Latest topics
» WESTLAWN Institute of Marine Technologyby tuan_jim pon stu 04 2024, 20:45
» Intervju sa g. Željkom Skomeršićem za portal "Nautička patrola"
by moto-klasika sub lis 19 2024, 19:24
» Hayling Hoy
by livio pet ruj 27 2024, 21:40
» "Dani u Vali" - 2024.
by tuan_jim sri ruj 18 2024, 20:17
» Koncesije vezova posebno za drvene brodove
by tuan_jim uto ruj 17 2024, 21:40
» NOVA KNJIGA pred izdavanjem - "Stogodišnjaci iz našeg mula"
by Zaleksi uto ruj 10 2024, 13:26
Putnički brod "Premuda" ex "Tuzla"
+7
livio
Tomislav Viljetić
Gundo
Nonić
Matija
stari
Dida
11 posters
Stranica 2 / 11.
Stranica 2 / 11. • 1, 2, 3, ... 9, 10, 11
Re: Putnički brod "Premuda" ex "Tuzla"
Nastavak...
Popunjavanje oblika trupa komadima balze:
Osovinski vod i izrada nogavice
Popunjavanje oblika trupa komadima balze:
Osovinski vod i izrada nogavice
Dida- Kontraadmiral
-
Član od : 20.07.2013
Dob : 83
Sjedište : Sisak
Nastavak...
Dida- Kontraadmiral
-
Dida- Kontraadmiral
-
Nastavak...
Zanimljivo je kako na fotografijama isplivaju sve manjkavosti na površini trupa. Bit će šmirglanja finim brusnim papirom!
Prvi sloj boje je stavljen kistom i trup je nakon toga pobrušen brusnim papirom. Potom je zračnim kistom stavljen slijedeći sloj boje. Boja je akrilna, a i kit stavljen prije bojanja je akrilni.
Zanimljivo je kako na fotografijama isplivaju sve manjkavosti na površini trupa. Bit će šmirglanja finim brusnim papirom!
Prvi sloj boje je stavljen kistom i trup je nakon toga pobrušen brusnim papirom. Potom je zračnim kistom stavljen slijedeći sloj boje. Boja je akrilna, a i kit stavljen prije bojanja je akrilni.
Dida- Kontraadmiral
-
Lepo, lepo, Dida. Ako treba i nekoliko slojeva kita i brušenja. Slojevi kita čim tanji, i pusti da se prije idućeg sloja dobro osuše.
Iskreno sam se nadao da će trup biti rivetriran, ali kako mi se čini. da si odustao od slaganja pločica, a tako je jednostavno, i istovremeno približilo maketu orginalu.
Čestitam na nabavci zračnog kista.
Iskreno sam se nadao da će trup biti rivetriran, ali kako mi se čini. da si odustao od slaganja pločica, a tako je jednostavno, i istovremeno približilo maketu orginalu.
Čestitam na nabavci zračnog kista.
Tomislav Viljetić- Preminuo
-
Član od : 27.07.2013
Dob : 77
Sjedište : Zagreb
Nisam još odustao od zakovane oplate. Smišljam što bih uzeo kao vojeve limova. Znaš li što je zamjenilo limove na slikama koje si priložio? Je li to neka od tvojih gradnji?
Zračni kist je stara nabavka. Toliko stara da mi se plastična cjevčica u bočici s bojom rasula u komadiće. Trebam nabaviti novi komadić plastične cijevi unutarnjeg promjera 2 mm. Svojevremeno je na početku Draškovićeve ulice (u Zagrebu) bio jedan dućan s velikim izborom plastičnih crijeva. Mislim da ga više nema.
Zračni kist je stara nabavka. Toliko stara da mi se plastična cjevčica u bočici s bojom rasula u komadiće. Trebam nabaviti novi komadić plastične cijevi unutarnjeg promjera 2 mm. Svojevremeno je na početku Draškovićeve ulice (u Zagrebu) bio jedan dućan s velikim izborom plastičnih crijeva. Mislim da ga više nema.
Dida- Kontraadmiral
-
Nastavak...
Postavio sam palubu. Paluba je od šperploče debljine 1,1 mm. Šperploču sam napravio od dva sloja furnira. Šarafići imaju zadatak držati šper uz sponje dok ljepilo ne očvrsne, nakon toga idu van.
Postavio sam palubu. Paluba je od šperploče debljine 1,1 mm. Šperploču sam napravio od dva sloja furnira. Šarafići imaju zadatak držati šper uz sponje dok ljepilo ne očvrsne, nakon toga idu van.
Zadnja promjena: Dida; pet ruj 02 2016, 23:33; ukupno mijenjano 3 put/a.
Dida- Kontraadmiral
-
Bok, Dida!
Je li to ta cjevčica?
