljenja i pozadine nisam jak. Nadam se da se mogu raspoznati faze rada.
Pozdrav, Andro
Pozdrav, Andro
andro2- Skupnik
-
Lijepo. Koje drvo koristiš za oplatu?
Dida- Kontraadmiral
-
Član od : 20.07.2013
Dob : 83
Sjedište : Sisak
Galijun je uglavnom od orahovine. Oplata je od parene kanadske orahovine, kupljene prije petnaestak godina u Dugopolju. Preko društva brodomodelara smo tada kupili dvije debele daske i podijelili ih.
Palube su od oraha iz okolice Dubrovnika. Dio toga stabla sam "spasio" od vlasnika koji ga je planirao iskoristiti za ogrjev. Ograde i razme su od mahagonija (nekadašnja pregrada iz dubrovačkog tramvaja).
Bucjeli su od šljive, a pulena od oskoruše iz dvorišta moga punca iz Dalmatinske zagore.
Znači, ima svega osim drva od kojega su stari Dubrovčani gradili svoje brodove.
Pozdrav, Andro
Palube su od oraha iz okolice Dubrovnika. Dio toga stabla sam "spasio" od vlasnika koji ga je planirao iskoristiti za ogrjev. Ograde i razme su od mahagonija (nekadašnja pregrada iz dubrovačkog tramvaja).
Bucjeli su od šljive, a pulena od oskoruše iz dvorišta moga punca iz Dalmatinske zagore.
Znači, ima svega osim drva od kojega su stari Dubrovčani gradili svoje brodove.
Pozdrav, Andro
andro2- Skupnik
-
Konačno sam uspio završiti nepomičnu oputu. . Dosadan posao. Npr. samo na sartijama ima više od 500 gropova.
Idemo dalje.
Pozdrav, Andro
Idemo dalje.
Pozdrav, Andro
andro2- Skupnik
-
Stranica 1 / 1.