Latest topics
» Hayling Hoyby tuan_jim čet pro 05 2024, 11:56
» WESTLAWN Institute of Marine Technology
by tuan_jim pon stu 04 2024, 20:45
» Intervju sa g. Željkom Skomeršićem za portal "Nautička patrola"
by moto-klasika sub lis 19 2024, 19:24
» "Dani u Vali" - 2024.
by tuan_jim sri ruj 18 2024, 20:17
» Koncesije vezova posebno za drvene brodove
by tuan_jim uto ruj 17 2024, 21:40
» NOVA KNJIGA pred izdavanjem - "Stogodišnjaci iz našeg mula"
by Zaleksi uto ruj 10 2024, 13:26
M.A.S. serija 500
+3
livio5
stari
pele
7 posters
Stranica 2 / 4.
Stranica 2 / 4. • 1, 2, 3, 4
Re: M.A.S. serija 500
Bok, Dida !
Napravica je namjenjena savijanju limova, pod željenim kutevima. Nezamjenjiva alatka i za drvomaketare.Nemreš napravit ni motovilo, vinč, a ni špaker na drva bez nje. Neki to pokušavaju raznim cangama i pincetama, ali nije to, to.
Ime joj je jednostavno ; The Bug - Photo Etch Bending Tool. precision crafted in the U.S.A. by The Small Shop.
Ova nosi oznaku SMS002, a ima i većih.Cijena je dosta visoka, ali se isplati svaki cenat.
Napravica je namjenjena savijanju limova, pod željenim kutevima. Nezamjenjiva alatka i za drvomaketare.Nemreš napravit ni motovilo, vinč, a ni špaker na drva bez nje. Neki to pokušavaju raznim cangama i pincetama, ali nije to, to.
Ime joj je jednostavno ; The Bug - Photo Etch Bending Tool. precision crafted in the U.S.A. by The Small Shop.
Ova nosi oznaku SMS002, a ima i većih.Cijena je dosta visoka, ali se isplati svaki cenat.
Tomislav Viljetić- Preminuo
-
Član od : 27.07.2013
Dob : 78
Sjedište : Zagreb
Zalemljene dvi Snjeguljice i šest patuljaka. Prilično zahtijevno, jer su lemna mjesta blizu jedno drugome, pa kad jedno lemiš, drugi se punat razlemi. Gotovu limariju sad treba očistiti alkoholom ili acetonom, da se skine sva masnoća od Flux paste, i prešpricati s nekim prajmerom za metal, da se kasnije primi osnovna boja. Ukolik se to ne učini kako treba, postoji velika šansa da se boja, nakon nekog vremena skine.
-
Asti miša, do grla san u slanim srdelama. Komparativno prilagođavam originalne nacrte, prerađujem ih na maketarski način, ne da bi bilo lakše, nego da bude što vjerniji prikaz. Bacilo me najmanje misec dan šoto termina porinuća.
Između ostalog, a sve je više onoga "ostalog" 563 nije imao spreder za antenu, već pravi drveni jarbolet, i to preklopni. Ovi majstori, razvukli neke špage i rekli - to je antena - Jes, moš mislit. Jemali su samo SW ,bez radiofonije, osim tega, bili stalno u tzv. "silence period".
Ima par fotki, pa koga zanima,neka pogleda, kako ide sustav - sve iz kutije, samo zalijepi i gotovo - :
Originalni layout s jarbolom, najbolje paše s kemijom:
Tzv."lock" jarbola, u kojem se isti spušta prema krmi, pri dizanju na brod maticu, da ne smeta bragama dizalica. Oko križne pripone je lemljeno.
Fotka 563 kako je izgledao - proizvođač makete, vjerovatno nije imao te podatke, nije mu se dalo, ili je mislio nešto treće.
Između ostalog, a sve je više onoga "ostalog" 563 nije imao spreder za antenu, već pravi drveni jarbolet, i to preklopni. Ovi majstori, razvukli neke špage i rekli - to je antena - Jes, moš mislit. Jemali su samo SW ,bez radiofonije, osim tega, bili stalno u tzv. "silence period".
