Drveni brodovi - forum
Zdravi bili!

Molim vas, prijavite se ili registrirajte kako biste mogli koristiti sve mogućnosti foruma.
Želim vam ugodno provedeno vrijeme na forumu.

Join the forum, it's quick and easy

Drveni brodovi - forum
Zdravi bili!

Molim vas, prijavite se ili registrirajte kako biste mogli koristiti sve mogućnosti foruma.
Želim vam ugodno provedeno vrijeme na forumu.
Drveni brodovi - forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Latest topics
» WESTLAWN Institute of Marine Technology
by tuan_jim pon stu 04 2024, 20:45

» Intervju sa g. Željkom Skomeršićem za portal "Nautička patrola"
by moto-klasika sub lis 19 2024, 19:24

» Hayling Hoy
by livio pet ruj 27 2024, 21:40

» "Dani u Vali" - 2024.
by tuan_jim sri ruj 18 2024, 20:17

» Koncesije vezova posebno za drvene brodove
by tuan_jim uto ruj 17 2024, 21:40

» NOVA KNJIGA pred izdavanjem - "Stogodišnjaci iz našeg mula"
by Zaleksi uto ruj 10 2024, 13:26

Posjete od 12.05.2018.
Affiliates
free forum

City of Ragusa

3 posters

Go down

City of Ragusa Empty City of Ragusa

Postaj by andro2 uto stu 15 2016, 11:21

Mislim da sam potrošio više vremena na izradi makete u mjerilu 1:15 nego što je trebalo Nikoli Primorcu da uredi City of Ragusa i stigne do Amerike. Rezultat je na ove dvije slike.
Pripremio sam i ostalih dvadesetak fotografija od početka do kraja izrade, ali ih nisam uspio poslagati u slideshow (ili ne kopčam postupak, ili predugo traje pa sam odustao).
Pozdrav, Andro
 City of Ragusa 20_zpssttbmupvCity of Ragusa 23_zpsb3fooppl
andro2
andro2
Skupnik
Skupnik

Hrvatska
Google Chrom
Član od : 28.02.2015
Dob : 74
Sjedište : Dubrovnik
Bez opomene

[Vrh] Go down

City of Ragusa Empty Re: City of Ragusa

Postaj by Dida uto stu 15 2016, 17:38

Zgodan brodić. Smile
Nije važno koliko dugo si ga radio, već da dobro izgleda. A izgleda!
Dida
Dida
Kontraadmiral
Kontraadmiral

Hrvatska
Mozzila Firefox
Član od : 20.07.2013
Dob : 83
Sjedište : Sisak
Bez opomene

[Vrh] Go down

Postaj by Nonić uto stu 15 2016, 20:55

Bravo Andro,još kad bi nekako ubacili onih dvadesetak slika,bilo bi super.Koje su osnovne dimenzije ove barke.Je li to,nešto se prisjećam.ona barka koja je bila izložena u nekom engleskom muzeju i uništena tijekom rata?
Nonić
Porucnik korvete
Porucnik korvete

