Latest topics
» Hayling Hoyby tuan_jim čet pro 05 2024, 11:56
» WESTLAWN Institute of Marine Technology
by tuan_jim pon stu 04 2024, 20:45
» Intervju sa g. Željkom Skomeršićem za portal "Nautička patrola"
by moto-klasika sub lis 19 2024, 19:24
» "Dani u Vali" - 2024.
by tuan_jim sri ruj 18 2024, 20:17
» Koncesije vezova posebno za drvene brodove
by tuan_jim uto ruj 17 2024, 21:40
» NOVA KNJIGA pred izdavanjem - "Stogodišnjaci iz našeg mula"
by Zaleksi uto ruj 10 2024, 13:26
Crpka vode na salbunjeru
4 posters
Stranica 1 / 1.
Crpka vode na salbunjeru
Pošto se salbunjerom uglavnom vadi pijesak sa dna mora,normalno je da sa pijeskom dolazi i voda, koja se cijedi iz pijeska u štivu. Na koji način se ta voda ispumpava, jer nigdje na slikama ne vidim crpku? Jeli to neka ručna crpka, ili "Aran" na palubi pogoni neku crpku, koja se ne vidi?
stari- Porucnik fregate
-
Član od : 28.08.2013
Dob : 78
Sjedište : Kastav
Re: Crpka vode na salbunjeru
Skoro uvijek Aran pokreće pumpu na palubi koja sa dna broda izvlači staloženu vodu.Na drugoj strani vinča je tambuć za rukovanje košarom za teret priko samarice
zore70- Razvodnik
-
Član od : 20.10.2013
Dob : 55
Sjedište : Podstrana
Pumpa može biti samo stapna, zar ne? Stari, jesi li bio u Pomorskom muzeju u Rijeci? Možda tamo nešto imaju? Do muzeja ti i nije tako daleko.
Dida- Kontraadmiral
-
Član od : 20.07.2013
Dob : 83
Sjedište : Sisak
Nedavno sam usput navratio u muzej, ali glavni i odgovorni, koji mi može odgovarati na pitanja, je na GO. Ići ću ponovo krajem ovog mjeseca.
stari- Porucnik fregate
-
Piston bilge pump
Dida je napisao/la:Pumpa može biti samo stapna, zar ne? Stari, jesi li bio u Pomorskom muzeju u Rijeci? Možda tamo nešto imaju? Do muzeja ti i nije tako daleko.
Tako je, Dida !
Crpka je bila stapna. Pozicionirana s desne strane motora, stapaicom i ojnicom vezana s ekcentričnom okruglom pločom koja je bila nabijena na osovinu motora. Pretvaranje kružne radnje u linearnu.Promjer cijevi na kuverti je bio cca 10 cm, iznad kuverte je bio isturen dva prsta, i nije imao odvodnu cijev, već je more iz štive svakim ispumpajem cidilo po kuverti. S druge strane motora je bio inkapelan TAMBURIN ( a ne tambuć, kako jedan kolega navodi ) tj. bubanj vinča, za viranje i majnavanje manta o badilja - žlice. Sinjaleti s live i desne strane glave derića - samarice vukli su se na ruke priko dva bucela i agvantavali po kuverti za kavije.
Dizanje grajfera, pripada u relativno noviju povijest, osobno me ne zanima, podaci su iz tog razloga izostali.izostali.
Za pogon vinča nisu se upotrebljavali samo Arani - calda testa na čiket, ve ć je bilo i Listera, a nešto i poslijeratnih američkih Marine enginesa.
Fotka dijagram rada stapne pumpe
Fotka Listera
Zadnja promjena: Tomislav Viljetić; ned kol 10 2014, 21:05; ukupno mijenjano 2 put/a. (Reason for editing : type error)
Tomislav Viljetić- Preminuo
-
Član od : 27.07.2013
Sjedište : Zagreb
Hvala na objašnjenju, ali nisam razumio ovo zbog dijalekta: "Sinjaleti s live i desne strane glave derića - samarice vukli su se..." i "Dizanje grajfera..."
I, moželi "proći" ovakav pogon?
I, moželi "proći" ovakav pogon?
stari- Porucnik fregate
-
Stari, jesi li ovaj Aran uslikao u Rijeci? Imaš li fotku i s druge strane?
