Latest topics
» Bracera (prema "Tehnodidakti")by Ivica Stambuk Yesterday at 12:34
» Hayling Hoy
by tuan_jim čet pro 05 2024, 11:56
» WESTLAWN Institute of Marine Technology
by tuan_jim pon stu 04 2024, 20:45
» Intervju sa g. Željkom Skomeršićem za portal "Nautička patrola"
by moto-klasika sub lis 19 2024, 19:24
» "Dani u Vali" - 2024.
by tuan_jim sri ruj 18 2024, 20:17
» Koncesije vezova posebno za drvene brodove
by tuan_jim uto ruj 17 2024, 21:40
O napretku posla
3 posters
Stranica 1 / 1.
Re: O napretku posla
==================================
Zdravo da si mi, Božo Đavole jedan!
Na početku se Dida i ja, kao Panonski mornari, "dogovorili" da me on TJERA da napravim maketu a ja da NEĆU, pa izgleda da je on malo jači!
Zapravo, najveći korak je napravljen - ja HOĆU da napravim Moju Veliku Maketu "Sveti Nikola" a da li ću uspjeti - vidjećemo.
Materijal za kostur makete je nabavljen, alata nešto imam, radionica je valjda u redu (kanalizacija u podrumu završena), znači škver je spreman.
Još malo da proučim konstrukcije originalnih brodica, pa malo skica za detalje a planova za generalni izgled imam...
Nakon praznika - polaže se kolomba i statve, režu rebra...
Nakon ove makete, ako ikako uspijem s njom makar i kao diletant, razmislio bih o ovakvom jednom parobrodu iz moga djetinjstva.
Na internetu ima mnoštvo starih fotografija, da posluže kao inspiracija...
To je bratu i meni bila stalna želja, mada smo više razmišljali o riječnim parobrodima s bočnim točkovima - bilo ih je na Savi i Dunavu sve do moje mladosti...
Ne znam da li ih je bilo na Moru, možda u XIX stoljeću?
Ima takvih parobroda još uvijek u upotrebi na Switzarskim jezerima...
Ali možda bolje nešto domaće: primorsko ili riječno?
Ćao,
Zoran
-
Član od : 14.09.2019
Dob : 74
Sjedište : Bern, Swiss
O napretku posla
Pozdrav svima.
Zorane...savet - dva dobra reflektora, sa leve i desne strane radne površine. Pomažu...
O maketi parobroda sa bočnim ili zadnjim točkom i ja razmišljam. Moj će obavezno imati motor za pogon.Istina, ne parni...ali...
Nikad nisam video na morima, čak ni na slikama. Mislim da je objašnjenje u talasima. Pogonski točkovi su za mirnu vodu. Na talasima bi mašili vodu, što bi uz gubitak snage, vodilo i oštećenju pogonskog mehanizma.
Hvala vam za objašnjenje ventilacionih otvora. Nikad se ne bih setio. Znam za male...služe za komunikaciju.
Zorane...savet - dva dobra reflektora, sa leve i desne strane radne površine. Pomažu...
O maketi parobroda sa bočnim ili zadnjim točkom i ja razmišljam. Moj će obavezno imati motor za pogon.Istina, ne parni...ali...
Nikad nisam video na morima, čak ni na slikama. Mislim da je objašnjenje u talasima. Pogonski točkovi su za mirnu vodu. Na talasima bi mašili vodu, što bi uz gubitak snage, vodilo i oštećenju pogonskog mehanizma.
Hvala vam za objašnjenje ventilacionih otvora. Nikad se ne bih setio. Znam za male...služe za komunikaciju.
Gost- Gost
[mod]Dečki, ovu sam temu izdvojio iz teme "Parobrod 'Bakar' ". Nije se tamo nikako uklapala, pa sam ju izdvojio u posebnu temu. Kada razmjenjujemo mišljenja i zanimamo se za nešto, najbolje je otvoriti novu temu u za to otvorenom podforumu. Na taj je način lakše kasnije pronaći nešto što smo 'vidjeli, a ne znamo gdje'. Doduše i onda je teško naći, ako smo zaboravili gdje smo temu stavili ili je krivo sistematizirali.
Budite mi zdravi i veseli i ne mješajte teme! [/mod]
Budite mi zdravi i veseli i ne mješajte teme! [/mod]
Zadnja promjena: Dida; ned pro 29 2019, 12:36; ukupno mijenjano 1 put.
-
Član od : 20.07.2013
Dob : 83
Sjedište : Sisak
Dobra noć, Boižo!
Pomorskih i okenaskih parobroda točkaša je bilo na moru, ali davno u XIX vijeku. Prvo su to bili modifikovani drveni jedrenjaci, pa kasnije gvozdenjaci te na kraju pravi veliki parobrodi. Savlađivali su oni nekako talase sa svojim točkovima, mada je propeler bio jednostavniji, lakši i efikasniji, ali se pojavio kasnije. Nema smetnje da malo proučavam tu temu dok pravim Moju Veliku Maketu. Ima dosta fotografija na internetu, a posebno na forumu Lokalpatrioti Rijeka:
http://www.lokalpatrioti-rijeka.com/forum/viewtopic.php?f=86&p=30844
Ima sada da se kupe radne makete parnih mašina, sve u kompletu, ali su meni skupe: oko 500-800 evrića. Moj prijatelj iz Australije napravio englesku riječnu jahtu sa parnom mašinom, sve po svome dizajnu. Nije ni čudo, napravio je on i dvije replike automobila veterana sa pravim parnim pogonom - u punoj veličini, te mnogo radnih modela lokomotiva i jedan parni traktor u srazmjeri 1:2, lijep i dobar za vožnju po drumu...
Što on kaže "Sve je moguće" a ja dodajem "Ali ne svima, svako vrijeme, svuda i u svemu"...
Ćao, Zoran
P.S.: Znaš li nekoga da je pravio parobrod ili stari motorni brod od metala, kao originali što su se pravili?
Pomorskih i okenaskih parobroda točkaša je bilo na moru, ali davno u XIX vijeku. Prvo su to bili modifikovani drveni jedrenjaci, pa kasnije gvozdenjaci te na kraju pravi veliki parobrodi. Savlađivali su oni nekako talase sa svojim točkovima, mada je propeler bio jednostavniji, lakši i efikasniji, ali se pojavio kasnije. Nema smetnje da malo proučavam tu temu dok pravim Moju Veliku Maketu. Ima dosta fotografija na internetu, a posebno na forumu Lokalpatrioti Rijeka:
http://www.lokalpatrioti-rijeka.com/forum/viewtopic.php?f=86&p=30844
Ima sada da se kupe radne makete parnih mašina, sve u kompletu, ali su meni skupe: oko 500-800 evrića. Moj prijatelj iz Australije napravio englesku riječnu jahtu sa parnom mašinom, sve po svome dizajnu. Nije ni čudo, napravio je on i dvije replike automobila veterana sa pravim parnim pogonom - u punoj veličini, te mnogo radnih modela lokomotiva i jedan parni traktor u srazmjeri 1:2, lijep i dobar za vožnju po drumu...
Što on kaže "Sve je moguće" a ja dodajem "Ali ne svima, svako vrijeme, svuda i u svemu"...
Ćao, Zoran
P.S.: Znaš li nekoga da je pravio parobrod ili stari motorni brod od metala, kao originali što su se pravili?
-
Član od : 14.09.2019
Dob : 74
Sjedište : Bern, Swiss
Mika- Pozornik
-
Član od : 26.07.2014
Dob : 34
Sjedište : Nova Gradiška
Stranica 1 / 1.