Latest topics
» Bracera (prema "Tehnodidakti")by Ivica Stambuk uto sij 14 2025, 12:34
» Hayling Hoy
by tuan_jim čet pro 05 2024, 11:56
» WESTLAWN Institute of Marine Technology
by tuan_jim pon stu 04 2024, 20:45
» Intervju sa g. Željkom Skomeršićem za portal "Nautička patrola"
by moto-klasika sub lis 19 2024, 19:24
» "Dani u Vali" - 2024.
by tuan_jim sri ruj 18 2024, 20:17
» Koncesije vezova posebno za drvene brodove
by tuan_jim uto ruj 17 2024, 21:40
M/B "Tijat" M/B "Karlovac
+2
Tomislav Viljetić
Gundo
6 posters
Stranica 1 / 2.
Stranica 1 / 2. • 1, 2
M/B "Tijat" M/B "Karlovac
Pozdrav svim ljubiteljima brodova i brodogradnje
Riječ je o brodovima jadranske linijske plovidbe (današnja Jadrolinija) koji su građeni u Brodosplitu davne 1955.god. pod imenima: Karlovac(današnji Emanuel), Valjevo(Ozalj,sada Franeša), Ohrid(Tijat). Od materijala sam koristio: šperploču,stirodur,pleksiglas,balsa,žica....
Brod sam crtao, bilo bi lijepo ako netko zna neki program jednostavan
Riječ je o brodovima jadranske linijske plovidbe (današnja Jadrolinija) koji su građeni u Brodosplitu davne 1955.god. pod imenima: Karlovac(današnji Emanuel), Valjevo(Ozalj,sada Franeša), Ohrid(Tijat). Od materijala sam koristio: šperploču,stirodur,pleksiglas,balsa,žica....
Gundo- Razvodnik
-
Član od : 25.08.2014
Sjedište : Šibenik
Re: M/B "Tijat" M/B "Karlovac
Gundo, makni taj derić, sinjalete i gondoljeru i pravi novo. Sve je skupa predimenzionirano i netočno. Sinjaleti (brkovi) nisu se natezali šupljim glavama, nego dvostrukim i jednostrukim bocelima. Hvatište im nije bilo na ogradici, teret se dizao elekrtričnim vinčem podno pete derića, solijer pražnica grotla na stivi bila je izdignuta od iste za 1 stopu, pokrivena bokaportama,ceradom i inkunjana drvenim klinovima, itd.
Bilo bi mi žao, da tim nezgrapnim detaljem pokvariš dobru maketu.
Bilo bi mi žao, da tim nezgrapnim detaljem pokvariš dobru maketu.
Član od : 27.07.2013
Dob : 78
Sjedište : Zagreb
Doista, bilo bi šteta da ne ispraviš neusklađenosti na koje ti je Tomislav skrenio pažnju. Šuplje glave ti idu na mjesta gdje se "ništa ne dešava", takve veze ne diraš do "remonta" snasti. A i ostale Tomislavove napomene još malo razmotri.
Ako imaš pitanja s tim u vezi, javi se pa ćemo razjasniti detalj po detalj.
U kojem si mjerilu radio makete?
Ako imaš pitanja s tim u vezi, javi se pa ćemo razjasniti detalj po detalj.
U kojem si mjerilu radio makete?
-
Član od : 20.07.2013
Dob : 83
Sjedište : Sisak
Evo male pomoći u fotografijama. Obrati pozornost na debljinu jarboleta i promjer derića.
Mjerilo 1:64 , derić i jarbol idu ca odnosno smanjiti cu promjer , a šta se tice bokaporte , vjerovatno je na Karlovcu druga priča , jer znam da su na Ozlju i Tijatu su vakve (vjerovatno sa godinama zatvorene jer nemaju upotrebu moja predpostavka ).
Otvor grotla kod Ozlja
Otvor grotla kod Tijata
Predpostavka kod Karlovca,okvirno samo da razumjemo ?
I ode mi ima par nejasnoća:
Inače nacrt konkretno za Karlovac čak ni nema neštp previše slika o brodu, pogotovo po brodu pa sam neke stvari jednostavno mora po osobnom nahođenju.
Nacrta sam Ohrida bočno "u mladim danima" dok je izgledao po pitanju nekih stvari indentično kao Karlovac pa mi je to sluzila kao šablona za crtanje sekcija.
Otvor grotla kod Ozlja
Otvor grotla kod Tijata
Predpostavka kod Karlovca,okvirno samo da razumjemo ?
I ode mi ima par nejasnoća:
Inače nacrt konkretno za Karlovac čak ni nema neštp previše slika o brodu, pogotovo po brodu pa sam neke stvari jednostavno mora po osobnom nahođenju.
