Latest topics
» WESTLAWN Institute of Marine Technologyby tuan_jim pon stu 04 2024, 20:45
» Intervju sa g. Željkom Skomeršićem za portal "Nautička patrola"
by moto-klasika sub lis 19 2024, 19:24
» Hayling Hoy
by livio pet ruj 27 2024, 21:40
» "Dani u Vali" - 2024.
by tuan_jim sri ruj 18 2024, 20:17
» Koncesije vezova posebno za drvene brodove
by tuan_jim uto ruj 17 2024, 21:40
» NOVA KNJIGA pred izdavanjem - "Stogodišnjaci iz našeg mula"
by Zaleksi uto ruj 10 2024, 13:26
L'Etoile
5 posters
Stranica 1 / 1.
L'Etoile
Ispuna je od materijala trgovačkog naziva "termanto".
Zadnja promjena: Roland; ned lip 01 2014, 14:29; ukupno mijenjano 1 put.
Roland-
Član od : 06.01.2014
Dob : 58
Sjedište : Lovran
Roland-
Termanto
Tražio sam taj Termanto u Exco-u u Sisku. Nemaju ga, nisu nikad čuli za njega. Exco, inače, prodaje građevinski materijal. U kojem tipu trgovina bi to trebalo tražiti? Je li Termanto srodnik poliuretanske pjene?Roland je napisao/la:Ispuna je od materijala trgovačkog naziva "termanto".
Dida- Kontraadmiral
-
Član od : 20.07.2013
Dob : 83
Sjedište : Sisak
Re: L'Etoile
Dida je napisao/la:
Tražio sam taj Termanto u Exco-u u Sisku. Nemaju ga, nisu nikad čuli za njega. Exco, inače, prodaje građevinski materijal. U kojem tipu trgovina bi to trebalo tražiti? Je li Termanto srodnik poliuretanske pjene?
Nešto se sjećam,počelo je pred 40.tak godina pod trgovačkim nazivom Airex.Kasnije se mogao kupovati u Italiji pod nazivom termanto.Ekspandirani PVC.Mnogo se upotrebljavao za sendviđ konstrukciju u maloj brodograbnji.
'
Nonić- Porucnik korvete
-
Član od : 28.07.2013
Sjedište : Rabac
Nema mi druge nego put pod noge, pa u Rijeku po Termanto. Moram prije malo proguglati "ekspandirani PVC", možda ima negdje bliže.
Dida- Kontraadmiral
-
Ako je to forex (expandirani PVC) može se naći u Zagrebu.Upotrebljavao sam ga u izradi reklama (podnice za slova) prije dosta godina, a u zadnje vrijeme kao zaštitu od dodirnog napona u razvodnim ormarima umjesto pertinaksa pošto je forex samougasan.Ako gos.Roland potvrdi da je to to naćićemo gdje ima u Zagrebu,a vjerujem da se i u Sisku rade reklame pa bi se našlo kod nekog majstora kakvih komadića.Sa forexsom sam se susretao u debljinama 3mm,5mm i 10 mm
Mladen- Preminuo
-
Član od : 22.01.2014
Dob : 61
Sjedište : Zagreb
Mladene, molim te baci pogled na ovu stranicu: Foreks. Kako se foreks obrađuje? Šmirgl papirom, turpijicom - jesi li probao?
Dida- Kontraadmiral
-
Mozda bi bilo najbolje da nam Roland da malo vise informacija o materijalima koje koristi za izradu oplate, pod kojim imenom je i gdje se moze nabaviti. Mozda neki mali tutorial i tips and tricks Jako me zainteresirao taj nacin izrade, te bi se svakako u iducem projektu okusao u takvom nacinu izrade...
Tamburash- Razvodnik
-
Član od : 01.12.2013
Dob : 38
Sjedište : Osijek
Koliko sam ga ja koristio rezao sam ga cirkularom, ubodnom pilom a tanki forex čak režem i skalperom.Dodatna obrada sa turpijom a u mom poslu nije bilo potrebe za šmirglanjem tako da neznam.Imam kod kuće komadiće od 3mm pa mogu probati sutra pošto nisam kod kuće.Mislim da bi ipak trebali pričekati potvdu od Rolanda dali je to taj materijal.Forex izgledom podsjeća na plexi ali nemjerljivo mekši
Mladen- Preminuo
-
Plexi
Kada kažeš "plexi", misliš li na pleksiglas?Mladen je napisao/la:... Forex izgledom podsjeća na plexi ali nemjerljivo mekši
Dida- Kontraadmiral
-
Da, mislim na pleksiglas ali plexi je tvrdi materijal a forex mekan.Oba materijala se koriste za izradu svjetlećih reklama.Plexi je jako krut materijal i nemože se rezati skalpelom za razliku od forexa.
