Latest topics
» WESTLAWN Institute of Marine Technologyby tuan_jim pon stu 04 2024, 20:45
» Intervju sa g. Željkom Skomeršićem za portal "Nautička patrola"
by moto-klasika sub lis 19 2024, 19:24
» Hayling Hoy
by livio pet ruj 27 2024, 21:40
» "Dani u Vali" - 2024.
by tuan_jim sri ruj 18 2024, 20:17
» Koncesije vezova posebno za drvene brodove
by tuan_jim uto ruj 17 2024, 21:40
» NOVA KNJIGA pred izdavanjem - "Stogodišnjaci iz našeg mula"
by Zaleksi uto ruj 10 2024, 13:26
Trabakul Mosor
+5
Tomislav Viljetić
Dida
Nonić
Hrvoje
2milimetra
9 posters
Stranica 1 / 1.
2milimetra- Pozornik
-
Član od : 06.10.2013
Dob : 55
Sjedište : Split-Rogoznica
Re: Trabakul Mosor
Lijepo napravljena maketa. Dopadaju mi se, između ostalog, detalji kojima si posvetio mnogo pažnje.
Lijepa maketa.Po kojim si nacrtima radio i u kojem mjerilu?
Nonić- Porucnik korvete
-
Član od : 28.07.2013
Sjedište : Rabac
Lijepa maketa. Je li to orahovo drvo? Dopada mi se što nisi bojom pokrio većinu makete. Malo razmišljam o orjentaciji bucela u parancima za dizanje floka i jedara.
Dida- Kontraadmiral
-
Član od : 20.07.2013
Dob : 83
Sjedište : Sisak
Od drveta korišteno : mahagonij, bukva, hrast , kasnije malo tonirano sa lazurom oraha da se istakne drvo
Nacrt je od MMM ali dosta je manjkav i sa greškama pa je bilo prilično preinaka.
Nacrt je od MMM ali dosta je manjkav i sa greškama pa je bilo prilično preinaka.
2milimetra- Pozornik
-
Kozjak, Perun i Mosor
Malo razmišljam o orjentaciji bucela u parancima za dizanje floka i jedara.
Ja puno razmišljam kako su malom Marinku prodali nevaljali nacrt trabakula. Nije za vraga, da je uzeo i kompletnu opremu palube i snasti s takelažom ? Ma zamisli ti paranak o timuna lieva, koja bi ga trbala dizati iz mora, a ona ga tira ulivo. A pala o timuna prekratka. Da ga i vuče prema gore, ispali bi iz maškula i femina. jer ih i nema te veličine. O jedrima ne bi govorio, jer su stvarno takva na nacrtu. MM ima sistem de Agostinia. Čim više istih dijelova na što više različitih tipova brodova. Komercalizacija maketarstva.
Nisi ti kriv, Marinko. Ispravit ćeš njihove greške već na idućem trabakulu.
Ja puno razmišljam kako su malom Marinku prodali nevaljali nacrt trabakula. Nije za vraga, da je uzeo i kompletnu opremu palube i snasti s takelažom ? Ma zamisli ti paranak o timuna lieva, koja bi ga trbala dizati iz mora, a ona ga tira ulivo. A pala o timuna prekratka. Da ga i vuče prema gore, ispali bi iz maškula i femina. jer ih i nema te veličine. O jedrima ne bi govorio, jer su stvarno takva na nacrtu. MM ima sistem de Agostinia. Čim više istih dijelova na što više različitih tipova brodova. Komercalizacija maketarstva.
Nisi ti kriv, Marinko. Ispravit ćeš njihove greške već na idućem trabakulu.
Tomislav Viljetić- Preminuo
-
Član od : 27.07.2013
Dob : 77
Sjedište : Zagreb
možetelimi obijasnit (nacrt od MMM) .dise može nabavit nacrti i koja imje cijena? hvala unaprid.
ercegović- Razvodnik
-
Član od : 16.10.2013
Dob : 57
Sjedište : Split i Šibenska Rogoznica
Brod je rađen od nule, znači bez dijelova, samo pokoja šupljača a nacrt je manjkav bez detalja koje spominjete.
Forum zato i služi da se razmjene informacije i detalji za što boljom reprodukcijom pri izadi makete.
No kako to kod nas uvijek biva kad god nešto pitaš ili moraš platiti ili dobiješ nešto nesuvislo.
Svojevremeno bio sam član udruge VIle Velebita (Pomorska straža) u Splitu sekcija brodomaketara (onda je još bio pok. Sašenko Franić) pa nitko nije bio voljan podjeliti informaciju/nacrt iskustvo (čast jedino Sašenku Franiću koji je u onom svom podrumu uvijek imao volje odgovarati na pitanja, samo eto brzo se razbolio i ona je uzela svoja danak)
Nestankom njega nije više bilo smisla ostati u takvoj udrugi.
Drago mi što vidim da ovdje ima stručnih ljudi koje se nadam mogu "ugnjaviti" pitanjima
Rogožnjanin ma samo daj E-mail i šaljem ti sve free..
Forum zato i služi da se razmjene informacije i detalji za što boljom reprodukcijom pri izadi makete.