Nacrta sam Ohrida bočno "u mladim danima" dok je izgledao po pitanju nekih stvari indentično kao Karlovac pa mi je to sluzila kao šablona za crtanje sekcija.
Gundo- Razvodnik
-
To ti i je najveći problem: nema nacrta, a i fotografije s detaljima ne možeš naći. Ako nešto fotografija i nađeš, dimenzije moraš procjenjivati, pa ponekad konačni rezultat nije previše zadovoljavajući.Gundo je napisao/la:Mjerilo 1:64, ...
...
Inače, nacrt konkretno za Karlovac čak ni nema nešto previše slika o brodu, pogotovo po brodu, pa sam neke stvari jednostavno mora po osobnom nahođenju.
...
Mišljenje uz pitanje br. 1: mislim da je paranak tek ovlaš pričvršćen za ogradu i da mu to nije radna pozicija. Da bar ima neka bolja fotografija tog detalja...
-
Da, nastojat cu se raspitati ili barem provati pronaci od blizanaca ako naletim na koji zanimljivi detalj...
Gundo- Razvodnik
-
Ni ovdje, na Facebook grupi "Tijat u srcu", nema fotografija koje bi "izludile" nas maketare.
Na Facebook-u
Svejedno, pogledaj malo. Možda nešto nađeš.
Evo jedna sličica, ali se ni tu ne vidi na što je pričvršćen paranak samarice:
Na Facebook-u
Svejedno, pogledaj malo. Možda nešto nađeš.
Evo jedna sličica, ali se ni tu ne vidi na što je pričvršćen paranak samarice:
Zadnja promjena: Dida; čet srp 14 2016, 15:59; ukupno mijenjano 1 put.
-
Znam za grupu, a i Tijat mi svaki dan ispo kuće pristaje tako da mi je jako poznat brod , naletio sam na jedan video koji ima malo snimki po donjoj i gornjoj palubi , al nažalst nema samarice , tocnije tada je skinuta vec.
https://www.facebook.com/robert.udiljak/videos/10204196261505194/
https://www.facebook.com/robert.udiljak/videos/10204196261505194/
Gundo- Razvodnik
-
Bok,dečki !
Kao prvo-nema šipke. Sinjalet - brk je privremeno privezan za ogradicu - balauštru da ne ometa ukrcaj ili iskrcaj putnika.
Karlovac je bio izgrađen kao izv. postage packet brod za prijevoz putnika, pošte i paketa od kopna do otočnih poštanskih ispostava.
Pošta se prevozila u vrećama a ostali paketi namjenjeni otočnim domaćinstvima u raznoj drvenoj ambalaži.
Brodovi kojima su skinuli samaricu, skinuli su i solijer, poklopili nepropusnim poklopcem, koji se otvarao samo u tzv klasi, trogodišnjem remontu broda, da bi koz dead hold izvukli dijelove stroja koji nisu mogli proći kroz skylighter.
Pitam se zašto graditelj makete Karlovac ne čita postove na ovom forumu, koji bi uveike skratili njegove i moje muke. Pročitati : Makete u radu - Štilc salbunjer, od kolege Staroga.
Oznaka na pramčanom letu Karlovca koja kazuje da je bio postage packet.
Gambeti - moja kuhinja
Nekoliko detalja koji će zatrebati : Drveni bocel za sinjalete
Gambeti iz moje kužine:
Željezne garipule:
Gruba skica s detaljima derića i opreme:
Garipula - maketarski uradak :
Toliko za danas. Idem popit biru.
Kao prvo-nema šipke. Sinjalet - brk je privremeno privezan za ogradicu - balauštru da ne ometa ukrcaj ili iskrcaj putnika.
Karlovac je bio izgrađen kao izv. postage packet brod za prijevoz putnika, pošte i paketa od kopna do otočnih poštanskih ispostava.
Pošta se prevozila u vrećama a ostali paketi namjenjeni otočnim domaćinstvima u raznoj drvenoj ambalaži.
Brodovi kojima su skinuli samaricu, skinuli su i solijer, poklopili nepropusnim poklopcem, koji se otvarao samo u tzv klasi, trogodišnjem remontu broda, da bi koz dead hold izvukli dijelove stroja koji nisu mogli proći kroz skylighter.
Pitam se zašto graditelj makete Karlovac ne čita postove na ovom forumu, koji bi uveike skratili njegove i moje muke. Pročitati : Makete u radu - Štilc salbunjer, od kolege Staroga.
Oznaka na pramčanom letu Karlovca koja kazuje da je bio postage packet.
Gambeti - moja kuhinja
Nekoliko detalja koji će zatrebati : Drveni bocel za sinjalete
Gambeti iz moje kužine:
Željezne garipule:
Gruba skica s detaljima derića i opreme:
Garipula - maketarski uradak :
Toliko za danas. Idem popit biru.