Ima par fotki, pa koga zanima,neka pogleda, kako ide sustav - sve iz kutije, samo zalijepi i gotovo - :
Originalni layout s jarbolom, najbolje paše s kemijom:
Tzv."lock" jarbola, u kojem se isti spušta prema krmi, pri dizanju na brod maticu, da ne smeta bragama dizalica. Oko križne pripone je lemljeno.
Fotka 563 kako je izgledao - proizvođač makete, vjerovatno nije imao te podatke, nije mu se dalo, ili je mislio nešto treće.
-
Nastavak radova na jarboletu. Navigaciono svjetlo (bijelo), reflektor (search light) i dr.
Sutra (vjerovatno) ide "na suho" na maketu jer preostaje kabliranje i razvodne kutije, a tek potom, boja. Ovih dana sam dobio podatak da su na palubi bila i dva protupožarna aparata... a di je tu kraj?
Toliko za danas, a sutra bumo videli.
Sutra (vjerovatno) ide "na suho" na maketu jer preostaje kabliranje i razvodne kutije, a tek potom, boja. Ovih dana sam dobio podatak da su na palubi bila i dva protupožarna aparata... a di je tu kraj?
Toliko za danas, a sutra bumo videli.
-
Mnogo je detalja na ovom brodu. Upravo to ga čini zanimljivim, imaš dosta toga za istraživanje.
Dida- Kontraadmiral
-
Član od : 20.07.2013
Dob : 83
Sjedište : Sisak
I to je jedna od dobrih strana maketarstva, pogotovo kad te detalje ne nađeš u "kutiji". Onda se razletiš po kuhinji i ostalim prostorima, i tražiš raznu plastiku, limiće, žičice i sl. što bi mogao upotrijebiti za određeni dio.
Npr. navigacionao bijelo svetlo, napravljeno je od dijelova prozirne plastičn cjevčice za voćni sok, komadića plastike i rezanih trakica od aluminijske konzerve za pivo. Pivo sam popio.
Originalni nacrti su me spasili a istovremeno usporili.No, idemo dalje, jer samo tako mogu tebi a i ostalima vaditi"mast", kad kažete da se nešto ne može napraviti.
Živ i zdrav mi bio, Dida, i uhvati se leuta.
Npr. navigacionao bijelo svetlo, napravljeno je od dijelova prozirne plastičn cjevčice za voćni sok, komadića plastike i rezanih trakica od aluminijske konzerve za pivo. Pivo sam popio.
Originalni nacrti su me spasili a istovremeno usporili.No, idemo dalje, jer samo tako mogu tebi a i ostalima vaditi"mast", kad kažete da se nešto ne može napraviti.
-
Bravo nostromo za konzervu od piva!! Trebati će mi za randaće, ako ne budu presitne za izradu.
stari- Porucnik fregate
-
Član od : 28.08.2013
Sjedište : Kastav
stari je napisao/la:Bravo nostromo za konzervu od piva!! Trebati će mi za randaće, ako ne budu presitne za izradu.
Ako ne uspije, probaj s debljom aluminijskom folijom za kućanstvo, ali onda nema bire!
-
stari je napisao/la:Bravo nostromo za konzervu od piva!! Trebati će mi za randaće, ako ne budu presitne za izradu.
Ako ne uspije, probaj s debljom aluminijskom folijom za kućanstvo, ali onda nema bire!
-
Izrada i montaža vilice i nosača za reflektor. Dobro je došla "treća ruka"; supruga ne želi držati, boji se da je ne opećem lemilom(namjerno), a brek (pes, pas,ker) je nezainteresiran.
-
E, živ i zdrav bio Nostromo!Tomislav Viljetić je napisao/la:...
A i leuta ću se uhvatiti. Ufatila me je fjaka.
Dida- Kontraadmiral
-
Zdravi i veseli bili, Dida !
Fjaku ne more jemati panonski mornar.
Mnogi prije nas su postavljali pitanja koliko vremena dnevno, tjedno, ili mjesečno odvojiti za rad na maketi.
