Latest topics
» Što znači "CNC"?by tuan_jim Yesterday at 19:40
» Konkretni problemi pri započinjanju kalafatskog zanata
by Veber Yesterday at 09:10
» Armed longboat
by Zaleksi sub svi 27 2023, 11:57
» pozdrav
by tuan_jim sub svi 20 2023, 14:07
» Entuzijast Enio obnavlja barku veslaricu iz 1927. u Dubrovniku
by tuan_jim uto svi 16 2023, 11:13
» ŠAMBEK U IZRADI
by Zaleksi čet svi 11 2023, 07:49
HRT emisija More - Posljednji rovinjski kalafat
3 posters
Stranica 1 / 1.
HRT emisija More - Posljednji rovinjski kalafat
HRT 1, 05.01.2020, magazin MORE
trajanje 00:04:22
Gospodin Mladan Takač posljednji je rovinjski kalafat i vlasnik posljednjeg od desetak rovinjskih škverova za drvene brodove. Školovan je za brodograditelja u drvu, generacija 1992. na Krku. Bilo ih je 13 u generaciji i to je bila posljednja generacija koja se školovala za to zanimanje. Kako sam kaže ima sve papire od struke pa i certifikat za rovinjsku batanu, ali zbog nedostatka sluha institucija ne može prenositi znanje. Žao mu je što nema mogućnosti formalnog školovanja za ovo zanimanje jer kako kaže interesa bi možda i bilo. Također jako žali što ne postoji sluh i interes za drvenu brodogradnju od državnih institucija. Snimljen je upravo dok je šuperio veliki brod sagrađen negdje tridesetih i to koristeći bat za šuperenje od svoga djeda.
trajanje 00:04:22
Gospodin Mladan Takač posljednji je rovinjski kalafat i vlasnik posljednjeg od desetak rovinjskih škverova za drvene brodove. Školovan je za brodograditelja u drvu, generacija 1992. na Krku. Bilo ih je 13 u generaciji i to je bila posljednja generacija koja se školovala za to zanimanje. Kako sam kaže ima sve papire od struke pa i certifikat za rovinjsku batanu, ali zbog nedostatka sluha institucija ne može prenositi znanje. Žao mu je što nema mogućnosti formalnog školovanja za ovo zanimanje jer kako kaže interesa bi možda i bilo. Također jako žali što ne postoji sluh i interes za drvenu brodogradnju od državnih institucija. Snimljen je upravo dok je šuperio veliki brod sagrađen negdje tridesetih i to koristeći bat za šuperenje od svoga djeda.
Zadnja promjena: šambek; pet sij 20 2023, 16:00; ukupno mijenjano 1 put.

tuan_jim- Administrator
-
Član od : 31.12.2022
Sjedište : Kaštela
Dida, Matija, livio and moto-klasika like this post
Re: HRT emisija More - Posljednji rovinjski kalafat
Rekao bih da je jedan od problema i to što "veliki Hrvati", koji su se dokopali vlasti nemaju smisla ni osjećaja za hrvatsku kulturu i tradiciju. Obuzeti su mišlju kako taj mandat, kojeg su se dočepali, iskoristiti u svoju korist. I tu nema lijeka.

Dida- Kontraadmiral
-
Član od : 20.07.2013
Dob : 82
Sjedište : Sisak
stari, Matija, moto-klasika and tuan_jim like this post
Re: HRT emisija More - Posljednji rovinjski kalafat
ljudi moji ko ima volju i ljubav prema nećemu ne triba mu papir,ja sam 4 godine pomaga jednom starom kalafatu i naući skoro sve o brodogradnji te sam uredi svoj brod i pomaga ko odgovorni drugima, najbitnija je ljubav i volja!
gabro- Pozornik
Član od : 26.12.2022
Sjedište : bol o,brač
Dida, Matija and moto-klasika like this post
Stranica 1 / 1.