Mladen- Preminuo
-
Termanto se koristi u maloj brodogradnji (sendvich sistem) stavlja se između vanjskog dijela plastike i unutarnjeg zbog čvrstoce i izolacije kupuje se u plocama 2x1m ima ga u zg sutra ću potražit ime firme koja ga prodaje
RADI SE O MALO MODERNIJEM PRISTUPU MAKETARSTVU.
Nekima se to sviđa, oni stariji preferiraju samo drvo, onda se rasuši popuca itd.
Ovim načinom izgradnje vijek trajanja makete nadživit će svih nas tamo negdje 2358. godine ako nekome dođe u ruke ova maketa, čudit će se da je još cijela a god proizvodnje 2014.!
Idemo redom: nije stirodur nego termanto!!! Ne otapa ga niti jedna smola. Furnir lijepim epoxy lijepilom kojeg sam namiješam epoxy+mikrobalon+aerosil. To su najmoderniji materijali koji se koriste u brodogradnji tipa AMERICAN cup, vjerojatno ste vidjeli najnovije katamarane.
Trup, tj termanto, mazati samo smolom nema koristi, dobila bi se samo kora koja bi pucala kod svakog malo jačeg pritiska. Znači, dovoljno je 2 super tanka sloja ROVINGA; to je ona fina mrežica, vidi se na slikama u početku gradnje!
Da trup bude čvrst kao čelik, naravno, ja ga još zapečem na 80 stupnjeva 8 sati, što je kod epoxy smole vrlo preporučljivo...
Koliko god to izgleda komplicirano na kraju se isplati.
RADI SE O MALO MODERNIJEM PRISTUPU MAKETARSTVU.
Nekima se to sviđa, oni stariji preferiraju samo drvo, onda se rasuši popuca itd.
Ovim načinom izgradnje vijek trajanja makete nadživit će svih nas tamo negdje 2358. godine ako nekome dođe u ruke ova maketa, čudit će se da je još cijela a god proizvodnje 2014.!
Idemo redom: nije stirodur nego termanto!!! Ne otapa ga niti jedna smola. Furnir lijepim epoxy lijepilom kojeg sam namiješam epoxy+mikrobalon+aerosil. To su najmoderniji materijali koji se koriste u brodogradnji tipa AMERICAN cup, vjerojatno ste vidjeli najnovije katamarane.
Trup, tj termanto, mazati samo smolom nema koristi, dobila bi se samo kora koja bi pucala kod svakog malo jačeg pritiska. Znači, dovoljno je 2 super tanka sloja ROVINGA; to je ona fina mrežica, vidi se na slikama u početku gradnje!
Da trup bude čvrst kao čelik, naravno, ja ga još zapečem na 80 stupnjeva 8 sati, što je kod epoxy smole vrlo preporučljivo...
Koliko god to izgleda komplicirano na kraju se isplati.
Roland-
Termanto
Evo što se može naći o Termantu:
Polyvinylchloride (PVC) foam: This is a type of rigid foam that cannot be cut with hot wire apparatus. The foam is available under different trade names (i.e. Termanto, Divinycell or Conticell) and comes with the weight densities of 30 – 400 kg/m3.
PVC foams can be sawn manually into smaller pieces of different shape and size and they are normally being used as sandwich materials for building full-size items such as the gliders etc.
Google prijevod, malo dotjeran:
Polivinilklorid (PVC) pjena: To je vrsta pjene koja se ne može rezati s aparatom s vrućom žicom. Pjena je dostupna pod slijedećim trgovačkim nazivima: Termanto, Divinycell ili Conticell i ima gustoću 30-400 kg/m3.
Komadi PVC pjene mogu biti ručno razrezani na manje komade različitog oblika i veličine, a obično se koriste u izradi sendvič materijala za izgradnju dijelova za proizvode poput jedrilica i sl.
O toj pjeni ima više ovdje (ali na engleskom ): PVC pjene.
Polyvinylchloride (PVC) foam: This is a type of rigid foam that cannot be cut with hot wire apparatus. The foam is available under different trade names (i.e. Termanto, Divinycell or Conticell) and comes with the weight densities of 30 – 400 kg/m3.
PVC foams can be sawn manually into smaller pieces of different shape and size and they are normally being used as sandwich materials for building full-size items such as the gliders etc.
Google prijevod, malo dotjeran:
Polivinilklorid (PVC) pjena: To je vrsta pjene koja se ne može rezati s aparatom s vrućom žicom. Pjena je dostupna pod slijedećim trgovačkim nazivima: Termanto, Divinycell ili Conticell i ima gustoću 30-400 kg/m3.
Komadi PVC pjene mogu biti ručno razrezani na manje komade različitog oblika i veličine, a obično se koriste u izradi sendvič materijala za izgradnju dijelova za proizvode poput jedrilica i sl.
O toj pjeni ima više ovdje (ali na engleskom ): PVC pjene.
Dida- Kontraadmiral
-
Stranica 1 / 1.