Latest topics
» WESTLAWN Institute of Marine Technologyby tuan_jim pon stu 04 2024, 20:45
» Intervju sa g. Željkom Skomeršićem za portal "Nautička patrola"
by moto-klasika sub lis 19 2024, 19:24
» Hayling Hoy
by livio pet ruj 27 2024, 21:40
» "Dani u Vali" - 2024.
by tuan_jim sri ruj 18 2024, 20:17
» Koncesije vezova posebno za drvene brodove
by tuan_jim uto ruj 17 2024, 21:40
» NOVA KNJIGA pred izdavanjem - "Stogodišnjaci iz našeg mula"
by Zaleksi uto ruj 10 2024, 13:26
Sidro??? (Štitno sidro)
2 posters
Stranica 1 / 1.
Sidro??? (Štitno sidro)
Koji je ovo vrag? Nalazi se u dvorištu Pomorskog muzeja u Rijeci.
stari- Porucnik fregate
-
Član od : 28.08.2013
Dob : 78
Sjedište : Kastav
Štitno sidro
Štitno sidro ( Langstonovo sidro ) - upotrebljava se za sidrenje velikih plutača u pjeskovitom i muljevitom dnu. Ukopava se na način da se ispod njega cijevima pumpa voda (more) pod velikim pritiskom, tako da štit polagano tone na traženu dubinu ukopa. Tada se izvuku cijevi, a morske struje u najkraće vrijeme izravnaju pijesak nad njime.
Sada pnovo gledam, i ne znam da li je to sjena ili puknuti štit. A kaj, ak nije puknuti već oruginal.???
Onda je to Anger anchor za sidrenje platformi, negde se zove Screwpile iliti screw anchor. Njega pak platforma s drillom uvrće u dno, vadi se šipka ( vidim utor na fotki), a sototajeri škope kadenu.
Sada pnovo gledam, i ne znam da li je to sjena ili puknuti štit. A kaj, ak nije puknuti već oruginal.???
Onda je to Anger anchor za sidrenje platformi, negde se zove Screwpile iliti screw anchor. Njega pak platforma s drillom uvrće u dno, vadi se šipka ( vidim utor na fotki), a sototajeri škope kadenu.
Tomislav Viljetić- Preminuo
-
Član od : 27.07.2013
Dob : 77
Sjedište : Zagreb
Re: Sidro??? (Štitno sidro)
Kada se ponovo spustim do grada, razgrnuti ću travu i poslikati detaljnije. Inače, čini mi se da je ovo drugo objašnjenje logičnije s obzirom da se može nataknuti neki "ključ" za uvrtanje i ukopavanje.
stari- Porucnik fregate
-
Član od : 28.08.2013
Dob : 78
Sjedište : Kastav
Stranica 1 / 1.