Latest topics
» WESTLAWN Institute of Marine Technologyby tuan_jim pon stu 04 2024, 20:45
» Intervju sa g. Željkom Skomeršićem za portal "Nautička patrola"
by moto-klasika sub lis 19 2024, 19:24
» Hayling Hoy
by livio pet ruj 27 2024, 21:40
» "Dani u Vali" - 2024.
by tuan_jim sri ruj 18 2024, 20:17
» Koncesije vezova posebno za drvene brodove
by tuan_jim uto ruj 17 2024, 21:40
» NOVA KNJIGA pred izdavanjem - "Stogodišnjaci iz našeg mula"
by Zaleksi uto ruj 10 2024, 13:26
Bluenose 1921.
+6
Nonić
Mladen
kartabon
Tamburash
Epson
Dida
10 posters
Stranica 1 / 2.
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Bluenose 1921.
Bluenose kanadski "fishing and racing schooner" izgrađen u Lunenburg - Nova Scotia 1921. g.
Izgrađen je kao trkači i ribarski brod jer da bi mogao učestvovati na International Fishermen's Trophy - Nova Scotia, morao je biti i aktivni ribarski brod. Poslije sezone ribarenja na Grand Banks of Newfoundland, brodovi su se okupljali za tu utrku. Sljedećih 17 godina pod vodstvom kapetana Angus Walters-a, nije postojao izazivač američki ili kanadski koji je mogao pobijediti Bluenose. Tako je rođena legenda i kanadska ikona.
30-tih godina u brodove su se postavljali motori i Bluenose se više nije isplatila kao ribarica, te je početkom 40-tih prodan "indian trade co. " gdje je prevozio banane, ugalj i sl.
Nasukao se na Haitiju , kod otoka Île-à-Vache u 28.01.1946. i bio je teško oštećen te je prepušten moru i valovima.
Naziv Bluenose (plavi nos), graditelji su dali iz inata jer je to pogrdno ime za ljude tog kraja - zbog hladnoće imaju plave noseve.
Dužina broda: 49 m
Širina: 8 m
Gaz: 5 m
Površina jedara: 1,036 m2
Posada: 22
Istisnina: 258 t
Brod sam napravio u mjerilu 1:50
Evo slika gotovog broda a ako vas bude zanimalo postat ću i slike izrade:
Izgrađen je kao trkači i ribarski brod jer da bi mogao učestvovati na International Fishermen's Trophy - Nova Scotia, morao je biti i aktivni ribarski brod. Poslije sezone ribarenja na Grand Banks of Newfoundland, brodovi su se okupljali za tu utrku. Sljedećih 17 godina pod vodstvom kapetana Angus Walters-a, nije postojao izazivač američki ili kanadski koji je mogao pobijediti Bluenose. Tako je rođena legenda i kanadska ikona.
30-tih godina u brodove su se postavljali motori i Bluenose se više nije isplatila kao ribarica, te je početkom 40-tih prodan "indian trade co. " gdje je prevozio banane, ugalj i sl.
Nasukao se na Haitiju , kod otoka Île-à-Vache u 28.01.1946. i bio je teško oštećen te je prepušten moru i valovima.
Naziv Bluenose (plavi nos), graditelji su dali iz inata jer je to pogrdno ime za ljude tog kraja - zbog hladnoće imaju plave noseve.
Dužina broda: 49 m
Širina: 8 m
Gaz: 5 m
Površina jedara: 1,036 m2
Posada: 22
Istisnina: 258 t
Brod sam napravio u mjerilu 1:50
Evo slika gotovog broda a ako vas bude zanimalo postat ću i slike izrade:
Zadnja promjena: Matija; pon pro 30 2019, 21:26; ukupno mijenjano 2 put/a.
Matija- Administrator
-
Član od : 06.02.2014
Dob : 61
Sjedište : Njivice / Krk
Matija- Administrator
-
Re: Bluenose 1921.
Link na cijeli album
Zadnja promjena: Matija; pon pro 30 2019, 22:03; ukupno mijenjano 1 put.
Matija- Administrator
-
Lijepa maketa, prepuna detalja!
Dida- Kontraadmiral
-
Član od : 20.07.2013
Dob : 83
Sjedište : Sisak
Hvala Dida !
Matija- Administrator
-
Sve je jako ljepo i precizno napravljeno. Pogotovo sve što je 'željezno' na jamborima, bumu, kostniku, a i vitlo je majstorski rad. Pohvale i s moje strane.
Ako mogu pitati, kako ste napravili napis imena broda? Dali je to štampano i ljepljeno ili farbano na oplatu?