Nova cjevčica za 5 minuta :
Uzmi iz kutije jedan štapić za čišćenje inih stvari, a jako koristan u maketarstvu. Od ostalih alatki, plinski upaljač i šilo. Budući da je unitarnji promjer plastične cjevčice 1,75 mm, lagano zagrijanim šiljkom proširi gornji dio na 2,00 da se može navuči na metalnu cjevčicu pokolopca bočice.
Metoda za lijenčine : skini plastični bužir s bakrene instalacijske žice od 2 mm.
O rivetiranju, malo kasinije dok spremim materijal. Idem čagod izist i popit biru.
Je li to ta cjevčica?
Nova cjevčica za 5 minuta :
Uzmi iz kutije jedan štapić za čišćenje inih stvari, a jako koristan u maketarstvu. Od ostalih alatki, plinski upaljač i šilo. Budući da je unitarnji promjer plastične cjevčice 1,75 mm, lagano zagrijanim šiljkom proširi gornji dio na 2,00 da se može navuči na metalnu cjevčicu pokolopca bočice.
Metoda za lijenčine : skini plastični bužir s bakrene instalacijske žice od 2 mm.
O rivetiranju, malo kasinije dok spremim materijal. Idem čagod izist i popit biru.
-
Nostromo, to je ta cjevčica! Rješenje ti je fenomenalno.
Idem zaviriti u kutiju je li vata na štapićima na cjevčici ili punom tondinu.
Idem zaviriti u kutiju je li vata na štapićima na cjevčici ili punom tondinu.
Zadnja promjena: Dida; pon kol 15 2016, 14:45; ukupno mijenjano 1 put.
Dida- Kontraadmiral
-
Baš gledam fotografije "Premude": svi radovi održavanja na oplati obavljeni su tehnikom zavarivanja. Situacija sa zakovicama se uvelike promijenila. Na oplati je moguće vidjeti kako je napredovala tehnologija spajanja limova.
Autor fotografije je Leo Kvarantan iz Zadra
Autor fotografije je Leo Kvarantan iz Zadra
Dida- Kontraadmiral
-
Bravo Dida, jako lijepo i pedantno, divota gledat, linija pogođena, vec se vidi da ce biti pravi brod
Gundo- Razvodnik
-
Član od : 25.08.2014
Sjedište : Šibenik
Hvala, Gundo. Malo ću se potruditi da to dobro izgleda. Negdje sam pročitao uzrečicu koju koriste maketari: nije važno kako je napravljeno, važno je kako izgleda.
Dida- Kontraadmiral
-
Haha da da samo naprijed
Gundo- Razvodnik
-
Član od : 25.08.2014
Sjedište : Šibenik
Malo sam zapeo s poslom u svom škveriću. Gledam kako bih riješio postavljanje zakovane oplate. Za limove tražim nešto što je debelo oko 0,15 mm a da nije premekano. A i zakovice se trebaju nazirati.
Dida- Kontraadmiral
-
Bok, Dida !
U Zg nema ništa. Provjereno u trgovini kod stare cementare u Podsusedu. Sve je predebelo za 1/70.
Al folija za kućanstva. Ima je različitih debljina.
Druga je solucija Cu
samoljepljiva folija - potraži po maketarskim E dućanima.
Kontaktiraj Slidera za adresu kolege iz Poljske koji prodaje limiće i profile žica svih mjerila.
U Zg nema ništa. Provjereno u trgovini kod stare cementare u Podsusedu. Sve je predebelo za 1/70.
Al folija za kućanstva. Ima je različitih debljina.
Druga je solucija Cu
samoljepljiva folija - potraži po maketarskim E dućanima.
Kontaktiraj Slidera za adresu kolege iz Poljske koji prodaje limiće i profile žica svih mjerila.
-
Ne znam da li bi odgovaralo,ali ona limenka kod kupnje razređivača,kad "očistiš-izgoriš"one natpise,je debljine 0,15 mm.Često je koristim za neke druge svrhe.Dida je napisao/la: Za limove tražim nešto što je debelo oko 0,15 mm a da nije premekano.
Nonić- Porucnik korvete
-
Član od : 28.07.2013
Sjedište : Rabac
Sve dolazi u obzir! U tijeku je naučno-istraživački rad.
Dida- Kontraadmiral
-
Limenka od pive - karlovačko ili ožujsko, svejedno. Aluminij, debljina stjenke 0.1 mm. Reže se običnim škarama ili mak. nožem. Sastrugati, očistiti boju prije radova. Odmastiti nitro razređivačem.
Osobno isprobao, kad sam pogubio neke dijelove PE seta.
Na E-Bayu, 99% bakar, debljina 0.2 mm, dimenzije pločice 100 X 100 mm, cijena US$ 1,42. Nema pive.
Osobno isprobao, kad sam pogubio neke dijelove PE seta.