Dida- Kontraadmiral
-
Član od : 20.07.2013
Dob : 83
Sjedište : Sisak
Uguglao sam "torpedo aran" - slike i dobio par slika, ali uvijek sa iste strane-drugi kut. Kako sam pisao, uskoro ću posjetiti muzej i sve pretražiti.
stari- Porucnik fregate
-
Grapple Crane
Aranov sustav vinča na konzolama, po meni je malo "prejak" za sitnog štilca. Razvalia bi mu kuvertu. Vjerujem da se radi i vinču za kočaricu.
Etnološkim pristupom riječi voda, u našiem priobalju i otocima, ako se radi o barci, brodu i sl. znači more. Dakle imamo pumpu za more - morsku vodu. Riječ voda, odnosi se isključivo na pitku vodu (fresh water) pa se tako i obilježavaju cijevi - more - plavom, a voda, zelenom bojom.
Izgleda da ti jedino preostaje, nakon muzeja, spustiti se do Bakra i pogledati na terminalu za sipke terete grajfere - ili kako ih ti zoveš - korpe .
Grajfer = grapple crane; mi smo ih na brodu nazivali graberima.
Dakle, za tvoju "košaru" treba ti vinč sa četiri sajle (kavo di ferro), na četiri paralelna bubnja, koji rade sinhrono. Dva otvaraju i spuštaju, a dva zatvaraju i dižu. More se okačiti i na jednostruki manat, ali onda zahtijeva dodatnu hidrauliku, ili el, motore na samom grajferu. To Omišani i Privlačani sigurno nisu imali. Možda se radilo o jednostavnom mehaničkom grajferu koji je radio na zapor ( na klik).
kad uhvatim malo više vremena,nacrtat glavu deriča sa sinjaletima i gondoljerom.
Evo, par fotki :
Etnološkim pristupom riječi voda, u našiem priobalju i otocima, ako se radi o barci, brodu i sl. znači more. Dakle imamo pumpu za more - morsku vodu. Riječ voda, odnosi se isključivo na pitku vodu (fresh water) pa se tako i obilježavaju cijevi - more - plavom, a voda, zelenom bojom.
Izgleda da ti jedino preostaje, nakon muzeja, spustiti se do Bakra i pogledati na terminalu za sipke terete grajfere - ili kako ih ti zoveš - korpe .
Grajfer = grapple crane; mi smo ih na brodu nazivali graberima.
Dakle, za tvoju "košaru" treba ti vinč sa četiri sajle (kavo di ferro), na četiri paralelna bubnja, koji rade sinhrono. Dva otvaraju i spuštaju, a dva zatvaraju i dižu. More se okačiti i na jednostruki manat, ali onda zahtijeva dodatnu hidrauliku, ili el, motore na samom grajferu. To Omišani i Privlačani sigurno nisu imali. Možda se radilo o jednostavnom mehaničkom grajferu koji je radio na zapor ( na klik).
kad uhvatim malo više vremena,nacrtat glavu deriča sa sinjaletima i gondoljerom.
Evo, par fotki :
Zadnja promjena: Tomislav Viljetić; pon kol 11 2014, 22:14; ukupno mijenjano 2 put/a. (Reason for editing : type error)
-
Neznam da li se na brodovima koristi komprimirani zrak, ali znam da se u industrijskim pogonima cijevi za k. zrak označavaju plavom bojom, a slatka (industrijska) voda zelenom.Tomislav Viljetić je napisao/la:
Hvala za ova druga objašnjenja i čekam crtež. Još jedno pitanje:jeli se sidro dizalo na "palentu" iako je aran bio na palubi ili...?
stari- Porucnik fregate
-
Štilac je mogao imati sidreno ručno motovilo na provi. Sve ovisi o veličini broda i godini gradnje. Sprega Arana i viča s prednje strane solijera štive, bila je isključivo namijenjena manipulaciji tereta, u tvom slučaju - grajferu - košari.
Kaj se tiče boja na cijevima, meni je svejedno. Glavno da si razumio: Kd vidiš Dalmoša u plitkom moru da se banja, nemoj ga pitati kakva je voda, već " Kakovo je more, Barba ?
Kaj se tiče boja na cijevima, meni je svejedno. Glavno da si razumio: Kd vidiš Dalmoša u plitkom moru da se banja, nemoj ga pitati kakva je voda, već " Kakovo je more, Barba ?
-
Stranica 1 / 1.