Pozdrav,
Epson
Ako mogu pitati, kako ste napravili napis imena broda? Dali je to štampano i ljepljeno ili farbano na oplatu?
Pozdrav,
Epson
Epson- Razvodnik
-
Član od : 27.04.2014
Dob : 54
Sjedište : Koper
Hvala Epson na pohvalama .
U pravu si, ime je štampano pa zaljepljeno na brod.
U pravu si, ime je štampano pa zaljepljeno na brod.
Matija- Administrator
-
Bluenose u izradi:
Matija- Administrator
-
Matija- Administrator
-
Sta reci, koju posluku porat? ;D
Stvarno vrhunski rad. Cestitke na izradi.. Daj ti nama jos slika, da pasemo oci
Stvarno vrhunski rad. Cestitke na izradi.. Daj ti nama jos slika, da pasemo oci
Tamburash- Razvodnik
-
Član od : 01.12.2013
Dob : 38
Sjedište : Osijek
Lijepo! Što drugo reći?
S čime si rezao vrhove nastavaka rebara? Vidim da je rez malo spaljen.
S čime si rezao vrhove nastavaka rebara? Vidim da je rez malo spaljen.
Dida- Kontraadmiral
-
Dida,
vrhove rebara sam rezao sa malom pilicom za bušilicu. Dobije se u onim setovima za brušenje. Mekana je , uvija se i nema "put" ali odreže .
vrhove rebara sam rezao sa malom pilicom za bušilicu. Dobije se u onim setovima za brušenje. Mekana je , uvija se i nema "put" ali odreže .
Matija- Administrator
-
Matija- Administrator
-
Matija iz kojeg je pokušaja ova paluba ovako dobro ispala?
Boja je ko pravi tik dan nakon što ga prebrusiš za skinuti višak gume a i fuge su ko prave.
I madiri ti jako lijepo teku tamo u krmi oko vodene linije,mogao bi proći za kalafata.
Interesantan mi je prelaz oplate na krmeno zrcalo sa malim radijusićem imaš li možda sliku pravog broda da se vidi koliko je to bilo u stvarnosti.Pomoćni čamci vidim da su jedan u drugome pa me zanima dali se je i u originalu skidalo klupe da bi to bilo izvodivo i dali su ti čamci imali kuhana ili piljena rebra?
Inače za rad sve pohvale!
Boja je ko pravi tik dan nakon što ga prebrusiš za skinuti višak gume a i fuge su ko prave.
I madiri ti jako lijepo teku tamo u krmi oko vodene linije,mogao bi proći za kalafata.
Interesantan mi je prelaz oplate na krmeno zrcalo sa malim radijusićem imaš li možda sliku pravog broda da se vidi koliko je to bilo u stvarnosti.Pomoćni čamci vidim da su jedan u drugome pa me zanima dali se je i u originalu skidalo klupe da bi to bilo izvodivo i dali su ti čamci imali kuhana ili piljena rebra?
Inače za rad sve pohvale!
kartabon- Desetnik
-
Član od : 07.06.2014
Katabon,
hvala na pohvalama, inače slijedi još slika, samo uzima dosta vremena pa stavljam po malo.
Palubu sam napravio iz 2. pokušaja, naime nisam ju cijelu napravio kada sam shvatio da sam krenuo sa letvicama iste širine i to baš nije izgledalo kako treba, posebno na krmi:
..onda sam samo pratio nacrt:
Paluba je napravljena od stare trešnje - inače je bila vrata ormara moje mame i stara je oko 80 godina.
Slike pravog broda, ima ih puuuuno, evo nekih:
Bluenose na porinuću 1921.
krma:
hvala na pohvalama, inače slijedi još slika, samo uzima dosta vremena pa stavljam po malo.
Palubu sam napravio iz 2. pokušaja, naime nisam ju cijelu napravio kada sam shvatio da sam krenuo sa letvicama iste širine i to baš nije izgledalo kako treba, posebno na krmi:
..onda sam samo pratio nacrt:
Paluba je napravljena od stare trešnje - inače je bila vrata ormara moje mame i stara je oko 80 godina.
Slike pravog broda, ima ih puuuuno, evo nekih:
Bluenose na porinuću 1921.
krma:
Matija- Administrator
-
nastavak...
Čamci su bili za ribarenje, sa njima su polagali parangale i ribarili, brod je bio "matica". Ovisno o vremenu imali su i jarbol sa jedrom. To je poznati tip čamca - "Grand Banks dory". klupe su se skidale, rebra su piljena.