Bilo bi logično, raditi svaki dan, ali samo sat, najviše dva, a ne pustiti šetimane da projdu, a onda se uhititi dela, pa provesti i po 24 ure nad maketom.
Pravilo je, ne raditi, ako nisi raspoložen, ili ako ponoviš istu grešku dva puta.
Osobno, ako mi oči dopuste, radim samo jednu uru dnevno, (ukoliko me ne uhiti fjaka).
Fjaku ne more jemati panonski mornar.
Mnogi prije nas su postavljali pitanja koliko vremena dnevno, tjedno, ili mjesečno odvojiti za rad na maketi.
Bilo bi logično, raditi svaki dan, ali samo sat, najviše dva, a ne pustiti šetimane da projdu, a onda se uhititi dela, pa provesti i po 24 ure nad maketom.
Pravilo je, ne raditi, ako nisi raspoložen, ili ako ponoviš istu grešku dva puta.
Osobno, ako mi oči dopuste, radim samo jednu uru dnevno, (ukoliko me ne uhiti fjaka).
-
Za sada je gotov signalni jarbolet.Sutra ide na pituravanje i ostale kolorističke maketarske igrice :
-
Koliko detalja samo na jednom jarbolu!
Dida- Kontraadmiral
-
Koliko detalja samo na jednom jarbolu!
Dida, sjeti se koliko je bilo detalja na tvom leutu!
Dida, sjeti se koliko je bilo detalja na tvom leutu!
-
Radim bipod jarboleta. Vojak je njemački, u istom mjerilu, radi komparacije. Talijanski mornari dolaze za tjedan-dva.
-
Kažu, da su talijani niži rastom
stari- Porucnik fregate
-
Član od : 28.08.2013
Sjedište : Kastav
Oberšturmfirer je u mjerilu 1:35 (kao i maketa), a u prirodi bi bio visok 1,80 m. Talijani su nešto niži - 1,79 m.
-
Izrada metalnih kljuna - kavija. Služe za vezivanje zastavnih uzica podno križa.
S unutarnje strane nosača naglašene simulirane glave zakovica korištenjem tupog vrha mini kirnera (točkala ).
S unutarnje strane nosača naglašene simulirane glave zakovica korištenjem tupog vrha mini kirnera (točkala ).
-
Nekoliko gambeta (škopaca) koji su potrebni za antenu. Svi spojevi su lemljeni.
As ti miša, ća dela taj makro !
-
Tek kada napraviš makro snimku vidiš što nisi vidio!Tomislav Viljetić je napisao/la:...
Dida- Kontraadmiral
-
Tomislave,
ti gambeti malo odskaču od tvojih dosadašnjih izvedbi, meni se ne sviđaju. Ljepši su kada se kraj žice spljošti te probuši rupa.
Evo slika kako ih je Roland napravio na Jadranu:
ti gambeti malo odskaču od tvojih dosadašnjih izvedbi, meni se ne sviđaju. Ljepši su kada se kraj žice spljošti te probuši rupa.
Evo slika kako ih je Roland napravio na Jadranu:
Matija- Administrator
-
Član od : 06.02.2014
Dob : 61
Sjedište : Njivice / Krk
Kak got ti veliš, Matija, napravil bum nove !
-
... bravo!
Matija- Administrator
-
Član od : 06.02.2014
Dob : 61
Sjedište : Njivice / Krk
Popravni ispit iz gambetologije
Ljepši su kada se kraj žice spljošti te probuši rupa.
Ne bi se složio s tim pristupom. Gambeti na tom mjestu nisu . - umanjilo bi im raskidnu čvrsoću a i ne bi bilo "mesa " za navoj. U mojih pola stoljeća provedenih na moru, nisam ih sreo.
Ispravljen nemar iz prošlog posta :
Ne bi se složio s tim pristupom. Gambeti na tom mjestu nisu . - umanjilo bi im raskidnu čvrsoću a i ne bi bilo "mesa " za navoj. U mojih pola stoljeća provedenih na moru, nisam ih sreo.
Ispravljen nemar iz prošlog posta :
-
Stranica 2 / 4. • 1, 2, 3, 4
Stranica 2 / 4.