Hrvatska
Mozzila Firefox
Član od : 28.07.2013
Sjedište : Rabac
Bez opomene

[Vrh] Go down

Postaj by andro2 sri stu 16 2016, 21:39

Nadam se da ću uskoro staviti sve slike koje sam pripremio.
Za sada evo nekoliko rečenica o City-ju of Ragusa:
Postoji dosta tekstova o putovanju kapetana Nikole Primorca od Liverpoola do Amerike i nazad. Osim što su vijesti o putovanju objavljivane u tadašnjem dnevnom tisku u Engleskoj i Americi, svoje viđenje cijele te avanture su objavljivali i neki naši pomorci i novinari tijekom XX vijeka. Također, u Bostonu je objavljen i brodski dnevnik s detaljnim opisom putovanja do Amerike, ali taj tekst nisam uspo nabaviti. Ja mislim da je avantura kapetana Primorca najkvalitetnije prikazana u jednom od poglavlja knjige A Speck on the Sea Williama H. Longyarda (cijelu knjigu sam „skinuo“ na internetu 2014.godine). U Pomorskom muzeju u Dubrovniku sam prije nekoliko godina doznao da se radi na stručnoj obradi cijele priče, ali mislim da ta disertacija još nije gotova.
Jedina fotografija City of Raguse je otisnuta na kartonskoj posjetnici koju su prodavali u rujnu 1870.u Bostonu i na omotu brošure The thrilling log of the little boat koju je izdao bostonski The pilot press 1870.godine.
Pored fotografija ne bi trebalo zanemariti ni ilustracije objavljene u raznim novinama (posebno kada se zna da su tadašnji crtači bili dosta precizni kada su crtali detalje broda). Na tim crtežima se vide i neke razlike, a ja mislim da se je radilo o usavršavanjima učinjenima za vrijeme testiranja broda prije polaska na putovanje. Kad se je poslije pisalo o cijeloj avanturi, onda su u novine „ubacivane“ bilo koje slike do kojih se je moglo doći.
Ono što se u svim tekstovima spominje je da je kap. Primorac kupio rashodovani čamac za spašavanje tipa "whaler", preklopne gradnje, odličnih karakteristika, s „dva pramca“, dugog i dosta plitkog trupa, dug 20 stopa (6,02 m), širok 6 stopa (1,83 m) i visine palube 2 stope i 10 inča (0,86 m). Na „whaler“ je postavljena paluba u cijeloj duljini, napravljena kabina i podignuta bočna oplata. Ugrađena su dva jarbola i jedra "yawl rigged" ili "ketch riggid" (kako navodi Longyard), a ja vjerujem da su kap. Primorac i Buckley zamislili nešto između toga.
Kako su dimenzije trupa precizno navedene, usporedio sam ih sa "whalerima" raznih veličina i oblika koje je za mornaričke potrebe propisivao engleski Admiralitet ( The BOATS of MEN of WAR – Commander W.E. MAY) i „whalerima“ prikazanim u The Story of Sail – Veres Laszlo & Richard Woodman. Kada sam pronašao linije trupa koje najbolje odgovaraju zadanim dimenzijama izradio sam „radionički“ nacrt u Auto cad-u. NAŽALOST, JOŠ NE ZNAM KAKO GA STAVITI UZ OVAJ TEKST.
Kad je riječ o bojama, negdje piše „bijeli brod sa crvenim dnom“, što je moglo biti i kasnije, u vrijeme dok su CITY OF RAGUSA prikazivali po raznim sajmovima, ali meni su najprihvatljivije boje prikazane na  slici iz Pomorskog muzeja u Greenwichu (svijetlo siva s tamno crvenim dnom). Na slici je američka zastava (na mome City-ju ima samo 37 zvjezdica), engleska zastava (jer je City dobio dozvolu za isplovljavanje u Liverpoolu) i plamenac na kome piše CITY OF RAGUSA.
Kada se radi o jedrilju, dosta sam koristio knjige Rigging period ship models – Lennarth Petersson i Masting & rigging – Harold A. Underhill, ali bih najviše volio da sam pri ruci imao nekog iskusnijeg jedriličara (za maketu u mjerilu 1:15 treba staviti svu pomičnu i nepomičnu oputu ali nikad nema dovoljno mjesta za sve bitve i kavije).
Pozdrav, Andro
andro2
andro2
Skupnik
Skupnik

Hrvatska
Google Chrom
Bez opomene

[Vrh] Go down

Postaj by andro2 pet stu 18 2016, 09:35

Evo, ovako sam ja to radio.
Ne znam staviti i nacrt u Auto-cadu, ali ako vam treba mogu ga poslati u att na e-mail. Samo mi pošaljite poruku na andrej.napica@gmail.com.
Pozdrav, Andro

City of Ragusa 1_zps5hdxfsmmCity of Ragusa 2_zpslbv1rkobCity of Ragusa 3_zpsanvicgolCity of Ragusa 4_zpsmnyei4peCity of Ragusa 5_zpsffcmza2eCity of Ragusa 6_zpslmdflzl8City of Ragusa 7_zpskqlijlqpCity of Ragusa 8_zpsil8woogyCity of Ragusa 9_zpsdu7togocCity of Ragusa 11_zpsm0vqkcobCity of Ragusa 12_zpsxyw6jzpmCity of Ragusa 13_zpsqduz181lCity of Ragusa 15_zpsvv2zstc0City of Ragusa 16_zpskbvpvb7wCity of Ragusa 17_zpsmh64gudpCity of Ragusa 18_zpsftth1e0cCity of Ragusa 19_zpsrbppgxp7City of Ragusa 20_zpssttbmupvCity of Ragusa 21_zpsjirtqky3City of Ragusa 22_zpsymmg0fe2City of Ragusa 23_zpsb3fooppl
andro2
andro2
Skupnik
Skupnik

Hrvatska
Google Chrom
Bez opomene

[Vrh] Go down