Gundo, ako misliš na program za oblikovanje forme broda i dobivanje crteža vodnih linija, dobar ti je "DelftShip". Imaju besplatnu verziju. Program skini ovdje: Besplatni program.Gundo je napisao/la:...
...
Uzmi si stariju verziju programa, jer nove nemaju mogućnost "izvoza" podataka (u DXF formatu, na pr.), pa ih ne možeš učitati u neki drugi program. U AutoCAD, na primjer.
-
Uhuu lako je meni kad imam cili brodograditeljski tim, fala ljudi, cin uvatin vremena, bacan se na posal, sada san na svim stranama skinit cu program i nastojat barem napraviti brodice za spasavanje .... a salbunjer neznam kako mi je promaka stvarno ?
Gundo- Razvodnik
-
Kada se nagledaš cura vidjet ćeš da imaš dosta korisnih tehničkih detalja: dio vitla za rad s teretom, kolotur za podizanje/spuštanje samarice, detalj pete samarice, ugao ograde (nema ništa za učvršćenje brka samarice). Možeš i procijeniti koliki je promjer cijevi od kojih je načinjena ograda. Malo se bolje vidi oznaka da brod prevozi poštu.
Izvor: Facebook - Tijat u srcu.
Izvor: Facebook - Tijat u srcu.
Zadnja promjena: Dida; pon srp 18 2016, 08:53; ukupno mijenjano 1 put.
-
hah je je , evo baš sam danas save-a slika odma san je uocija
Gundo- Razvodnik
-
Gundo- Razvodnik
-
Gundo, ti polako, ali sigurno prema završetku maketa.
Od čega si napravio čamce za spasavanje?
Od čega si napravio čamce za spasavanje?
-
Nego kako Dida , čamce sam napravio od balse 2 mm, podjelio sam brodicu na 7 vodenih linija, zalijepio ih i lagano izbrusio ,pazeći na to da ima blagi skok i preluk palube ,onda sam kidao letvice na 4 mm od balse 1 mm i u preklop lijepio na sredinu svakog madira tako da ispadne 2 mm vidljivosti madira , kasnije sam zalijepi kobilicu i statve i lagano ih oblikovao
Referenca:
A šta bi ja da mi nema Ozlja
Izvor: https://www.facebook.com/groups/tijat1955/
Referenca:
A šta bi ja da mi nema Ozlja
Izvor: https://www.facebook.com/groups/tijat1955/
Gundo- Razvodnik
-
Dobro je kad imaš priliku vidjeti svoj brod uživo, na vezu, onda ti nacrti (skoro) ni ne trebaju.
-
Pa da uvelike igra i olakša avanturu gradnje, pogotovo ako ima nekih nejasnoća, šteta što je od ta tri broda još u službi samo Tijat.
Evo mi se prije koju večer ispod kuće veza bivši Karlovac, sada Emanuel.
Evo mi se prije koju večer ispod kuće veza bivši Karlovac, sada Emanuel.
Gundo- Razvodnik
-
Lijepa slika. Gundo, gdje si to slikao "Emanuela"? Po slici ne mogu prepoznati gdje je to.
-
Ovo sam slika sa svog prozora, to ti je slika sa Šibenske rive, točnije na mulu Krke, di su se prije vezivali ti brodovi
Gundo- Razvodnik
-
Evo se ošlo dva koraka naprid jedan nazad , Karlovca nisan do kraja opremija, ima još par stvari, ubacio sam u pogon i Tijata jer me faks zove, što znaci da ce škver malo pričekat sa radom.
Gundo- Razvodnik
-
Posjedujem presliku originala linija broda s očitanjima kao i osnovne konture (grubi opći plan bez detalja) kao podlogu za požarne planove, kao i dosta slika m/b Ozalj (Tijat) jer sam trebao raditi projekt pregradnje broda. Ja pak tragam za općim planpm Premude.
zoran- Mornar
-
Član od : 05.12.2016
Dob : 80
Sjedište : Rijeka
Zorane, ako mi možete ostaviti svoj mail u porukama, posjedujem opći plan M/B "Premuda", te vam pritome želim rado pomoći
Gundo- Razvodnik
-
Ovaj preslik linija i tablica očitanja bi bile jako korisne za nas maketare. Može li se to nekako dobiti?zoran je napisao/la:Posjedujem presliku originala linija broda s očitanjima kao i osnovne konture (grubi opći plan bez detalja) kao podlogu za požarne planove, kao i dosta slika m/b Ozalj (Tijat) jer sam trebao raditi projekt pregradnje broda. Ja pak tragam za općim planpm Premude.
-
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Stranica 1 / 2.