Ovdje je video takvog čamca:
Nekoliko slika broda gdje se djelomično vidi Dory:
Čamci su bili za ribarenje, sa njima su polagali parangale i ribarili, brod je bio "matica". Ovisno o vremenu imali su i jarbol sa jedrom. To je poznati tip čamca - "Grand Banks dory". klupe su se skidale, rebra su piljena.
Ovdje je video takvog čamca:
Nekoliko slika broda gdje se djelomično vidi Dory:
Matija- Administrator
-
Kalafat Matija,pa kako ti kao bodul možeš svaku palubu raditi dvaput,znaš koji je to trošak
Trešnja stvarno po boji odlično interpretira friško obrađeni tik.Kasnije tik dobije svjetlosivu boju ali i ovako je OK.
Vidim da između oplate i zrcala na pravom brodu izražen brid(za razliku od makete) pa mi to štima.Štima mi i da su na čamcima pilana rebra(ustvari ti čamci su batane) jer da su okruglog uzvoja i kuhana rebra vjerovatno ne bi zadržali oblik bez klupa.
Trešnja stvarno po boji odlično interpretira friško obrađeni tik.Kasnije tik dobije svjetlosivu boju ali i ovako je OK.
Vidim da između oplate i zrcala na pravom brodu izražen brid(za razliku od makete) pa mi to štima.Štima mi i da su na čamcima pilana rebra(ustvari ti čamci su batane) jer da su okruglog uzvoja i kuhana rebra vjerovatno ne bi zadržali oblik bez klupa.
kartabon- Desetnik
-
Član od : 07.06.2014
Možda je razlog što sam rastrošni slavonac .
Brid između zrcala i oplate je na slikama vidljiv. Kada sam radio brod, nisam ih imao pa sam radio prema nacrtu gdje se to nije isticalo.
U knjizi koja je nastala iz dokumenata prilikom izgradnje BluenoseII 1963. g. ima dosta crteža broda, evo nekih:
Izgradnja trupa, ako Vas zanima, može se pogledati:
Bluenose 2
Brid između zrcala i oplate je na slikama vidljiv. Kada sam radio brod, nisam ih imao pa sam radio prema nacrtu gdje se to nije isticalo.
U knjizi koja je nastala iz dokumenata prilikom izgradnje BluenoseII 1963. g. ima dosta crteža broda, evo nekih:
Izgradnja trupa, ako Vas zanima, može se pogledati:
Bluenose 2
Matija- Administrator
-
Matija- Administrator
-
Predobro! Metalni detalji su mi za 5+.
Dida- Kontraadmiral
-
Hvala Dida, evo još radova od metala:
Naravno da sam sklon praviti nešto više puta
- ovo je bio prvi pokušaj:
Naravno da sam sklon praviti nešto više puta
- ovo je bio prvi pokušaj:
Matija- Administrator
-
Izrada vitla:
...nije još gotovo ...
...nije još gotovo ...
Matija- Administrator
-
Ludilo
Kako dobiješ ovakvu patinu
Mladen- Preminuo
-
Član od : 22.01.2014
Sjedište : Zagreb
Nego Matija,možda manje pratim forum i nisam u toku,dali izrađuješ ove okove i strojeve sa nekih nacrta-skica ili izvlačiš rješenja sa gledanje slika.
Iskrene čestitke na dosadašnjem prikazima,to su već profesionalne vode.
Nonić- Porucnik korvete
-
Član od : 28.07.2013
Sjedište : Rabac
Mladen je napisao/la:Ludilo
... o patinama smo na ovom forumu dosta raspravljali. Konkretno sam koristio "pariser Oxid" koji je nabavljen u ZG u nekoj trgovini koja radi opskrbu zlatara (mogu i naći adresu). 1 dcl je koštao 320 kn i svakim otvaranjem bočice samo bi nestajao jer je jako hlapljiv. Sa njim je odlično raditi jer tamnjenje traje svega nekoliko sekundi ali je skuuuupo. Na ebay-u postoji više vrsta tekućina za bruniranje oružja a također i hobby shop-ova gdje prodaju jeftinije tekućine i sredstva.
Pariser oxid
Nonić je napisao/la:Nego Matija,možda manje pratim forum i nisam u toku,dali izrađuješ ove okove i strojeve sa nekih nacrta-skica ili izvlačiš rješenja sa gledanje slika.
Nonić, hvala na čestitkama.. Sve je uglavnom skinuto sa nacrta, dodatno sam nabavio knjige koje opisuju opremu tih brodova jer u nacrtima se teže vide neki detalji na jarbolima i sl.
Matija- Administrator
-
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Stranica 1 / 2.