Drveni brodovi - forum
Zdravi bili!

Molim vas, prijavite se ili registrirajte kako biste mogli koristiti sve mogućnosti foruma.
Želim vam ugodno provedeno vrijeme na forumu.

Join the forum, it's quick and easy

Drveni brodovi - forum
Zdravi bili!

Molim vas, prijavite se ili registrirajte kako biste mogli koristiti sve mogućnosti foruma.
Želim vam ugodno provedeno vrijeme na forumu.
Drveni brodovi - forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Latest topics
» Što znači "CNC"?
by tuan_jim Yesterday at 19:40

» Konkretni problemi pri započinjanju kalafatskog zanata
by Veber Yesterday at 09:10

» Armed longboat
by Zaleksi sub svi 27 2023, 11:57

» pozdrav
by tuan_jim sub svi 20 2023, 14:07

» Entuzijast Enio obnavlja barku veslaricu iz 1927. u Dubrovniku
by tuan_jim uto svi 16 2023, 11:13

» ŠAMBEK U IZRADI
by Zaleksi čet svi 11 2023, 07:49

Posjete od 12.05.2018.
Affiliates
free forum


Školovanje u stolarstvu

Go down

Školovanje u stolarstvu Empty Školovanje u stolarstvu

Postaj by tuan_jim čet sij 19 2023, 12:38

Prema popularnoj stranici za profesionalnu orijentaciju http://mrav.ffzg.hr/zanimanja/Stolari obradbom drva i drugih zamjenskih materijala proizvode pokućstvo, građevnu stolariju, oplate, obloge i razne uporabne predmete. Na temelju tehničko-tehnološke dokumentacije (nacrta i opisa) ili uzoraka odabiru materijale, alate i strojeve kojima mogu obaviti zadani posao. Na predmetima za obradbu, a to su najčešće ploče, daske ili letve, najprije obavljaju mjerenje i skiciranje (zacrtavanje), a potom pristupaju obradbi. Obradba obuhvaća piljenje, blanjanje, brušenje, bušenje, glodanje i dubljenje drva. Budući da najčešće izrađuju predmete koji se sastoje od više dijelova, nakon obradbe drva slijedi pripasivanje i spajanje. To se uglavnom radi ljepilima, čavlima, vijcima i raznim okovima.

Školovanje u stolarstvu PnAJx49Mj
   
Ovisno o poslovima koje obavljaju, mjestu rada i konačnom proizvodu, razlikujemo stolare koji izrađuju pokućstvo i druge predmete za široku potrošnju i to uglavnom obavljaju kao obrtničku djelatnost, građevne stolare koji izrađuju prozore, vrata, stubišne ograde i druge izrađevine od drva potrebne u graditeljstvu te ih potom ugrađuju na građevine te industrijske stolare koji pretežito rade na postrojenjima i na doradi industrijskih proizvoda.
   
Stolari koji rade u obrtništvu katkada sami izrađuju tehničku dokumentaciju, troškovnike i određuju cijene svojih proizvoda. Osim što izrađuju predmete od drva, većina stolara radi na popravcima i zamjeni istrošenih dijelova stolarije. I ti poslovi zahtijevaju stručnost i odgovornost, kao i proizvodnja novih predmeta.

Stolari uglavnom rade u tvorničkim halama i radionicama te u obrtničkim radionicama. Građevni stolari dio svoga radnog vremena provode na građevinama dok ugrađuju stolariju. Budući da gotovo svi stolari rade, manje ili više, sa strojevima (pilama, blanjalicama, brusilicama, bušilicama i glodalicama), izloženi su buci, drvenoj prašini i opasnosti od ozljeda. Da bi se zaštitili, moraju primjenjivati tehničku zaštitu (razne tehničke naprave) i osobna zaštitna sredstva. To su u prvom redu štitnici za uši ili čepići od švedske vate, naočale, zaštitne rukavice, zaštitne cipele, pregače i kacige (građevni stolari).

Zbog mogućih šteta i opasnosti, stolarski poslovi u kojima prevladava strojna obradba drva uvršteni su u poslove s posebnim radnim uvjetima, na koje ne mogu biti rhtmoređene osobe mlađe od 18 godina. Zdravstveno stanje stolara koji rade na strojnoj obradbi drva provjerava se svaka 24 mjeseca. Dođe li u zdravstvenom stanju do promjena koje su brana bavljenju stolarskim poslom, radnik biva rhtmoređen na druge poslove.

Radni ritam stolara koji rade u industrijskoj strojnoj obradbi drva određen je tehnologijom i organizacijom rada u poduzeću, dok je radni ritam drugih stolara uglavnom slobodan te oni odmore mogu uzimati po potrebi. Prema poslodavčevim potrebama, stolari rade i u smjenama, a kojiput i dulje od punoga radnog vremena, što se uglavnom odnosi na građevne stolare.

Stolari trebaju imati zdrav mišićno-koštani i dišni sustav jer rade u različitim tjelesnim položajima – pretežno stojećke – i jer su izloženi prašini. Preosjetljivost na buku može biti zapreka za stolarsko zanimanje. Važno je da stolari imaju sposobnost predočavanja prostornih odnosa, spretne ruke, a poželjna je emocionalna stabilnost zbog rada na strojevima.

Za stolarsko zanimanje učenike osposobljavaju obrtničke škole po trogodišnjemu izobrazbenom programu. Nakon trogodišnje prakse u struci, stolari mogu polagati majstorski ispit. U poslu se može napredovati raspoređivanjem na bolje rangirana i plaćena radna mjesta.

Dosta bliska zanimanja jesu modelstolari, izrađivači čamaca, bačvari, kolari i graditelji glazbala, a donekle slična drvogalanteristi, drvotokari i tesari.

Školovanje u stolarstvu PmtWjZOZj


Zadnja promjena: tuan_jim; čet sij 19 2023, 20:09; ukupno mijenjano 1 put.

_________________
...scio me nihil scire...  Školovanje u stolarstvu 270c
tuan_jim
tuan_jim
Administrator
Administrator

Hrvatska
Posts : 70
Reputation : 1
Član od : 31.12.2022
Sjedište : Kaštela

Dida and Matija like this post

[Vrh] Go down

Školovanje u stolarstvu Empty Re: Školovanje u stolarstvu

Postaj by tuan_jim čet sij 19 2023, 13:14

Stolar - nastavni plan JMO (jedinstveni model obrazovanja) za obrtničko zanimanje

Napomena: izborni predmeti mogu ovisiti i varirati od škole do škole

Školovanje u stolarstvu Pm9om3WCj

_________________
...scio me nihil scire...  Školovanje u stolarstvu 270c
tuan_jim
tuan_jim
Administrator
Administrator

Hrvatska
Posts : 70
Reputation : 1
Član od : 31.12.2022
Sjedište : Kaštela

Dida likes this post

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.