Na E-Bayu, 99% bakar, debljina 0.2 mm, dimenzije pločice 100 X 100 mm, cijena US$ 1,42. Nema pive.
-
Da vidimo kako bi to izgledalo.
Otvorite kanticu pive, popijte ili dajte mački da omasti brk.
Kanticu razrežite škarama na limiče, koji bi odgovarali površinama razvijenog reda oplate.
Lim je dosta elastičan, paljenje druge, obojene strane, istovremeno će skinuti boju i razbiti atome u mreži , pa će postati umiljat i podatan za savijanje.
Jasno, površine odmastiti.
Od alata mini kirner (točkačo) s okruglim vrhom i mali čekić. Na limu se šiljkom iscrtaju linije spajanja i mjesta zakivanja s suprotne strane - negativ, da bi s prednje strane ostale ispupčene zakovice. Lim se položi na mekanu drvenu podlogu, na tvrdoj bi pravili rupe, i laganim, odmjerenim udarcem čekića po obilježenim mjestima. Preklop spajan CA ljepilom.
Otvorite kanticu pive, popijte ili dajte mački da omasti brk.
Kanticu razrežite škarama na limiče, koji bi odgovarali površinama razvijenog reda oplate.
Lim je dosta elastičan, paljenje druge, obojene strane, istovremeno će skinuti boju i razbiti atome u mreži , pa će postati umiljat i podatan za savijanje.
Jasno, površine odmastiti.
Od alata mini kirner (točkačo) s okruglim vrhom i mali čekić. Na limu se šiljkom iscrtaju linije spajanja i mjesta zakivanja s suprotne strane - negativ, da bi s prednje strane ostale ispupčene zakovice. Lim se položi na mekanu drvenu podlogu, na tvrdoj bi pravili rupe, i laganim, odmjerenim udarcem čekića po obilježenim mjestima. Preklop spajan CA ljepilom.
-
Izgleda sasvim dobro! Hvala na demonstraciji izrade.
Dida- Kontraadmiral
-
Vrata u kaštelu
Vrata u kaštelu, zajedno sa stijenkom kroz koju se ulazi u salon.
Makro fotografija otkriva neugodne detalje koji prostim okom nisu tako jako uočljivi. Tiha jeza!!!
Makro fotografija otkriva neugodne detalje koji prostim okom nisu tako jako uočljivi. Tiha jeza!!!
Dida- Kontraadmiral
-
A gdje je ono okno,uz"umjetnički"dojam ima i svoju svrhu
Nonić- Porucnik korvete
-
Član od : 28.07.2013
Sjedište : Rabac
Na fotografiji ga nisam primjetio, ali pogledat ću još jedamput.Nonić je napisao/la:A gdje je ono okno,uz"umjetnički"dojam ima i svoju svrhu
P.S.: Vrata su otvorena, pa se ne vidi ima li okno, ali susjedna vrata ga nemaju. Morao sam sliku propustiti kroz program za obradu slika i smanjiti mrak u hodniku.
Na mjestu gdje je sada klima uređaj nekada su bila vrata za poštarevu kabinu. Unutra je bio i stol za razvrstavanje pošte.
Dida- Kontraadmiral
-
Dida, ja sam boje upozorenja (žuto/crno) isprintao na samoljepivi papir. Tih upozorenja ima na više mjesta. Inače, na mojoj fotografiji, ta vrata (otvorena) su metalna, jer pretpostavljam, da je tu spremište sidrenih lanaca.Dida je napisao/la:Vrata u kaštelu, zajedno sa stijenkom kroz koju se ulazi u salon.
stari- Porucnik fregate
-
Član od : 28.08.2013
Dob : 78
Sjedište : Kastav
Stari, imaš li, možda, fotografiju tih vrata u "zatvorenom stanju"? Ako imaš, daš li sliku jednom ostarjelom i iznemoglom Siščaninu? Ako su metalna sigurno malo drugačije izgledaju od drvenih, koja se na mojoj slici dobro vide.stari je napisao/la:...
Dida, ja sam boje upozorenja (žuto/crno) isprintao na samoljepivi papir. Tih upozorenja ima na više mjesta. Inače, na mojoj fotografiji, ta vrata (otvorena) su metalna, jer pretpostavljam, da je tu spremište sidrenih lanaca.
Na projektnoj dokumentaciji iza tih vrata je salon II razreda. Brod je stari, bilo je vremena da se svašta promijeni na njemu, pa i namjena prostorija.
Dida- Kontraadmiral
-
Stranica 2 / 11. • 1, 2, 3, ... 9, 10, 11
Similar topics
» Putnički brod "Trogir" 1:62
» Klasični putnički brodovi
» m/b Premuda 1:100
» MB Premuda 1:100
» Francuski ribarski brod