No kako to kod nas uvijek biva kad god nešto pitaš ili moraš platiti ili dobiješ nešto nesuvislo.
Svojevremeno bio sam član udruge VIle Velebita (Pomorska straža) u Splitu sekcija brodomaketara (onda je još bio pok. Sašenko Franić) pa nitko nije bio voljan podjeliti informaciju/nacrt iskustvo (čast jedino Sašenku Franiću koji je u onom svom podrumu uvijek imao volje odgovarati na pitanja, samo eto brzo se razbolio i ona je uzela svoja danak)
Drago mi što vidim da ovdje ima stručnih ljudi koje se nadam mogu "ugnjaviti" pitanjima
2milimetra- Pozornik
-
Smisao foruma
Bok, Marinko! E, da! Smisao foruma je upravo razmjena informacija i maketarskog iskustva. Pitaš ili pokažeš što si napravio i natrag dobiješ ili potvrdu da si na dobrom putu ili dobronamjernu primjedbu da nešto treba napraviti drugačije. Drugi puta ti savjetuješ nekog drugoga.2milimetra je napisao/la:Brod je rađen od nule, znači bez dijelova, samo pokoja šupljača a nacrt je manjkav bez detalja koje spominjete.
Tko je napravio nacrt po kojem radiš? Mantua Models?
Dida- Kontraadmiral
-
MMM oli 3M to je i je njihov nacrt samo do mene je došao priko tko zna koliko ruku.
2milimetra- Pozornik
-
Odličan rad susid
Bismarck- Razvodnik
-
Član od : 28.09.2013
Dob : 51
Sjedište : Split
Ovo je još jedan vrlo ljep rad.
MMM je butiga iz Splita koje već nema više od 20 godina.
Koliko vidim iz fotografija ovo je trabi po Keberu i malo je drugačiji od onoga po Sladoviću. Sladovićeva maketa na krmenom jarbolu ima na vrhu mali flok.
Mislim da je takav i kit od Maristele.
Slika trabakula od Tomislava Viljetića je trabakul sa suprotne strane Jadrana. Vidi se i po zastavi.
MMM je butiga iz Splita koje već nema više od 20 godina.
Koliko vidim iz fotografija ovo je trabi po Keberu i malo je drugačiji od onoga po Sladoviću. Sladovićeva maketa na krmenom jarbolu ima na vrhu mali flok.
Mislim da je takav i kit od Maristele.
Slika trabakula od Tomislava Viljetića je trabakul sa suprotne strane Jadrana. Vidi se i po zastavi.
Graffa- Preminuo
-
Član od : 29.07.2013
Dob : 75
Sjedište : Velika Gorica
Letnjače i prečke
Q. Koliko je dugo naša Dalmacija bila pod ingirencijom talijanske pomorske uprave ?
Ha alzato le bandiere dell’Austria, del Montenegro, dell’Albania e più che mai dell’Italia oltrepassando anche lo stretto d’Otranto fino alla Sicilia.
Krmeni jarbol u trabakula zove se šturi jarbol,jer ima samo jedan vršni nastavak, te nosi sošno jedro ( šturnjaču ) i vršnjaču.
Flok na krmenom jarbolu ???
Tomislav Viljetić- Preminuo
-
Član od : 27.07.2013
Dob : 77
Sjedište : Zagreb
Pozdrav
Jesi ga ipak skockao, znam da je bilo problema sa nacrtima, izgleda impozantno. Što je sada u điru?
Jesi ga ipak skockao, znam da je bilo problema sa nacrtima, izgleda impozantno. Što je sada u điru?
Barba- Razvodnik
-
Član od : 21.11.2014
Hvala, sad trenutno radim na Leutu, konkretno sad sam na elementu "svićalo"
(one metalne rešetke na kojima se ložilo i skupljalo ribu prije ferala).
Maketa ide kao dar pa nastojim da bude što bogatija detaljima iz prošlosti.
Kad bude pri kraju bacim par slika.
Paralelno s njim počeo sam rad i na brodu iz Američkog građanskog rata
SHENENDOAH. Tu malo sporije ide jer dosta teško dolazim do skica određenih elemenata
palube i snasta.
Maketa ide kao dar pa nastojim da bude što bogatija detaljima iz prošlosti.
Kad bude pri kraju bacim par slika.
Paralelno s njim počeo sam rad i na brodu iz Američkog građanskog rata
SHENENDOAH. Tu malo sporije ide jer dosta teško dolazim do skica određenih elemenata
palube i snasta.
2milimetra- Pozornik
-
Evo,možda ti ove slike nešto pomognu kod izrade "svićala",malo šale.2milimetra je napisao/la:Hvala, sad trenutno radim na Leutu, konkretno sad sam na elementu "svićalo"
Nonić- Porucnik korvete
-
Član od : 28.07.2013
Sjedište : Rabac
2milimetra- Pozornik
-
Meni jako liči na leut?
Dida- Kontraadmiral
-
a evo teka sam sad vidija upao je u Polje od Trabakula. Je leut je.
sa svićalom
sa svićalom
2milimetra- Pozornik
-
Similar topics
» Trabakul 1:40
» Trabakul 1:40
» Trabakul u admiralitetnoj izvedbi
» Trabakul M 1:30